Hľadaj

Cookies na webových stránkach sa menia, rozhodol Súdny dvor EÚ

Podnikanie Poslať

Súdny dvor EÚ v októbri vydal rozhodnutie, ktoré zásadne mení používanie cookies. Rozsudok sprísňuje pravidlá aj pre cookies, ktoré nepredstavujú osobné údaje. Prevádzkovatelia webových stránok by mali uskutočniť potrebné úpravy čo najskôr.

image

Foto: shutterstock

Čo sú cookies?

Cookies sú malé textové súbory, ktoré môžu byť pri prehliadaní webovej stránky ukladané do počítača, smartfónu či tabletu návštevníka webu. Prostredníctvom cookies tak môže prevádzkovateľ webovej stránky získavať napríklad informácie o správaní užívateľa na webovej stránke a jeho preferenciách. Mnohé cookies zabezpečujú aj správne fungovanie webovej stránky či využívanie niektorých webových funkcionalít. Niektoré druhy cookies dokonca predstavujú osobné údaje návštevníka webu.

Ako zistím, či moja webová stránka využíva cookies?

Prevádzkovateľ webovej stránky by mal v prvom rade preskúmať, aké cookies sa na jeho webovej stránke nachádzajú. Tieto informácie získa kliknutím na ikonu zámku webového prehliadača, hneď vedľa označenia webovej stránky, alebo v nastaveniach prehliadača. Bližšie informácie o umiestnených cookies by vám mal poskytnúť dodávateľ alebo správca webovej stránky.

Právna úprava cookies

Cookies sú zakotvené v niekoľkých právnych predpisoch. Ide najmä o zákon o elektronických komunikáciách a ePrivacy smernicu. V prípadoch, keď cookies predstavujú osobné údaje, je potrebné zohľadniť aj požiadavky GDPR a zákona o ochrane osobných údajov.

Kedy sú cookies osobnými údajmi?

Cookies nie sú za každých okolností osobnými údajmi. Podľa usmernenia Úradu na ochranu osobných údajov SR sa považujú za osobné údaje len vtedy, ak samostatne alebo spolu s ďalšími údajmi umožňujú identifikovať návštevníka webovej stránky. V takomto prípade môžu byť cookies získavané len s výslovným súhlasom návštevníka webovej stránky, alebo ak sú potrebné na účely plnenia zmluvy, alebo pre oprávnené záujmy prevádzkovateľa webovej stránky.

Ako boli doteraz nastavené cookies?

Po nadobudnutí účinnosti GDPR nastal okolo cookies pomerne nejednoznačný výklad. Určité riešenie tejto situácie priniesol český úrad na ochranu osobných údajov. Vo svojom stanovisku uviedol, že prostriedkom na udelenie súhlasu s používaním cookies sú samotné nastavenia prehliadača návštevníka webu. Usmernenie teda nevyžadovalo aktívne udelenie súhlasu, napríklad prostredníctvom checkboxu či tlačidla „súhlasím“. 

Návštevník mal vyjadrovať svoj súhlas či nesúhlas s používaním cookies prostredníctvom svojho prehliadača. Prevádzkovatelia webových stránok tak v rámci vyskakovacieho okna len informovali svojich návštevníkov, že webová stránka využíva cookies, prípadne obsahovali aj odkaz, na ktorom mohol návštevník získať viac informácií.

O čo išlo v spore pred Súdnym dvorom EÚ?

V roku 2013 usporiadala spoločnosť Planet49 online výhernú hru. Na webovej stránke umiestnila vopred zaškrtnuté políčko, ktorým užívateľ súhlasil s ukladaním cookies. Tie mali slúžiť na reklamné účely pre partnerov spoločnosti Planet49. Takéto nastavenie vyhodnotil Súdny dvor EÚ ako nesprávne.

Aké zmeny prináša rozsudok Súdneho dvora EÚ?

Podľa rozsudku Súdneho dvora EÚ je nevyhnutné, aby súhlas s používaním a ukladaním cookies bol udelený prostredníctvom aktívneho súhlasu. Vopred zaškrtnuté políčko, či len oznámenie o tom, že sú cookies využívané, nie je teda postačujúce.

Súdny dvor EÚ vyžaduje aktívne udelenie súhlasu pri všetkých informáciách, ktoré sa ukladajú do zariadenia návštevníka webovej stránky, a to bez ohľadu na to, či cookies v danom prípade predstavujú osobné údaje alebo nie. 

Zároveň je potrebné poskytnúť bližšie informácie o všetkých využívaných cookies, ako napríklad ich účel, dobu exspirácie či príjemcov. Takýmto postupom chce Súdny dvor EÚ dosiahnuť vyššiu mieru ochrany súkromia návštevníkov webových stránok.

Cookies na webovej stránka Súdneho dvora EÚ

Múdro a spoľahlivo.
Poradíme vám s problematikou
GDPR
General Data Protection Regulation

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
18.11.2019 Natália Hučková

Hackeri získali údaje 6 miliónov Bulharov, pokutu zaplatí finančný úrad

Bulharská národná agentúra pre príjmy (finančný úrad) musí za únik osobných údajov zaplatiť pokutu 2,6 milióna eur. Bezpečnostný ...

4.11.2019 Natália Hučková

Rakúska pošta predáva údaje o zákazníkoch. Hrozí jej 18-miliónová pokuta

V Rakúsku padla rekordná pokuta za porušenie GDPR. Sankciu 18 miliónov eur dostala za nedodržanie ochrany osobných údajov rakúska pošta. Tá ...

30.10.2019 Natália Hučková

Mall.cz musí odškodniť užívateľa za únik osobných údajov. Ozvú sa ďalší?

Rozsiahly únik osobných údajov z databázy českého e-shopu mall.cz nie je ešte ani zďaleka doriešený. Svedčí o tom aj nedávny rozsudok ...

3.10.2019 Správy

Google zavádza nové nástroje ochrany súkromia, zmena sa dotkne aj máp

2.10.2019 (Webnoviny.sk) - Americká technologická spoločnosť Google zavádza pre užívateľov nové nástroje, pomocou ktorých si budú môcť ...

5.9.2019 Správy

Služba YouTube dostala pokutu pre zbieranie osobných údajov detí bez súhlasu rodičov

4.9.2019 (Webnoviny.sk) - Spoločnosť Google dostala pokutu 170 mil. USD, aby urovnala obvinenia, že jej videoslužba YouTube zbierala osobné ...

1.8.2019 Natália Hučková

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je ...

11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

18.4.2019 Jana Čipková

Mýtus o GDPR #4: Žiadosti o prenos osobných údajov klienta musí finančný agent vždy vyhovieť

Právo na prenosnosť osobných údajov patrí medzi práva dotknutých osôb, ktoré zaviedlo až nariadenie GDPR. Vzhľadom na to, že mnohí ...

11.4.2019 Natália Hučková

Firmy robia pri ochrane osobných údajov množstvo chýb

Zohľadniť GDPR v rámci činnosti spoločností nie je vôbec jednoduché. Preskúmať, kde všade dochádza k spracúvaniu osobných údajov, je ...

27.2.2019 Natália Hučková

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Finančná správa reaguje na Kočnerovu nahrávku a vylučuje, že by niekto dokázal mať vplyv na výkon kontrol
  2. 2.
    Hackeri získali údaje 6 miliónov Bulharov, pokutu zaplatí finančný úrad
  3. 3.
    Egypt dostal varovanie od USA, za nákup ruských bojových stíhačiek mu hrozia sankcie
  4. 4.
    Video: Časti Rakúska sužujú záplavy a sneženie, zosuvy bahna zasiahli niekoľko domov
  5. 5.
    Foto: Muž sa pokúšal zachrániť mladú ženu vo Váhu, všimol si ich mladý policajt v čase voľna