Hľadaj

Fotografovanie môže znamenať spracovanie osobných údajov, pozor na GDPR

Podnikanie Poslať

Mnohí prevádzkovatelia sa pri zapracúvaní GDPR do procesov svojej činnosti stretli s problmom spracúvania fotografie. Môže ísť o fotografie zamestnanca na webovej stránke, fotografie z firemných podujatí či konferencii. V mnohých prípadoch je veľmi obtiažne určiť právny základ spracúvania, ako aj to, či sa vôbec jedná o spracúvanie osobných údajov.

image

Zdroj foto: Pexels.com

Ako prvé si je pri vyhotovovaní  a zverejňovaní fotografií potrebné zodpovedať otázku, či osoby, ktoré sú na nej zachytené sú identifikované, respektíve identifikovateľné. Príkladom je vyhotovovanie fotografií z konferencie. Pokiaľ v rámci fotografie z takejto konferencie spracúvate podobizne osôb, ktoré sa zúčastnili konferencie, jedná sa o spracúvanie osobných údajov. Splnenie kritéria identifikovateľnosti takýchto účastníkov je určite nesporné. Opačnou situáciou je zaznamenávanie len samotného priebehu konferencie. V takom prípade, kedy sa vyhotovujú fotografie z priebehu určitého vereného podujatia, avšak nedochádza k zaznamenávaniu podobizne fyzických osôb, nie je možné hovoriť o spracúvaní osobných údajov.

 

Ak teda na základe takéhoto posúdenia dospejete k záveru, že dochádza k spracúvaniu osobných údajov, ďalším krokom je stanovenie právneho základu. Do úvahy prichádza najmä súhlas so spracúvaním osobných údajov alebo oprávnený záujem prevádzkovateľa. 

Positive

Ak dochádza k spracúvaniu fotografie na propagačné účely, vhodným právnym základom je súhlas so spracúvaním osobných údajov. Ten musí byť konkrétny, informovaný a jednoznačný. Prevádzkovateľ by mal byť zároveň schopný preukázať, že súhlas bol skutočne udelený. Úrad na ochranu osobných údajov SR zastáva názor, že za udelenie súhlasu so spracúvaním fotografie možno považovať aj jednoznačný potvrdzujúci úkon. Ide napríklad o situáciu, kedy je fyzická osoba na fotografii zaznamenaná s účastníckym náramkom, ktorý je v zmysle podmienok určených organizátorom konferencie symbolom vyjadrujúcim súhlas s vyhotovovaním fotografie. Iným, konkludentne daným súhlasom, môže byť aj vstup do vyhradenej časti miestnosti, určenej k vyhotovovaniu fotografií, ktorým dotknutá osoba udelí súhlas so spracúvaním fotografie. Aj súhlas udelený prostredníctvom konkrétneho konania fyzickej osoby však musí spĺňať požiadavku informovaného súhlasu.

Druhým relevantným právnym základom je oprávnený záujem prevádzkovateľa. Jeho využitie prichádza do úvahy najmä vtedy, pokiaľ nie je možné zaistiť udelenie súhlasu so spracúvaním fotografie. Jedná sa najmä o situácie, kedy sa verejného podujatia účastní veľký počet návštevníkov, alebo sa verejné podujatie uskutočňuje bez predchádzajúceho prihlasovania a počet účastníkov nie je nijakým spôsobom limitovaný. Úrad na ochranu osobných údajov SR ako príklad uvádza činnosť mestskej knižnice, ktorej oprávneným záujmom môže byť zvýšenie záujmu verejnosti napríklad o vzdelávacie podujatia. V prípade, ak sa firmy rozhodnú spracúvať fotografie práve na tomto právnom základe, je nevyhnutné uskutočniť takzvaný test proporcionality.

Bez ohľadu na to, ktorý z týchto právnych základov sa v konkrétnej situácii použije, je potrebné zaistiť splnenie informačnej povinnosti prevádzkovateľa. Jej súčasťou je poskytovanie všetkých potrebných informácií fyzickej osobe, ktorej fotografie budú vyhotovované. Ich presný zoznam je uvedený v článku 14 nariadenia GDPR. 

Pri fotografovaní verejných podujatí je potrebné zohľadniť vhodný spôsob splnenia tejto povinnosti. Pri uskutočňovaní konferencie prichádzajú do úvahy napríklad plagáty umiestnené pred vstupom do priestorov konferencie, vstupenky či prihlášky. Základnou informáciou je najmä to, že z priebehu konferencie budú vyhotovované fotografie, ako aj informácie o podmienkach ich spracúvania a ochrany podľa čl. 14 GDPR.

 

Vhodným praktickým odporúčaním je oddeliť a označiť v rámci priestorov konferencie tie, ktoré budú snímané a ktoré takémuto spracúvaniu nebudú podliehať, či zaslanie linku, na ktorom si účastníci konferencie môžu pozrieť fotografie pred ich zverejnením, a už v tomto čase uplatniť svoje prípadné námietky.

V neposlednom rade pri vyhotovovaní fotografií je potrebné posúdiť aj postavenie samotného fotografa. V prípade, ak snímky vyhotovuje profesionálny fotograf, teda externý subjekt, takýto dodávateľ služieb nadobúda postavenie sprostredkovateľa. Vyhotovovanie fotografií profesionálnym fotografom sa totiž deje v mene organizátora konferencie. V takom prípade je s profesionálnym fotografom potrebné uzavrieť zmluvu o spracúvaní osobných údajov. Profesionálny fotograf však pri vytváraní  vlastného portfólia už koná vo vlastnom mene a má postavenie samostatného prevádzkovateľa.

Múdro a spoľahlivo.
Poradíme vám s problematikou
GDPR
General Data Protection Regulation

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
5.9.2019 Správy

Služba YouTube dostala pokutu pre zbieranie osobných údajov detí bez súhlasu rodičov

4.9.2019 (Webnoviny.sk) - Spoločnosť Google dostala pokutu 170 mil. USD, aby urovnala obvinenia, že jej videoslužba YouTube zbierala osobné ...

1.8.2019 Natália Hučková

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je ...

11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

18.4.2019 Jana Čipková

Mýtus o GDPR #4: Žiadosti o prenos osobných údajov klienta musí finančný agent vždy vyhovieť

Právo na prenosnosť osobných údajov patrí medzi práva dotknutých osôb, ktoré zaviedlo až nariadenie GDPR. Vzhľadom na to, že mnohí ...

11.4.2019 Natália Hučková

Firmy robia pri ochrane osobných údajov množstvo chýb

Zohľadniť GDPR v rámci činnosti spoločností nie je vôbec jednoduché. Preskúmať, kde všade dochádza k spracúvaniu osobných údajov, je ...

27.2.2019 Natália Hučková

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

14.2.2019 Jana Čipková

Kto môže byť zodpovednou osobou podľa GDPR

Od nadobudnutia účinnosti nariadenia GDPR ubehlo takmer trištvrte roka, no množstvo spoločností stále nerozumie aký je prínos jej ...

13.2.2019 Redakcia FinReport

Natália Hučková spíkerkou workshopu o GDPR v online prostredí

Softvérová spoločnosť Positive v spolupráci so Študentským parlamentom elektrotechnikov a informatikov STU organizuje v utorok 19. februára o ...

12.2.2019 Redakcia FinReport

Taxify môže mať problémy s GDPR, vodiči mali klientom posielať súkromné správy

Taxify čelí v posledných dňoch vlne kritiky za zneužívanie telefónnych čísel vodičmi spolupracujúcimi s Taxify. Niektoré klientky mali ...

8.2.2019 Natália Hučková

Pozor na podozrivý certifikát GDPR

S účinnosťou nariadenia GDPR sa zároveň aj výrazne zvýšil počet poskytovateľov služieb súvisiacich s ochranou osobných údajov. Výber ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Rodinní príslušníci budú môcť bez „papiera“ pracovať pre eseročky s jedným spoločníkom
  2. 2.
    Nezdaniteľná časť základu dane by sa mala zvýšiť
  3. 3.
    Konflikt záujmov? Kiskov človek dosadil za hlavného architekta muža, ktorý vlastní architektonickú firmu
  4. 4.
    Únia miest Slovenska bude združovať všetky krajské mestá, posledná sa pridala Žilina
  5. 5.
    Naživo: Opozícia má druhý pokus na odvolanie Pellegriniho, na otvorenie schôdze treba 76 poslancov