Hľadaj
ekarantena
Od našej redaktorky z eKarantény:
Matovičovo tajomstvo ako darček zo zlého sna

GDPR: Firmy by sa mali pripraviť na spoluprácu s ÚOOÚ

Podnikanie Poslať

Nariadenie general data protection regulation (GDPR) je relatívne komplikovaná norma, ktorá sa do slovenskej legislatívy dostala prostredníctvom zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Strážiť dodržiavanie tohto zákona a tým pádom aj pravidiel vyplývajúcich z GDPR bude Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ). Firmy by preto mali sledovať aktualizácie a usmernenia zverejnené týmto úradom.

image

Vo všeobecnosti je dobré od začiatku myslieť na to, že bude potrebné nastaviť procesy komunikácie s ÚOOÚ. Práve toto je inštitúcia, ktorá bude zbierať oznámenia o porušení ochrany osobných údajov. „Oznámenie musí obsahovať najmä povahu porušenia, kategórie, približný počet dotknutých osôb,  počet príslušných záznamov a osobných údajoch, pravdepodobné dôsledky a opatrenia, ktoré boli prijaté na riešenie a zmierenie porušenia,“ upozorňuje ÚOOÚ. 

 

Napríklad oznámenie o incidentoch týkajúcich sa ochrany osobných údajov je potrebné podať do 72 hodín od okamihu, keď sa firma  o takomto incidente dozvie. Je dobré mať jasno v tom, čo všetko má toto oznámenie obsahovať, aby firma nestrácala čas tým, že bude mať problém pozbierať údaje, ktoré bude ÚOOÚ vyžadovať. Podobne je však dobré postupovať aj v iných oblastiach a situáciách.

Spoločnosti by zároveň mali konzultovať tie spracovateľské operácie, pri ktorých je z posúdenia vplyvu na ochranu osobných údajov zrejmé, že spracúvanie osobných údajov povedie k vysokému riziku pre práva fyzických osôb, ak spoločnosť neprijme opatrenia na zmiernenie tohto rizika. Konzultáciu je potrebné uskutočniť ešte pred začatím takýchto spracovateľských operácií.

 

Do 25. mája 2018 by spoločnosti mali:

  • nastaviť systém spolupráce s ÚOOÚ
  • efektívne nastaviť systém sledovania aktualizácií a noviniek, ktoré vydáva ÚOOÚ
  • uskutočniť predchádzajúce konzultácie v prípadoch stanovených zákonom
Múdro a spoľahlivo.
Poradíme vám s problematikou
GDPR
General Data Protection Regulation

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
4.6.2020 Magdaléna Švančarková

Ako na e-shop? Pomôže prežiť krízu, ale rieši aj budúcnosť

Koronakríza výrazne zmenila spotrebiteľské správanie. Online predaj cez internet vzrástol v marci na Slovensku o 40 percent. E-shop sa stal pre ...

4.6.2020 Zuzana Mecková

Matovičovo tajomstvo ako darček zo zlého sna

Od našej redaktorky Zuzany Meckovej, ktorá po prekročení česko-slovenskej hranice na vlastnej koži vyskúša, ako funguje domáca smart ...

3.6.2020 Redakcia FinReport

Dôvera v ekonomike sa mierne vyjasnila, prepad HDP by mal dosiahnuť 7,5 %

Odhad analytikov Slovenskej sporiteľne (SLSP) na tento rok naznačuje prepad slovenského HDP o 7,5 %. Predpokladajú, že po tohtoročnej recesii ...

3.6.2020 Zuzana Mecková

Prvý deň v domácej karanténe: 35 hodín bez kontrolnej SMS

Od našej redaktorky Zuzany Meckovej, ktorá po prekročení česko-slovenskej hranice na vlastnej koži vyskúša, ako funguje domáca smart ...

2.6.2020 Zuzana Mecková

Policajtom na hraniciach nefungoval systém, kódy overovali telefonicky

Od našej redaktorky Zuzany Meckovej, ktorá po prekročení česko-slovenskej hranice na vlastnej koži vyskúša, ako funguje domáca smart ...

1.6.2020 Zuzana Mecková

Rozhodla som sa. Idem do domácej eKarantény

Od našej redaktorky Zuzany Meckovej, ktorá po prekročení česko-slovenskej hranice na vlastnej koži vyskúša, ako funguje domáca smart ...

