Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Správa o ochrane osobných údajov poukazuje na zásadné nedostatky

Redakcia FinReport Ekonomika Poslať

Správa o ochrane osobných údajov za rok 2022 poukazuje na množstvo nedostatkov, ktoré na Slovensku existujú v oblasti ochrany osobných údajov. Úrad na ochranu osobných údajov je už dva roky bez predsedu, personálne je výrazne poddimenzovaný a operuje s nižším rozpočtom. Počet udelených pokút síce rastie, no ich priemerná výška výrazne klesá. Pohybuje sa na úrovni 2-tisíc eur, čo je menej ako pred prijatím GDPR.

GDPR

Foto: Shutterstock

Priveľa nízkych pokút

Úrad je bez vedenia už od apríla 2020. Nového predsedu sa nepodarilo zvoliť ani v roku 2022. Okrem predsedu mu však chýbajú aj kvalifikovaní zamestnanci. V roku 2021 operoval so zníženým rozpočtom 1,7 milióna eur a zamestnával 45 pracovníkov. Uložil dokopy 53 pokút v priemernej výške takmer 2 100 eur, spolu za približne 110-tisíc eur. Pre porovnanie s rokom 2025, teda pred prijatím GDPR, úrad síce vydá dvakrát viac pokút, no vyberie na nich len 27 % z predchádzajúcej sumy.

„S príchodom GDPR sme očakávali opačný vývoj. Úrad nepotrebuje vydávať desiatky rozhodnutí a bezvýznamných pokút ročne. Potrebuje sa strategicky zamerať na veľkých hráčov a služby s vplyvom na širokú verejnosť, ktoré najviac porušujú pravidlá ochrany osobných údajov. Úrad by tak mal udeľovať menšie množstvo pokút, no natoľko vysokých, aby boli dostatočne odstrašujúce,“ myslí si odborník na ochranu osobných údajov Jakub Berthoty z advokátskej kancelárie Dagital Legal, ktorá správu o ochrane osobných údajov pripravila.

Pre ilustráciu, francúzsky úrad CNIL vybral v roku 2021 iba 18 pokút v celkovej výške 214 miliónov eur. „Nejde však len o výšku pokút, ale aj o to, čo pokutujeme. Rozhodnutia by mali jasne ukazovať, že GDPR nie je byrokratickou prekážkou, ale predpisom, ktorý chráni každého jedného z nás,“ zdôrazňuje odborník.

Prvé usmernenie v oblasti cookies

Za najviac pozitívnu udalosť uplynulého roka správa označuje historicky prvé usmernenie ohľadom ukladania a spracúvania cookies, ktoré vydal Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb SR v máji 2022 a následne v novembri 2022 na podnet odborníkov aktualizoval.

Rozviazanie rúk telemarketérom

Rok uplynul od nadobudnutia účinnosti nového zákona o elektronických komunikáciách, pričom na jeho základe boli počas minulého roka prijaté viaceré vyhlášky Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb SR. Ide preto o hlavnú legislatívnu udalosť uplynulých dvoch rokov.

Zákon priniesol výraznú zmenu v regulácii nevyžiadanej komunikácie, ktorú podstatne uvoľnil, a to najmä vo vzťahu k telemarketingu. Nie všetky ustanovenia predmetného zákona sú však podľa odborníkov zlučiteľné s režimom podľa GDPR.

logo
Prečítajte si tiež:
18.5.2024 Redakcia FinReport

Slovenské e-shopy čakajú silný rok, tržby im vzrástli o 7 %

Tento rok by pre e-shopy mohol byť úspešnejší ako ten minuloročný. V prvom štvrťroku tohto roku dosiahli v porovnaní s prvým štvrťrokom ...

18.5.2024 Redakcia FinReport

Stredoškoláci hospodária s vlastnými peniazmi, dvaja z troch si sami zarábajú

Deväť z desiatich slovenských stredoškolákov (90 %) pravidelne na mesačnej báze hospodári s vlastnými peniazmi. Tieto finančné prostriedky ...

17.5.2024 Redakcia FinReport

Aj dobrovoľní hasiči už majú vlastné poistenie zodpovednosti za škodu

Na Slovensku je evidovaných približne 80-tisíc dobrovoľných hasičov, ktorí doteraz nemali možnosť uzavrieť si poistenie zodpovednosti za ...

17.5.2024 Robert Juriš

Anketa: Tretí najdôležitejší kanál predaja poistných produktov je telesales

Sprostredkovanie poistenia už dlhšie nestojí len na osobnej ponuke a fyzickej komunikácii. Tento predajný kanál dopĺňajú aj ďalšie dva v ...

17.5.2024 Redakcia FinReport

Ceny oboch druhov benzínov aj motorovej nafty konečne výraznejšie klesli

Ceny oboch druhov benzínov predávaných na Slovensku, ako aj motorovej nafty, počas uplynulého týždňa klesli. V porovnaní s predchádzajúcim ...

17.5.2024 Redakcia FinReport

Experiment: Odstrašujúco ladená komunikácia priniesla do štátneho rozpočtu 2,6 milióna eur

Viac ako 180-tisíc živnostníkom každoročne vzniká povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie, alebo sa mení výška ich vymeriavacieho ...

17.5.2024 Eva Sadovská

Rumunsko „valcuje“ EÚ ekonomicky aj vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie

Rumunsko už niekoľko rokov nie je na chvoste EÚ. Za posledné roky sa jeho ekonomika posunula z pozície „chudobného príbuzného“ výrazne ...

17.5.2024 Redakcia FinReport

Staronovou prezidentkou Európskej banky pre obnovu a rozvoj je Odile Renaudová-Bassová

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) oznámila, že jej šéfkou aj naďalej bude Francúzka Odile Renaudová-Bassová. Opätovne zvolená do ...

16.5.2024 Mário Špilberger

Poistenie na hory vám dokáže ušetriť stovky a možno aj desaťtisíce eur

Jednodňové poistenie turistu vyjde aj menej ako na jedno euro, no pokryje náklady horskej záchrannej služby nad rámec verejného zdravotného ...

16.5.2024 Redakcia FinReport

Pokles objednávok v priemysle sa stále zrýchľuje, najnovšie o 16,9 %

Hodnota nových objednávok v priemysle v marci 2024 dosiahla objem 5,38 miliardy eur, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku ...

15.5.2024 Redakcia FinReport

Ekonomika zlepšila svoju výkonnosť, keď na začiatku tohto roka zosilnela o 2,7 %

Výkonnosť slovenskej ekonomiky sa postupne zlepšuje. Objem hrubého domáceho produktu v prvom štvrťroku 2024 rástol v porovnaní s ...

15.5.2024 Robert Juriš

Zdražovanie potravín sa zastavilo, už 40 % položiek je dnes lacnejších ako vlani

Rast cien potravín dosiahol svoj vrchol začiatkom minulého roka. V porovnaní s rokom 2023 je dnes 40 % spomedzi všetkých položiek ...

14.5.2024 Robert Juriš

Inflácia na Slovensku klesla na 2,1 %, je to najmenej za posledné tri roky

Inflácia na Slovensku je opäť o niečo nižšia ako v predchádzajúcom mesiaci. Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb rastú už len mierne, ...

14.5.2024 Redakcia FinReport

Jarné prázdniny aj bez snehu naplnili hotely a penzióny lepšie ako pred rokom

V hoteloch, penziónoch, kúpeľoch a ďalších ubytovacích zariadeniach na Slovensku v marci 2024 prenocovalo aspoň jednu noc 410-tisíc osôb. ...

14.5.2024 Redakcia FinReport

Stavebníctvo zaostáva za uplynulým rokom takmer o 10 %

Tohtoročný marec bol mimoriadne náročný mesiac pre slovenskú ekonomiku. Priemysel sa doslova prepadol a lepšie na tom nebolo ani ...

13.5.2024 Redakcia FinReport

Priemysel a stavebníctvo zaznamenali rekordný pokles tržieb o viac ako 11 %

Marcové tržby klesli v dvoch z piatich mesačne sledovaných odvetví ekonomiky. Poklesy v priemysle a stavebníctve dokonca dosiahli 11 %. Naopak, ...

13.5.2024 Redakcia FinReport

Reálne mzdy vo všetkých odvetviach rastú rýchlejšie ako inflácia

Reálne mzdy na Slovensku sú aktuálne vyššie ako klesajúca inflácia, a to vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. V šiestich ...

11.5.2024 Redakcia FinReport

Volebný rok 2024 bude kľúčový pre globálny obchod a (geo)politickú stabilitu

Rok 2024 je volebným rokom. Až polovica svetovej populácie, teda viac ako 4 miliardy ľudí, ide tento rok k voľbám. Rok 2024 však bude ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay