Jedno jedlo, tri DPH. Kedy zaplatíme najmenej a kedy najviac?
Zákazníci gastroprevádzok majú možnosť jedlo skonzumovať priamo v reštaurácii. Stravovacie zariadenie im ho však môže aj doručiť kamkoľvek budú chcieť, a to môže urobiť buď vo vlastnej réžii, alebo prostredníctvom externej donáškovej služby. Paradoxom je, že na pokladničných bločkoch sa tak v závislosti od situácie môžu objaviť až tri rôzne sumy. V roku 2025 bude najdrahšie objednať si jedlo cez donáškové spoločnosti, naopak, lacnejšie vás vyjde, ak sa najete priamo v reštaurácii.

Foto: Freepik
Jedno jedlo, tri DPH
Od 1. januára je najnižšie zdaňované to jedlo, ktoré skonzumujeme priamo v reštaurácii. Zároveň preň platí nižšia DPH ako v minulom roku, pretože klesla z 10 na 5 %. Pre zákazníka táto forma objednávky predstavuje najnižšie náklady. Komplikovanejšie zdanenie má strava, ktorú si necháte doviezť.
„Jedlo so sebou alebo donáška jedla organizovaná samotnou reštauráciou či v jej mene podlieha sadzbe DPH vo výške 19 %, keďže v tomto prípade už ide o potravinu – tovar,“ vysvetľuje tlačový odbor Ministerstva financií SR.
Svoju úlohu zohráva aj to, či ide o poskytovanú službu, alebo o tovar. „Systém DPH pritom musí byť založený na rovnakom zdanení spotreby rovnakých tovarov, z čoho vyplýva, že jedlo so sebou alebo vo forme donášky sa bude zdaňovať rovnakou sadzbou ako potravina dodávaná akýmkoľvek platiteľom, napríklad predajňou potravín. V takomto prípade bude uplatňovaná sadzba DPH vo výške 19 %,“ ozrejmil pre FinReport tlačový odbor rezortu financií.
Čo sa mení v zdanení jedla v reštaurácii a jeho donášky?
DPH na jedlo či nealkoholické nápoje konzumované v reštauráciách:
v roku 2024: 10 %
v roku 2025: 5 %
DPH na jedlo či nealkoholické nápoje so sebou a s doručením reštauráciou:
v roku 2024: 20 %
v roku 2025: za jedlo 19 %, za doručenie rovnako 19 %
DPH na donášku inou spoločnosťou ako je reštaurácia – externý kuriér:
v roku 2024: 20 %
v roku 2025: za jedlo 19 %, za doručenie 23 %
Klesne záujem o donáškové služby?
Spotrebiteľa v porovnaní s ostatnými možnosťami v roku 2025 vyjde najdrahšie, ak si jedlo objedná cez externú donáškovú službu, pričom lacnejšou alternatívou bude objednávka cez donáškovú službu, ktorú má samotná reštaurácia. Možno pritom očakávať, že externé donáškové služby budú zvyšovať poplatky za doručenie jedla, keďže budú účtovať s vyššou daňou, ktorú zvyčajne podnikatelia prenášajú do cien. A práve ceny sú od novoročného spustenia konsolidačného balíčka pre spotrebiteľov tou najcitlivejšou témou.
„Pochopiteľne, domácnosti v prostredí zvýšenej inflácie budú viac senzitívne na cenu produktu alebo služby, a preto môžu svoje nákupné správanie vo väčšej miere optimalizovať. Možno tiež očakávať vyššiu citlivosť na akcie či zľavy,“ hovorí makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Kočiš.
„Ak by platil najmä pri menších prevádzkach zaužívaný model outsourcingu prepravy, efektom by bol, samozrejme, nárast koncových cien pre spotrebiteľa. Možný je aj prípadný vzostup nákladov pre takéto gastroprevádzky. Väčšina prevádzok však bude nútená preniesť vyššie náklady účtované kuriérom kvôli vyššej DPH priamo na zákazníka,“ očakáva analytik 365.bank Tomáš Boháček.
Rozhodnutie, či si zákazník objedná svoje obľúbené jedlo cez externé doručovacie spoločnosti je najmä na reštauráciách. Tie totiž rozhodujú o spôsoboch, akými sa jedlo dostane k zákazníkovi. „Myslím si, že časť väčších reštaurácií už nebude váhať, či využiť externé služby, alebo rozšíriť vlastnú ponuku služieb o dodanie zákazníkovi. Z dlhodobejšieho hľadiska totiž bude druhá možnosť výhodnejšia,“ pokračuje bankový analytik.
Zároveň však neočakáva pokles záujmu zákazníkov o externé doručovanie. „Zákazníci budú dávať do pomeru kvalitu a cenu. Niektorí budú uprednostňovať lacnejšie celkové náklady za jedlo. Ak sú však zvyknutí na konkrétne gastrozariadenie, budú zvažovať priamy osobný nákup alebo si jednoducho priplatia, k čomu sa prikláňam, ako k najpravdepodobnejšiemu scenáru,“ dodáva T. Boháček.
Výpočet platí v prípade, ak výrazne nestúpne cena jedla či pohonných hmôt. Analytici očakávajú zdražovanie v dôsledku vyššieho daňovo-odvodového zaťaženia, špeciálne v súvislosti sa zavedením transakčnej dane, ktorá začne platiť od 1. apríla 2025. Konečná cena jedla sa teda v priebehu roka môže líšiť.
Čo nám ukázala modelová situácia
- Pri konzumácii jedla by sme mali oproti roku 2024 mierne ušetriť.
- Mohli by sme ušetriť aj pri doručení jedla externou firmou oproti roku 2024. Zníženie dane na jedlo, ktoré je väčšou položkou, totiž vykompenzuje vyššiu DPH na doručenie externými firmami, a vo výsledku by sme mali zaplatiť menej.
- Zaujímavá však môže byť úspora, keď uprednostníme donášku reštauráciou pred donáškou externým doručovateľom. Kým jednorazovo je to zanedbateľných 8 centov, v prípade pracovných dní počas jedného mesiaca je to 1 euro a 60 centov a ročne takmer 20-eurový rozdiel.
Mzdová kalkulačka - výpočet čistej mzdy a ceny práce
Mzdová kalkulačka ADVANCED
Tehotenské: Online kalkulačka na výpočet dávky
Kalkulačka materskej dávky
Valorizácia dôchodkov
Kalkulačka na výpočet dôchodku
Kalkulačka na výpočet dôchodkového veku
Kalkulačka na výpočet vdovského dôchodku
Kalkulačka sirotského dôchodku
Kalkulačka minimálneho dôchodku
Hypotekárna kalkulačka
Porovnanie zdravotných poisťovní
DPH kalkulačka pre rok 2025
Investičná kalkulačka
2025

Finanční agenti

Kryptomeny

Unicef

Zamestnanie


SPRAVODAJSTVO





Najčítanejšie
- 1.Vo vlastníctve kryptomien vedú Argentínčania pred Brazílčanmi
- 2.Peniaze z druhého piliera pôjdu na výstavbu bytov a ciest
- 3.Slováci sa v zdraví dožívajú menej ako obyvatelia väčšiny krajín EÚ
- 4.Kam až klesnú úrokové sadzby hypoték v roku 2025 a čo to urobí s realitným trhom
- 5.Obyvatelia venezuelskej metropoly zablokovali ulice