Hľadaj

GDPR: Nové pravidlá sa dotknú aj používania kamerových systémov

Podnikanie Poslať

Nariadenie GDPR môže mať dosah aj na zabezpečenie objektov. S týmto nariadením je totiž potrebné zosúladiť aj používanie kamerových systémov.

image
Zdroj foto: Shutterstock

 

Spoločnosť musí mať jasno v tom, aký je účel kamerového systému, ktorý používa. Môže ísť napríklad výlučne o monitorovanie zamestnancov, no účel monitorovania môže byť aj iný, napríklad ochrana majetku. 

 

 

Ak je úlohou kamerového systému výlučne monitorovanie zamestnancov, je dôležité zaoberať sa tým, či takýto monitoring je v súlade so Zákonníkom práce. Ten totiž presne vymedzuje podmienky, ktoré je potrebné splniť, aby bolo monitorovanie zamestnancov legálne. Okrem toho je potrebné prerokovať umiestnenie kamerového systému so zástupcami zamestnancov, ak sú vo firme ustanovení. Zamestnanci zároveň musia byť poučení o tom, že priestor je monitorovaný.

 

Z pohľadu nariadenia GDPR sa situácia mení, ak sú kamerovým systémom sledované iné osoby ako zamestnanci. Spoločnosti musia v takom prípade preskúmať, či týmto monitorovaním chránia majetok, financie, alebo iné svoje práva. Právny základ na takéto sledovanie bude v takom prípade tvoriť oprávnený záujem prevádzkovateľa.  Monitorovaný priestor je v tomto prípade potrebné označiť vhodným piktogramom spolu s odkazom na podrobnejšie informácie o sledovaní. Môže ísť napríklad o linku na podmienky spracúvania osobných údajov umiestnený na webovej stránke spoločnosti.

 

 

Do 25. mája 2018 by spoločnosti mali:

  • preskúmať účely používania kamerového systému
  • oboznámiť zamestnancov s podmienkami monitoringu, ak kamerový systém sleduje zamestnancov
  • ak kamerový systém sleduje iné osoby, je potrebné starostlivo určiť účel monitorovania
  • jasne označiť monitorovaný priestor

 

 

r_clanok

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
25.5.2018 Ján Beracka

GDPR: Nové pravidlá ochrany osobných údajov sú už účinné

Od 25. mája je účinné nové nariadenie General data protection regulation (GDPR). Od tohto dňa definitívne platia nové pravidlá ochrany ...

24.5.2018 Ján Beracka

Filip Schochmann: Kto nedigitalizuje, neprežije!

Digitalizácia je dnes moderný a frekventovaný pojem. Ponúka zrýchlenie a zjednodušenie, taktiež možnosti „zdieľania“ a integrácie. ...

24.5.2018 Ivana Michalová

Vláda schválila pozmenenú novelu o stavebnom sporení

Vláda schválila novelu zákona o stavebnom sporení. Tento produkt bude menej atraktívny, no rezort financií oproti pôvodnému návrhu novely ...

23.5.2018 Ján Beracka

Eva Stoklásová: V porovnávačoch často chýbajú informácie, klienti mávajú nereálne očakávania

Súčasťou novely zákona o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve je aj paragraf o tom, že internetové porovnávače, cez ktoré ...

22.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by sa mali pripraviť na spoluprácu s ÚOOÚ

Nariadenie general data protection regulation (GDPR) je relatívne komplikovaná norma, ktorá sa do slovenskej legislatívy dostala prostredníctvom ...

22.5.2018 Ján Beracka

Gertrud Ingestadová: Problémom digitalizácie EÚ je rôzne tempo členských krajín

EÚ, rovnako ako celý svet, digitalizuje. Členské štáty však majú špecifickú pozíciu, keďže v rámci EÚ vzniká jednotný digitálny ...

