Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Gastro prevádzky: Máme pocit, že sa nám vláda smeje do tváre

Marek Mittaš Podnikanie Poslať

Proti pandémii koronavírusu bojujú reštrikciami všetky štáty sveta. Jedným z najviac zasiahnutých odvetví je gastro segment, ktorý zo dňa na deň prišiel o zákazníkov. Vlády tkajú záchranné siete pre kaviarne, bistrá aj reštaurácie. Spôsoby sú rôzne. Na Slovensku však gastro prevádzky skôr ako o pomoci, hovoria o čiernom humore.

gastro

Foto: Shutterstock

Už prvý lockdown bol na hrane

Keď sa v marci tohto roka Slovensko ocitlo v prvej fáze zatvárania gastro prevádzok, takmer žiadna nebola na takúto situáciu pripravená. Pravdou je, že na pandémiu sa úplne pripraviť ani nedá, a ak nemali dostatok kapitálu, na prežitie padli aj vlastné úspory.

„Mali sme šťastie, že sme prvú vlnu prežili. Stálo nás to nemalé financie z vlastných úspor, ktoré už nikdy neuvidíme. Našli sa však aj podnikatelia, ktorí také šťastie nemali,“ hodnotí situáciu zakladateľ café baru Retro House v Považskej Bystrici Tomáš Bořuta.

Druhá vlna zastihla gastro biznis značne zdecimovaný, navyše v čase, keď je väčšina prevádzok odkázaná na vnútorné priestory. Tie však zostávajú zatvorené. Na Slovensku opatrenia druhej vlny koronakrízy prevádzkari nazývajú čiernym humorom.

Ako inak sa dá pochopiť rozhodnutie nechať otvorené terasy v zime a daždi, povoliť vychádzky v skorých ranných hodinách, alebo nariadiť zákaz vychádzania a nezatvoriť prevádzky, do ktorých však ľudia nesmú vstúpiť?

„Rozhodnutie vlády SR nechať otvorené prevádzky, ale zakázať ľuďom pod hrozbou pokuty do nich chodiť, hodnotím ako lišiacky kúsok, ktorý by za iných okolností vzbudil úsmev. Nie však v situácii, keď sa nemalé množstvo podnikateľov stretáva s existenčnými problémami a deň čo deň premýšľa, ako odvrátiť krach svojho živobytia. Nedá sa to teda zhodnotiť ináč, ako perfídny alibizmus a nepodarený vtip zo strany vlády,“ hovorí T. Bořuta.

Zatvoriť alebo porušovať zákon?

Niektoré prevádzky počas zákazu vychádzania „dobrovoľne“ zatvorili, iné čakali na okoloidúcich rebelov. „My sme, pochopiteľne, prevádzku zavreli. Skúšať to, či zarobíme aspoň na teplú vodu, a zároveň vystavovať našich zákazníkov hroziacej pokute, nám prišlo nemiestne,“ vykresľuje situáciu T. Bořuta.

A hoci minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak gastro podnikateľov ubezpečil, že rovnakú pomoc môžu čerpať tí, ktorí sú zatvorení, aj tí, ktorí majú obmedzený režim, podnikateľom nejde vždy len o peniaze. Krok vlády totiž ukazuje na jeden zásadný negatívny dôsledok.

„Predstavitelia štátu si podobnými rozhodnutiami sami podkopávajú nohy, znižujú dôveru ľudí v štátne inštitúcie a ženú vodu na mlyn rôznym falošným mesiášom. Osobne si myslím, že takto sa zodpovedný človek nespráva, nie tak ešte vrcholný predstaviteľ štátu,“ myslí si podnikateľ z Považskej Bystrice.

„Povedzme si na rovinu, v gastre sa v slovenských klimatických podmienkach zima na terase prežiť nedá. Najhoršie na tom celom však je, že zo strany štátu stále neprichádza jasná vízia, ako chce podnikateľom v gastro segmente pomôcť,“ dodáva.

