Paradox: V koronakríze sužovanom gastro sektore vlani vzniklo viac ako 700 nových reštaurácií
Jedným z najviac postihnutých odvetví aktuálnou koronakrízou je gastro sektor. Už viac ako rok znášajú majitelia reštaurácií, bistier a kaviarní rôzne protipandemické opatrenia a z nich vyplývajúce obmedzenia. To sú hlavné dôvody, pre ktoré vlani zaniklo niekoľko desiatok, dovtedy aj úspešných, stravovacích zariadení. Paradoxom však je, že viac ich na mape Slovenska pribudlo.

Foto: Shutterstock
Výrazne viac reštaurácií vzniklo ako zaniklo
V roku 2020, ktorý sa dá považovať za jeden z najhorších rokov pre reštauračný biznis, zaniklo spolu 135 prevádzok. „Najviac z nich ukončilo svoju činnosť v posledných mesiacoch roka. Len za posledný kvartál 2020 to bola tretina z celoročného objemu. Dôvody sa dajú pripísať koronakríze a vládnym opatreniam, ktoré na jeseň nariadili opätovné uzatvorenie prevádzok. Mnohé reštaurácie tak neboli finančne schopné utiahnuť ich aj naďalej,“ upozorňuje analytička spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.
Jedným dychom však dodáva, že popri desiatkach ukončených gastrobiznisov vznikli stovky nových. Na slovenskom trhu vlani vzniklo až 744 nových eseročiek poskytujúcich reštauračné služby. Nové podniky vznikali postupne v priebehu celého minulého roka, desiatky každý mesiac. Najviac ich bolo založených ešte pred vypuknutím krízy – v januári 2020 (81), a potom v letných mesiacoch v júni (78) a júli (82).
Koronakríza bola nielen hrozbou, ale aj príležitosťou
„Aj za týmto scenárom vidíme koronakrízu – množstvo podnikateľov rozbehlo online donášku jedla, pretože pravdepodobne zistili, že na prípravu jedál im postačujú menšie priestory, pričom nemusia mať k dispozícii reštauračné priestory prispôsobené na usadenie hostí,“ hovorí analytička.
Podobne sa začal aj rok 2021. Do dnešného dňa existuje na Slovensku dovedna 8 990 spoločností, ktoré pôsobia v gastro sektore. Z dát spoločnosti Bisnode vyplýva, že v tomto roku stihlo ukončiť podnikanie 10 reštaurácií, no zároveň vzniklo 25 nových.
Aj v Česku viac reštaurácií vzniklo ako zaniklo
Podobná situácia je aj v Českej republike. „V susednom Česku v roku 2020 zaniklo 636 gastro prevádzok, no pribudlo 1 224 nových. A v tomto roku ukončilo činnosť 43 reštaurácií a 62 ju rozbehlo,“ uzatvára P. Štěpánová s tým, že aktuálne u našich západných susedov pôsobí dovedna 22 355 reštaurácií, ktoré podnikajú ako spoločnosti s ručením obmedzeným.
Kľúčové slová
Podujatia

2023

Finanční agenti

Kryptomeny

Zamestnanie

Kultúra a umenie


SPRAVODAJSTVO





Najčítanejšie
- 1.Mnohí ľudia majú problémy so splácaním dlhov, hrozia im exekúcie
- 2.Parlament schválil novelu zákona o príspevku pri narodení dieťaťa. Ktoré mamičky dostanú viac peňazí?
- 3.Poslanci rozhodli: Spotrebná daň z liehu sa zvyšuje o 30 %
- 4.Vyplácanie aktivačného príspevku ľuďom bez práce sa od 1. apríla 2023 zmení
- 5.Tohtoročná Veľká noc nebude štedrá. Slováci plánujú šetriť viac ako v predchádzajúcich rokoch