21.5.2018 Redakcia FinReport

Finančné aktuality 20/2018: Trh s poistením na Slovensku zaostáva

Slovenský trh s poistením sa rozvíja pomaly. Slovensko podporuje digitalizáciu firiem najslabšie z krajín V4. Budúce príjmy mladých ...

21.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali rátať s tým, že ľudia si budú uplatňovať práva

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) priznáva dotknutým osobám množstvo práv. Spoločnosti musia byť pripravené na to, že ...

21.5.2018 Ján Beracka

Gilles Feith: EÚ potrebuje ďalšiu, digitálnu, slobodu

Gilles Feith pracuje na digitalizácii verejného sektora v Luxembursku. Hovorí, že krajina sa pokúša o vznik digitálneho národa. Pre magazín ...

20.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Zodpovedná osoba môže uľahčiť prácu s osobnými údajmi

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) vyžaduje aby sa osobné údaje spracovávali len v nevyhnutnom možnom rozsahu, preto nie je ...

19.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali pripraviť aj vlastných pracovníkov

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) výrazne mení princípy ochrany osobných údajov a tieto zmeny majú vplyv na každodenné ...

18.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali upraviť vlastné klauzuly o ochrane osobných údajov

Spolu s nariadením General data protection regulation (GDPR) sa stáva účinným aj zákon o ochrane osobných údajov. Ešte pred 25. májom ...

17.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy môžu mať povinnosť posudzovať vplyvy spracovania údajov

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) vyžaduje od spoločností, aby sa zamýšľali nad tým, či spracovanie osobných údajov ...

16.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmám môže vzniknúť povinnosť ustanoviť zodpovednú osobu

Spoločnosti musia podľa nového nariadenia General data protection regulation (GDPR) ustanoviť v určitých prípadoch zodpovednú osobu, ktorá ...

15.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by sa mali pripraviť na informačnú povinnosť

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) ukladá firmám povinnosť informovať dotknuté osoby o tom, že spracováva ich osobné ...

14.5.2018 Ján Beracka

GDPR: Na bezpečnostné incidenty by firmy mali byť pripravené

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) stanovuje firmám presný postup, ako by sa mali správať v prípade, že nastane porušenie ...

13.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Prevádzkovateľ musí právne určiť vzťahy so sprostredkovateľmi

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) významným spôsobom ovplyvnilo podobu zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o ...

12.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali upraviť svoje webové kontaktné formuláre aj pracovné ponuky

Spoločnosti by mali na príchod nariadenia General data protection regulation (GDPR) zareagovať aj úpravou niektorých súčastí svojich ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

SPRAVODAJSTVO

Video: Veľkú Britániu zasiahla silná búrka s tisíckami bleskov, narušila aj leteckú dopravu Video: Veľkú Britániu zasiahla silná búrka s tisíckami bleskov, narušila aj leteckú dopravu
Fiat Chrysler zvoláva na opravy viac ako päť miliónov áut, majú problém so systémom Fiat Chrysler zvoláva na opravy viac ako päť miliónov áut, majú problém so systémom
Muž v Bratislave vošiel pod prechádzajúci vlak, zraneniam na mieste podľahol Muž v Bratislave vošiel pod prechádzajúci vlak, zraneniam na mieste podľahol
Mnisterka Lubyová súhlasí s opozíciou, do škôl musí ísť viac peňazí a zmeny treba odkomunikovať Mnisterka Lubyová súhlasí s opozíciou, do škôl musí ísť viac peňazí a zmeny treba odkomunikovať
Eurokomisár varuje budúcu taliansku vládu, že záchranný fond eurozóny krajinu nestabilizuje Eurokomisár varuje budúcu taliansku vládu, že záchranný fond eurozóny krajinu nestabilizuje

ANKETA

Akú technicko-administratívnu záťaž očakávate s príchodom GDPR?
malú (0%)
strednú (50%)
výrazné komplikácie podnikania (50%)
neviem o čo ide/neviem odhadnúť (0%)

Chcete dostávať novinky na E-mail?