Podobne zatvorila na obdobie zákazu vychádzania aj prievidzská kaviareň Dobrá nálada, ktorá to svojim zákazníkom oznámila prostredníctvom Facebooku.

Dokonca ani známe mená to nemajú jednoduché. Malú kaviareň zatvoril aj spevák Robo Papp. Dokonca definitívne. Čakať na možnosť uvoľnenia reštrikcií, a platiť drahé nájomné bez vízie, už mnohým nedáva zmysel. Ani logický, ani finančný.

Zadlžiť sa, alebo ísť na úrad práce?

„Rezervy z úspor sme minuli na jar. V takýchto podmienkach to odhadujem na skutočne divokú zimu. Majitelia prevádzok budú individuálne prepočítavať, či sa im oplatí ešte viac zadlžovať, alebo či im zostali v úsporách nejaké rezervy. Tí, ktorí to dobre nespočítajú, síce nepadnú na nos hneď v zime, ale dobehne ich to budúci rok. Za nás to v tomto momente odhadnúť naozaj neviem,“ uvažuje nad budúcnosťou T. Bořuta.

Každé zatváranie prevádzok má devastačné dosahy nielen na ekonomiku, ale aj na psychické, a následne fyzické zdravie mnohých ľudí. Množstvo podnikateľov v gastronómii dnes nevie, čo majú robiť. Zrazu prichádzajú o biznis, ktorý celý život zveľaďovali. Štát im pritom nedáva žiadnu pozitívnu víziu. O to je situácia ťažšia.

„Keď som sa pred rokmi rozhodol pre podnikanie v gastre, a roky som sa v tomto odvetví vzdelával, zlepšoval, investoval som doň čas aj peniaze, nebudem sa teraz tváriť, že zo dňa na deň môžem začať podnikať v stavebníctve či energetike,“ hovorí T. Bořuta.

Podnikatelia preto stoja často pred rozhodnutím, či podržia prevádzku, alebo sa prihlásia na úrad práce. Pritom kvalitných a funkčných riešení je v európskych štátoch mnoho.

„Stačí sa trochu inšpirovať a nesnažiť sa za každú cenu objavovať teplú vodu. Napríklad namiesto krkolomných opatrení môže prísť jednoduché a rýchle riešenie s finančným krytím, ktoré pomôže prekonať krízové obdobie jednak zamestnancom, ako aj zamestnávateľom,“ uzatvára T. Bořuta.

logo
Prečítajte si tiež:
24.6.2024 Redakcia FinReport

Byrokracia v EÚ bujnie, nárasty sú v stovkách percent

Od prijatia Maastrichtskej zmluvy (od 1. januára 1994 do 1. januára 2024) sa počet právnych predpisov EÚ zvýšil o 729 % a od prijatia ...

24.6.2024 Redakcia FinReport

Dotácia na stravu pokračuje, žiadatelia o ňu musia splniť dve povinnosti

Zabezpečiť jedlo pre deti v školských zariadeniach, viesť ich k zdravým stravovacím návykom a odbremeniť rodičov od nadmerných ...

24.6.2024 Redakcia FinReport

Ekonomická situácia sa zlepšuje, odhady rastu sú čoraz optimistickejšie

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zvýšila odhad tohtoročného rastu slovenskej ekonomiky na 2,7 %. Odvoláva sa pritom na nižšiu infláciu a ...

24.6.2024 Robert Juriš

Katastrofické scenáre o nesplácaní hypoték sa nenaplnili, objem poskytnutých úverov začal rásť

Trh s hypotékami pomaly opäť začína ožívať. Jeden zo samostatných finančných agentov pôsobiacich na slovenskom trhu tvrdí, že za menej ...

24.6.2024 Redakcia FinReport

NKÚ: Slovensko zaostáva v strategickom riadení aj vo vyvodzovaní osobnej zodpovednosti

Slovensko potrebuje jasnú stratégiu smerovania, lebo na súčasnej ceste dlhodobého udržateľného rozvoja sa čoraz viac potáca, zraňuje a ...

24.6.2024 Mário Špilberger

Ponúk na skrátený úväzok je málo. Ako sa na ňom dohodnúť so zamestnávateľom?

Ženy s malými deťmi, študenti či seniori často túžia po práci na skrátený úväzok. Momentálne sú vo výhode tí, ktorí hľadajú menej ...

22.6.2024 Redakcia FinReport

Slováci skúšajú šťastie v e-commerce. Toto je top 5 rád, ako uspieť

Polovicu tržieb e-shopov na Slovensku generujú približne dve desiatky najväčších elektronických obchodov pôsobiacich na trhu. O druhú ...

20.6.2024 Redakcia FinReport

Veľké firmy musia reportovať svoje ESG, pridajú sa k nim aj menšie, pomôžu kalkulačky

Začiatkom tohto roka nadobudla platnosť nová smernica Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD, ktorá spoločnostiam s viac ako 500 ...

20.6.2024 Redakcia FinReport

Vyvinuli aplikáciu na elektronické podpisovanie dokumentov bez čítačky priamo v mobile

Občianske združenie Slovensko.Digital vytvorilo novú mobilnú aplikáciu Autogram v mobile, pomocou ktorej je možné vytvárať elektronické ...

11.6.2024 Redakcia FinReport

Svetovým podnikateľom roka 2024 sa stal Ind Vellayan Subbiah EY

Za víťaza tohtoročného svetového finále súťaže EY Podnikateľ roka bol na slávnostnom ceremoniáli v monackom Salle des Etoiles vyhlásený ...

11.6.2024 Redakcia FinReport

Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo uzatvoril poskytovanie grantov na patenty

Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo oznámil, že počet žiadostí o poskytnutie takzvaného Poukazu 3 z Fondu pre podporu malých a ...

4.6.2024 Redakcia FinReport

FTI Touristik: Tretia najväčšia cestovka v Európe ide do krachu

Tretia najväčšia európska cestovná skupina FTI sa dostala do platobnej neschopnosti, a tak je jej ďalšie pôsobenie na trhu s „dovolenkovým ...

29.5.2024 Redakcia FinReport

Prieskum: Tri zo štyroch slovenských firiem chcú znížiť svoje náklady a zvýšiť efektivitu

Pre približne tri zo štyroch slovenských podnikov (72 %) je v súčasnosti hlavnou strategickou prioritou znižovanie nákladov a zvyšovanie ...

26.5.2024 Redakcia FinReport

Diverzita, rovnosť a inklúzia sú o férovosti, ktorá prináša benefity úplne všetkým

Spokojnejší a zdravší zamestnanci, lojálnejší zákazníci a lepší prístup k talentom. To je len niekoľko výhod diverzity a inklúzie na ...

11.5.2024 Redakcia FinReport

Knižný prieskum: Stále máme radi papierové knihy a nevadí nám ani, ak sú z druhej ruky

Slováci sú napriek neľahkej ekonomickej situácii stále ochotní kupovať si knihy, pričom najviac míňajú za klasické papierové knihy v ...

8.5.2024 Redakcia FinReport

Analýza: Počet firiem doplácajúcich na platobnú neschopnosť sa nebezpečne zvyšuje

Platobná neschopnosť firiem rastie v troch štvrtinách krajín (75 %) sveta, pričom vo väčšine prípadov ide o dvojciferný nárast. V praxi ...

2.5.2024 Redakcia FinReport

Becherovka už nepatrí spoločnosti Pernod, ale poľskej skupine Maspex

Svetoznáma značka českého likéru Becherovka má od začiatku mája 2024 nového majiteľa. Na transakcii sa dohodla Grupa Maspex a jej pôvodný ...

1.5.2024 Redakcia FinReport

Pri nakupovaní na internete si dávajte pozor na e-shopy, ktoré nekomunikujú

Nakupovanie v e-shopoch je už bežnou súčasťou životov spotrebiteľov. V období novoročných výpredajov prichádza dokonca k ich nárastu. ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay