Hľadaj

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Podnikanie Poslať

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej správy. To však neznamená, že ÚOOÚ nemôže zazvoniť aj pred dverami iných spoločností. ÚOOÚ totiž vykonáva kontrolnú činnosť nielen na základe plánu kontrol, ale aj v prípade podozrenia z porušenia povinností pri spracúvaní osobných údajov, a teda aj na základe prijatých podnetov alebo zo zistení vlastnej činnosti.

image

Foto: freepik.com

V rámci plánu kontrol na rok 2019 ÚOOÚ preskúma podmienky spracúvania osobných údajov na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Zameria sa najmä na Národnú časť Vízového informačného systému. Predmetom kontroly určených odborov a konzulárnych pracovísk bude dodržiavanie základných zásad spracúvania osobných údajov, dodržiavanie práv dotknutých osôb a samotná bezpečnosť osobných údajov. 

 

ÚOOÚ sa tiež zameria na výkon spracovateľských operácií, ktoré vykonáva Ministerstvo vnútra SR v rámci Národnej časti Schengenského informačného systému. Kontrola čaká aj Automatizovaný európsky systém identifikácie odtlačkov prstov – EURODAC a Styčný úrad Slovenskej republiky (Europol). Kontrolnej činnosti ÚOOÚ sa nevyhne ani Finančná správa SR. Kontrola sa zameria na spracúvanie osobných údajov Kriminálnym úradom finančnej správy.

V roku 2019 ÚOOÚ preskúma aj spracúvanie osobných údajov prostredníctvom sprostredkovateľa, teda subjektu, ktorý spracúva osobné údaje v mene prevádzkovateľa. Dôraz sa bude klásť najmä na existenciu a obsah pokynov prevádzkovateľa. 

Positive

Ďalšie kontroly ÚOOÚ budú zamerané na spracúvanie osobných údajov:

  • poštovými podnikmi

  • bez potreby identifikácie dotknutých osôb

  • subjektmi poskytujúcimi služby požičovne

  • orgánmi štátnej správy

  • a spracúvanie biometrických údajov na účely jedinečnej identifikácie dotknutých osôb

ÚOOÚ nezverejňuje konkrétny zoznam subjektov, u ktorých vykonáva alebo plánuje vykonať kontrolu. 

Múdro a spoľahlivo.
Poradíme vám s problematikou
GDPR
General Data Protection Regulation

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
4.11.2019 Natália Hučková

Rakúska pošta predáva údaje o zákazníkoch. Hrozí jej 18-miliónová pokuta

V Rakúsku padla rekordná pokuta za porušenie GDPR. Sankciu 18 miliónov eur dostala za nedodržanie ochrany osobných údajov rakúska pošta. Tá ...

30.10.2019 Natália Hučková

Mall.cz musí odškodniť užívateľa za únik osobných údajov. Ozvú sa ďalší?

Rozsiahly únik osobných údajov z databázy českého e-shopu mall.cz nie je ešte ani zďaleka doriešený. Svedčí o tom aj nedávny rozsudok ...

22.10.2019 Natália Hučková

Cookies na webových stránkach sa menia, rozhodol Súdny dvor EÚ

Súdny dvor EÚ v októbri vydal rozhodnutie, ktoré zásadne mení používanie cookies. Rozsudok sprísňuje pravidlá aj pre cookies, ktoré ...

3.10.2019 Správy

Google zavádza nové nástroje ochrany súkromia, zmena sa dotkne aj máp

2.10.2019 (Webnoviny.sk) - Americká technologická spoločnosť Google zavádza pre užívateľov nové nástroje, pomocou ktorých si budú môcť ...

5.9.2019 Správy

Služba YouTube dostala pokutu pre zbieranie osobných údajov detí bez súhlasu rodičov

4.9.2019 (Webnoviny.sk) - Spoločnosť Google dostala pokutu 170 mil. USD, aby urovnala obvinenia, že jej videoslužba YouTube zbierala osobné ...

1.8.2019 Natália Hučková

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je ...

11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

18.4.2019 Jana Čipková

Mýtus o GDPR #4: Žiadosti o prenos osobných údajov klienta musí finančný agent vždy vyhovieť

Právo na prenosnosť osobných údajov patrí medzi práva dotknutých osôb, ktoré zaviedlo až nariadenie GDPR. Vzhľadom na to, že mnohí ...

11.4.2019 Natália Hučková

Firmy robia pri ochrane osobných údajov množstvo chýb

Zohľadniť GDPR v rámci činnosti spoločností nie je vôbec jednoduché. Preskúmať, kde všade dochádza k spracúvaniu osobných údajov, je ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

14.2.2019 Jana Čipková

Kto môže byť zodpovednou osobou podľa GDPR

Od nadobudnutia účinnosti nariadenia GDPR ubehlo takmer trištvrte roka, no množstvo spoločností stále nerozumie aký je prínos jej ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Nové aplikácie v Google Play bude kontrolovať skenovací systém, má odhaliť možný škodlivý obsah
  2. 2.
    Nad Teheránom sa vznáša hustý smog, v meste zatvorili všetky základné školy
  3. 3.
    Poľský premiér napísal šéfovi Netflixu, nahnevala ho mapa v dokumentárnom seriáli
  4. 4.
    Zoltán z prípadu vraždy Kuciaka viní ministra Richtera, že bral úplatky za povolenia pre cudzincov
  5. 5.
    Vláda v Moldavsku sa rozpadla, stovky ľudí protestovalo proti odchodu premiérky