Zverejňovať pôvod mäsa možno budú musieť aj reštaurácie
O pôvode mäsového výrobku sa dnes dozviete všetko. Zatiaľ však len v obchodoch. Z etikety zistíte odkiaľ mäso pochádza, teda kde sa uskutočnil chov, kde bolo zviera zabité, ale aj kedy a ako bolo dovezené. Rovnako by to mohlo od 1. decembra 2019 fungovať aj v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, ktoré by tieto údaje mali zverejňovať napríklad v jedálnych lístkoch.
Foto: shutterstock
V druhej polovici augusta bola v Národnej rade SR predložená novela zákona o potravinách. Tá požaduje, aby reštaurácie oboznámili svojich návštevníkov s pôvodom mäsa, ktoré bolo použité na prípravu jedál. Na prerokovanie sa do parlamentu dostane najskôr v októbri tohto roka, pokiaľ bude novela schválená, zmeny nastanú už od 1. decembra 2019.
Novela zákona sa dotkne jedální na pracoviskách, v školách, v zariadeniach sociálnych služieb, v zdravotníckych zariadeniach, prevádzok verejného stravovania, reštaurácií či stánkov s rýchlym občerstvením. Označovanie krajiny pôvodu by sa malo týkať všetkých hotových pokrmov a jedál, ktoré obsahujú mäso. Takéto informácie majú byť spotrebiteľovi poskytované v písomnej forme a na dobre viditeľnom mieste.
Spotrebiteľ by tak mal získať informácie o mäse akéhokoľvek živočíšneho pôvodu s výnimkou polotovarov či jedál, v ktorom je obsah mäsa v zanedbateľnom objeme. Ten predstavuje menej ako 10% hmotnosti surového mäsa v jednej porcii hotového jedla alebo pokrmu.
Cieľom navrhovanej úpravy zákona je zvýšiť informovanosť spotrebiteľa o pôvode konzumovaných potravín. Spotrebiteľovi sú totiž už dnes prístupné informácie na etiketách s baleniami mäsa. V rovnakom rozsahu by mal spotrebiteľ získavať informácie aj pri hotových jedlách. Ide najmä o označenie krajiny, v ktorej sa uskutočnil chov, v ktorej bolo zviera zabité a kód dodávky. To umožní uskutočniť spotrebiteľské rozhodnutie aj na základe informácie o pôvode čerstvého, chladeného alebo mrazeného mäsa.
Novela zákona vychádza taktiež z toho, že pokiaľ by informovanie spotrebiteľa ostalo ponechané na dobrovoľnej báze a na základe dopytu spotrebiteľa, nie je možné zaistiť, že spotrebiteľ informácie od reštaurácie získa, alebo že budú kompletné či pravdivé. Takéto komplikácie spotrebiteľ nemá pri vlastnom, priamom nákupe mäsa, a preto je informovanosť spotrebiteľa pri konzumácií jedál v reštauráciách v nepomere.
Podľa novely tak prevádzkovatelia reštaurácií a ostatných pohostinstiev budú musieť upraviť svoje jedálne lístky o nové informácie. Bližšie podrobnosti o označovaní by mal v prípade schválenia novely priniesť vykonávací predpis Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Problematickým sa v súčasnosti javí stav, keď reštaurácie často menia dodávateľov surovín, čo by mohlo spôsobovať neustálu zmenu jedálnych lístkov.
V prípade nesplnenia povinného označovania by prevádzkovateľom hrozila pokuta vo výške od 100 do 100 000 EUR s prihliadnutím na závažnosť, spôsob spáchania správneho deliktu, na jeho následky, jeho okolnosti a iné skutočnosti.