Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Trh s nehnuteľnosťami: Zopakovanie sa finančnej krízy z roku 2008 nám zatiaľ nehrozí

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

Trh s nehnuteľnosťami zažíval v posledných rokoch obdobie blahobytu. Úrokové sadzby hypoték klesali na historické minimá a ceny domov opakovane dosahovali nové maximá. Každý rast sa však raz musí zastaviť a dnes je zrejmé, že globálny trh s nehnuteľnosťami konečne spomaľuje. Hlavnými dôvodmi sú rastúce úrokové sadzby a inflácia. V Európe má na spomalenie vplyv aj energetická kríza a rastúce náklady domácností. Napriek tomu si väčšina ekonómov a odborníkov v oblasti bývania myslí, že zopakovanie sa finančnej krízy z roku 2008 nám zatiaľ nehrozí.

trh s nehnuteľnosťami

Foto: Shutterstock

Zrúti sa trh s bývaním?

Dnešná situácia na trhu s nehnuteľnosťami pripomína situáciu spred 15 rokov. Naposledy vyzeral trh takto napäto v rokoch 2005 až 2007. Potom sa ceny domov a bytov zrútili s katastrofálnymi následkami. Keď realitná bublina praskla, globálna ekonomika sa prepadla do najhlbšieho poklesu od Veľkej hospodárskej krízy v rokoch 1929 až 1933.

Teraz, keď boom v oblasti bývania ohrozujú prudko stúpajúce úrokové sadzby hypoték a potenciálna recesia, kupujúci aj majitelia nehnuteľností si opäť kladú otázku: Je trh s bývaním taký horúci, že hrozí jeho krach?

Odborníci v oblasti bývania súhlasia s tým, že ceny pravdepodobne klesnú, no pokles nebude taký prudký, aký zažili majitelia domov a bytov počas roku 2008. Najväčším rozdielom medzi súčasnosťou a minulosťou je fakt, že osobné súvahy majiteľov nehnuteľností sú dnes oveľa stabilnejšie ako pred 15 rokmi.

„Väčšina trhov zažije pokles cien vo vysokých jednociferných číslach,“ uviedol hlavný ekonóm Národnej asociácie staviteľov domov v USA Rob Dietz pre portál Yahoo. „Pokles cien domov o 8 až 9 % určite spôsobí ekonomickú bolesť. Ale táto korekcia nebude nič oproti úplnému kolapsu cien nehnuteľností počas finančnej krízy v roku 2008, keď niektoré trhy s nehnuteľnosťami zaznamenali až 50-percentný pokles hodnôt,“ dodal.

Obeťou svojho vlastného úspechu

Americký trh s nehnuteľnosťami bol v roku 2008 jedným z najviac zasiahnutých trhov. Po prekonaní najhoršieho sa však relatívne rýchlo spamätal a nasledujúcich 15 rokov ďalej rástol. Ekonómovia dlhé mesiace predpovedali, že trh nakoniec ochladne, pretože hodnoty nehnuteľností sa stanú obeťou svojho vlastného úspechu.

Divoká jazda známa ako americký trh s bývaním sa na jeseň roku 2022 dramaticky spomalila, keďže úrokové sadzby hypoték prudko vzrástli a ceny domov zostali vysoké,“ uviedla hlavná ekonómka CoreLogic Molly Boeselová pre portál Bankrate. „Predaj domov bol začiatkom roka 2022 ešte vysoký, ale neskôr v tomto roku prudko klesol,“ dodala.

Dôvody, prečo sa kríza nezopakuje

Prečo si teda väčšina expertov myslí, že aj napriek negatívnemu výhľadu nemáme očakávať výraznejší pokles? Dôvodov je hneď niekoľko. Po prvé, štandardy hypoték zostávajú prísne. V roku 2007 boli bežné „klamárske pôžičky“, pri ktorých dlžníci nemuseli dokladovať svoj príjem. Veritelia ponúkali hypotéky takmer každému bez ohľadu na úverovú históriu alebo výšku zálohy. Dnes platia prísne pravidlá, a tí, ktorí dostávajú hypotéku, majú v drvivej väčšine vynikajúci kredit a dostatok vlastného kapitálu.

Ďalším faktorom v Amerike je tamojšia nezamestnanosť, ktorá je najnižšia za posledných 54 rokov, čo umožňuje majiteľom domov bez problémov si udržať svoje súčasné bývanie. A ak patria medzi 85 % vlastníkov, ktorých hypotéky majú úrokovú sadzbu fixovanú pod piatimi percentami, len málo z nich bude premýšľať o zmene bývania. To všetko znamená, že ponuka domov a bytov na predaj pravdepodobne zostane obmedzená, čo obmedzuje aj pokles cien.

Okrem toho developeri si veľmi dobre pamätajú krízu z 2008, a boli opatrní, pokiaľ ide o tempo výstavby. Zmenila sa aj ich regulácia. Teraz neexistuje spôsob, ako kúpiť pôdu a získať povolenia potrebné na výstavbu tak rýchlo, aby to utlmilo dopyt. Hoci stavajú toľko, koľko sa len dá, zopakovanie stavebného boomu spred 15 rokov nehrozí. Výsledkom je pretrvávajúci nedostatok nehnuteľností na predaj.

Európa bojuje s recesiou

Veľmi podobná situácia je aj na európskom trhu. Sprísnenie podmienok financovania, spomalenie rastu a prudko stúpajúca inflácia vytvárajú na európsky trh s bývaním výrazný tlak. Európu okrem toho významne postihuje aj súčasná energetická kríza a jej vplyv na reálne príjmy, ktoré klesali už pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Všetky tieto faktory spôsobili, že nákup nehnuteľností je pre väčšinu európskych domácností mimo ich možností. Konkrétne poklesy cien nehnuteľností sa však v jednotlivých krajinách EÚ značne líšia.

Dobrý pohľad nedávno zverejnila jedna z najuznávanejších svetových agentúr – Fitch Ratings. Tá sa vo svojom výhľade na nasledujúci rok s názvom Global Housing and Mortgage Outlook zamerala na trh s nehnuteľnosťami v siedmich európskych krajinách. Najväčšie poklesy predpovedá na tých trhoch, ktoré za posledné roky zaznamenali najsilnejší rast cien.

Dôvodmi cenového obratu majú byť najmä vysoké sadzby hypoték a inflácia, ktoré narúšajú dostupnosť a dopyt. Tieto faktory spolu s miernym nárastom nezamestnanosti v druhej polovici roku 2023 pravdepodobne prinesú nárast neplatičov hypoték.

Fitch Rating predpovedá, že najväčší pokles cien domov nastane v roku 2023 v Dánsku, kde ceny klesnú o –10 % až –7 %. Ceny v Spojenom kráľovstve klesnú o –7 % až –5 %, v Holandsku o –6 % až –4 % a v Nemecku o –4 % až –2 %. Na všetkých týchto trhoch začali ceny klesať už v druhom polroku 2022.

Aká je situácia na Slovensku

Globálna situácia sa čiastočne prejavila aj na domácom trhu. Hypotekárne úvery na Slovensku naďalej rýchlo zdražujú. Priemerná úroková sadzba novoposkytnutých úverov sa dnes pohybuje okolo úrovne 3,26 %. Pre porovnanie, na podobnej úrovni boli ceny nových hypoték naposledy v novembri 2015. V priebehu niekoľkých mesiacov sa tak trh v podstate vrátil späť o sedem rokov. Ešte v novembri 2021 sa priemerná úroková sadzba nových hypoték pohybovala okolo 0,87 % ročne.

Ak sa na slovenský trh pozrieme spätne, zdražovanie hypoték sa začalo už vo februári minulého roka. Klienti vtedy zareagovali tým, že v bankách čerpali rekordný objem úverov, aby využili ešte stále výhodné ponuky. Dnes je situácia iná a je jasné, že obdobie lacných hypoték sa na Slovensku skončilo.

Napriek tomu, ak by sme sa pozreli len na celkové čísla, nevyzeralo by to na prvý pohľad tak. Trh s nehnuteľnosťami sa totiž dostal do paradoxnej situácie, keď sa ochladzuje, napriek tomu, že medziročne stále rastie dvojciferným tempom. Dôvodom je fakt, že ochladenie trvá len niekoľko mesiacov a odhaľuje to zatiaľ len medzikvartálne porovnanie.

Prvé známky spomaľovania

Prvé známky spomaľovania zverejnila NBS vo svojej kvartálnej správe o cenách nehnuteľností z konca minulého roka. Ceny nehnuteľností vo štvrtom štvrťroku 2022 klesli o 1,94 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Najvýraznejší pokles prehľad zaznamenáva v Žilinskom a Bratislavskom kraji. Ceny bytov aj domov poklesli v podobnej miere. Ide o prvý medzištvrťročný pokles od konca roku 2019.

logo
Prečítajte si tiež:
25.4.2024 Redakcia FinReport

DPH budú po novom platiť firmy s ročným obratom vyšším ako 50-tisíc eur

Platcov dane z pridanej hodnoty (DPH) čakajú v budúcom roku zmeny. Povinnosť registrácie za platcu DPH sa po novom vzťahuje na tuzemské firmy ...

25.4.2024 Martin Jamnický

Investori začali dávať prednosť ETF fondom pred podielovými fondmi

Slováci zmenili preferencie pri investovaní. Potvrdzuje to nová štatistika Preferencie Slovákov pri investičných rozhodnutiach prechádzajú ...

25.4.2024 Robert Juriš

Na Slovensku pracuje rekordných viac ako 103-tisíc cudzincov

Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku dosiahol nový rekord. V marci tohto roku sa ich počet vyšplhal nad úroveň 103-tisíc. Pritom až ...

25.4.2024 Redakcia FinReport

Na darovanie 2 % zo svojich daní máte čas do konca apríla

Ak chcete poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, máte čas ...

25.4.2024 Redakcia FinReport

UNICEF a detskí lekári adaptovali slovenskú verziu aplikácie Bebbo pre rodičov detí do 6 rokov

Počet detských lekárov na Slovensku klesá a ich priemerný vek je 59 rokov. Jedným z riešení, ako zachovať dostupnosť všestrannej ...

25.4.2024 Redakcia FinReport

Škody po vyčíňaní prírodných živlov vlani stúpli v stovkách percent

Počasie počas minulého roku niekoľkokrát ukázalo svoju divokosť a nevyspytateľnosť. Povodne, prívalové dažde, krupobitia, tornádo, ...

24.4.2024 Redakcia FinReport

Do fondov EÚ sme za dve desaťročia vložili 13,1 miliardy eur, no získali sme takmer 25 miliárd

Slovenská republika je od roku 2004, teda už dve desaťročia, členom Európskej únie. Počas tohto obdobia sme do spoločného uniálneho ...

24.4.2024 Roland Régely

Home office alebo hybridná práca? Banky na Slovensku preferujú skôr druhú možnosť

Slovenská sporiteľňa nedávno oznámila, že jej call centrum bude kompletne pracovať z domu. Najväčšia slovenská banka to odôvodnila ...

24.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o ochrane spotrebiteľa pomôže nakupujúcim aj obchodníkom

Ďalšia novela zákona o ochrane spotrebiteľa je na svete. Schválili ju poslanci parlamentu a platiť začne od 1. júla tohto roku. Hlavným ...

24.4.2024 Robert Juriš

Prečo je pri umelej inteligencii potrebné vnímať nielen vysoké tržby, ale aj možné riziká

Spoločnosť OpenAI je jednou z firiem, ktorej sa vlani podarilo urobiť takzvanú dieru do sveta. Na báze umelej inteligencie vyvinula chatbot ...

23.4.2024 Redakcia FinReport

Europarlament: Oprava výrobkov za výhodné ceny bude možná aj po uplynutí záruky

Poslanci Európskeho parlamentu schválili pravidlá jednoduchšieho prístupu k opravám tovarov a výrobkov. Žiadať o ne bude možné aj po ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Deficit verejných financií sa vlani strojnásobil, prekročil 6 miliárd eur

Hospodárenie Slovenska sa v minulom roku skončilo v hlbokom mínuse. Deficit verejnej správy sa v roku 2023 medziročne výrazne zvýšil, keď ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Na úradoch práce evidujú najmenej nezamestnaných za posledných päť rokov

Nezamestnanosť na Slovensku je opäť o niečo nižšia. Znížila sa druhý mesiac za sebou. Podiel disponibilných uchádzačov o prácu sa ...

22.4.2024 Robert Juriš

Predaj bytov v Bratislave zaznamenal prvé oživenie od roku 2022, ceny stagnujú

Začiatok tohto roka sa na bratislavskom trhu s nehnuteľnosťami niesol v znamení mierneho oživenia. Počas prvých troch mesiacov 2024 sa ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Žiadať o príspevok na zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti je možné do konca apríla 2024

Už len niekoľko dní majú mestá a obce na Slovensku na to, aby požiadali o finančné prostriedky z eurofondov na zaistenie kybernetickej a ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Ekonomika Slovenska vlani rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo, nárast dosiahol „až“ 1,6 %

Ekonomika Slovenska v minulom roku rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo. Na začiatku tohto roku Štatistický úrad SR tvrdil, že to bolo o ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Prémiový benzín už stojí viac ako 1,90 eura, lacnejší sa blíži k hranici 1,70 eura za liter

Liter oboch druhov benzínu oproti predchádzajúcemu týždňu zdražel v priemere o ďalšie dva centy. Ten drahší prémiový 98-oktánový už ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay