Hľadaj

Čo podľa Vás prinesie GDPR?

Váš názor Poslať
image

Robert Jarolín

IT Security Manager, KPMG in Slovakia

Ako sa na zavedenie nariadenia pripravujete?

Proces komplexného preverenia zabezpečenia súladu ochrany osobných údajov s požiadavkami GDPR (General Data Protection Regulation) v našej spoločnosti KPMG na Slovensku už prebieha. Interný tím pri implementácii využíva odborné znalosti a kvalifikovaný personál so skúsenosťami z podobných projektov realizovaných aj pre našich klientov. Máme k dispozícii takzvaný „KPMG Data Protection Framework“, ktorým pokryjeme celý proces od mapovania osobných údajov, cez analýzu dôsledkov až po riadenie kvality implementačného projektu.

Aktuálne u nás prebieha fáza analýzy existujúcej situácie a posúdenia stavu zabezpečenia ochrany osobných údajov.

Akú technicko-administratívnu záťaž očakávate s príchodom GDPR?

Z pohľadu vplyvu na organizácie ide o podstatnú zmenu, ktorú možno vnímať ako istú formu zmeny kultúry v prístupe spracovania a ochrany osobných údajov v danej spoločnosti.

Tým, že GDPR okrem iného so sebou prináša napríklad aj koncept prehľadnejšej definície osobných údajov, za ktoré sa už budú považovať aj rôzne online a elektronické identifikátory, napríklad IP adresa, lokalizačné údaje a podobne, GDPR prináša aj prísnejšie povinnosti, ktorých splnenie bude oveľa efektívnejšie realizovať systémovou zmenou. Ide napríklad o automatické mazanie dát po uplynutí doby a podobne. S tým súvisí vplyv na technicko-administratívnu záťaž, ktorej sa spoločnosti pravdepodobne nevyhnú.

Čo myslíte, že zmena prinesie?

Implementáciou GDPR by sa mal rozhodne posilniť princíp zodpovednosti všetkých subjektov, ktoré spracúvajú osobné údaje. Práva dotknutých osôb boli výrazne posilnené a práve zabezpečenie ochrany a vykonateľnosti týchto práv bude mať zásadný vplyv na prevádzkovateľov. Podľa nás má určite význam riešiť ochranu osobných údajov ruka v ruke s informačnou a kybernetickou bezpečnosťou. Len jednotný a systematický prístup k uvedeným oblastiam dokáže na konci poskytnúť aj určité úspory a efektivitu vo vykonávaní interných procesov v rámci organizácie.

Foto: KPMG in Slovakia

„Z pohľadu vplyvu na organizácie ide o podstatnú zmenu, ktorú možno vnímať ako istú formu zmeny kultúry v prístupe spracovania a ochrany osobných údajov.“

 

Tomáš Mičo

Senior Data Protection & Licencing Lawyer, ESET

Ako sa na zavedenie nariadenia pripravujete?

Nanovo realizujeme analýzu všetkých informačných systémov a osobných údajov v nich spracúvaných. Preverujeme všetky procesy, technológie a tiež právne inštitúty využívané pri spracúvaní osobných údajov, zisťujeme ich kompatibilitu s GDPR. Logickým výsledkom je potom prehodnotenie a úprava tých aspektov spracúvania, ktoré vyžadujú zosúladenie a zároveň ich opätovné nasadenie do praxe.


Akú technicko-administratívnu záťaž očakávate s príchodom GDPR?

Popri už aktuálne zavedených mechanizmoch, ktoré majú vysoký štandard, neočakávame po sfinalizovaní implementácie žiadny extrémny nárast technicko-administratívnej záťaže. Implementácia ako taká je však náročná najmä po administratívnej stránke, a to s ohľadom na personálne zabezpečenie. Vytvorenie špecializovaného tímu schopného operatívne riešiť a koordinovať spomínanú analýzu a zároveň hľadať možnosti plnej harmonizácie s GDPR pri udržaní racionálnej miery vplyvov na obchodnú činnosť spoločnosti je absolútna nevyhnutnosť.


Čo myslíte, že zmena prinesie?

Zmena už teraz priniesla to, čo sa za súčasnej legislatívy nedarilo dosiahnuť. A to rozsiahlu diskusiu o spracúvaní osobných údajov a ochrane práv dotknutých osôb. Osobne vnímam veľmi pozitívne záujem všetkých, ktorí pri svojej práci prichádzajú do styku s osobnými údajmi, o požiadavky zavedené prostredníctvom GDPR, ale aj záujem dotknutých osôb, ktorý subjektívne vnímam na rádovo vyššej úrovni. Môžem len predpokladať, že za to môže hlavne neustále skloňovanie tejto témy, ktoré bude v médiách, a najmä u jednotlivých prevádzkovateľov informačných systémov spolu s blížiacim sa májom 2018, len narastať.

Foto: ESET

„Implementácia GDPR ako taká je však náročná najmä po administratívnej stránke, a to s ohľadom na personálne zabezpečenie.“

 

David Dvořák

IT Advisory Business Unit Manager, Soitron, s. r. o.

Ako sa na zavedenie nariadenia pripravujete?

Ako firma už niektoré princípy GDPR používame. Pred časom sme pre našich klientov pripravili program, na základe ktorého vieme presne identifikovať požiadavky plynúce z tohto rámca a navrhnúť opatrenia, ktoré privedú firmu k súladu s GDPR. Tento program práve aplikujeme aj do interného prostredia, pretože k termínu účinnosti GDPR musíme byť aj my pripravení.

Akú technicko-administratívnu záťaž očakávate s príchodom GDPR?

Pre splnenie požiadaviek GDPR je potrebné zaviesť mnohé nové procesy, implementovať či prípadne nastaviť niektoré technológie a dopracovať požadovanú dokumentáciu. Téma GDPR je komplexná a v mnohých prípadoch budú spoločnosti potrebovať pomoc z externého prostredia.

 

Čo myslíte, že zmena prinesie?

Hlavným zámerom zákonodarcov je harmonizácia úrovne ochrany osobných údajov naprieč európskymi krajinami. Každej dotknutej spoločnosti, ktorá sa na GDPR pripravuje, to môže priniesť lepší prehľad o vnútorných procesoch spracovania dát a revíziu bezpečnostných opatrení pri práci s dátami. Niektoré spoločnosti budú musieť doplniť do svojej organizačnej štruktúry prípadne aj nové pozície pracujúce s touto agendou. Aj na základe historickej skúsenosti vieme však odhadnúť, že je to veľmi zaťažujúca téma pre všetkých a aj napriek výrazným pokutám si myslím, že sa mnoho spoločností ani neodhodlá s ňou začať.

Foto: Soitron, s. r. o.

„Téma GDPR je komplexná a v mnohých prípadoch budú spoločnosti potrebovať pomoc z externého prostredia.“

Martin Michal

riaditeľ RENOMIA na Slovensku a člen prezídia Slovenskej asociácie sprostredkovateľov v poisťovníctve

Ako sa na zavedenie nariadenia pripravujete?

V súčasnosti implementujeme nové vnútorné procesy a technológie, aby sme najneskôr do začiatku roku 2018 boli tzv. „GDPR-ready“.

Akú technicko-administratívnu záťaž očakávate s príchodom GDPR?

Nové nariadenie EÚ, samozrejme, prinesie zvýšenie administratívy najmä v súvislosti s agendou DPO (Data Protection Officer). S osobnými údajmi však pracujeme od vzniku našej spoločnosti (rok 1993), dnes máme systémy zabezpečené podľa najvyšších štandardov a odporúčaní odborníkov v oblasti IT bezpečnosti.

Čo myslíte, že zmena prinesie?

Implementácia, samozrejme, znamená vyššie náklady v oblasti právneho poradenstva a poradenstva v oblasti IT. Na druhej strane sme svedkami nárastu počtu prípadov kybernetických útokov či odcudzenia osobných dát klientov a zákazníkov, takže ak zmena prinesie lepšie zabezpečenie osobných údajov či dát klientov, tak je to len dobre. Časť kybernetických rizík dokáže potom pokryť aj poistenie, ktoré ako spoločnosť ponúkame našim klientom.

Foto: RENOMIA na Slovensku

„Implementácia, samozrejme, znamená vyššie náklady v oblasti právneho poradenstva a poradenstva v oblasti IT.“

5
6

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
1.8.2019 Natália Hučková

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je ...

11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

18.4.2019 Jana Čipková

Mýtus o GDPR #4: Žiadosti o prenos osobných údajov klienta musí finančný agent vždy vyhovieť

Právo na prenosnosť osobných údajov patrí medzi práva dotknutých osôb, ktoré zaviedlo až nariadenie GDPR. Vzhľadom na to, že mnohí ...

11.4.2019 Natália Hučková

Firmy robia pri ochrane osobných údajov množstvo chýb

Zohľadniť GDPR v rámci činnosti spoločností nie je vôbec jednoduché. Preskúmať, kde všade dochádza k spracúvaniu osobných údajov, je ...

27.2.2019 Natália Hučková

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

14.2.2019 Jana Čipková

Kto môže byť zodpovednou osobou podľa GDPR

Od nadobudnutia účinnosti nariadenia GDPR ubehlo takmer trištvrte roka, no množstvo spoločností stále nerozumie aký je prínos jej ...

13.2.2019 Redakcia FinReport

Natália Hučková spíkerkou workshopu o GDPR v online prostredí

Softvérová spoločnosť Positive v spolupráci so Študentským parlamentom elektrotechnikov a informatikov STU organizuje v utorok 19. februára o ...

12.2.2019 Redakcia FinReport

Taxify môže mať problémy s GDPR, vodiči mali klientom posielať súkromné správy

Taxify čelí v posledných dňoch vlne kritiky za zneužívanie telefónnych čísel vodičmi spolupracujúcimi s Taxify. Niektoré klientky mali ...

8.2.2019 Natália Hučková

Pozor na podozrivý certifikát GDPR

S účinnosťou nariadenia GDPR sa zároveň aj výrazne zvýšil počet poskytovateľov služieb súvisiacich s ochranou osobných údajov. Výber ...

7.2.2019 Natália Hučková

Firmy si pýtajú súhlas na spracovanie údajov aj vtedy, keď nemusia, upozorňuje ÚOOÚ

Pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany osobných údajov usporiadal Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) odborný workshop, ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    V obci Železná Breznica našli mŕtveho muža, na tele mal bodné poranenie
  2. 2.
    Rímskokatolíckeho kňaza v Mexiku dobodali v kostole, zraneniam v nemocnici podľahol
  3. 3.
    Vladimír sa stratil v pohorí Tribeč, nezvestného mladíka našli bez známok života
  4. 4.
    Ak Pellegrini a Gál nestiahnu Jankovskú z funkcie štátnej tajomníčky, OĽaNO zorganizuje protest
  5. 5.
    Video: Prezident Trump pricestoval na summit lídrov G7, s Macronom sa stretol na súkromnom obede