1.6.2020 Redakcia FinReport

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku

Turbulentné obdobie pandémie koronavírusu potvrdilo, že digitálne kanály sú najbezpečnejší a najpohodlnejší spôsob, ako bankovať. ...

21.5.2020 Redakcia FinReport

Iba 5 % Slovákov sa vzdeláva online, sme na chvoste v rámci európskych krajín

Online vzdelávanie je v posledných rokoch čoraz rozšírenejšou formou štúdia v rámci krajín Európskej únie. Napríklad vo Fínsku sa ...

18.5.2020 Redakcia FinReport

Nová platforma pomáha udržať zamestnanosť počas koronakrízy

Zamestnávatelia, ktorí plánujú hromadné prepúšťanie, majú možnosť komunikovať s firmami s nedostatkom pracovnej sily. Pomáha im v tom ...

15.5.2020 Bisnode Slovensko

Prežitie rieši takmer dvetisíc podnikateľov v cestovnom ruchu

Kríza spôsobená pandémiou koronavírusu najviac zasiahla oblasť cestovného ruchu. Podnikatelia z tohto segmentu doplácajú nielen na ...

7.5.2020 Zuzana Mecková

Zamestnanie alebo živnosť? Čo sa tento rok viac oplatí?

Trvalý pracovný pomer alebo živnosť? Obe možnosti prinášajú viaceré výhody i nevýhody. Tento rok vstúpila do platnosti novela zákona ...

3.5.2020 Natália Hučková

Pozor na obchodovanie s blízkymi osobami

Transferové oceňovanie nie je v oblasti daní žiadnym novým pojmom. Slúži ako kontrolný mechanizmus obchodných transakcií medzi osobami, ...

29.4.2020 Redakcia FinReport

Existenčnú krízu rieši 8 400 reštaurácií a pohostinstiev, zamestnávatelia apelujú aspoň na otvorenie terás

Podľa databáz poradenskej spoločnosti Bisnode bolo ku koncu marca 2020 u nás evidovaných spolu 8 400 firiem, ktoré podnikali v oblasti ...

28.4.2020 Natália Hučková

Podnikatelia si môžu znížiť daň superodpočtom, ten sa zvyšuje na 200 %

Superodpočet a PatentBOX predstavujú daňové úľavy na podporu výskumu, vývoja a inovácií. Od roku 2020 je superodpočtom možné od ...

23.4.2020 Colliers International

Zamestnávatelia zvažujú návrat svojich pracovníkov do kancelárií. Musia však myslieť na opatrenia

V súvislosti s postupným uvoľňovaním vládnych nariadení, zvažujú mnohí zamestnávatelia návrat svojich pracovníkov do kancelárií. ...

22.4.2020 Peter Petráš

Polovica žiadostí bola chybná, pre zamestnávateľov a SZČO vznikol elektronický formulár

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny evidujú od 6. apríla vyše 30-tisíc žiadostí od zamestnávateľov a SZČO na pomoc od štátu. Takmer ...

18.4.2020 Marek Mittaš

Desať tipov, ako riadiť svoj tím z home office

Ak zostanú zamestnanci doma, neznamená to, že majú dovolenku. Na to však musí dohliadnuť skúsený manažér. Pre mnohých ide o novú ...

17.4.2020 Zuzana Mecková

Otvorený obchod s obmedzeniami je lepší ako zavretý, ale bez e-shopu by sme neprežili, tvrdí majiteľ cyklopredajne

Cyklopredajňa je jedna zo skupiny prevádzok, ktorá môže byt v súčasnom výnimočnom stave otvorená. Majiteľ obchodu Cyklošpeciality, ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Matovičovo tajomstvo ako darček zo zlého sna
  2. 2.
    Ako na e-shop? Pomôže prežiť krízu, ale rieši aj budúcnosť
  3. 3.
    Dôvera v ekonomike sa mierne vyjasnila, prepad HDP by mal dosiahnuť 7,5 %
  4. 4.
    Policajtom na hraniciach nefungoval systém, kódy overovali telefonicky
  5. 5.
    Rozhodla som sa. Idem do domácej eKarantény