Hľadaj
ekarantena
Od našej redaktorky z eKarantény:
Overenie prebehlo, ale neviem, či v poriadku. Notifikácie v aplikácii môžu a nemusia fungovať

Aj pri ochrane údajov právnických osôb a fyzických osôb podnikateľov sa k slovu dostáva GDPR

Podnikanie Poslať

Nariadenie GDPR vo svojich úvodných ustanoveniach vymedzuje, že predmetom jeho úpravy sú pravidlá ochrany fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov. Neznamená to však, že ochrana osobných údajov sa nebude nikdy vzťahovať na fyzické osoby – podnikateľov či na štatutárov právnickej osoby.

image

Zdroj foto: Flickr.com

Existujú totiž prípady, keď pri spracúvaní údajov o právnickej osobe či fyzickej osobe – podnikateľovi dochádza aj k spracúvaniu osobných údajov. V takýchto prípadoch je nevyhnutné aplikovať ustanovenia nariadenia General data protection regulation (GDPR). Upozornil na to aj Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ).

 

Informácie o právnickej osobe sa môžu považovať za údaje súvisiace s fyzickými osobami v relatívne úzkom okruhu situácií. Napríklad v prípade, ak názov právnickej osoby je odvodený od mena a priezviska fyzickej osoby. Pozornosť však je potrebné zbystriť aj pri osobných údajoch fyzických osôb, ktoré právnickú osobu zastupujú a konajú v jej mene. Je to napríklad štatutárny zástupca právnickej osoby obsiahnutý v zmluvnej dokumentácii alebo na portáloch obsahujúcich ekonomické informácie o spoločnostiach. Podobná situácia sa objavuje aj pri kontaktných osobách, ktoré sa tiež často uvádzajú v zmluvnej dokumentácii. Právnická osoba sa tak môže dovolávať ochrany podľa Nariadenia GDPR len v tom rozsahu, v akom názov právnickej osoby identifikuje jednu alebo viaceré fyzické osoby.

Positive

Fyzické osoby prevádzkujúce živnosť sú v tomto kontexte osobitnou skupinou, pri ktorej je potrebné posudzovať, či spracúvanie údajov týkajúcich sa takýchto osôb nezasahuje aj do ich súkromného života. 

 

Pokiaľ je fyzická osoba – podnikateľ identifikovaná len v rozsahu údajov, ktoré sa vzťahujú na tento subjekt výlučne ako na podnikateľa, nehovoríme o spracúvaní osobných údajov. Ide najmä o spracúvanie údajov o obchodnom mene, mieste podnikania a identifikačnom čísle. Pokiaľ však obchodné meno poskytuje informácie o mene a priezvisku a miesto podnikania o adrese pobytu fyzickej osoby, nastáva iná situácia. Vzhľadom na to, že údaje o obchodnom mene a mieste podnikania sú vo väčšine prípadov totožné s osobnými údajmi podnikateľa, odporúča sa poskytovať ochranu podľa nariadenia GDPR aj týmto subjektom.

Ďalšou skupinou sú fyzické osoby – podnikatelia, ktoré nie sú živnostníkom. Ak jednotlivec vykonáva slobodné povolanie, môže jeho práca tvoriť väčšinovú časť života, preto je aj oblasť týchto pracovných aktivít považovaná, ako úradom, tak i európskymi inštitúciami, za silne previazanú so súkromným životom. I v takomto prípade je teda potrebné zohľadniť ustanovenia GDPR.
Na záver pripomíname, že aplikácia GDPR vždy závisí od zohľadnenia individuálnych okolností prípadu, keďže určenie, či ide o osobný údaj, závisí od komplexného posúdenia dostupných údajov v ich vzájomnej súvislosti a zároveň situácie ako celku.

Múdro a spoľahlivo.
Poradíme vám s problematikou
GDPR
General Data Protection Regulation

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
20.5.2020 Správy

Hekeri ukradli údaje o deviatich miliónoch zákazníkov leteckej spoločnosti easyJet

19.5.2020 (Webnoviny.sk) - Hekeri napadli britskú leteckú spoločnosť easyJet a ...

28.1.2020 Správy

Módny obchodný reťazec sa dopustil rozsiahleho porušenia ochrany osobných údajov

27.1.2020 (Webnoviny.sk) - Nemecký úrad na ochranu osobných údajov začal prešetrovať švédsky módny ...

17.1.2020 Natália Hučková

Sociálnej poisťovni unikli osobné údaje poistenca, musí zaplatiť pokutu

Sociálna poisťovňa dostala pokutu vo výške 50-tisíc eur za porušenie pravidiel ochrany osobných údajov. Pri doručovaní dokumentov sa jej ...

18.11.2019 Natália Hučková

Hackeri získali údaje 6 miliónov Bulharov, pokutu zaplatí finančný úrad

Bulharská národná agentúra pre príjmy (finančný úrad) musí za únik osobných údajov zaplatiť pokutu 2,6 milióna eur. Bezpečnostný ...

4.11.2019 Natália Hučková

Rakúska pošta predáva údaje o zákazníkoch. Hrozí jej 18-miliónová pokuta

V Rakúsku padla rekordná pokuta za porušenie GDPR. Sankciu 18 miliónov eur dostala za nedodržanie ochrany osobných údajov rakúska pošta. Tá ...

30.10.2019 Natália Hučková

Mall.cz musí odškodniť užívateľa za únik osobných údajov. Ozvú sa ďalší?

Rozsiahly únik osobných údajov z databázy českého e-shopu mall.cz nie je ešte ani zďaleka doriešený. Svedčí o tom aj nedávny rozsudok ...

22.10.2019 Natália Hučková

Cookies na webových stránkach sa menia, rozhodol Súdny dvor EÚ

Súdny dvor EÚ v októbri vydal rozhodnutie, ktoré zásadne mení používanie cookies. Rozsudok sprísňuje pravidlá aj pre cookies, ktoré ...

3.10.2019 Správy

Google zavádza nové nástroje ochrany súkromia, zmena sa dotkne aj máp

2.10.2019 (Webnoviny.sk) - Americká technologická spoločnosť Google zavádza pre užívateľov nové nástroje, pomocou ktorých si budú môcť ...

5.9.2019 Správy

Služba YouTube dostala pokutu pre zbieranie osobných údajov detí bez súhlasu rodičov

4.9.2019 (Webnoviny.sk) - Spoločnosť Google dostala pokutu 170 mil. USD, aby urovnala obvinenia, že jej videoslužba YouTube zbierala osobné ...

1.8.2019 Natália Hučková

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je ...

11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Martin, ktorý zastrelil dvoch mladíkov na diskotéke v Horovciach, sa k činu priznal
  2. 2.
    Matovičovo tajomstvo ako darček zo zlého sna
  3. 3.
    Matovič navštívil trnavskú automobilku Groupe PSA, zo Slovenska chce opäť ekonomického tigra
  4. 4.
    Overenie prebehlo, ale neviem, či v poriadku. Notifikácie v aplikácii môžu a nemusia fungovať
  5. 5.
    Priemerná mzda na Slovensku stúpla na 1086 eur, ale najviac už nezarábajú zamestnanci v IT