Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Trištvrte roka trvalo americkému Kongresu vyrokovanie a schválenie balíka pomoci za takmer bilión dolárov

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

Po viac ako osem mesiacov trvajúcej sérii rokovaní prijal americký Kongres balík opatrení na zmiernenie dôsledkov pandémie koronavírusu vo výške takmer bilión dolárov. Jeden z historicky najväčších záchranných balíkov prináša ďalšie kolo vyplácania finančnej pomoci občanom, zvýšenie dávok v nezamestnanosti a pomoc krízou najviac zasiahnutým odvetviam.

USA pomoc

Foto: Shutterstock

Mesiace rokovaní konečne priniesli výsledok

Americký Kongres konečne schválil balík pomoci v boji s koronavírusom vo výške 892 miliárd dolárov. Tento zákon má po mesiacoch nečinnosti predstavovať záchranné lano pre ekonomiku, a zároveň schvaľuje federálnej vláde financie na rok 2021. Zákon je súčasťou väčšieho balíka, ktorého prvá časť bola odsúhlasená na jar minulého roka.

Návrh zákona o zmiernení dôsledkov pandémie koronavírusu obsahuje stimulačné dávky vo výške 600 dolárov mesačne pre väčšinu Američanov, ako aj ďalšiu pomoc pre milióny ľudí, ktorí prišli počas pandémie koronavírusu o prácu.

Predsedníčka parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová, uviedla, že podporila návrh zákona o zmiernení pandémie, aj keď neobsahoval priamu pomoc pre štátne a miestne samosprávy, o ktorú sa demokrati usilovali. Povedala, že sa o to pokúsia po nástupe novozvoleného prezidenta Joea Bidena.

Ako uviedla pre agentúru Reuters: „Zákon nekončí úplne v cieli, ale už nás aspoň vedie po správnej ceste.“ Republikánsky predstaviteľ Hal Rogers, ktorý balík tiež podporil, uviedol, že odráža spravodlivý kompromis.

Donald Trump zákon podpísať nechcel

Pri schvaľovaní zákona bolo najväčším otáznikom to, či ho podpíše končiaci prezident Donald Trump. Ten totiž v rámci rokovaní niekoľkokrát uviedol, že plánuje zákon vetovať. Balík podľa neho predstavoval „hanbu“ a bol plný „márnotratných“ zbytočností.

Zákonodarcovia Republikánskej a Demokratickej strany prosili prezidenta, aby zákon podpísal pred uplynutím rozpočtového termínu. Keby to neurobil, museli by sa uzavrieť niektoré vládne agentúry, kým by zákonodarcovia neprijali dočasný návrh zákona.

Hlavným dôvodom sporu bola výška vyplácaných mesačných dávok pre Američanov, ktorí zarábajú menej ako 75-tisíc dolárov ročne. V súčasnom odsúhlasenom zákone títo občania dostanú spomínaných 600 dolárov mesačne. Podľa Trumpa však táto suma bola príliš nízka a chcel ju navýšiť na 2 000 dolárov mesačne. Republikáni v Kongrese však zmenu odmietli odsúhlasiť.

Okrem toho sa Trumpovi nepáčila časť zákona federálneho rozpočtu, v ktorej sa USA zaväzuje k financiám na pomoc iným krajinám. Argumentoval, že tieto prostriedky by mali ísť namiesto toho americkým občanom.

Kvôli zdržiavaniu a neochote prezidenta podpísať tento zákon, čelilo 14 miliónov Američanov výpadku vyplácania dávok v nezamestnanosti. Nakoniec však dosluhujúci prezident ustúpil tlaku Kongresu a zákon podpísal. Pri jeho podpisovaní však uviedol, že podpisuje „návrh zákona so silným posolstvom, ktoré Kongresu jasne ukazuje, že je potrebné odstrániť nepotrebné veci“. Aj vďaka tomu sa dávky v nezamestnanosti teraz obnovia.

Čo obsahuje záchranný balík

Pandemický balíček je zoštíhlenou verziou zákona prijatého koncom marca minulého roka, ktorý obsahoval zvýšené dávky v nezamestnanosti a finančné prostriedky pre školy a zdravotnícke zariadenia. Zákon rozšíri program ochrany pre malé podniky a poskytne úľavu nájomcom, ktorí čelia vysťahovaniu.

Zákon sa venuje aj financovaniu distribúcie dvoch vakcín proti koronavírusu, ktoré boli schválené Správou potravín a liečiv (FDA). Senátor Charles Schumer uviedol, že zákon nasmeruje 30 miliárd dolárov na „obstaranie a distribúciu“ vakcín.

Záchranný balíček tiež poskytne úľavu nemocniciam a zdravotníctvu. To dostane celkovo 175 miliárd dolárov, z čoho pôjde napríklad 8,75 miliardy dolárov Centru pre kontrolu a prevenciu chorôb. Ďalšie 4,5 miliardy dolárov dostanú štátne, miestne, územné samosprávy a 22,9 miliardy dolárov dostane ministerstvo zdravotníctva na financovanie vyrovnania sa s dôsledkami pandémie.

Demokrati ďalej uviedli, že na pôžičky pre malé podniky pôjde celkovo 284 miliárd dolárov. Ďalších 20 miliárd dolárov smeruje do grantov pre malé podniky a 15 miliárd dolárov tvorí rezervu pred neočakávanými udalosťami. Plán tiež zahŕňa 45 miliárd dolárov na dopravu, z toho 15 miliárd dolárov pôjde na pomoc so mzdami pre letecké spoločnosti.

Zákon tiež obsahuje príplatok v nezamestnanosti vo výške 300 dolárov a dočasne by mal udržať v platnosti programy z obdobia pandémie, ktoré rozšírili nárok na poistenie v nezamestnanosti. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho každé z týchto opatrení bude trvať.

Balík tiež poskytne 25 miliárd dolárov na pomoc s prenájmom a na bližšie neurčené obdobie predlžuje moratórium proti vysťahovaniu. Cieľom tohto opatrenia je posilniť bývanie rodín s nízkym príjmom a zvýšiť daňové úľavy na deti.

Kritici poukazujú na to, že chýbala celonárodná diskusia

Pred týmto finančným balíčkom americká vláda na jar minulého roka schválila 2,3 bilióna dolárov v zákone nazvanom CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act) a asi 700 miliárd dolárov v rôznych ďalších balíkoch hospodárskej pomoci. Spolu to predstavovalo viac ako 3 bilióny dolárov určených na pandemickú pomoc.

Teraz, s novými opatreniami, predstavuje celková fiškálna reakcia vlády od začiatku pandémie koronavírusu takmer 4 bilióny dolárov. Túto sumu je náročné prirovnať k čomukoľvek, ale pre porovnanie je zhruba rovnako veľká ako ročné HDP Brazílie, Austrálie a Mexika dohromady. A je asi štyrikrát vyššia ako suma vyplývajúca zo zákona o ozdravení z roku 2009, ktorý bol prijatý ako reakcia na finančnú krízu z roku 2008.

Nie je preto prekvapením, že takéto hromadné schvaľovanie záchranných balíkov má aj svojich odporcov. Napríklad profesor Jeffrey D. Sachs z Columbia University pre portál CNN povedal: „Nový stimulačný balík bude veľkou úľavou, ale proces jeho dosiahnutia odhalil potrebu prepracovať narušenú rozpočtovú politiku štátu.“

Najviac kritiky utŕžil Kongres za to, že pri rokovaniach o takejto veľkej sume peňazí sa jeho vedúci predstavitelia neusilovali o otvorenú celonárodnú diskusiu. To isté platilo podľa Sachsa aj v marci 2020, keď Kongres náhle odhalil podmienky prvého zákona. Suma vo výške 1,7 bilióna dolárov, čo je zhruba 8,3 % HDP, bola odsúhlasená bez šance pre verejnosť zapojiť sa do diskusie.

Zadlženosť USA presiahne 100 % HDP

Kombinácia stimulačných výdavkov a poklesu daňových príjmov spôsobí, že v roku 2021 sa v USA federálny dlh posunie nad 100 % HDP, čo bude znamenať najvyššiu zadlženosť krajiny od konca druhej svetovej vojny. K obavám o slabú ekonomiku sa tak pridávajú obavy z dlhodobého federálneho fiškálneho výhľadu. Už pred pandémiou sa predpokladalo, že dlh, ako podiel na HDP, bude neustále stúpať a zásadne presiahne predchádzajúce maximá. V posledných projekciách agentúry CBO, ktoré boli zverejnené v septembri 2020, bude pomer dlhu k HDP do roku 2050 v USA presahovať 195 %. Takéto zadlženie je podľa viacerých ekonómov dlhodobo neudržateľné.

logo
Prečítajte si tiež:
19.4.2024 Eva Sadovská

Dnes (19. apríla) je svetový deň investičných fondov. Ako sa im darí na Slovensku?

Práve 19. apríla sa narodil Abraham van Ketwich, ktorý v roku 1774 založil historicky prvý investičný fond. Investovanie do fondov je ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Ekonomika Slovenska vlani rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo, nárast dosiahol „až“ 1,6 %

Ekonomika Slovenska v minulom roku rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo. Na začiatku tohto roku Štatistický úrad SR tvrdil, že to bolo o ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Odchod do predčasného dôchodku bude po novom menej výhodný

Čerstvo schválená novela zákona o sociálnom poistení priniesla nie jednu, ale hneď dve novinky, ktoré zaujímajú slovenských dôchodcov. ...

19.4.2024 Robert Juriš

OpenAI je najviac financovaná spoločnosť s umelou inteligenciou. Jednorožec vyzbieral už 14 miliárd dolárov

Explozívny rast trhu s umelou inteligenciou pritiahol obrovskú pozornosť investorov rizikového kapitálu, ktorí naliali miliardy dolárov do ...

19.4.2024 Roland Régely

Pomoc s hypotékou sa má po novom týkať aj ľudí s refinancovaným úverom

Štát sa usiluje pomáhať ľuďom so splácaním ich hypotekárnych úverov a po novom chce kompenzovať zvýšené splátky hypoték aj tým, ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Prémiový benzín už stojí viac ako 1,90 eura, lacnejší sa blíži k hranici 1,70 eura za liter

Liter oboch druhov benzínu oproti predchádzajúcemu týždňu zdražel v priemere o ďalšie dva centy. Ten drahší prémiový 98-oktánový už ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o sociálnom poistení prinesie penzistom vyššie 13. dôchodky

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o sociálnom poistení, v rámci ktorej odhlasovali vznik novej dôchodkovej dávky. Je ňou 13. ...

18.4.2024 Martin Jamnický

Predmanželská zmluva sa na Slovensku uzavrieť nedá, no upraviť bezpodielové spoluvlastníctvo je možné

Snúbenci na Slovensku nemôžu uzavrieť pred svadbou predmanželskú zmluvu a dohodnúť sa tak vopred na vyrovnaní majetku v prípade rozvodu. ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

17.4.2024 Miroslav Mišenko

Ekonomická prognóza: Situácia sa môže zlepšiť, nesmieme však prísť o miliardy z plánu obnovy

Rast ekonomiky a reálnych miezd, pokles inflácie aj úrokových sadzieb. Aj toto očakávajú analytici Národnej banky Slovenska, Rady pre ...

17.4.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle naďalej klesajú, vo februári 2024 o 6,8 %

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to ...

16.4.2024 Redakcia FinReport

Slovensko je v európskom Indexe prosperity až na 24. mieste. Za nami sú už len tri krajiny

Druhé vydanie Indexu prosperity Slovenska zaradilo našu krajinu až na 24. miesto v rámci Európskej únie. Za nami skončili už len Rumunsko, ...

15.4.2024 Robert Juriš

Marcová inflácia klesla na 2,3 %, sme na tom lepšie ako priemer eurozóny

Tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa začiatkom tohto roka výrazne spomalilo. V marci 2024 predstavovalo iba 2,3 %, čo je o desatinu ...

15.4.2024 Redakcia FinReport

Tržby v priemysle a stavebníctve sú stále v mínuse

Tržby vo februári tohto roku rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Na ...

13.4.2024 Redakcia FinReport

Až 93 % Slovákov žije vo vlastnom byte alebo rodinnom dome

Až 93 % občanov Slovenska býva vo vlastnom byte alebo rodinnom dome. V tejto štatistike nás predbiehajú už len Rumuni, kde je vlastníctvo ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Ceny benzínu stúpajú, približujú sa k minuloročným maximám

Ceny oboch druhov benzínov predávaných na Slovensku neprestali rásť ani po veľkonočných sviatkoch. Už niekoľko týždňov za sebou ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa obáva návratu zvýšenej inflácie, úrokové sadzby drží na úrovni 4,5 %

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom poslednom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Nominálne mzdy rastú vo všetkých odvetviach, v niektorých však klesá zamestnanosť

Nominálne mzdy na Slovensku rastú naprieč všetkými odvetviami. Dvojciferným tempom sa zvyšujú v troch z nich. Reálny rast miezd zaznamenalo ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay