Hľadaj

Zverejňovať pôvod mäsa možno budú musieť aj reštaurácie

Podnikanie Poslať

O pôvode mäsového výrobku sa dnes dozviete všetko. Zatiaľ však len v obchodoch. Z etikety zistíte odkiaľ mäso pochádza, teda kde sa uskutočnil chov, kde bolo zviera zabité, ale aj kedy a ako bolo dovezené. Rovnako by to mohlo od 1. decembra 2019 fungovať aj v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, ktoré by tieto údaje mali zverejňovať napríklad v jedálnych lístkoch.

image

Foto: shutterstock

V druhej polovici augusta bola v Národnej rade SR predložená novela zákona o potravinách. Tá požaduje, aby reštaurácie oboznámili svojich návštevníkov s pôvodom mäsa, ktoré bolo použité na prípravu jedál. Na prerokovanie sa do parlamentu dostane najskôr v októbri tohto roka, pokiaľ bude novela schválená, zmeny nastanú už od 1. decembra 2019.

Novela zákona sa dotkne jedální na pracoviskách, v školách, v zariadeniach sociálnych služieb, v zdravotníckych zariadeniach, prevádzok verejného stravovania, reštaurácií či stánkov s rýchlym občerstvením. Označovanie krajiny pôvodu by sa malo týkať všetkých hotových pokrmov a jedál, ktoré obsahujú mäso. Takéto informácie majú byť spotrebiteľovi poskytované v písomnej forme a na dobre viditeľnom mieste. 

Spotrebiteľ by tak mal získať informácie o mäse akéhokoľvek živočíšneho pôvodu s výnimkou polotovarov či jedál, v ktorom je obsah mäsa v zanedbateľnom objeme. Ten predstavuje menej ako 10% hmotnosti surového mäsa v jednej porcii hotového jedla alebo pokrmu.

Cieľom navrhovanej úpravy zákona je zvýšiť informovanosť spotrebiteľa o pôvode konzumovaných potravín. Spotrebiteľovi sú totiž už dnes prístupné informácie na etiketách s baleniami mäsa. V rovnakom rozsahu by mal spotrebiteľ získavať informácie aj pri hotových jedlách. Ide najmä o označenie krajiny, v ktorej sa uskutočnil chov, v ktorej bolo zviera zabité a kód dodávky. To umožní uskutočniť spotrebiteľské rozhodnutie aj na základe informácie o pôvode čerstvého, chladeného alebo mrazeného mäsa.

Novela zákona vychádza taktiež z toho, že pokiaľ by informovanie spotrebiteľa ostalo ponechané na dobrovoľnej báze a na základe dopytu spotrebiteľa, nie je možné zaistiť, že spotrebiteľ informácie od reštaurácie získa, alebo že budú kompletné či pravdivé. Takéto komplikácie spotrebiteľ nemá pri vlastnom, priamom nákupe mäsa, a preto je informovanosť spotrebiteľa pri konzumácií jedál v reštauráciách v nepomere.

Podľa novely tak prevádzkovatelia reštaurácií a ostatných pohostinstiev budú musieť upraviť svoje jedálne lístky o nové informácie. Bližšie podrobnosti o označovaní by mal v prípade schválenia novely priniesť vykonávací predpis Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Problematickým sa v súčasnosti javí stav, keď reštaurácie často menia dodávateľov surovín, čo by mohlo spôsobovať neustálu zmenu jedálnych lístkov.

V prípade nesplnenia povinného označovania by prevádzkovateľom hrozila pokuta vo výške od 100 do 100 000 EUR s prihliadnutím na závažnosť, spôsob spáchania správneho deliktu, na jeho následky, jeho okolnosti a iné skutočnosti.

 

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
6.7.2020 Robert Juriš

Dovolenku si síce doprajeme, ale len opatrne a mimoriadne zodpovedne

Prišlo leto, čas dovoleniek, ale o plánoch na trávenie voľného času sa každý vyjadruje nanajvýš opatrne. Rovnaký postoj zaujímajú ...

5.7.2020 Redakcia FinReport

Emitenti majú zvýšený záujem o vydávanie cenných papierov

Centrálny depozitár cenných papierov SR dosiahol v roku 2019 historicky najvyšší zisk. Bol až o 40 percent vyšší ako zisk v roku 2018. ...

5.7.2020 Redakcia FinReport

Poisťovňa Generali má nového generálneho riaditeľa

Novým predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Generali Poisťovne na Slovensku sa stal s platnosťou od 2. júla 2020 Juraj Jurčík. Na ...

4.7.2020 Redakcia FinReport

Home office: Medziľudský kontakt víťazí nad sterilitou online prostredia

Home office sa v čase pandémie stal efektívnym nástrojom, ako udržať zamestnancov doma a zároveň neprerušiť prevádzku firmy. S postupným ...

3.7.2020 Arian Ali

Cestovné poistenie sa pomaly „rozmrazuje“ a bude aj lacnejšie

Ako uzavreté hranice a zatvorené letiská ovplyvnili trh s cestovným poistením? Ako je to teraz s jeho platnosťou v rôznych krajinách? Sú ...

2.7.2020 Marek Mittaš

Podnikateľom s úvermi pomôžu nielen banky, ale aj Európska únia

Úver na podnikanie je možné si vziať v nebankovke, alebo za výhodnejších podmienok v niektorej zo slovenských bánk. Ešte výhodnejší ...

1.7.2020 Magdaléna Švančarková

Komu prinesie úžitok zrušenie bankového odvodu?

Vláda SR so Slovenskou bankovou asociáciou (SBA) uzatvorila memorandum o porozumení. Jeho podstatou je dohoda o zrušení kontroverzného ...

24.6.2020 Magdaléna Švančarková

V čase koronakrízy sa na Slovensku bankrotovalo menej ako pred ňou

Zatvorené prevádzky, obmedzenia predaja, pokles tržieb a príjmov mnohí podnikatelia nezvládli. Kríza tak pre mnohých nie je len obdobím ...

21.6.2020 Magdaléna Švančarková

Koniec práce z domu prináša problémy, ale aj nové príležitosti

Aktuálna doba nielenže vyvíja tlak na firmy, aby zabojovali proti dôsledkom koronakrízy, ale aby sa postarali aj o zdravie a bezpečnosť ...

18.6.2020 Redakcia FinReport

Kto z koronakrízy vyšiel ako víťaz a kto ako porazený?

Koronakríza zasiahla svet ako vlna tsunami. Nielen jednotlivcov, ale aj celé hospodárske odvetvia našla nepripravených. Zo dňa na deň museli ...

16.6.2020 0100 Conferences

Prvá online Venture Capital a Private Equity konferencia v strednej a východnej Európe predstaví Tima Drapera

Jeden z najúspešnejších amerických VC investorov, ktorý investoval do firiem ako Baidu, Skype alebo Tesla bude hlavnou hviezdou júnového ...

4.6.2020 Magdaléna Švančarková

Ako na e-shop? Pomôže prežiť krízu, ale rieši aj budúcnosť

Koronakríza výrazne zmenila spotrebiteľské správanie. Online predaj cez internet vzrástol v marci na Slovensku o 40 percent. E-shop sa stal pre ...

21.5.2020 Redakcia FinReport

Iba 5 % Slovákov sa vzdeláva online, sme na chvoste v rámci európskych krajín

Online vzdelávanie je v posledných rokoch čoraz rozšírenejšou formou štúdia v rámci krajín Európskej únie. Napríklad vo Fínsku sa ...

18.5.2020 Redakcia FinReport

Nová platforma pomáha udržať zamestnanosť počas koronakrízy

Zamestnávatelia, ktorí plánujú hromadné prepúšťanie, majú možnosť komunikovať s firmami s nedostatkom pracovnej sily. Pomáha im v tom ...

15.5.2020 Bisnode Slovensko

Prežitie rieši takmer dvetisíc podnikateľov v cestovnom ruchu

Kríza spôsobená pandémiou koronavírusu najviac zasiahla oblasť cestovného ruchu. Podnikatelia z tohto segmentu doplácajú nielen na ...

7.5.2020 Zuzana Mecková

Zamestnanie alebo živnosť? Čo sa tento rok viac oplatí?

Trvalý pracovný pomer alebo živnosť? Obe možnosti prinášajú viaceré výhody i nevýhody. Tento rok vstúpila do platnosti novela zákona ...

3.5.2020 Natália Hučková

Pozor na obchodovanie s blízkymi osobami

Transferové oceňovanie nie je v oblasti daní žiadnym novým pojmom. Slúži ako kontrolný mechanizmus obchodných transakcií medzi osobami, ...

29.4.2020 Redakcia FinReport

Existenčnú krízu rieši 8 400 reštaurácií a pohostinstiev, zamestnávatelia apelujú aspoň na otvorenie terás

Podľa databáz poradenskej spoločnosti Bisnode bolo ku koncu marca 2020 u nás evidovaných spolu 8 400 firiem, ktoré podnikali v oblasti ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Počas júla môžete na svitaní spozorovať kométu Neowise, bude ľahko viditeľná aj voľným okom (foto)
  2. 2.
    Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami
  3. 3.
    Poisťovňa Generali má nového generálneho riaditeľa
  4. 4.
    Polícia pátra po útočníkovi, ktorý fyzicky napadol muža v bratislavskej MHD (foto)
  5. 5.
    Mimo trvalého pobytu sa zdržuje takmer každý desiaty Slovák, najvyšší prílev má Bratislava