Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

TOP 7 najhodnotnejších spoločností na svete, plus jedna, ktorá by ich všetky prekonala, ak by ešte existovala

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

Od ropných spoločností, cez sociálne siete po výrobcov elektroniky. Najväčšie spoločnosti na svete (podľa trhovej hodnoty) sa zameriavajú na rôzne druhy odvetví. Väčšina firiem v našom rebríčku dosiahla úspech vďaka tomu, že dokázali prepísať zaužívané pravidlá a prišli na trh s niečím novým. Zamestnávajú desiatky tisíc zamestnancov a svoje bohatstvo nadobudli vďaka poskytovaniu produktov a služieb miliónom zákazníkov po celom svete. A ako bonus prinášame príbeh dnes už neexistujúcej spoločnosti, ktorá by ich dokázala všetky schovať do vrecka, samozrejme, ak by nezanikla pred 220 rokmi.

Top 7 najhodnotnejsich spoločností

Foto: Financial Report

1. Saudi Aramco (2,064 bilióna dolárov)

saudi aramco
Saudi Aramco, oficiálne Saudská arabská ropná spoločnosť, je ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v Dahráne. Má najvyššiu dennú ťažbu ropy na svete, vďaka čomu je schopná pokrývať 5 % celosvetového dopytu. Okrem toho má aj druhé najväčšie zásoby ropy na svete vo výške 270 miliárd barelov.

Spoločnosť začala svoje prvé ťažobné operácie v roku 1933. Počas nasledujúceho desaťročia sa rýchlo rozšírila a v súčasnosti zamestnáva viac ako 70-tisíc zamestnancov v 8 krajinách sveta.

Saudi Aramco tiež prevádzkuje najväčšiu samostatnú uhľovodíkovú sieť na svete Master Gas System a spravuje viac ako sto ropných a plynových polí v Saudskej Arábii. Prevádzkuje aj Ghawar Field, najväčšie pobrežné ropné pole na svete, a Safaniya Field, najväčšie morské ropné pole na svete.

Do roku 2019 bola spoločnosť v 100 % vlastníctve saudskoarabskej kráľovskej rodiny. Tá získava značnú časť svojho bohatstva práve zo Saudi Aramco, ktoré platí saudskoarabskej vláde dane z príjmu vo výške 85 %.

V decembri 2019 spoločnosť prvýkrát vstúpila na burzu a vďaka rastu cien akcií jej hodnota za prvé dva dni obchodovania prekonala hranicu 2 bilióny dolárov. V súčasnosti Saudi Aramco dokázala predbehnúť Apple, a tak jej v rebríčku najväčších spoločností na svete, zoradených podľa trhovej hodnoty, patrí prvé miesto.

2. Apple (2,038 bilióna dolárov)

Apple
Apple Inc., celosvetovo známy výrobca elektroniky, je v našom rebríčku na druhom mieste. Spoločnosť so sídlom v Cupertine v Kalifornii sa preslávila hlavne výrobou produktov, akými sú iPhone, iMac a iPod.

Spoločnosť založili Steve Jobs a Steve Wozniak v apríli 1976, a odvtedy sa Apple stala jednou z najväčších svetových korporácií, ktorá každoročne generuje miliardy dolárov. Na burzu vstúpila v roku 1980 a hneď za prvý deň obchodovania jej akcie dokázali zarobiť viac ako 100 miliónov dolárov.

Významný zvrat nastal v roku 2011, keď zomrel Steve Jobs, a miesto generálneho riaditeľa pripadlo Timovi Cookovi. Ten za desaťročie dokázal zdvojnásobiť príjmy spoločnosti, a zisk a trhová hodnota Apple sa pod jeho vedením zvýšila z 348 miliárd na viac ako 2 bilióny dolárov.

Apple bola historicky prvou spoločnosťou na svete, ktorá prekonala túto hranicu a dlhé roky jej patrilo prvé miesto medzi spoločnosťami z pohľadu trhovej kapitalizácie. Pre porovnanie, ak by bola Apple krajinou, bola by 27. najväčšia na svete, medzi Venezuelou a Belgickom.

Spoločnosť momentálne zamestnáva 147-tisíc zamestnancov v 25 krajinách a prevádzkuje viac ako 500 maloobchodných predajní po celom svete.

3. Microsoft (1,747 bilióna dolárov)

Microsoft
Americká nadnárodná spoločnosť so sídlom v Redmonde v štáte Washington, a najväčší rival Apple, je známa najmä vďaka svojim operačným systémom Windows a programom Microsoft Office. Spoločnosť založili Bill Gates a Paul Allen v roku 1975 s cieľom vyvinúť cenovo dostupný operačný systém pre bežných ľudí. Microsoft vlastní viac ako 10-tisíc patentov, a každý rok požiada v priemere o ďalších 3-tisíc.

Spoločnosť vstúpila na burzu v roku 1986 a následný rast ceny akcií vytvoril zo zamestnancov Microsoftu troch miliardárov a 12-tisíc milionárov. Z Billa Gatesa urobila spoločnosť miliardára, ktorý dlho kraľoval v rebríčku najbohatších ľudí na svete s majetkom cez 122 miliárd dolárov.

Od 90. rokov sa Microsoft čoraz viac diverzifikoval a uskutočnil množstvo podnikových akvizícií. Najväčšími z nich boli kúpy sociálnej siete LinkedIn za 26,2 miliardy dolárov a spoločnosti Skype za 8,5 miliardy dolárov.

V apríli 2019 Microsoft prvýkrát prekonal trhovú hodnotu bilión dolárov a stal sa treťou verejnou spoločnosťou v USA, ktorej sa to podarilo (po Apple a Amazone). Microsoft v súčasnosti zamestnáva cez 160-tisíc zamestnancov v 170 krajinách sveta. Zaujímavosťou je, že Microsoft je jedným z najväčších zberateľov umeleckých diel v USA. Vlastní viac ako 5-tisíc malieb, sôch, keramík a iných umeleckých diel.

4. Amazon (1,511 bilióna dolárov)

amazon
Spoločnosť so sídlom v Seattli v štáte Washington prevádzkuje najväčšiu maloobchodnú sieť na svete. Amazon je tiež podľa výnosov najväčšou internetovou spoločnosťou na svete a je druhým najväčším súkromným zamestnávateľom v USA.

Spoločnosť Amazon založil Jeff Bezos vo svojej garáži v roku 1994. Spoločnosť začínala ako online obchod s knihami, ale postupne rozšírila svoju ponuku na tisíce produktov.

Amazon vstúpil na burzu v roku 1997 a počas niekoľkých dní bol schopný od investorov získať viac ako 54 miliónov dolárov. V roku 2013 sa stal najväčším maloobchodným online obchodom na svete. V roku 2015 prekonal trhovú kapitalizáciu spoločnosti Walmart, a stal sa tak najhodnotnejším maloobchodným predajcom na svete.

Vďaka úspechu Amazonu sa z Bezosa stal najbohatší človek na svete s celkovým imaním cez 181 miliárd dolárov, ktorý zosadil z tejto pozície zakladateľa Microsoftu Billa Gatesa. Na začiatku tohto roka Jeff Bezos oznámil, že do konca tretieho kvartálu 2021 odíde z postu generálneho riaditeľa spoločnosti.

V minulých rokoch Amazon kúpil niekoľko hodnotných spoločností. Medzi nimi je napríklad streamovacia platforma Twitch za 900 miliónov dolárov alebo sieť potravín Whole Foods Market za 13,7 miliardy dolárov. Amazonu v súčasnosti patrí titul najhodnotnejšej značky na svete, pričom spoločnosť zamestnáva cez 570-tisíc ľudí v 15 krajinách.

5. Alphabet (1,416 bilióna dolárov)

Alphabet
Alphabet Inc. je americký nadnárodný konglomerát so sídlom v Mountain View v štáte Kalifornia. Vznikol reštrukturalizáciou spoločnosti Google v roku 2015, pričom sa stal materskou spoločnosťou Googlu a niekoľkých ďalších dcérskych spoločností.

Google založili v septembri 1998 Larry Page a Sergey Brin. Obaja potom zostali v Alphabete ako kontrolujúci akcionári a členovia predstavenstva. Alphabet je podľa príjmov štvrtou najväčšou spoločnosťou na svete.

Spoločnosť Google prvýkrát vstúpila na burzu v roku 2004. Len za prvý deň sa jej podarilo zvýšiť trhovú kapitalizáciu o viac ako 23 miliárd dolárov. Google a neskôr Alphabet sa preslávili svojou akvizičnou politikou. Od svojho vzniku uskutočnili spolu 229 akvizícií a 109 menších investícií do iných podnikov.

Najväčšou bola kúpa výrobcu mobilov Motorola Mobility v roku 2011 za 12,5 miliardy dolárov. Medzi ďalšie významné akvizície patrí odkúpenie streamovacej služby Youtube za 1,65 miliardy dolárov v roku 2006 alebo kúpa navigačnej aplikácie Waze v roku 2013 za 966 miliónov dolárov.

Alphabet v súčasnosti zamestnáva cez 135-tisíc ľudí v 50 krajinách. Prekonať hranicu jedného bilióna dolárov sa spoločnosti podarilo 16. januára 2020, a firma sa tak stala štvrtou americkou spoločnosťou, ktorá dosiahla túto métu.

6. Tencent (856,06 miliardy dolárov)

Tencent
Tencent Holdings Ltd. je čínsky nadnárodný technologický konglomerátový holding so sídlom v meste Shenzhen. Jeho dcérske spoločnosti poskytujú služby a produkty súvisiace hlavne s internetom, technológiou a umelou inteligenciou.

Spoločnosť bola založená v roku 1998 a jej prvý produkt bola četovacia platforma QQ. Neskôr začala generovať príjmy hlavne z reklamy a predaja virtuálnych produktov. Od roku 2004 sa zamerala na segment videohier a v súčasnosti je najväčším výrobcom videohier na svete.

Od roku 2011 prevádzkuje viacúčelovú aplikáciu WeChat s viac ako jednou miliardou aktívnych používateľov. Spoločnosť tiež vlastní jednu z najväčších streamovacích služieb na svete – Tencent Music Entertainment s viac ako 700 miliónmi aktívnych používateľov.

V roku 2015 spoločnosť uviedla na trh WeBank, prvú čisto online čínsku banku v histórii. Úspech spoločnosti stále rástol a v roku 2017 prvýkrát vstúpila do klubu 10 najhodnotnejších spoločností na svete, v ktorom vystriedala banku Wells Fargo.

O rok neskôr prekonala trhovú hodnotu 500 miliárd dolárov a stala sa prvou ázijskou technologickou spoločnosťou, ktorej sa podarilo prekročiť túto hranicu. V posledných rokoch sa Tencent často pretláča s druhým čínskym gigantom, spoločnosťou Alibaba, v boji o titul najhodnotnejšej čínskej spoločnosti.

Dlhodobo je tiež označovaný za jednu z najinovatívnejších spoločností na svete. Má podiely vo viac ako 600 firmách, medzi ktoré patria napríklad výrobca kozmetiky L’Oréal, výrobca hračiek Lego Group alebo sociálna sieť Snapchat.

7. Facebook (752,58 miliardy dolárov)

facebook
Facebook Inc. je americká online sociálna sieť so sídlom v Menlo Park v štáte Kalifornia. Okrem sociálnych sietí sa zameriava na umelú inteligenciu, nové technológie a rozšírenú realitu.

Spoločnosť bola založená v roku 2004 Markom Zuckerbergom a jeho spolubývajúcimi na internáte Harvardovej univerzity. Zakladatelia Facebooku spočiatku obmedzili členstvo na študentov Harvardu, ale postupne sa pridali aj ostatné vysoké školy v USA. Od roku 2006 je členstvo možné pre hocikoho, kto má najmenej 13 rokov.

Facebook vstúpil prvýkrát na burzu v roku 2012 a počas prvého dňa obchodovania dokázal vyzbierať od investorov cez 16 miliárd dolárov. V rovnakom roku Facebook oznámil, že prvýkrát prekonal hranicu 1 miliardy aktívnych používateľov. Odvtedy si drží titul najväčšej sociálnej siete na svete, ktorú momentálne používa viac ako 2,6 miliardy ľudí.

Od roku 2012 Facebook utratil viac ako 22 miliárd dolárov na akvizície. Medzi najvýznamnejšie patrí kúpa sociálnej siete Instagram za jednu miliardu dolárov v roku 2012 alebo nákup dlhodobého konkurenta, spoločnosti WhatsApp, za 19 miliárd dolárov v roku 2014.

Úspech spoločnosti urobil zo Zuckerberga jedného z najbohatších ľudí na svete s celkovým imaním cez 98 miliárd dolárov. V roku 2015 spolu so svojou manželkou prisľúbil, že do konca svojho života darujú 99 % svojho majetku na charitu. Okrem toho sa zriekol aj platu generálneho riaditeľa, ktorý predstavuje len 1 dolár za rok. Facebook momentálne zamestnáva viac ako 52-tisíc ľudí v 35 krajinách sveta.

Bonus – mimo poradia

Dutch East India Company (8,28 bilióna dolárov)

Dutch East India
Ak by sme sa pozreli na najhodnotnejšiu spoločnosť, ktorá kedy existovala, jasným lídrom tohto rebríčka by bola Dutch East India Company (po holandsky Vereenigde Oostindische Compagnie, skratka VOC). Po očistení o infláciu a ostatné faktory by trhová hodnota spoločnosti v dnešnej dobe prekročila hranicu 8 biliónov dolárov, čo je viac ako štvornásobok súčasného lídra Saudi Aramco.

Spoločnosť vznikla v roku 1602 po tom, ako sa holandská vláda rozhodla zlúčiť viacero konkurenčných obchodných spoločností do jedného veľkého konglomerátu. Dutch East India Company by sa dnes dala označiť za globálny dodávateľský reťazec a predchodcu súčasných nadnárodných spoločností.

Spoločnosť bola diverzifikovaná na viacero obchodných a priemyselných aktivít, ako napríklad medzinárodný obchod a stavba lodí. Bola tiež jedným z prvých transkontinentálnych zamestnávateľov a priekopníkom zahraničných investícií na úsvite moderného kapitalizmu.

V čase najväčšej slávy vlastnila flotilu viac ako 5-tisíc lodí, cez 50-tisíc zamestnancov a tiež súkromnú armádu 10-tisíc vojakov. Istý čas bola jedinou spoločnosťou, ktorá prevádzkovala obchod medzi Európou a južnou Áziou. Okrem toho prví Európania, ktorí žili v Austrálii, sa do tejto krajiny dostali po vzbure na jednej z lodí spoločnosti.

Dutch East India Company bola tiež prvou spoločnosťou na svete, ktorej akcie sa začali verejne predávať na burze a každoročne vyplácala dividendy z akcií vo výške 18 %. Okrem toho si drží aj titul prvej spoločnosti, ktorú investori prinútili vykonať finančný audit a Isaac Le Maire, jeden z jej investorov, je historicky prvým zdokumentovaným predajcom akcií „na krátko“. Spoločnosť zanikla v roku 1799 po účasti na sérii vojen a kvôli zlým rozhodnutiam svojho manažmentu.

logo
Prečítajte si tiež:
21.1.2024 Redakcia FinReport

Top 7 finančných hriechov, ktoré vás pripravia o peniaze

Vlastniť dostatok peňazí na pokrytie pohodového života a občas aj po troche luxusu túži zrejme úplne každý. Nie všetci sa však vo ...

20.10.2022 Andrej Vida

TOP 11 rád, ako môžete ušetriť na energiách vo svojej domácnosti – 1. časť

Otázka nárastu nákladov na energie je už niekoľko mesiacov aktuálna vo všetkých európskych krajinách. Týka sa to, samozrejme, aj nás. ...

13.8.2022 Naďa Černá

TOP 7 najväčších ekonomických kríz v histórii ľudstva

Finančné krízy sú ekonomický jav, ktorý sa v histórii ľudstva vyskytol už niekoľkokrát. Aj v súčasnosti stojíme na prahu jednej, o ...

6.8.2022 Naďa Černá

TOP 6 praktických rád, ako ušetriť financie

Ceny za energie a potraviny neustále stúpajú. Mnohých ľudí to núti zamyslieť sa nad možnosťami, ako ušetriť, respektíve ako zbytočne ...

9.6.2022 Redakcia FinReport

TOP 10 praktických rád, ako ušetriť na poplatkoch v banke

Viaceré banky zvýšili poplatky pre klientov a ďalšie zdražovanie v sadzobníkoch ohlásili aj od mája a júna 2022. Preto je dobré vedieť, ...

28.5.2022 Redakcia FinReport

Toto je 5 základných pravidiel, ako naučiť deti zaobchádzať s peniazmi

Čo sa v mladosti naučíš, v starobe akoby si našiel. Známe príslovie platí pri nakladaní s financiami dvojnásobne. Deti, ktoré si do ...

15.4.2022 Redakcia FinReport

Inflácia pohlcuje úspory, preto je dobré vedieť, ako ich ochrániť pred znehodnotením

Slováci majú v bankách uložených viac ako 40 miliárd eur, ktoré postupne pohlcuje inflácia. Všetky peniaze na bežných účtoch strácajú ...

3.4.2022 Redakcia FinReport

TOP 5 tipov, ako ochrániť svoje peniaze pred prudko rastúcou infláciou

Inflácia na Slovensku v roku 2022 vyskočila nad 8 %. Rast cien tovarov a služieb je výsledkom súhry viacerých faktorov. Príčinou je najmä ...

15.1.2022 Dominik Horváth

V čele najväčších technologických spoločností stoja lídri z Indie

V priebehu posledných dvoch desaťročí sa viacerí generálni riaditelia s indickými koreňmi dokázali presadiť v celosvetovom rebríčku ...

14.1.2022 Redakcia FinReport

TOP 4 spôsoby, ako môžu veľké firmy prispieť k zelenšej planéte

Téma ekológie a udržateľnosti v ekonomike a podnikaní je v súčasnosti už takmer rovnako dôležitá ako téma zisku a prosperity. ...

24.12.2021 Robert Juriš

Aukcie: Rebríček TOP 10 komerčne najúspešnejších maliarov, ktorých obrazy vydražili za stámilióny eur

Mnohé slávne obrazy majú nielen estetickú a umeleckú hodnotu. Stávajú sa tiež predmetom dražieb, a teda investícií zberateľov umenia či ...

4.12.2021 Naďa Černá

Psychológia peňazí: TOP 9 tipov pre správne finančné rozhodnutia

Správne hospodárenie s financiami je často diskutovanou témou. Nakupovanie nepotrebných vecí a zbytočné míňanie peňazí trápi mnohých ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay