Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Ukrajinci po úteku pred vojnou na Slovensko majú na výber. Mnohí sa však vracajú späť do vlasti

Monika Jakábová Ekonomika Poslať

Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine prišli cez východnú hranicu na územie Slovenskej republiky tisíce Ukrajincov. Ku koncu apríla 2022 to bolo viac ako 377-tisíc utečencov. Pre občanov Ukrajiny je dôležité vedieť, ako môžu po príchode na Slovensko ďalej postupovať. Možností majú hneď niekoľko. Zaujímavé je tiež zistenie, že mnohí z nich sa rozhodli, že nezostanú na Slovensku a ani nebudú pokračovať vo svojej ceste ďalej na Západ. Po niekoľkých dňoch či týždňoch pobytu u nás sa časť utečencov vracia späť na Ukrajinu.

ukrajinskí utečenci

Foto: Shutterstock

Krátkodobý pobyt do 90 dní

Všetky osoby, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom a bol im umožnený prechod cez slovenskú hranicu, majú právo zostať na území Slovenska bez víz 90 dní. Počas pobytu na Slovensku v rámci bezvízového styku nie je možné získať pracovné povolenie a nevzniká im ani nárok na zdravotnú starostlivosť.

Po príchode má každý cudzinec povinnosť hlásiť začiatok pobytu, a to do troch pracovných dní od vstupu do krajiny. Hlásiť sa je možné na príslušnom oddelení cudzineckej polície alebo poštou. Zaslaním tohto tlačiva cudzinec nežiada o poskytnutie dočasného útočiska, azylu či pobytu na Slovensku – je to len čisto oznamovacia povinnosť.

Podľa informácie advokátskej kancelárie Vojčík & Partners sa táto povinnosť prenáša na ubytovateľa, ak je cudzinec ubytovaný v ubytovacom zariadení. Ak je cudzinec rodinným príslušníkom občana Európskej únie, lehota sa predlžuje na 10 pracovných dní od vstupu na územie Slovenskej republiky. Za rodinného príslušníka sa považuje manžel/manželka, maloleté dieťa osoby alebo jej manžela/manželky a rodičia dieťaťa.

Mimoriadna situácia predlžuje 90-dňový pobyt v krajine

Súčasná pandemická situácia istým spôsobom ovplyvňuje aj migračnú politiku a pozmeňuje práva cudzincov, ktorí prichádzajú na Slovensko. Hoci sa postupne rušia takmer všetky epidemické opatrenia, mimoriadna situácia na Slovensku vyhlásená 11. marca 2020 stále trvá. V súvislosti s mimoriadnou situáciou platí, že ak cudzinec vstúpil na Slovensko legálne, napríklad v rámci bezvízového styku, je oprávnený zdržiavať sa v krajine až do uplynutia jedného mesiaca od odvolania mimoriadnej situácie. Deväťdesiadňová lehota sa tak v tomto prípade môže predĺžiť v závislosti od trvania mimoriadnej situácie na Slovensku.

Dočasné útočisko – rýchle a efektívne

Ak sa chce cudzinec zdržiavať na území Slovenska dlhšie ako 90 dní, môže požiadať o poskytnutie dočasného útočiska. To je možné získať aj okamžite a v súčasnosti je najjednoduchším spôsobom ochrany pre osoby utekajúce pred vojnou. Dočasné útočisko poskytuje ukrajinským občanom možnosť rýchleho začlenenia sa na trhu práce, prístup k zdravotnej starostlivosti a k vzdelaniu. Zatiaľ je poskytované s platnosťou do 4. marca 2023

Dočasné útočisko sa vzťahuje na:

1) štátnych občanov Ukrajiny,

2) rodinných príslušníkov občanov Ukrajiny bez ukrajinskej štátnej príslušnosti,

3) osoby, ktoré mali na Ukrajine medzinárodnú alebo rovnocennú vnútroštátnu ochranu,

4) cudzincov, ktorí nie sú občanmi Ukrajiny, no majú na jej území  trvalý pobyt, a nemôžu sa vrátiť do svojej krajiny alebo regiónu pôvodu za bezpečných a stabilných podmienok.

O poskytnutie dočasného útočiska cudzinci žiadajú osobne vo veľkokapacitných centrách alebo na oddeleniach cudzineckej polície. Po jeho získaní môžu voľne cestovať do krajín Európskej únie, na Ukrajinu a späť. Celkový počet udelených dočasných útočísk v období od 1. marca 2022 do 30. apríla 2022 bol 71 528.

Azyl – udelenie medzinárodnej ochrany

Žiadosť o azyl je možné podať v tom prípade, ak má žiadateľ v krajine pôvodu opodstatnené obavy z prenasledovania, napríklad kvôli rase alebo náboženstvu, alebo ak je prenasledovaný za uplatňovanie politických práv a slobôd. Azyl možno udeliť aj z humanitných dôvodov, ktoré posudzuje správny orgán, na tento druh azylu však nevzniká právny nárok. Zákon o azyle umožňuje udeľovanie tejto formy ochrany aj na účely zlučovania rodín.

Ak cudzinec vstupuje na územie Slovenskej republiky cez hraničný priechod, žiada o azyl oddelenie hraničnej polície priamo na hraničnom priechode. Ak sa už na území Slovenska nachádza, musí podať žiadosť čo najskôr, a to výlučne na Oddelení azylu Policajného zboru v Humennom. Ak cudzinec cestuje letecky, žiadosť o azyl podáva policajnému útvaru v tranzitnom priestore letiska.

Žiadateľ má počas konania o udelenie azylu povinnosť zdržiavať sa na území Slovenskej republiky. V prípade, že migračný úrad zistí, že žiadateľ opustil územie Slovenska, azylové konania zastaví.

Rozhodovanie o žiadostiach o udelenie azylu je v kompetencii Migračného úradu Ministerstva vnútra SR. Azylové konanie zahŕňa množstvo rozličných úkonov a je administratívne zdĺhavejšie. Celý proces môže trvať aj šesť mesiacov. Ak je udelenie azylu schválené, osoba získava trvalý pobyt na území Slovenska.

Len málo ľudí žiada na Slovensku o azyl

Slovensko patrí spolu s Litvou, Maďarskom, Lotyšskom a Estónskom medzi európske krajiny s najnižším počtom žiadateľov o azyl. V roku 2021 žiadalo o azyl na Slovensku 370 cudzincov, pričom udelený bol len 29 žiadateľom. Podľa informácií Ministerstva vnútra Slovenskej republiky mesiac po vypuknutí vojnového konfliktu za našou východnou hranicou Slovensko evidovalo iba 141 žiadostí o azyl od ukrajinských občanov.

Doplnková ochrana v prípade neudelenia azylu

V prípade, ak je žiadosť o azyl zamietnutá, Slovenská republika môže cudzincovi poskytnúť doplnkovú ochranu. Bude mu udelená v tom prípade, ak jeho návrat do krajiny pôvodu predstavuje reálnu hrozbu vážneho bezprávia.

V prípade získania doplnkovej ochrany má cudzinec právo na poskytnutie prechodného pobytu na obdobie jedného roka. Na základe opodstatnených dôvodov môže byť predĺžený na dva roky. Cudzinec taktiež získava právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, či právo zamestnať sa na území Slovenskej republiky.

Prechodný alebo trvalý pobyt

Udelenie prechodného pobytu na Slovensku sa viaže na konkrétny účel, ako je napríklad zamestnanie, štúdium či podnikanie. Zvolený účel musí preukázať každý žiadateľ zákonným spôsobom, napríklad zmluvou. Vybraní členovia rodiny môžu požiadať o udelenie prechodného pobytu aj kvôli zlúčeniu rodiny. Cudzinec žiadajúci o prechodný pobyt má právo zdržiavať sa na Slovensku až do rozhodnutia o jeho žiadosti. Trvalý pobyt má stabilnejší charakter a udeľuje sa na dlhšie obdobie ako prechodný pobyt.

Existujú tri typy trvalého pobytu:

1) trvalý pobyt na päť rokov,

2) trvalý pobyt na neobmedzený čas,

3) dlhodobý pobyt.

Trvalý pobyt sa najčastejšie udeľuje manželom slovenských občanov, deťom cudzincov, ktorí získali trvalý pobyt na neobmedzený čas, osobám, ktoré sa na území Slovenska nepretržite zdržiavajú po dobu piatich rokov a podali žiadosť, či sú držiteľmi modrej karty za podmienok stanovených zákonom.

Domov sa vracia čoraz viac Ukrajincov

Ukrajinu od začiatku ruskej vojenskej invázie opustilo už takmer 5,5 milióna obyvateľov. Organizácia spojených národov predpokladá, že celkovo bude z Ukrajiny prinútených utiecť viac ako 8 miliónov ľudí. Hoci vojna stále prebieha a do okolitých krajín prúdia noví a noví utečenci, mnohí Ukrajinci sa rozhodli vrátiť do svojej domoviny. Od začiatku invázie už viac ako 1,2 milióna Ukrajincov prekročilo hranice smerom späť do krajiny.

Kým v prvých dňoch vojny to boli najmä muži, ktorí smerovali domov, aby bránili svoju krajinu, v poslednom období je medzi vracajúcimi sa stále viac žien, detí a starších ľudí. Zmenu vidieť aj na slovensko-ukrajinských hraničných priechodoch. V niektorých dňoch nimi prejde viac ľudí smerom na Ukrajinu ako na Slovensko.

Domov sa snažia dostať z praktických dôvodov. Chcú skontrolovať či zabezpečiť svoje príbytky a majetok, postarať sa o príbuzných, či vyzdvihnúť si dokumenty. Niektorí sú unavení zo života utečencov v zahraničí, a tak sa vracajú do svojej domoviny s úmyslom zostať, a smerujú najmä do západných oblastí krajiny.

Tento trend naznačuje, že v prípade ukončenia vojnového stavu by sa mohlo mnoho Ukrajincov vrátiť späť do svojej vlasti.

Hoci sa mnoho Ukrajincov vracia späť do krajiny, Agentúra OSN pre utečencov UNHCR zdôrazňuje, že je príliš skoro na vyvodzovanie záverov. Situácia je stále veľmi nestabilná, a tak nie je možné s určitosťou predpovedať intenzitu budúcich migračných tokov či návratov utečencov späť na Ukrajinu.

logo
Prečítajte si tiež:
2.3.2024 Správy

Kremľu sa rýchlo míňajú rezervy a Putin chce, aby lepšie zarábajúci ľudia aj firmy mali vyššie dane

2.3.2024 (SITA.sk) - Rusko má v pláne zmeniť daňový systém pre fyzické i právnické osoby tak, aby ešte viac platili do štátneho ...

13.2.2024 Správy

Rusko malo vyšší ekonomický rast než bohaté štáty, analytik za tým vidí jednoduché zdôvodnenie

13.2.2024 (SITA.sk) - Podľa predbežných odhadov malo Rusko v minulom roku vyšší rast HDP ako ktorýkoľvek zo siedmich najvyspelejších ...

30.1.2024 Správy

Sankcie proti Rusku sa predlžujú o ďalších šesť mesiacov, rozhodla Rada Európskej únie

30.1.2024 (SITA.sk) - Rada Európskej únie predĺžila o ďalších šesť mesiacov ekonomické sankcie voči Rusku pre jeho agresiu proti Ukrajine. ...

27.10.2023 Správy

Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či hliníkom

27.10.2023 (SITA.sk) - Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či s hliníkom a ďalšie reštrikcie pri dodávkach tovarov ...

9.8.2023 Správy

Spojené štáty opravili účtovnú chybu, Ukrajine pošlú ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov

9.8.2023 (SITA.sk) - Spojené štáty sa chystajú oznámiť ďalšiu pomoc Ukrajine v hodnote 200 miliónov dolárov. Ako referuje web news.sky.com, ...

22.7.2023 Redakcia FinReport

Ukrajinská centrálna banka chce znárodniť Sense Bank, za ktorou stoja ruskí oligarchovia

Ukrajinská centrálna banka oznámila, že znárodní ruskú Sense Bank. Je to jedna z popredných komerčných bánk pôsobiacich v krajine, ...

15.7.2023 Správy

Majetok ruských oligarchov sa postupne dostáva na pôvodnú úroveň, ich bohatstvo narástlo vďaka vojne

15.7.2023 (SITA.sk) - Čistý majetok najbohatších ruských podnikateľov sa postupne dostáva na úroveň z roku 2021. Ako referuje web ...

1.7.2023 Správy

Nedostatok peňazí v Moskve je spôsobený viacerými faktormi, príjmy z ropy a plynu klesli o polovicu

1.7.2023 (SITA.sk) - Ruská vláda začala drasticky znižovať výdavky federálneho rozpočtu po tom, čo príjmy z komodít klesli na polovicu a ...

8.6.2023 Ján Sípos

Európska únia chce odstrihnúť Moskvu od kľúčového trhu s diamantmi

Brusel dáva jasne najavo, že so sankciami voči Kremľu pre jeho agresiu na Ukrajine nekončí. Najnovšie chce pritvrdiť voči dovozu ...

22.5.2023 Správy

Američania po prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine odstránili zo sankčného zoznamu ruského podnikateľa

22.5.2023 (SITA.sk) - Ministerstvo financií Spojených štátov sa po prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine rozhodlo odstrániť zo sankčného ...

20.5.2023 Správy

Európska únia príjme ďalšie sankcie týkajúce sa ruských diamantov, Indiu vníma ako „významného hráča“

20.5.2023 (SITA.sk) -  Európska únia je podľa jej vysokého predstaviteľa „presvedčená“, že na nadchádzajúcom stretnutí G7 v Japonsku ...

10.5.2023 Správy

Európska únia ide radikálne zasiahnuť voči firmám a krajinám, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať sankcie

10.5.2023 (SITA.sk) - Európska únia (EÚ) pripravuje ďalší balík sankcií voči Rusku, ktorý sa zameria na spoločnosti a krajiny, o ktorých ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay