Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Vyhlásia USA bankrot, alebo sa pred ním na poslednú chvíľu zachránia?

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

USA stoja na pokraji ekonomickej katastrofy. Môže za ňu rastúci verejný dlh, ktorý v súčasnosti dosahuje závratných 31,5 bilióna amerických dolárov. Už v januári tohto roku prekonal dlhový strop, a Spojeným štátom tak hrozí bezprostredný default. Navýšenie stropu sa tak opäť stalo predmetom boja medzi republikánmi a demokratmi. Kým republikáni navrhujú výrazné okresanie vládnych výdavkov, Bidenova administratíva s tým nesúhlasí a žiada len postupné znižovanie. Ak k dohode o navýšení dlhového stropu nedôjde do 5. júna 2023, USA by museli vyhlásiť platobnú neschopnosť. Takáto situácia by priniesla milióny nezamestnaných, krach finančných trhov, a postupne by sa preniesla na takmer všetky štáty sveta.

USA možno hrozí bankrot

Foto: Shutterstock

Čo je dlhový strop?

Kongres Spojených štátov amerických prvýkrát zaviedol dlhový strop – maximálny objem peňazí, ktoré si vláda môže požičať – v roku 1917. V rokoch 1939 a 1941 boli následne prijaté dodatočné zákony o verejnom dlhu. Dlhový strop v USA neustále rastie a od roku 1960 bol zvýšený neuveriteľných 78-krát.

Dôvodom je fakt, že americká vláda síce každý rok získava obrovské príjmy z daní a iných tokov, ako sú clá, no v konečnom dôsledku míňa viac, ako prijíma. Takto vzniká deficit, ktorý sa na konci roka pripočíta k celkovému dlhu krajiny. Ten v apríli tohto roka dosiahol hodnotu 31,5 miliardy dolárov.

Národný dlh USA však prekonal dlhový limit vo výške 31,4 bilióna dolárov už v januári tohto roka. Ministerka financií Janet Yellenová vtedy varovala Kongres, že ak sa nedohodne na zvýšení súčasného dlhového stropu, americkej vláde by začali dochádzať finančné prostriedky už júna tohto roku.

„S úctou vyzývam Kongres, aby okamžite konal na ochranu plnej viery a kreditu Spojených štátov,“ napísala J. Yellenová v liste vedeniu Kongresu, v ktorom oznámila začiatok „mimoriadnych opatrení“, aby sa zabránilo aspoň technickému nesplateniu dlhu.

Prečo sa dlhový stop nezvýši?

Zvýšenie dlhového stropu má na starosti Kongres a väčšinou to býva formalita. Tentokrát sa však republikáni a demokrati nevedia alebo nechcú dohodnúť na podmienkach zvýšenia. Republikáni držia v Kongrese väčšinu a dlhodobo obviňujú demokratickú vládu prezidenta Joe Bidena z nadmerného utrácania. V Snemovni reprezentantov preto predložili zákon, v ktorom súhlasia so zvýšením dlhového stropu o 1,5 bilióna dolárov výmenou za výrazné okresanie výdavkov.

Požadujú, aby sa počas nasledujúceho finančného roka ponechali výdavky pre kľúčové vládne agentúry na úrovni z roku 2022. Okrem toho by tieto výdavky mohli v nasledujúcich 10-tich rokoch rásť len o 1 % ročne. Tieto opatrenia by mali priniesť úspory vo výške 4,8 bilióna dolárov.

Demokrati však zmietli tento návrh zo stola, pretože by narušil kľúčové priority Bidenovej administratívy, ako sú odpustenie študentských pôžičiek a daňové stimuly pre elektrické vozidlá. Samotný Biden zatiaľ návrh odmieta s tým, že dlhový strop by sa mal zvýšiť bez podmienok, a potom bude diskutovať o prípadných škrtoch v rozpočte. Americká vláda sa tak dostala do patovej situácie, v ktorej ani jedna strana nechce ustúpiť.

80045

História sa môže zopakovať

Nie je to prvýkrát, čo Spojeným štátom americkým takmer došli peniaze. Azda najznámejšou je situácia z roku 2011, keď sa obidve strany nevedeli dohodnúť o navýšení stropu. Republikáni vtedy dokázali donútiť demokratickú vládu Baracka Obamu prijať ich návrh. Dohoda o znížení výdavkov na nasledujúcich 10 rokov sa podpísala len 72 hodín pred vypršaním termínu.

No táto neistota priniesla svoju daň. Agentúra Standard & Poor's vtedy prvý raz v histórii znížila kreditný rating USA z najlepšieho ratingu na AA+. Akciový trh sa za jediný deň prepadol o 17 % a odhaduje sa, že táto situácia stála americkú verejnosť najmenej 1,3 miliardy dolárov.

Joe Biden vtedy pôsobil ako viceprezident a bolestivé ústupky republikánom si dobre pamätá. Je to určite jedným z dôvodov, prečo teraz zatiaľ ustúpiť neplánuje. Republikáni si však uvedomujú svoju výhodnú pozíciu a neústupne využívajú skracujúci sa čas na vytvorenie tlaku. V súčasnosti tak prebiehajú rokovania medzi Bielym domom a Republikánskou stranou.

