Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Ruská invázia na Ukrajine otriasla trhmi, k slovu prichádzajú tvrdé sankcie Západu

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

Prišlo k najhoršiemu. Dlho skloňovaná invázia ruských vojsk na Ukrajinu nabrala reálnu podobu. Ruský prezident Vladimir Putin 24. februára v skorých ranných hodinách nariadil ruským vojskám vstup na územie Ukrajiny. Tento agresívny a odsúdeniahodný akt otriasol celou Európou aj akciovými trhmi.

vojna na Ukrajine

Foto: Shutterstock

Vojna sa začala, trhy padajú

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil vojenskú operáciu na východe Ukrajiny, pričom uviedol, že podporuje separatistov v regiónoch Doneck a Luhansk a zároveň dodal, že celú krajinu okupovať neplánuje. Ukrajinská vláda v Kyjeve však nazvala tento akt „úplnou inváziou“, a vyhlásila vojnový stav. „Toto je Putinova vojna, ktorá ohrozuje mier v Európe,“ povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Globálne trhy, ktoré boli už týždne v neistote, kým Rusko zhromažďovalo jednotky na ukrajinskej hranici, vo štvrtok ráno výrazne klesli. Nemecký index DAX klesol o 3,96 %, francúzsky CAC 40 o 3,83 % a britský FTSE 100 o 3,88 %. Americké akciové trhy taktiež na začiatku obchodovacieho dňa výrazne poklesli, avšak nakoniec dokázali stratu zmazať. Index S&P 500 skončil o 1,43 % vyššie, DowJones o 0,28 % a technologický Nasdaq dokonca o 3,34 % v pluse. Index VIX, sledujúci volatilitu na trhu, vyletel za jediný deň o viac ako 20 % na úroveň 37,8 bodu, čo je najvyššia úroveň od prepuknutia koronakrízy v marci 2021. Ku koncu obchodného dňa sa však vrátil na pôvodnú úroveň.

Západní lídri ruský krok ostro odsúdili a trh teraz čaká na plný rozsah sankcií voči Rusku, ktoré budú nasledovať, a na ich potenciálny vplyv, globálnu situáciu. Tieto geopolitické riziká sú výsledkom dlhotrvajúceho medzinárodného tlaku, ktorý sa prejavil na správaní sa investorov.

Ruská burza prišla o 259 miliárd dolárov

Vojenský útok na Ukrajinu vrhol tieň aj na ruské trhy a vyvolal masívny výpredaj. Ruské aktíva utrpeli historicky najväčší jednodenný pokles, pri ktorom sa index moskovskej burzy MOEX prepadol o 45 %. V priebehu pár hodín tak bolo z burzy vymazaných 259 miliárd dolárov. Akcie Sberbank PJSC, najväčšej banky Ruska, klesli o 49 %, zatiaľ čo plynárenský gigant Gazprom PJSC padol o 40 %. Obchodovanie bolo krátko po otvorení dočasne pozastavené.

Ruské akcie prudko klesli a podnietili núdzový zásah Ruskej centrálnej banky, kým sa ruskí investori pripravujú na doteraz najtvrdší balík západných sankcií. Ruská centrálna banka sa nezmienila o zvýšení úrokových sadzieb, uviedla však, že bankám poskytne dodatočnú likviditu v hodnote 1 bilión rubľov (10,8 miliardy eur).

Pád trhov nasledoval aj rubeľ, ktorý dosiahol najnižšiu úroveň od roku 2016 a obchodoval sa za 0,113 dolára. Celkovo tak rubeľ oslabil o viac ako 7 %. Neistota sa prejavila aj na trhu dlhopisov, náklady na poistenie ruského dlhu proti platobnej neschopnosti vyleteli na najvyššiu úroveň od roku 2009. Ruská centrálna banka uviedla, že prvýkrát po rokoch zasiahne na devízovom trhu a prijme opatrenia na skrotenie volatility na finančných trhoch.

Ropa prekonala 100 dolárov za barel

Neistota sa odrazila aj na cene ropy, ktorá sa prvýkrát od roku 2014 vyšplhala nad úroveň 100 dolárov za barel po tom, čo ruská invázia vyvoláva obavy z vážneho narušenia globálnych dodávok energie. Ku koncu obchodného dňa sa však vrátila na pôvodné úrovne, 92 dolárov za barel WTI a 95 dolárov za barel Brentu.

Rusko je druhým najväčším svetovým producentom ropy a najväčším dodávateľom zemného plynu do Európy, pričom zabezpečuje približne 35 % dodávok pre Európu. Nateraz je otázne, ako prípadné sankcie Západu zasiahnu jeho energetický priemysel.  

„Situácia vyvoláva otázku, či sankcie zasiahnu aj ruské dodávky energie. Pred dvoma dňami to USA vylúčili,“ uviedli analytici nemeckej Commerzbank. „Ak postihnú sankcie platobné transakcie – ruské banky a prípadne aj poisťovne, ktoré kryjú dodávky ruskej ropy a plynu – nemožno vylúčiť výpadky dodávok,“ dodali.

Ruský vývoz komodít môže byť narušený aj tým, že Rusi si nebudú môcť zobrať úver od západných bánk na pokrytie nákupov. Najmenej traja veľkí nákupcovia ruskej ropy neboli schopní vo štvrtok otvoriť pôžičky, uviedli štyri obchodné zdroje pre agentúru Reuters.

Ruský štátny plynárenský monopol Gazprom však uviedol, že dodávky cez Ukrajinu fungujú normálne a Ukrajina tvrdí, že jej energetická infraštruktúra zatiaľ nebola poškodená.

Pohyb plavidiel v Azovskom mori bol pozastavený, hoci prístavy v Čiernom mori zostali otvorené. Rusko, Kazachstan, Azerbajdžan a Turkménsko dodávajú na trhy cez Čierne more približne 2 až 3 milióny barelov ropy denne, čo predstavuje 2 až 3 % globálnych dodávok.

Sankcie voči Rusku zo strany EÚ

Celý svet momentálne čaká na odpoveď západných mocností na čele s USA a Európskou úniou. Väčšina hlavných predstaviteľov sa však zhoduje, že sankcie proti Rusku musia prísť čo najskôr a v tvrdšej podobe. „Masívne“ a „prísne“ sú slová, ktoré sa podľa agentúry Reuters skloňujú na rokovaní Európskej rady. V rámci rokovania Európskej únie však nastávajú rozdielne pohľady na to, ako ďaleko by mala EÚ v tejto fáze zájsť.

Diplomati naznačujú, že kým krajiny, ako Nemecko a Taliansko, sú proti prijímaniu najprísnejších opatrení, krajiny, ako Litva a Poľsko, tlačia na blok, aby stál za tvrdým prístupom. Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von Der Leyenová vystúpila v Bruseli s cieľom načrtnúť sankcie, ktoré majú „vážne zhoršiť ruskú ekonomiku“.

Zmrazíme ruské aktíva v EÚ a zastavíme prístup ruských bánk na európsky finančný trh. Opatrenia budú mať vážny vplyv na Rusko, zvýši sa odlev kapitálu, zvýši sa inflácia a postupne sa naruší jeho priemyselná základňa. Oslabíme technologickú pozíciu Ruska v kľúčových oblastiach od high-tech komponentov až po špičkový softvér,“ povedala Von Der Leyenová pre agentúru Reuters.

Čo plánujú USA a Veľká Británia

K postoju EÚ sa pridáva aj Veľká Británia, ktorá bola jednou z prvých krajín v Európe, ktorá poslala zbrane na pomoc Ukrajine. „Dnes v zhode s našimi spojencami odsúhlasíme masívny balík ekonomických sankcií navrhnutých včas, aby podkopali ruskú ekonomiku,“ povedal britský premiér.

Boris Johnson vo štvrtok večer vystúpil v Dolnej snemovni britského parlamentu, kde predstavil konkrétne opatrenia voči Rusku. Vo svojom príhovore vyzdvihol fakt, že Ukrajinci vedú „tvrdú obranu“ a nazval Vladimíra Putina „krvavým agresorom“.

Zoznam sankcií Veľkej Británie

1) Všetkým veľkým ruským bankám sa zmrazia aktíva a budú vylúčené z finančného systému Spojeného kráľovstva. To im zabráni v prístupe ku libre a zúčtovacím platbám cez Spojené kráľovstvo. To zahŕňa úplné a okamžité zmrazenie banky VTB, ktorej 99% vlastnia rôzne ruské agentúry.

2) Legislatíva zastaví veľké ruské spoločnosti a Ruský štát v získavaní financií alebo požičiavaní peňazí na britských trhoch.

3) Zmrazenie aktív bude uvalené na 100 nových jednotlivcov a subjektov blízkych Kremľu.

4) Letecká spoločnosť Aeroflot bude vykázaná zo Spojeného kráľovstva.

5) V priebehu niekoľkých dní Spojené kráľovstvo zastaví vývoz hi-tech položiek a zariadení na rafináciu ropy do Ruska.

6) Vklady, ktoré môžu Rusi vkladať na britské bankové účty, budú obmedzené.

7) Podobné finančné sankcie sa rozšíria aj na Bielorusko za jeho úlohu pri útoku na Ukrajinu.

Aké sankcie pripravili USA

Americký prezident Joe Biden nadviazal na Johnsona a sankcie USA predstavil o niekoľko hodín neskôr. „USA zastavia schopnosť Ruska financovať a rozvíjať svoju armádu,“ povedal americký prezident.

Biden načrtol sankcie s cieľom „maximalizovať dlhodobý vplyv na Rusko a minimalizovať vplyv na Spojené štáty a ich spojencov“. Povedal, že sa dohodol s lídrami G7 z najväčších svetových ekonomík, že spoločne obmedzia schopnosť Ruska podnikať v dolároch, eurách, librách a jenoch.

USA aj Veľká Británia tak z časti naplnili svoj sľub, že v prípade, ak Rusko začne s inváziou Ukrajiny, odstrihnú ho od prístupu k libre a doláru. Otáznym zatiaľ zostáva odstrihnutie Ruska od systému SWIFT, prostredníctvom ktorého sa vykonávajú všetky veľké štátne platby. Po vyradení Ruska zo SWIFTu volal vo štvrtok ráno ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý žiadal USA a EÚ aby Rusko vyradilo čo najskôr.

Biden však povedal, že o odrezaní Ruska zo Swiftu sa momentálne neuvažuje. „Poďme sa o tom porozprávať o ďalší mesiac alebo tak, aby sme zistili, či (sankcie) fungujú,“ povedal. To je v nepriamom rozpore s britským premiérom, ktorý povedal, že existuje potenciál použiť SWIFT ako sankciu. Toto sú sankcie voči Rusku, ktoré predstavil J. Biden:

1) Odrezanie banky Sberbank od finančného systému USA.

2) Uvalenie úplných blokovacích sankcií na VTB a tri ďalšie ruské finančné inštitúcie.

3) Uvalenie nových obmedzení podnikania na 13 podnikov a subjektov.

4) Sedem ruských elít a ich rodiny boli pridané na sankčný zoznam.

5) Finančné sankcie voči 24 Bielorusom za podporu ruskej invázie.

 

logo
Prečítajte si tiež:
2.3.2024 Správy

Kremľu sa rýchlo míňajú rezervy a Putin chce, aby lepšie zarábajúci ľudia aj firmy mali vyššie dane

2.3.2024 (SITA.sk) - Rusko má v pláne zmeniť daňový systém pre fyzické i právnické osoby tak, aby ešte viac platili do štátneho ...

13.2.2024 Správy

Rusko malo vyšší ekonomický rast než bohaté štáty, analytik za tým vidí jednoduché zdôvodnenie

13.2.2024 (SITA.sk) - Podľa predbežných odhadov malo Rusko v minulom roku vyšší rast HDP ako ktorýkoľvek zo siedmich najvyspelejších ...

30.1.2024 Správy

Sankcie proti Rusku sa predlžujú o ďalších šesť mesiacov, rozhodla Rada Európskej únie

30.1.2024 (SITA.sk) - Rada Európskej únie predĺžila o ďalších šesť mesiacov ekonomické sankcie voči Rusku pre jeho agresiu proti Ukrajine. ...

27.10.2023 Správy

Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či hliníkom

27.10.2023 (SITA.sk) - Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či s hliníkom a ďalšie reštrikcie pri dodávkach tovarov ...

9.8.2023 Správy

Spojené štáty opravili účtovnú chybu, Ukrajine pošlú ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov

9.8.2023 (SITA.sk) - Spojené štáty sa chystajú oznámiť ďalšiu pomoc Ukrajine v hodnote 200 miliónov dolárov. Ako referuje web news.sky.com, ...

22.7.2023 Redakcia FinReport

Ukrajinská centrálna banka chce znárodniť Sense Bank, za ktorou stoja ruskí oligarchovia

Ukrajinská centrálna banka oznámila, že znárodní ruskú Sense Bank. Je to jedna z popredných komerčných bánk pôsobiacich v krajine, ...

15.7.2023 Správy

Majetok ruských oligarchov sa postupne dostáva na pôvodnú úroveň, ich bohatstvo narástlo vďaka vojne

15.7.2023 (SITA.sk) - Čistý majetok najbohatších ruských podnikateľov sa postupne dostáva na úroveň z roku 2021. Ako referuje web ...

1.7.2023 Správy

Nedostatok peňazí v Moskve je spôsobený viacerými faktormi, príjmy z ropy a plynu klesli o polovicu

1.7.2023 (SITA.sk) - Ruská vláda začala drasticky znižovať výdavky federálneho rozpočtu po tom, čo príjmy z komodít klesli na polovicu a ...

8.6.2023 Ján Sípos

Európska únia chce odstrihnúť Moskvu od kľúčového trhu s diamantmi

Brusel dáva jasne najavo, že so sankciami voči Kremľu pre jeho agresiu na Ukrajine nekončí. Najnovšie chce pritvrdiť voči dovozu ...

22.5.2023 Správy

Američania po prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine odstránili zo sankčného zoznamu ruského podnikateľa

22.5.2023 (SITA.sk) - Ministerstvo financií Spojených štátov sa po prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine rozhodlo odstrániť zo sankčného ...

20.5.2023 Správy

Európska únia príjme ďalšie sankcie týkajúce sa ruských diamantov, Indiu vníma ako „významného hráča“

20.5.2023 (SITA.sk) -  Európska únia je podľa jej vysokého predstaviteľa „presvedčená“, že na nadchádzajúcom stretnutí G7 v Japonsku ...

10.5.2023 Správy

Európska únia ide radikálne zasiahnuť voči firmám a krajinám, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať sankcie

10.5.2023 (SITA.sk) - Európska únia (EÚ) pripravuje ďalší balík sankcií voči Rusku, ktorý sa zameria na spoločnosti a krajiny, o ktorých ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay