Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

TOP 11 rád, ako môžete ušetriť na energiách vo svojej domácnosti – 1. časť

Andrej Vida Ekonomika Poslať

Otázka nárastu nákladov na energie je už niekoľko mesiacov aktuálna vo všetkých európskych krajinách. Týka sa to, samozrejme, aj nás. Témy energie a úspora sú preto dennodenne pod drobnohľadom. Preto vám prinášame TOP 11 rád, ako môžete ušetriť na energiách priamo vo svojej domácnosti.

ako ušetriť na energiách

Foto: Shutterstock

Je šetrenie potrebné?

Možno si poviete, že po lete to už nie je také dôležité. Vyprázdnili sa mrazničky naplnené zmrzlinou alebo mäsom na grilovanie. Klimatizácia je vypnutá a pripravená na ďalšiu sezónu, a klesla aj spotreba teplej vody, ktorú si vyžadovalo častejšie sprchovanie sa.

Takémuto uvažovaniu môže nahrávať aj fakt, že v rámci Európskej únie patrí Slovensko medzi krajiny s relatívne nižšou cenou elektriny pre domácnosti. V roku 2021 sme boli dokonca jedinou krajinou v EÚ, v ktorej sa znížila cena elektriny.  

Aj preto budú slovenské domácnosti vystavené ešte väčšiemu cenovému šoku, ktorý nastane po avizovanom zdražení energií. Dôležitým ukazovateľom citlivosti je aj podiel nákladov na energie, ktoré sú súčasťou celkových výdavkov na bývanie. Tie naše patria v Európe už teraz k vyšším. Predpokladané zvýšenie výdavkov na energie preto zasiahne aj obsah našich peňaženiek.

Neistota a obavy sa potvrdili

Nedávny výskum, ktorý realizovala spoločnosť Nielsen Admosphere Slovakia skúmal okrem iného aj mieru obáv Slovákov v súvislosti so zvyšovaním cien energií v nasledujúcich mesiacoch. Respondenti mali na škále od 1 (žiadne obavy) do 5 (veľké obavy) zhodnotiť, ako situáciu vnímajú.

Takmer polovica Slovákov (47 %) zvolila najvyšší (piaty) stupeň obáv, vo väčšej miere ženy (52 %) než muži (42 %). Veľké obavy majú skôr ľudia s nižším, teda so základným alebo stredoškolským vzdelaním bez maturity (53 %). O niečo menej sa rastúcich cien energií obáva štvrtina opýtaných, a priemerné obavy (číslo 3) vyjadrilo 22 % Slovákov.

Slováci tiež hovoria, že cena energií je hlavný dôvod, prečo treba znižovať ich spotrebu v domácnosti – odpovedali tak až dve tretiny opýtaných (66 %). Ďalšie dôvody, ako sú osobná snaha efektívne využívať energie (17 %) alebo klimatická kríza (7 %), nasledujú až s veľkým odstupom.

Cesta k úspornej domácnosti

Ako teda na to? Významnú časť energií ušetríte finančne nákladnejšími opatreniami, napríklad výmenou okien či zateplením. Zaujímavé úspory však viete dosiahnuť aj šetrnejším správaním sa a opatreniami, ktoré môžete realizovať hneď, a dokonca s menšími alebo aj žiadnymi nákladmi. Potrebné je mať na pamäti jednoduché pravidlo: Najlacnejšia energia je tá, ktorú netreba vôbec vyrobiť!

Opatrenia „za babku“

1) Kúrenie. Znížte teplotu v jednotlivých miestnostiach na prijateľnú pocitovú hranicu. Keď je vám teplo, neotvárajte okná, ale obmedzte radšej výkon radiátorov. Nezabudnite, že radiátor, ktorý je prikrytý hrubým závesom, schovaný za nábytkom alebo sa na ňom suší oblečenie, má obmedzené prúdenie tepla do miestnosti. Ak kúrite plynovým kotlom, zvážte jeho výmenu. Kondenzačný kotol má až o 20 % nižšiu spotrebu plynu ako klasický atmosférický kotol. V zime nechávajte rolety a žalúzie odostreté, aby preniklo do miestností slnko, ktoré ich prehreje.

2) Skladovanie potravín. Chladničku umiestnite čo najďalej od sporáka, ktorý svojou teplotou zvyšuje výkon chladiaceho systému. Chladenie sa zapína častejšie, čím dochádza nielen k zvýšeniu spotreby, ale zrýchľuje sa opotrebenie jednotlivých komponentov. Pomôže aj správne umiestnenie potravín. Časté a dlhší čas trvajúce otváranie chladničky alebo mrazničky zohrieva jej vnútro. Tento teplotný rozdiel musí potom spotrebič rýchlo „dobehnúť“ zvýšením svojho výkonu. Jednoduchým riešením je napríklad to, že na balíčky alebo plastové dózy s potravinami prilepíte štítky, na ktoré napíšete, čo je vo vnútri. Skrátite si tým čas hľadania.

3) Spotrebiče v stand-by režime. Ruku na srdce – je pravdepodobné, že viaceré spotrebiče nevyužívate 24 hodín denne a napriek tomu sú stále pripojené v sieti v pohotovostnom režime. Príkladom môže byť televízor, wifi router, set-top box, DVD prehrávač či herná konzola, ktoré v režime stand-by odoberajú zo siete približne 30 W. Ich odpojením dokážete ročne ušetriť v priemere až 35 eur.

4) Pranie a sušenie bielizne. Snažte sa vždy naplniť práčku na jej maximum, pretože častým praním len niekoľkých kusov oblečenia je vaša peňaženka ľahšia až o 30 eur ročne. Používajte úsporné pracie programy a perte pri nižšej teplote. Najviac energie spotrebuje práčka práve na ohrev vody. Sušenie bielizne zverte namiesto sušičky slnku a vzduchu.

5) Svietenie. Zhasínať, zhasínať, zhasínať! Až desatina elektrickej energie v domácnosti sa spotrebuje na osvetlenie. Preto ak odchádzate z miestnosti, v ktorej sa už nik nenachádza, treba zhasnúť. Optimálne je využívať čo najviac denné svetlo. Ak je v izbe šero, nemusíte hneď použiť umelé osvetlenie. Niekedy postačí vytiahnuť žalúzie, alebo si čítať pri okne. Ak už potrebujete zasvietiť, najhospodárnejšie sú lampy s priamym osvetlením.

6) Varenie. Priemer dna hrnca má zodpovedať priemeru varnej zóny alebo platne. Príliš veľké alebo malé hrnce predlžujú čas varenia. Zdrojom veľkých energetických strát je aj zbytočne dlhé vyhrievanie rúry pred pečením. Moderné rúry sú vybavené termostatom, sledujte si preto moment, keď vám rúra „oznámi“, že je pripravená. Používajte rýchlovarnú kanvicu – vďaka jej rýchlosti je to úspornejší spôsob zohrievania vody, ako keby ste použili plynovú či elektrickú varnú dosku. Strata tepla sálaním do okolia je tu podstatne nižšia. Ale pozor! Ak si 2-krát denne zohrejete liter vody a využijete z neho iba polovicu, ročne „vylejete” do výlevky až 365 litrov teplej vody.

Finančne náročnejšie riešenia

7) Vymeňte staré spotrebiče. Technologický posun nezastavíte. Chladničky, mrazničky či práčky vyrábané dnes sú úspornejšie ako tie spred 10 rokov. Pri výbere úspornejších spotrebičov vám pomôžu energetické štítky. Tie informujú o tom, do akej kategórie energetickej náročnosti sa daný spotrebič radí (od A po G) a akú má ročnú spotrebu energie. Pri kúpe dbajte aj na výber správneho typu, ktorý svojím objemom vyhovuje potrebám vašej domácnosti. Ak si kúpite príliš veľké a kapacitne nevyužiteľné spotrebiče, zbytočne plytváte energiou.

8) Okná sú dôležité. Zaobstarajte si kvalitné okná s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Ak také máte už niekoľko rokov, investujte do ich servisu. Po rokoch používania nemusia dobre doliehať  a odporúča sa preveriť aj ich správne nastavenie. Technik vám môže odporučiť a zrealizovať napríklad výmenu tesnenia.

9) Obstarajte si umývačku riadu. Riad môžete umyť aj v napustenom dreze, ale ešte úspornejšie to ide v umývačke. Najnovšie modely sú schopné kvalitne umyť riady na jeden cyklus so spotrebou vody pod 10 litrov. Pri ručnom umývaní jej môžete minúť až 6-násobne viac. S umývačkou riadu tak ušetríte nielen vodu, ale aj energiu potrebnú na jej zohriatie.

10) Náhrada za klimatizáciu. Počas horúcich letných mesiacov si nemusíte hneď montovať klimatizáciu. Dobrým pomocníkom na schladenie domácností sú vonkajšie rolety alebo žalúzie. V ideálnom prípade hliníkové, ktoré odrážajú viac tepla ako plastové. O niečo lacnejšia je montáž protislnečných fólií, ktoré redukujú príjem solárnej energie cez okná minimálne o 70 % a chránia aj pred škodlivým UV žiarením.

11) Vymeňte staré žiarovky za moderné. Na svietenie je výhodné využívať LED žiarovky. Vďaka ich predĺženej životnosti dokážete ušetriť nemálo peňazí. Využívajú totiž až o 75 % menej energie na svietenie ako klasické žiarovky a vydržia podstatne dlhšie. Vďaka tomu ušetríte náklady nielen za energiu, ale aj za častú výmenu.

Bezplatné energetické poradenstvo

Využite bezplatné energetické poradenstvo od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Jej poradenské centrá Žiť energiou sa nachádzajú v Bratislave, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici a v Košiciach. Prípadne môžete zavolať na bezplatnú linku 0800 199 399, kde si viete dohodnúť osobné stretnutie.

logo
Prečítajte si tiež:
21.1.2024 Redakcia FinReport

Top 7 finančných hriechov, ktoré vás pripravia o peniaze

Vlastniť dostatok peňazí na pokrytie pohodového života a občas aj po troche luxusu túži zrejme úplne každý. Nie všetci sa však vo ...

13.8.2022 Naďa Černá

TOP 7 najväčších ekonomických kríz v histórii ľudstva

Finančné krízy sú ekonomický jav, ktorý sa v histórii ľudstva vyskytol už niekoľkokrát. Aj v súčasnosti stojíme na prahu jednej, o ...

6.8.2022 Naďa Černá

TOP 6 praktických rád, ako ušetriť financie

Ceny za energie a potraviny neustále stúpajú. Mnohých ľudí to núti zamyslieť sa nad možnosťami, ako ušetriť, respektíve ako zbytočne ...

9.6.2022 Redakcia FinReport

TOP 10 praktických rád, ako ušetriť na poplatkoch v banke

Viaceré banky zvýšili poplatky pre klientov a ďalšie zdražovanie v sadzobníkoch ohlásili aj od mája a júna 2022. Preto je dobré vedieť, ...

28.5.2022 Redakcia FinReport

Toto je 5 základných pravidiel, ako naučiť deti zaobchádzať s peniazmi

Čo sa v mladosti naučíš, v starobe akoby si našiel. Známe príslovie platí pri nakladaní s financiami dvojnásobne. Deti, ktoré si do ...

15.4.2022 Redakcia FinReport

Inflácia pohlcuje úspory, preto je dobré vedieť, ako ich ochrániť pred znehodnotením

Slováci majú v bankách uložených viac ako 40 miliárd eur, ktoré postupne pohlcuje inflácia. Všetky peniaze na bežných účtoch strácajú ...

3.4.2022 Redakcia FinReport

TOP 5 tipov, ako ochrániť svoje peniaze pred prudko rastúcou infláciou

Inflácia na Slovensku v roku 2022 vyskočila nad 8 %. Rast cien tovarov a služieb je výsledkom súhry viacerých faktorov. Príčinou je najmä ...

15.1.2022 Dominik Horváth

V čele najväčších technologických spoločností stoja lídri z Indie

V priebehu posledných dvoch desaťročí sa viacerí generálni riaditelia s indickými koreňmi dokázali presadiť v celosvetovom rebríčku ...

14.1.2022 Redakcia FinReport

TOP 4 spôsoby, ako môžu veľké firmy prispieť k zelenšej planéte

Téma ekológie a udržateľnosti v ekonomike a podnikaní je v súčasnosti už takmer rovnako dôležitá ako téma zisku a prosperity. ...

24.12.2021 Robert Juriš

Aukcie: Rebríček TOP 10 komerčne najúspešnejších maliarov, ktorých obrazy vydražili za stámilióny eur

Mnohé slávne obrazy majú nielen estetickú a umeleckú hodnotu. Stávajú sa tiež predmetom dražieb, a teda investícií zberateľov umenia či ...

4.12.2021 Naďa Černá

Psychológia peňazí: TOP 9 tipov pre správne finančné rozhodnutia

Správne hospodárenie s financiami je často diskutovanou témou. Nakupovanie nepotrebných vecí a zbytočné míňanie peňazí trápi mnohých ...

28.11.2021 Redakcia FinReport

Ako finančne zvládnuť Vianoce? Pomôže rezerva a plánovanie výdavkov

Väčšina rodín si chce dvakrát do roka – v lete počas dovolenky a na Vianoce – dopriať viac ako zvyčajne. To na Slovensku dlhodobo ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay