Hľadaj

Zverejňovať pôvod mäsa možno budú musieť aj reštaurácie

Podnikanie Poslať

O pôvode mäsového výrobku sa dnes dozviete všetko. Zatiaľ však len v obchodoch. Z etikety zistíte odkiaľ mäso pochádza, teda kde sa uskutočnil chov, kde bolo zviera zabité, ale aj kedy a ako bolo dovezené. Rovnako by to mohlo od 1. decembra 2019 fungovať aj v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, ktoré by tieto údaje mali zverejňovať napríklad v jedálnych lístkoch.

image

Foto: shutterstock

V druhej polovici augusta bola v Národnej rade SR predložená novela zákona o potravinách. Tá požaduje, aby reštaurácie oboznámili svojich návštevníkov s pôvodom mäsa, ktoré bolo použité na prípravu jedál. Na prerokovanie sa do parlamentu dostane najskôr v októbri tohto roka, pokiaľ bude novela schválená, zmeny nastanú už od 1. decembra 2019.

Novela zákona sa dotkne jedální na pracoviskách, v školách, v zariadeniach sociálnych služieb, v zdravotníckych zariadeniach, prevádzok verejného stravovania, reštaurácií či stánkov s rýchlym občerstvením. Označovanie krajiny pôvodu by sa malo týkať všetkých hotových pokrmov a jedál, ktoré obsahujú mäso. Takéto informácie majú byť spotrebiteľovi poskytované v písomnej forme a na dobre viditeľnom mieste. 

Spotrebiteľ by tak mal získať informácie o mäse akéhokoľvek živočíšneho pôvodu s výnimkou polotovarov či jedál, v ktorom je obsah mäsa v zanedbateľnom objeme. Ten predstavuje menej ako 10% hmotnosti surového mäsa v jednej porcii hotového jedla alebo pokrmu.

Cieľom navrhovanej úpravy zákona je zvýšiť informovanosť spotrebiteľa o pôvode konzumovaných potravín. Spotrebiteľovi sú totiž už dnes prístupné informácie na etiketách s baleniami mäsa. V rovnakom rozsahu by mal spotrebiteľ získavať informácie aj pri hotových jedlách. Ide najmä o označenie krajiny, v ktorej sa uskutočnil chov, v ktorej bolo zviera zabité a kód dodávky. To umožní uskutočniť spotrebiteľské rozhodnutie aj na základe informácie o pôvode čerstvého, chladeného alebo mrazeného mäsa.

Novela zákona vychádza taktiež z toho, že pokiaľ by informovanie spotrebiteľa ostalo ponechané na dobrovoľnej báze a na základe dopytu spotrebiteľa, nie je možné zaistiť, že spotrebiteľ informácie od reštaurácie získa, alebo že budú kompletné či pravdivé. Takéto komplikácie spotrebiteľ nemá pri vlastnom, priamom nákupe mäsa, a preto je informovanosť spotrebiteľa pri konzumácií jedál v reštauráciách v nepomere.

Podľa novely tak prevádzkovatelia reštaurácií a ostatných pohostinstiev budú musieť upraviť svoje jedálne lístky o nové informácie. Bližšie podrobnosti o označovaní by mal v prípade schválenia novely priniesť vykonávací predpis Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Problematickým sa v súčasnosti javí stav, keď reštaurácie často menia dodávateľov surovín, čo by mohlo spôsobovať neustálu zmenu jedálnych lístkov.

V prípade nesplnenia povinného označovania by prevádzkovateľom hrozila pokuta vo výške od 100 do 100 000 EUR s prihliadnutím na závažnosť, spôsob spáchania správneho deliktu, na jeho následky, jeho okolnosti a iné skutočnosti.

 

www.KalkulackaOnline.sk
nástroj pre agentov
Najväčší, nezávislý a spoľahlivý porovnávač poistných produktov.
Vyspelé riešenie pre váš biznis.
Porovnanie ponúk 15 rôznych poisťovní na jednom mieste

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
22.10.2019 Natália Hučková

Cookies na webových stránkach sa menia, rozhodol Súdny dvor EÚ

Súdny dvor EÚ v októbri vydal rozhodnutie, ktoré zásadne mení používanie cookies. Rozsudok sprísňuje pravidlá aj pre cookies, ktoré ...

22.10.2019 Marek Mittaš

Korporácia alebo malá firma? 10 pre a proti

V pracovnom kolektíve je nutné plniť úlohy, znášať stres, ale aj ponorkovú chorobu či medziľudské nezhody. Rovnako ako v partnerskom ...

21.10.2019 Ján Beracka

Zamestnanecký pomer, rôzne dohody aj živnosť. Spôsobov, ako môžu študenti pracovať, je viac

Zamestnávanie študentov má pre firmy aj mladých ľudí význam. Spôsobov, ako zamestnať študentov, je niekoľko. Z rôznych foriem ...

18.10.2019 Jakub Zibura

Svetový súboj dlhodobo vyhrávajú americké a britské univerzity

V tvrdej konkurencii uspejú len najlepší. Súperenie medzi vzdelávacími inštitúciami je v mnohých aspektoch totožné s hospodárskou ...

17.10.2019 Ivana Brillová

Peter Krištofovič: Väčšina ľudí nikdy nevyhorí, pretože sa pre svoju prácu ani nenadchne

Zamestnávateľ by nemal mať zamestnancov, ale spoluzamestnancov, ktorí vnímajú pozitívne zmysel svojej činnosti. Ak ich práca baví a sú v ...

16.10.2019 Marek Mittaš

Najbohatší realitní magnáti sú z Ázie, najviac ich je v USA

Nehnuteľnosti patria dlhodobo k dobrým investičným príležitostiam. Nie sú to len dôchodkové fondy a investičné skupiny, ktoré v nich ...

15.10.2019 Jana Schochmann

Čo môže pre získanie kvalitných zamestnancov urobiť líder

Podnikatelia na Slovensku sú nútení zápasiť s mnohými ťažkosťami. Jedným zo stále aktuálnych problémov je situácia na trhu práce. ...

14.10.2019 Jana Schochmann

Marián Chrvala: Komunikujte tak, aby ste boli uveriteľní. Robte to s vášňou!

Podľa komunikačného kouča Mariána Chrvalu by mali firmy najmä jasne a zrozumiteľne prezentovať svoje hodnoty a mali by im veriť. Pritiahnu ...

19.8.2019 Natália Hučková

Legislatívne zmeny vo schvaľovaní účtovných závierok

Novela zákona o účtovníctve by mala čiastočne znížiť administratívnu záťaž firiem. Zmeny sa týkajú povinného schvaľovania ...

13.8.2019 Správy

Slovenskí podnikatelia sa pripravujú na možnú hospodársku krízu, Klub 500 dáva za vzor Nemecko

12.8.2019 (Webnoviny.sk) - Slovenskí podnikatelia sa pripravujú na možnú hospodársku krízu. Už teraz pociťujú pokles výroby a ochladzovanie ...

1.8.2019 Natália Hučková

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je ...

11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

12.6.2019 Redakcia FinReport

Daniari by mali odložiť pokuty pre podnikateľov za meškajúcu eKasu

Pokuty pre podnikateľov, ktorí si včas neobstarajú elektronickú registračnú pokladňu, takzvanú eKasu, by sa mali odložiť. Dohodla sa na ...

4.6.2019 Redakcia FinReport

Rekreačné poukazy na úkor benefitov. SNS spokojná s rastom turizmu

Rekreačné poukazy negatívne ovplyvnili firmy. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Grant Thornton. Slovenská národná strana (SNS), ...

30.5.2019 Redakcia FinReport

Podnikanie rozbehlo vlani vyše 51-tisíc fyzických osôb

V roku 2018 pribudlo na Slovensku presne 51 586 podnikateľov, ktorí podnikajú v rôznych právnych formách ako fyzické osoby. Vyplýva to z ...

27.5.2019 Redakcia FinReport

Robotizáciu a automatizáciu využíva asi tretina výrobných firiem na Slovensku

V priemere takmer každá tretia firma na Slovensku (30,3%) z výrobného sektora využíva robotizáciu alebo automatizáciu, a to najmä z radov ...

23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

15.5.2019 Ján Beracka

Viac dovolenky? Poškodí to priemysel, tvrdia podnikatelia

Zamestnanci by mali mať nárok na viac dní dovolenky, taká je predstava Slovenskej národnej strany (SNS), ktorá pripravila novelu Zákonníka ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Cookies na webových stránkach sa menia, rozhodol Súdny dvor EÚ
  2. 2.
    Turistka padala desiatky metrov zo Zbojníckeho chodníka, záchranári bojovali o jej život
  3. 3.
    V Taliansku si trúfajú vytvoriť vládu nacionalistická strana Liga aj Hnutie piatich hviezd
  4. 4.
    McHappy Day je tu opäť na pomoc deťom v nemocniciach
  5. 5.
    Korporácia alebo malá firma? 10 pre a proti