Demokrati navrhujú postupné znižovanie výdavkov s tým, že do roku 2024 by rozpočet vládnych agentúr zostal na tohtoročnej úrovni. Následne by sa zvyšoval o 1 % do roku 2025. Okrem toho navrhujú zvýšenie dane pre bohatých na financovanie deficitu. Je takmer isté, že republikáni s týmito návrhmi nebudú súhlasiť. V hre je ešte možné predĺženie finálneho termínu do 30. septembra 2023, čo je podľa analytikov najpravdepodobnejším krokom.

Lídri sa dohodli. Čo na to povedia senátori?

Svetlo nádeje do zložitej ekonomickej situácie Spojených štátov vniesla dohoda Joe Bidena s republikánskym šéfom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym, ktorí sa len pred niekoľkými hodinami mali dohodnúť na spoločnom postupe, ako zabrániť platobnej neschopnosti krajiny. Dohodu však ešte musia posúdiť predstavitelia demokratov aj republikánov, a potom musí prejsť schvaľovacím procesom v Snemovni reprezentantov aj v Senáte.

Čo by sa stalo, ak by k dohode nedošlo?

Ak sa strany nedohodnú, môže sa stať, že by sa USA prvýkrát v histórii dostali do platobnej neschopnosti. Aj keď je to len veľmi nepravdepodobný a hypotetický scenár, jeho naplnenie by prinieslo katastrofálne následky.

Podľa agentúry Moody’s by default USA znamenal stratu 7,8 milióna pracovných miest, nevídané zvýšenie úrokových sadzieb a apokalypsu na akciovom trhu. Okrem toho by začali meškať výplaty štátnych zákazníkov, platby v nezamestnanosti a zdravotné dotácie.

„Vládny dlh USA sa v mnohých ohľadoch považuje za základný kameň globálneho finančného systému. Zvyčajne sa považuje za jediné najbezpečnejšie aktívum a v podstate každé iné finančné aktívum na svete je do značnej miery ocenené štátnym dlhom USA. Default by bol kataklizmatický,“ uviedol expert na americkú ekonomiku Andrew Hunter pre portál BBC.

Ekonomický problém pre celý svet

Bankrot by tiež oslabil americký dolár, ktorý je všeobecne považovaný za najdôležitejšiu svetovú menu vzhľadom na jeho rozhodujúcu úlohu v globálnej ekonomike. Vďaka tomu je takmer isté, že by sa kríza v priebehu dní rozšírila do takmer všetkých kútov sveta. Krajiny, ako Čína, Japonsko, Veľká Británia a ďalší veľkí obchodní partneri USA, by boli zasiahnuté ako prvé. Následne by boli ovplyvnené ďalšie a ďalšie štáty.

Posledná možnosť

Ak by malo prísť k najhoršiemu, prezident Biden môže siahnuť po poslednej ručnej brzde. Tou je 14. dodatok ústavy USA, v ktorom sa píše: „platnosť verejného dlhu Spojených štátov daná zákonom... nesmie byť spochybnená“.

Biden teda môže tvrdiť, že má ústavnú povinnosť vyhnúť sa platobnej neschopnosti, prekročiť dlhový strop a pokračovať vo výdavkoch, čím by odvrátil default. Táto veta však bola do ústavy pridaná po občianskej vojne zo strachu, že by štáty bývalej konfederácie mohli získať v Senáte väčšinu a vetovať rozpočet. V novodobej histórii ide podľa právnych odborníkov o neprebádané právne územie.

Ak by sa Biden rozhodol obísť republikánov týmto dodatkom, vznikol by precedens na jeho obžalovanie. Ide tak o naozaj poslednú možnosť, ktorá by sa mohla skončiť dlhoročnými súdnymi spormi. Biden sa vyjadril, že je „ochotný 14. dodatok využiť“, ale len ako poslednú možnosť a zatiaľ o tom neuvažuje. Napriek tomu existuje viacero demokratov, ako napríklad senátori Bernie Sanders alebo Elizabeth Warrenová, ktorí vyzývajú Bidena k využitiu dodatku už teraz.

S blížiacim sa začiatkom júna je tak zrejmé, že vyústenie celej situácie budeme poznať už v nasledujúcich dňoch. Biden sa stretáva so zástupcami republikánov každý deň a zatiaľ najpravdepodobnejším scenárom zostáva, že postupne prídu k určitej forme vzájomnej dohody.   

logo
Prečítajte si tiež:
19.3.2024 Redakcia FinReport

Pozor na podvodníkov vymáhajúcich fiktívne daňové nedoplatky

Snaha o finančné podvody napríklad prostredníctvom falošných e-mailov je súčasťou našich životov už niekoľko rokov. A hoci sa s nimi ...

18.3.2024 Redakcia FinReport

Bitcoin ukázal svoju pravú tvár, jeho hodnota klesla o 9-tisíc dolárov

Najsilnejšia kryptomena na trhu – bitcoin opäť ukázala svoju pravú tvár. Po niekoľkonásobnom prekonaní rekordnej hodnoty za jeden token ...

18.3.2024 Robert Juriš

ECB zrejme v lete zníži svoje úrokové sadzby, no hypotéky zlacnieť nemusia

Nehnuteľnosti na bývanie sa počas uplynulých dvoch rokov poznačených zásadným nárastom úrokových sadzieb hypotekárnych úverov v priemere ...

18.3.2024 Redakcia FinReport

Legendárny herec Jozef Kroner má vlastnú desaťeurovú mincu

Práve dnes, teda 18. marca 2024, Národná banka Slovenska uvádza do predaja zberateľskú desaťeurovú mincu s námetom stého výročia ...

18.3.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle na začiatku roka klesli o 5,8 % na menej ako 5 miliárd eur

Hodnota nových objednávok v priemysle v januári 2024 medziročne klesla o 5,8 %, keď dosiahla objem necelých 5 miliárd eur, presnejšie 4,96 ...

18.3.2024 Redakcia FinReport

Poisťovňa Partners za dva roky získala 13-tisíc klientov

Najmladšia poisťovňa pôsobiaca na slovenskom finančnom trhu Partners Poisťovňa za dva roky svojej existencie uzatvorila 10 341 poistných ...

18.3.2024 Redakcia FinReport

Poplatky za služby katastra nehnuteľností budú od 1. apríla drahšie

Štátny rozpočet potrebuje finančnú injekciu, a preto sa zdvíhajú poplatky za prakticky všetky služby štátu. Výnimkou nie sú ani služby ...

17.3.2024 Redakcia FinReport

Každý šiesty Argentínčan hladuje, hyperinflácia prekročila 250 %

Argentína má jednu z najväčších latinskoamerických ekonomík, no napriek tomu je mimoriadne krehká a dlhodobo sa jej nedarí. Miera chudoby v ...

15.3.2024 Redakcia FinReport

Benzín natural zdražel na štvormesačné maximum, prémiový benzín a nafta zlacňujú

Cena benzínu natural 95 počas uplynulého týždňa opäť stúpla a dosiahla štvormesačné maximum. Naopak, benzín natural 98 a motorová nafta ...

15.3.2024 Redakcia FinReport

Firmy vlani na dividendách vyplatili 1,66 bilióna dolárov. Najviac Microsoft a Apple

Súčet firemných dividend vyplatených na celom svete v minulom roku presiahol hranicu 1,66 bilióna dolárov. Je to najvyššia suma, aká kedy ...

15.3.2024 Robert Juriš

Inflácia na Slovensku klesla na 3,4 %, zdražovanie potravín sa spomalilo

Inflácia na Slovensku aj v celej eurozóne každým mesiacom spomaľuje, čo je dobrá správa pre občanov a ich rodinné rozpočty. Podľa ...

15.3.2024 Redakcia FinReport

Štátna správa spustila aplikáciu mapujúcu uplatnenie absolventov na trhu práce

Inštitút sociálnej politiky spracoval pilotnú verziu interaktívnej aplikácie, ktorá vizualizuje údaje o uplatnení absolventov stredných ...

14.3.2024 Robert Juriš

Europoslanci schválili nové pravidlá pre používanie umelej inteligencie

Fungovanie umelej inteligencie dostáva nový rámec. Poslanci Európskeho parlamentu schválili takzvaný Akt o umelej inteligencii, ktorý bude ...

14.3.2024 Miloslava Némová

Tam, kde Slováci nechcú pracovať, musia nastúpiť pracovníci zo zahraničia

Slovenská vláda reagovala na nedostatok pracovnej sily zvýšením kvót pre takzvané národné víza pre zahraničných pracovníkov. Očakáva ...

14.3.2024 Redakcia FinReport

Tržby v priemysle a stavebníctve naďalej klesajú

Tržby na začiatku tohto roku rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie sa zvýšili v oblasti v oblasti ...

13.3.2024 Naďa Černá

Ako si zaregistrovať ochrannú známku? Na tieto veci si dajte pozor!

Ak podnikateľ premýšľa nad vytvorením novej značky, loga alebo produktu, potrebuje ochrannú známku. Kľúčová bude najmä pri ochrane jeho ...

13.3.2024 Redakcia FinReport

Počty turistov na Slovensku stúpajú, no za rekordnými číslami stále zaostávajú

Návštevnosť hotelov a penziónov Slovenska v januári 2024 zostala tretí mesiac za sebou pod úrovňou 400-tisíc hostí. Medziročne síce ...

12.3.2024 Robert Juriš

Regulácia umelej inteligencie bude nevyhnutná. Pozor však, aby nezadusila inovácie

Umelá inteligencia má potenciál stať sa nástrojom zmien v živote ľudstva podobne, ako to bolo napríklad pri nástupe internetu. Už teraz ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay