Hľadaj

Aj pri ochrane údajov právnických osôb a fyzických osôb podnikateľov sa k slovu dostáva GDPR

5 Podnikanie Poslať

Nariadenie GDPR vo svojich úvodných ustanoveniach vymedzuje, že predmetom jeho úpravy sú pravidlá ochrany fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov. Neznamená to však, že ochrana osobných údajov sa nebude nikdy vzťahovať na fyzické osoby – podnikateľov či na štatutárov právnickej osoby.

image

Zdroj foto: Flickr.com

Existujú totiž prípady, keď pri spracúvaní údajov o právnickej osobe či fyzickej osobe – podnikateľovi dochádza aj k spracúvaniu osobných údajov. V takýchto prípadoch je nevyhnutné aplikovať ustanovenia nariadenia General data protection regulation (GDPR). Upozornil na to aj Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ).

 

Informácie o právnickej osobe sa môžu považovať za údaje súvisiace s fyzickými osobami v relatívne úzkom okruhu situácií. Napríklad v prípade, ak názov právnickej osoby je odvodený od mena a priezviska fyzickej osoby. Pozornosť však je potrebné zbystriť aj pri osobných údajoch fyzických osôb, ktoré právnickú osobu zastupujú a konajú v jej mene. Je to napríklad štatutárny zástupca právnickej osoby obsiahnutý v zmluvnej dokumentácii alebo na portáloch obsahujúcich ekonomické informácie o spoločnostiach. Podobná situácia sa objavuje aj pri kontaktných osobách, ktoré sa tiež často uvádzajú v zmluvnej dokumentácii. Právnická osoba sa tak môže dovolávať ochrany podľa Nariadenia GDPR len v tom rozsahu, v akom názov právnickej osoby identifikuje jednu alebo viaceré fyzické osoby.

Positive

Fyzické osoby prevádzkujúce živnosť sú v tomto kontexte osobitnou skupinou, pri ktorej je potrebné posudzovať, či spracúvanie údajov týkajúcich sa takýchto osôb nezasahuje aj do ich súkromného života. 

 

Pokiaľ je fyzická osoba – podnikateľ identifikovaná len v rozsahu údajov, ktoré sa vzťahujú na tento subjekt výlučne ako na podnikateľa, nehovoríme o spracúvaní osobných údajov. Ide najmä o spracúvanie údajov o obchodnom mene, mieste podnikania a identifikačnom čísle. Pokiaľ však obchodné meno poskytuje informácie o mene a priezvisku a miesto podnikania o adrese pobytu fyzickej osoby, nastáva iná situácia. Vzhľadom na to, že údaje o obchodnom mene a mieste podnikania sú vo väčšine prípadov totožné s osobnými údajmi podnikateľa, odporúča sa poskytovať ochranu podľa nariadenia GDPR aj týmto subjektom.

Ďalšou skupinou sú fyzické osoby – podnikatelia, ktoré nie sú živnostníkom. Ak jednotlivec vykonáva slobodné povolanie, môže jeho práca tvoriť väčšinovú časť života, preto je aj oblasť týchto pracovných aktivít považovaná, ako úradom, tak i európskymi inštitúciami, za silne previazanú so súkromným životom. I v takomto prípade je teda potrebné zohľadniť ustanovenia GDPR.
Na záver pripomíname, že aplikácia GDPR vždy závisí od zohľadnenia individuálnych okolností prípadu, keďže určenie, či ide o osobný údaj, závisí od komplexného posúdenia dostupných údajov v ich vzájomnej súvislosti a zároveň situácie ako celku.

Múdro a spoľahlivo.
Poradíme vám s problematikou
GDPR
General Data Protection Regulation
logo
Prečítajte si tiež:
23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

18.4.2019 Jana Čipková

Mýtus o GDPR #4: Žiadosti o prenos osobných údajov klienta musí finančný agent vždy vyhovieť

Právo na prenosnosť osobných údajov patrí medzi práva dotknutých osôb, ktoré zaviedlo až nariadenie GDPR. Vzhľadom na to, že mnohí ...

11.4.2019 Natália Hučková

Firmy robia pri ochrane osobných údajov množstvo chýb

Zohľadniť GDPR v rámci činnosti spoločností nie je vôbec jednoduché. Preskúmať, kde všade dochádza k spracúvaniu osobných údajov, je ...

27.2.2019 Natália Hučková

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

14.2.2019 Jana Čipková

Kto môže byť zodpovednou osobou podľa GDPR

Od nadobudnutia účinnosti nariadenia GDPR ubehlo takmer trištvrte roka, no množstvo spoločností stále nerozumie aký je prínos jej ...

13.2.2019 Redakcia FinReport

Natália Hučková spíkerkou workshopu o GDPR v online prostredí

Softvérová spoločnosť Positive v spolupráci so Študentským parlamentom elektrotechnikov a informatikov STU organizuje v utorok 19. februára o ...

12.2.2019 Redakcia FinReport

Taxify môže mať problémy s GDPR, vodiči mali klientom posielať súkromné správy

Taxify čelí v posledných dňoch vlne kritiky za zneužívanie telefónnych čísel vodičmi spolupracujúcimi s Taxify. Niektoré klientky mali ...

8.2.2019 Natália Hučková

Pozor na podozrivý certifikát GDPR

S účinnosťou nariadenia GDPR sa zároveň aj výrazne zvýšil počet poskytovateľov služieb súvisiacich s ochranou osobných údajov. Výber ...

7.2.2019 Natália Hučková

Firmy si pýtajú súhlas na spracovanie údajov aj vtedy, keď nemusia, upozorňuje ÚOOÚ

Pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany osobných údajov usporiadal Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) odborný workshop, ...

4.2.2019 Natália Hučková

Mýty o GDPR #3: Klient má za každých okolností právo na vymazanie údajov z databáz

Po nadobudnutí účinnosti Nariadenia GDPR sa ukázalo, že práve právo na vymazanie, respektíve „právo na zabudnutie“, bude jedným ...

28.1.2019 Natália Hučková

Fotografovanie môže znamenať spracovanie osobných údajov, pozor na GDPR

Mnohí prevádzkovatelia sa pri zapracúvaní GDPR do procesov svojej činnosti stretli s problmom spracúvania fotografie. Môže ísť o ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení