Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Energetická kríza prepukla naplno. Ani prípadný redizajn trhu už nezachráni situáciu pred blížiacou sa zimou

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

Ruská vojenská invázia na Ukrajinu narušila svetové energetické trhy a spôsobila najväčší nárast cien energií od 70. rokov minulého storočia. Ceny ropy, plynu a elektriny sú oproti minulým rokom vyššie o desiatky až stovky percent a situácia sa bude s blížiacou sa zimou len zhoršovať. Navyše, kým vlády tlačia na hromadenie zásob, trh, ktorý si prešiel tento rok peklom, prestáva postupne fungovať. Ďalšími krokmi sú preto vládne intervencie, znárodňovanie energetického priemyslu a snahy o zmenu fungovania súčasného systému, ktorých zavedenie do praxe je však zatiaľ v nedohľadne.

energetická kríza

Foto: Shutterstock

Situácia na trhu

Európski obchodníci s energiou sú svedkami zvyšovania cien, ktoré tu boli naposledy v 70. rokoch 20. storočia. Ceny ropy a zemného plynu sa za posledný rok neustále zvyšovali, keďže globálna ekonomika sa zotavovala z pandémie. Odkedy sa ceny ropy v apríli 2020 nakrátko dostali do mínusu, silný dopyt prevýšil ponuku a trh sa vracal do stavu pred pandémiou.

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou však ešte viac zvýšil tlak na energetické trhy, pričom ceny ropy dosiahli maximá, aké sme nezažili od roku 2008. Rusko je tretím najväčším producentom ropy na svete za Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou, a sankcie obmedzujúce export narušili dodávky na už aj tak napätom trhu. Cena za barel ropy WTI začiatkom marca 2022 prekročila 120 dolárov a dnes sa pohybuje okolo 92 dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o takmer 23 %.

USA aj Spojené kráľovstvo okrem toho zakázali dovoz ruskej ropy a mnohé spoločnosti sa taktiež proaktívne začali vyhýbať nákupu ruskej ropy v strachu z finančných rizík. „Dôsledky tejto situácie budú pre globálny rast značné, samotné vyššie ceny energií pravdepodobne znížia globálnu produkciu do konca roku 2023 takmer o 1 %,“ uvádza Európska komisia.

Gazprom zamával s cenami plynu

Cena zemného plynu, ktorý sa používa na výrobu elektriny a tepla, vzrástla za posledný rok o viac ako 600 %. Ceny elektriny viazané na cenu plynu sú taktiež niekoľkonásobne vyššie a prekonávajú mnohoročné rekordy. A zatiaľ čo Rusko uťahuje kohútiky na plynovodoch, európske energetické trhy s hrôzou sledujú vplyv týchto krokov na ceny.

Referenčné európske ceny zemného plynu dosiahli sériu rekordov v reakcii na správu ruského plynárenského gigantu Gazprom, ktorý oznámil, že na konci augusta 2022 dočasne uzavrie kľúčový plynovod Nord Stream 1 do Nemecka. Uzatvorenie prinoeslo ďalšie prerušenie dodávok plynu do Európy. „Po dokončení údržby sa obnovia toky na 33 miliónov kubických metrov denne v súlade so súčasnými objemami,“ uviedla spoločnosť. Plná kapacita Nord Stream 1 je 167 miliónov m3 za deň. Dosiaľ však činnosť plynovodu nebola obnovená, pričom ruská strana uviedla technické aj ekonomické dôvody. 

Dopyt po plyne intenzívne rastie

Vedúci analytik plynu v poradenskej spoločnosti ICIS Tom Marzec-Manser uviedol, že zatiaľ čo európski nákupcovia s dlhodobými zmluvami s Gazpromom podľa týchto dohôd stále čerpali maximum plynu z Ruska, niektoré spoločnosti s flexibilnejšími kratšími zmluvami začali hľadať alternatívne zdroje ponuky, čo má za následok obrovský nárast dopytu.

„Vidíme reakcie účastníkov trhu s krátkodobými a strednodobými zmluvami s Gazpromom a jeho pridruženými spoločnosťami, ktoré hovoria, že ich musíme odstrániť z nášho dodávateľského mixu tam, kde je to možné a čo najrýchlejšie,“ dodal. Na rozdiel od Spojených štátov, ktoré majú značný prebytok zemného plynu, Európa potrebuje väčšinu svojho plynu dovážať, pričom Rusko tradične dodáva približne jednu tretinu.

Zemný plyn je hnacím motorom elektriny

V mnohých krajinách sú ceny plynu a elektrickej energie úzko prepojené, a tento vzťah ešte viac prispel k súčasnej problémovej situácii v Európe. Hoci existuje niekoľko spôsobov výroby elektriny – napríklad z uhlia, jadrovej energie, prostredníctvom vodných elektrární či veternej a solárnej energie – cena zemného plynu má stále rozhodujúci vplyv na stanovovanie cien elektriny. Dôvod je jednoduchý. Ak v danom momente potrebuje krajina viac elektriny, sú to práve generátory spaľujúce plyn, ktoré sa uvádzajú do prevádzky najčastejšie.

„Zemný plyn je hnacím motorom európskej ceny elektriny,“ povedal pre The New York Times bývalý generálny riaditeľ veľkej britskej energetickej spoločnosti Centrica Iain Conn.

Elektrina zdražela aj o 1 000 %

Cena elektriny tak ruka v ruke nasledovala situáciu na trhu s plynom. V Británii dosiahla veľkoobchodná cena za megawatthodinu elektriny (dosť na zásobovanie asi 2-tisíc domácností na hodinu) rekordný denný priemer okolo 750 libier (880 eur), čo je zhruba deväťnásobok úrovne z augusta minulého roka. Podobne je na tom aj cena energií v štátoch EÚ. V Nemecku sa ceny za megawatthodinu vyšplhali až na 985 eur, čo je nárast o približne 1 088 % oproti minulému roku. V Česku dosiahla cena elektriny rovnakú úroveň, čo medziročne predstavuje nárast o 998 %.

V niektorých krajinách existuje len malý rozdiel medzi týmito veľkoobchodnými cenami a tým, čo musia zaplatiť spotrebitelia. Očakáva sa, že ďalšie zvyšovanie cien prispeje k ťažkostiam a posilní argumenty pre vládnu intervenciu. Okrem toho existujú aj ďalšie faktory, ktoré tlačia nahor ceny energie. Napríklad nízke hladiny riek v Nemecku, Španielsku a ďalších európskych krajinách, bránia preprave paliva do uhoľných elektrární, ktoré by mohli čiastočne nahrádzať nedostatok plynu.

Čo robia vlády na zastavenie krízy?

Krátka odpoveď znie, že veľa. Krajiny Európskej únie, ako Nemecko a Holandsko, sa pretekajú v naplnení zásobníkov plynu ako nárazníka pred možným úplným odstavením ruského plynu túto zimu. Vlády tiež pristúpili k zabezpečeniu ďalších dodávok vo forme skvapalneného zemného plynu zo Spojených štátov a iných krajín, a vyzvali energetické spoločnosti, aby vybudovali nové terminály na príjem chladeného paliva, často so štátnym financovaním. Veľká Británia a ďalšie krajiny poskytujú spotrebiteľom finančnú pomoc, hoci nie dostatočnú na kompenzáciu obrovských zvýšených nákladov, ktorým čelia domácnosti. Napriek tomu široké spektrum politikov, obhajcov spotrebiteľov a dokonca aj manažéri energetického priemyslu vyzývajú vlády, aby robili oveľa viac.

Trh prestáva fungovať

Vládne intervencie tiež nútia trhy správať sa spôsobom, ktorý by sa za iných okolností zdal bizarný. Na bežnom trhu by napríklad vysoké ceny viedli k predaju plynu, nie k jeho hromadeniu. No tlak na naplnenie zásobníkov plynu podporovaný vládnymi nariadeniami prinútil energetické spoločnosti kúpiť a naďalej kupovať drahý plyn, čím sa jeho cena stále zvyšuje.

Trh je teraz úplne zdevastovaný a zdeformovaný,“ povedal pre The New York Times riaditeľ spoločnosti Eurasia Group, ktorá sa zaoberá hodnotením globálnych rizík, Henning Gloystein. „Ak by ste boli obchodník s aspoň štipkou rozumu, predali by ste všetok plyn, ktorý máte teraz v zásobe, a zarobili na trhu milióny,“ dodal. Vlády v Nemecku a iných krajinách však trvajú na iných prioritách.

V istom zmysle bol program ukladania plynu veľmi úspešný. Zásobníky v Nemecku sú zaplnené na viac ako 80 % a sú na dobrej ceste k splneniu cieľa, ktorým je dosiahnutie úrovne 95 % do 1. novembra 2022. „Ale nutkanie kúpiť si ochranu na zimu zvyšuje ceny a spôsobuje ekonomické škody, ktorým by sa malo zabrániť,“ hovoria analytici.

Francúzi stavili na jadrovú energetiku

Vo veľkom na túto situáciu doplácajú práve energetické spoločnosti. Mnoho malých britských dodávateľov energie už skrachovalo, čo viedlo k vyšším nákladom pre vládu aj spotrebiteľov. Vo Francúzsku sa zase vláda rozhodla pre úplné znárodnenie spoločnosti EDF, ktorá je najväčším európskym prevádzkovateľom jadrovej energetiky.

Štát už predtým vlastnil 84 % akcií EDF a za nákup zvyšného podielu zaplatí spoločnosti 9,7 miliardy eur. Spoločnosť nebola schopná vyrovnať sa s neplánovanými výpadkami svojej jadrovej flotily, oneskoreniami a prekročením nákladov pri výstavbe nových reaktorov a stropmi taríf za energie, ktoré vláda zaviedla na ochranu domácností pred prudko rastúcimi cenami elektriny.

Francúzska vláda okrem toho oznámila, že do roku 2030 plánuje minúť 50 miliárd eur na predĺženie životnosti existujúcich jadrových reaktorov, čo je v súlade s plánmi prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý chce okrem toho do roku 2035 postaviť šesť nových jadrových reaktorov.

Nemci odkúpili podiel v plynárňach Uniper

Podobne je na tom aj jedna z najväčších nemeckých plynárenských spoločností Uniper. Tá za prvý polrok tohto roka vykázala stratu viac ako 12 miliárd eur a bola nútená prijať štátnu záchranu. Hlavným dôvodom je podľa spoločnosti fakt, že Gazprom nenaplnil svoje zmluvné záväzky a nedodal dohodnuté množstvá plynu. Uniper tak musel nakupovať plyn z iných zdrojov za vyššie ceny. Nemecká vláda za 9 miliárd eur získa v Uniperi približne 30-percentný podiel. Záchranný program je historicky prvým využitím nového nemeckého zákona, ktorého cieľom je ochrana nevyhnutnej štátnej infraštruktúry.

My v Uniperi sme sa de facto stali pešiakom v tomto konflikte,“ povedal pre The New York Times generálny riaditeľ spoločnosti Klaus-Dieter Maubach s odkazom na vojnu na Ukrajine.

Trh s energiami potrebuje zásadný redizajn

Solárna a veterná energia zažili v posledných rokoch v Európe boom. Ponúka sa preto otázka, prečo tieto alternatívne zdroje, na ktoré vlády minuli desiatky miliárd eur, nemôžu slúžiť ako náhrada. Odborníci totiž tvrdia, že tieto technológie zatiaľ pomáhajú znižovať ceny len okrajovo.

V odozve na súčasnú situáciu sa tak začínajú vynárať hlasy, že je čas prepracovať trhy s energiou tak, aby odrážali rastúce množstvo veternej a slnečnej energie v európskych elektrických sieťach. Na rozdiel od plynových a uhoľných generátorov, ktorých náklady sú do značnej miery určené cenami palív, tieto obnoviteľné technológie majú veľmi nízke a stabilné prevádzkové náklady. Ich palivo je v podstate zadarmo.

Potrebujeme lepší dizajn trhu, ktorý bude menej závislý od elektrární na zemný plyn pri stanovovaní cien. Myslíme si, že je pravdepodobné, že sa môžeme dostať do situácie, keď budú ceny elektriny nižšie,“ povedal vedúci výskumný pracovník Oxfordského inštitútu pre energetické štúdie Rahmat Poudineh.

Veľká Británia, Nemecko a ďalšie európske krajiny aj preto uvažujú o modernizácii svojich energetických trhov. Je však nepravdepodobné, že by sa akékoľvek zmeny podarilo presadiť včas na to, aby sa ich efekt pozitívne prejavil už počas blížiacej sa zimy.

logo
Prečítajte si tiež:
26.4.2024 Martin Jamnický

ASINS: Osobný bankrot by sa nemal vzťahovať na ľudí s nadštandardným príjmom

Počet osobných bankrotov za posledné tri roky významne stúpol. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9 700 ľudí. Problémom je, že v ...

26.4.2024 Robert Juriš

Banka varuje pred podvodníkmi s letenkami alebo dovolenkovými pobytmi

S blížiacimi sa letnými prázdninami sa čoraz intenzívnejšie rozbieha sezóna rezervovania si dovolenkových pobytov. V tejto súvislosti však ...

25.4.2024 Martin Jamnický

Investori začali dávať prednosť ETF fondom pred podielovými fondmi

Slováci zmenili preferencie pri investovaní. Potvrdzuje to nová štatistika Preferencie Slovákov pri investičných rozhodnutiach prechádzajú ...

25.4.2024 Robert Juriš

Na Slovensku pracuje rekordných viac ako 103-tisíc cudzincov

Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku dosiahol nový rekord. V marci tohto roku sa ich počet vyšplhal nad úroveň 103-tisíc. Pritom až ...

25.4.2024 Redakcia FinReport

Na darovanie 2 % zo svojich daní máte čas do konca apríla

Ak chcete poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, máte čas ...

25.4.2024 Redakcia FinReport

Počet insolvencií vlani narástol o 15 %, toto sú najčastejšie príčiny

Až 400 firiem sa vlani na Slovensku ocitlo v stave platobnej neschopnosti. Bolo ich o 53 viac ako v treťom kovidovom roku 2022, čo predstavuje ...

25.4.2024 Redakcia FinReport

UNICEF a detskí lekári adaptovali slovenskú verziu aplikácie Bebbo pre rodičov detí do 6 rokov

Počet detských lekárov na Slovensku klesá a ich priemerný vek je 59 rokov. Jedným z riešení, ako zachovať dostupnosť všestrannej ...

25.4.2024 Redakcia FinReport

Škody po vyčíňaní prírodných živlov vlani stúpli v stovkách percent

Počasie počas minulého roku niekoľkokrát ukázalo svoju divokosť a nevyspytateľnosť. Povodne, prívalové dažde, krupobitia, tornádo, ...

24.4.2024 Redakcia FinReport

Do fondov EÚ sme za dve desaťročia vložili 13,1 miliardy eur, no získali sme takmer 25 miliárd

Slovenská republika je od roku 2004, teda už dve desaťročia, členom Európskej únie. Počas tohto obdobia sme do spoločného uniálneho ...

24.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o ochrane spotrebiteľa pomôže nakupujúcim aj obchodníkom

Ďalšia novela zákona o ochrane spotrebiteľa je na svete. Schválili ju poslanci parlamentu a platiť začne od 1. júla tohto roku. Hlavným ...

23.4.2024 Redakcia FinReport

Europarlament: Oprava výrobkov za výhodné ceny bude možná aj po uplynutí záruky

Poslanci Európskeho parlamentu schválili pravidlá jednoduchšieho prístupu k opravám tovarov a výrobkov. Žiadať o ne bude možné aj po ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Deficit verejných financií sa vlani strojnásobil, prekročil 6 miliárd eur

Hospodárenie Slovenska sa v minulom roku skončilo v hlbokom mínuse. Deficit verejnej správy sa v roku 2023 medziročne výrazne zvýšil, keď ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Na úradoch práce evidujú najmenej nezamestnaných za posledných päť rokov

Nezamestnanosť na Slovensku je opäť o niečo nižšia. Znížila sa druhý mesiac za sebou. Podiel disponibilných uchádzačov o prácu sa ...

22.4.2024 Robert Juriš

Predaj bytov v Bratislave zaznamenal prvé oživenie od roku 2022, ceny stagnujú

Začiatok tohto roka sa na bratislavskom trhu s nehnuteľnosťami niesol v znamení mierneho oživenia. Počas prvých troch mesiacov 2024 sa ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Žiadať o príspevok na zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti je možné do konca apríla 2024

Už len niekoľko dní majú mestá a obce na Slovensku na to, aby požiadali o finančné prostriedky z eurofondov na zaistenie kybernetickej a ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Ekonomika Slovenska vlani rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo, nárast dosiahol „až“ 1,6 %

Ekonomika Slovenska v minulom roku rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo. Na začiatku tohto roku Štatistický úrad SR tvrdil, že to bolo o ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Prémiový benzín už stojí viac ako 1,90 eura, lacnejší sa blíži k hranici 1,70 eura za liter

Liter oboch druhov benzínu oproti predchádzajúcemu týždňu zdražel v priemere o ďalšie dva centy. Ten drahší prémiový 98-oktánový už ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay