Hľadaj

Zverejňovať pôvod mäsa možno budú musieť aj reštaurácie

Podnikanie Poslať

O pôvode mäsového výrobku sa dnes dozviete všetko. Zatiaľ však len v obchodoch. Z etikety zistíte odkiaľ mäso pochádza, teda kde sa uskutočnil chov, kde bolo zviera zabité, ale aj kedy a ako bolo dovezené. Rovnako by to mohlo od 1. decembra 2019 fungovať aj v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, ktoré by tieto údaje mali zverejňovať napríklad v jedálnych lístkoch.

image

Foto: shutterstock

V druhej polovici augusta bola v Národnej rade SR predložená novela zákona o potravinách. Tá požaduje, aby reštaurácie oboznámili svojich návštevníkov s pôvodom mäsa, ktoré bolo použité na prípravu jedál. Na prerokovanie sa do parlamentu dostane najskôr v októbri tohto roka, pokiaľ bude novela schválená, zmeny nastanú už od 1. decembra 2019.

Novela zákona sa dotkne jedální na pracoviskách, v školách, v zariadeniach sociálnych služieb, v zdravotníckych zariadeniach, prevádzok verejného stravovania, reštaurácií či stánkov s rýchlym občerstvením. Označovanie krajiny pôvodu by sa malo týkať všetkých hotových pokrmov a jedál, ktoré obsahujú mäso. Takéto informácie majú byť spotrebiteľovi poskytované v písomnej forme a na dobre viditeľnom mieste. 

Spotrebiteľ by tak mal získať informácie o mäse akéhokoľvek živočíšneho pôvodu s výnimkou polotovarov či jedál, v ktorom je obsah mäsa v zanedbateľnom objeme. Ten predstavuje menej ako 10% hmotnosti surového mäsa v jednej porcii hotového jedla alebo pokrmu.

Cieľom navrhovanej úpravy zákona je zvýšiť informovanosť spotrebiteľa o pôvode konzumovaných potravín. Spotrebiteľovi sú totiž už dnes prístupné informácie na etiketách s baleniami mäsa. V rovnakom rozsahu by mal spotrebiteľ získavať informácie aj pri hotových jedlách. Ide najmä o označenie krajiny, v ktorej sa uskutočnil chov, v ktorej bolo zviera zabité a kód dodávky. To umožní uskutočniť spotrebiteľské rozhodnutie aj na základe informácie o pôvode čerstvého, chladeného alebo mrazeného mäsa.

Novela zákona vychádza taktiež z toho, že pokiaľ by informovanie spotrebiteľa ostalo ponechané na dobrovoľnej báze a na základe dopytu spotrebiteľa, nie je možné zaistiť, že spotrebiteľ informácie od reštaurácie získa, alebo že budú kompletné či pravdivé. Takéto komplikácie spotrebiteľ nemá pri vlastnom, priamom nákupe mäsa, a preto je informovanosť spotrebiteľa pri konzumácií jedál v reštauráciách v nepomere.

Podľa novely tak prevádzkovatelia reštaurácií a ostatných pohostinstiev budú musieť upraviť svoje jedálne lístky o nové informácie. Bližšie podrobnosti o označovaní by mal v prípade schválenia novely priniesť vykonávací predpis Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Problematickým sa v súčasnosti javí stav, keď reštaurácie často menia dodávateľov surovín, čo by mohlo spôsobovať neustálu zmenu jedálnych lístkov.

V prípade nesplnenia povinného označovania by prevádzkovateľom hrozila pokuta vo výške od 100 do 100 000 EUR s prihliadnutím na závažnosť, spôsob spáchania správneho deliktu, na jeho následky, jeho okolnosti a iné skutočnosti.

 

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
14.7.2020 Robert Juriš

Finančným sprostredkovateľom sa darilo vďaka investičným službám, ale poisťovníctvo zasiahla rana

Rok 2019 bol pre finančných sprostredkovateľov najúspešnejší vôbec. Najviac sa darilo spoločnostiam OVB Allfinanz Slovensko a Partners Group ...

13.7.2020 Magdaléna Švančarková

Povinné zmluvné poistenie môže byť lacnejšie až o 30 %

Za povinné zmluvné poistenie (PZP) môžete po novom zaplatiť menej. Podstatné je, koľko kilometrov počas roka najazdíte. Spravodlivejší ...

12.7.2020 Redakcia FinReport

Otvorené bankovníctvo si vyžaduje posilnenie bezpečnosti

Prostredie otvoreného bankovníctva sa rozvíja míľovými krokmi. Medzi finančnými inštitúciami, externými poskytovateľmi a klientmi však ...

11.7.2020 Redakcia FinReport

10 praktických rád, ako si bez stresu užiť letnú dovolenku

Leto znamená pre väčšinu ľudí obdobie, keď si doprajú zaslúžený oddych. Aby ste si letnú dovolenku mohli naplno užiť bez zbytočných ...

11.7.2020 Redakcia FinReport

Kľúčom k úspechu startupu je správna voľba jeho financovania

Až 90 % novozaložených startupových subjektov skončí svoju existenciu už v prvom roku pôsobenia. Jedným z najčastejších dôvodov zlyhania ...

10.7.2020 Marek Mittaš

Karty PZP menia farby ako chameleón – zo zelenej je zase biela

V októbri minulého roka na Slovensku definitívne skončili biele karty k povinnému zmluvnému poisteniu (PZP). Nahradili ich medzinárodné ...

9.7.2020 Robert Juriš

Finanční sprostredkovatelia zaznamenali najúspešnejší rok, najviac rástli investície

Uplynulý rok bol pre sprostredkovateľov finančných produktov najúspešnejší v histórii. Tvrdí to predseda predstavenstva Asociácie ...

2.7.2020 Marek Mittaš

Podnikateľom s úvermi pomôžu nielen banky, ale aj Európska únia

Úver na podnikanie je možné si vziať v nebankovke, alebo za výhodnejších podmienok v niektorej zo slovenských bánk. Ešte výhodnejší ...

24.6.2020 Magdaléna Švančarková

V čase koronakrízy sa na Slovensku bankrotovalo menej ako pred ňou

Zatvorené prevádzky, obmedzenia predaja, pokles tržieb a príjmov mnohí podnikatelia nezvládli. Kríza tak pre mnohých nie je len obdobím ...

21.6.2020 Magdaléna Švančarková

Koniec práce z domu prináša problémy, ale aj nové príležitosti

Aktuálna doba nielenže vyvíja tlak na firmy, aby zabojovali proti dôsledkom koronakrízy, ale aby sa postarali aj o zdravie a bezpečnosť ...

18.6.2020 Redakcia FinReport

Kto z koronakrízy vyšiel ako víťaz a kto ako porazený?

Koronakríza zasiahla svet ako vlna tsunami. Nielen jednotlivcov, ale aj celé hospodárske odvetvia našla nepripravených. Zo dňa na deň museli ...

16.6.2020 0100 Conferences

Prvá online Venture Capital a Private Equity konferencia v strednej a východnej Európe predstaví Tima Drapera

Jeden z najúspešnejších amerických VC investorov, ktorý investoval do firiem ako Baidu, Skype alebo Tesla bude hlavnou hviezdou júnového ...

4.6.2020 Magdaléna Švančarková

Ako na e-shop? Pomôže prežiť krízu, ale rieši aj budúcnosť

Koronakríza výrazne zmenila spotrebiteľské správanie. Online predaj cez internet vzrástol v marci na Slovensku o 40 percent. E-shop sa stal pre ...

21.5.2020 Redakcia FinReport

Iba 5 % Slovákov sa vzdeláva online, sme na chvoste v rámci európskych krajín

Online vzdelávanie je v posledných rokoch čoraz rozšírenejšou formou štúdia v rámci krajín Európskej únie. Napríklad vo Fínsku sa ...

18.5.2020 Redakcia FinReport

Nová platforma pomáha udržať zamestnanosť počas koronakrízy

Zamestnávatelia, ktorí plánujú hromadné prepúšťanie, majú možnosť komunikovať s firmami s nedostatkom pracovnej sily. Pomáha im v tom ...

15.5.2020 Bisnode Slovensko

Prežitie rieši takmer dvetisíc podnikateľov v cestovnom ruchu

Kríza spôsobená pandémiou koronavírusu najviac zasiahla oblasť cestovného ruchu. Podnikatelia z tohto segmentu doplácajú nielen na ...

7.5.2020 Zuzana Mecková

Zamestnanie alebo živnosť? Čo sa tento rok viac oplatí?

Trvalý pracovný pomer alebo živnosť? Obe možnosti prinášajú viaceré výhody i nevýhody. Tento rok vstúpila do platnosti novela zákona ...

3.5.2020 Natália Hučková

Pozor na obchodovanie s blízkymi osobami

Transferové oceňovanie nie je v oblasti daní žiadnym novým pojmom. Slúži ako kontrolný mechanizmus obchodných transakcií medzi osobami, ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Hromadné prepúšťanie v Banskej Štiavnici, o prácu zrejme príde viac ako 30 zamestnancov
  2. 2.
    Situácia v Chorvátsku sa zhoršuje, Slovensko ho možno vyradí zo zoznamu „zelených“ krajín
  3. 3.
    Finančným sprostredkovateľom sa darilo vďaka investičným službám, ale poisťovníctvo zasiahla rana
  4. 4.
    Chcete nové auto? Zbystrite pozornosť. V júli ho môžete získať za najlepšiu cenu
  5. 5.
    Povinné zmluvné poistenie môže byť lacnejšie až o 30 %