Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Septembrová inflácia na Slovensku vystúpila na 14,2 %, no jej rast sa postupne spomaľuje

Robert Juriš Ekonomika Poslať

Štatistický úrad SR opäť po dvoch týždňov od zverejnenia odhadu Európskeho štatistického úradu Eurostat skorigoval a spresnil jeho dáta. Kým Eurostat na prelome septembra a októbra tvrdil, že medziročný nárast cien tovarov a služieb na Slovensku v septembri 2022 dosiahol 13,6 %, domáci štatistický úrad vypočítal, že inflácia v krajine je ešte o niečo vyššia a zastavila sa až na úrovni 14,2 %.

inflácia

Foto: Shutterstock

Inflácia rastie od januára 2021

Spotrebiteľské ceny na Slovensku rastú už 20 mesiacov za sebou. Od marca 2022 stúpajú dvojciferným tempom. Najvýznamnejšie výdavkové položky slovenských domácností – potraviny a náklady na bývanie vrátane energií, sú medziročne rekordne drahé.

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v septembri 2022 medzimesačne vzrástli o 0,9 % a priemerná úroveň zdražovania z mesiaca na mesiac v tomto roku je 1,3 %. Medziročne inflácia od januára minulého roka bez prestávky rastie a momentálne dosahuje najvyššie hodnoty od začiatku milénia. Štatisti však upozorňujú na to, že od apríla tohto roku registrujú mierne spomaľovanie rastu cien tovarov aj služieb.

Drahé – drahé – drahé

Ceny sa zvýšili vo všetkých dvanástich sledovaných odboroch spotrebného koša. Celkovo až polovica z nich dosiahla medziročný rast vyšší ako 10 %. Najväčší vplyv na celkovú infláciu mali najmä extrémne vysoké ceny potravín a nealkoholických nápojov.

Potraviny boli drahšie o 24,1 % a nealkoholické nápoje o 14,9 %. Ceny chleba a obilnín stúpli o 27,1 %, mlieka, syrov a vajec o 26,4 %, mäsa o 25 %, zeleniny o 14,3 %, ovocia o 11,6 % a olejov a tukov až o 58,4 %.

Druhý najvýraznejší vplyv na vysokú infláciu malo zvýšenie cien bývania a energií o 16,6 %. Rast cien energií zo začiatku tohto roka ovplyvnili aj o 33,6 % drahšie pevné palivá. Zvýšili sa tiež ceny za dodávky vody o 4,4 % a náklady na údržbu a opravy obydlia o 19,9 %. Imputované nájomné zostalo na augustovej úrovni 19,4 %.

doprave boli ceny vyššie o 14,9 %. V septembri stúpli aj ceny vzdelávania o 5 %, najmä stredoškolského vzdelávania a v jazykových školách. V zdravotníctve vzrástli ceny o 6,1 %, najmä zdravotníckych služieb a farmaceutických výrobkov.

Dôchodcovia pociťujú infláciu viac ako zamestnanci

Index spotrebiteľských cien sa v septembri 2022 medziročne zvýšil v domácnostiach zamestnancov o 13,9 %, v nízkopríjmových domácnostiach o 14,7 % a v domácnostiach dôchodcov o 15,7 %. „Pri septembrovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 14,2 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 14,6 % a čistá inflácia hodnotu 11,9 %,“ konštatuje Štatistický úrad SR.

ECB zápasí s vysokými cenami

Čo robí proti zvyšovaniu inflácie Európska centrálna banka (ECB)? V septembri 2022 rozhodla o zvýšení všetkých troch kľúčových úrokových sadzieb o 0,75 percentuálneho bodu. Jej základná úroková sadzba sa tak vyšvihla na súčasných 1,25 %, hoci pred tohtoročným letom bola ešte na nule.   

Rada guvernérov ECB zároveň vyslovila predpoklad, že v priebehu svojich nasledujúcich zasadnutí bude vo zvyšovaní úrokových sadzieb pokračovať s cieľom tlmiť dopyt a chrániť ekonomiku eurozóny pred rizikom trvalého nárastu inflačných očakávaní. Jej cieľom je znížiť súčasnú 10-percentnú infláciu v eurozóne späť na želanú hranicu 2 %.

Dva scenáre vývinu inflácie

Podľa predikcie ECB by tohtoročná inflácia v krajinách eurozóny mala dosiahnuť v priemere 8,1 %. Od nasledujúceho roku by však už mala začať klesať. V roku 2023 očakávajú pokles na priemerných 5,5 % a v roku 2024 na 2,3 %, teda blízko dlhodobého cieľa centrálnej banky.

Predikcie pre Slovensko však predpokladajú, že to nemusí byť až také jednoduché. Podľa slov guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra by pri pesimistickejšom scenári priemerná inflácia v tomto roku mala dosiahnuť 18 % s kulmináciou až na úrovni 22 %. Pri optimistickejšom scenári by priemerná tohtoročná inflácia mala dosiahnuť 14 % s vrcholom na úrovni 17 %. V oboch prípadoch by však dvojciferná inflácia mala zostať na Slovensku aj v nasledujúcom roku s poklesom až v roku 2024.

Česko a Poľsko začali s vyčkávacou taktikou

V susedných krajinách, ktoré platia vlastnou menou, a teda nie sú členmi eurozóny, je ekonomická situácia ešte zložitejšia. Centrálne banky Poľska, Maďarska aj Česka na rozdiel od Európskej centrálnej banky začali zvyšovať kľúčové úrokové sadzby už na sklonku minulého roku. Urobili tak vo viere, že sprísnením monetárnej politiky dokážu zastaviť prudko rastúcu infláciu.

Výsledkom je, že so svojimi kľúčovými úrokovými sadzbami sa dostali na relatívne vysoké úrovne skôr, ako k tomuto kroku vôbec pristúpili ECB či americký FED. Napriek tomu je inflácia v týchto krajinách vyššia ako priemer Európskej únie. V Česku v septembri 2022 vystúpila na 18 % a v Poľsku na 17,2 %. Aj to je dôvod, prečo tieto krajiny postupne menia svoju jastrabiu stratégiu na vyčkávaciu taktiku.

Analytici očakávajú, že kľúčové sadzby v Česku sa nateraz zastavia na úrovni 7 % a v Poľsku na 6,75 %. V prípade Maďarska existuje predpoklad, že do konca roka zvýši svoju kľúčovú sadzbu, ktorá sa v súčasnosti nachádza na úrovni 13 %, ešte o niekoľko percentuálnych bodov. Príčinou je, že inflácia v tejto krajine sa už dostala cez hranicu 20 %, pričom za posledný mesiac stúpla o 4,5 %. 

Zrejme ani USA sa nevyhnú recesii

Americký rezervný systém FED postupne zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu už na 3,25 %. Výsledkom je silná pozícia americkej ekonomiky na trhu, pričom americký dolár je v súčasnosti pri 8,2-percentnej inflácii, pričom pred mesiacom bola na takmer identickej úrovni 8,3 %, najsilnejší za posledné dve desaťročia. Už viac ako mesiac je dokonca silnejší ako euro a pri súčasnej výkonnosti britskej ekonomiky je reálny predpoklad, že predstihne aj britskú libru.

Na druhej strane protiinflačné kroky centrálnych bánk v kombinácii s energetickou krízou môžu spôsobiť, že ekonomika eurozóny aj Spojených štátov môžu upadnúť do recesie. Analytici tvrdia, že Európa sa kvôli svojej energetickej zraniteľnosti už prakticky nemôže recesii vyhnúť, a že USA ju budú nasledovať. A to aj napriek tomu, že ďalší predpoklad pre vznik ekonomickej recesie, v podobe vysokej nezamestnanosti, zatiaľ nie je splnený. Naopak, nezamestnanosť sa momentálne drží na historických minimách.

Turecko bojuje s vysokými cenami po svojom

Zrejme najvyššia inflácia v európskom priestore je v Turecku. V septembri dosiahla svoje 24-ročné maximum na úrovni 83,4 %. K jej rastu prispievajú rozhodnutia miestnej centrálnej banky, ktorá napriek vysokej inflácii a slabému kurzu domácej meny znižuje kľúčové úrokové sadzby. V septembri 2022 znížila základný úrok o jeden percentuálny bod na 12 %. Postupuje teda opačne, ako iné centrálne banky, ktoré sa vysokú infláciu snažia zmierniť zvyšovaním úrokov.

logo
Prečítajte si tiež:
19.3.2024 Roland Régely

Manželia, partneri či single: Kto má šancu získať hypotéku s lepšími podmienkami?

Ľudí, ktorí si vedia zabezpečiť bývanie bez nutnosti financovania úverom, je u nás málo. Väčšina Slovákov si na byt či dom musí ...

19.3.2024 Martin Jamnický

Na podanie daňového priznania zostáva už iba 15 dní, no dosiaľ tak urobila len tretina daňovníkov

Daňové priznanie k dani z príjmu za rok 2023 zatiaľ podalo viac ako 385-tisíc daňovníkov. V porovnaní s minulým rokom je to o 17 % viac. ...

19.3.2024 Redakcia FinReport

Pozor na podvodníkov vymáhajúcich fiktívne daňové nedoplatky

Snaha o finančné podvody napríklad prostredníctvom falošných e-mailov je súčasťou našich životov už niekoľko rokov. A hoci sa s nimi ...

18.3.2024 Redakcia FinReport

Bitcoin ukázal svoju pravú tvár, jeho hodnota klesla o 9-tisíc dolárov

Najsilnejšia kryptomena na trhu – bitcoin opäť ukázala svoju pravú tvár. Po niekoľkonásobnom prekonaní rekordnej hodnoty za jeden token ...

18.3.2024 Robert Juriš

ECB zrejme v lete zníži svoje úrokové sadzby, no hypotéky zlacnieť nemusia

Nehnuteľnosti na bývanie sa počas uplynulých dvoch rokov poznačených zásadným nárastom úrokových sadzieb hypotekárnych úverov v priemere ...

18.3.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle na začiatku roka klesli o 5,8 % na menej ako 5 miliárd eur

Hodnota nových objednávok v priemysle v januári 2024 medziročne klesla o 5,8 %, keď dosiahla objem necelých 5 miliárd eur, presnejšie 4,96 ...

18.3.2024 Redakcia FinReport

Poplatky za služby katastra nehnuteľností budú od 1. apríla drahšie

Štátny rozpočet potrebuje finančnú injekciu, a preto sa zdvíhajú poplatky za prakticky všetky služby štátu. Výnimkou nie sú ani služby ...

17.3.2024 Redakcia FinReport

Každý šiesty Argentínčan hladuje, hyperinflácia prekročila 250 %

Argentína má jednu z najväčších latinskoamerických ekonomík, no napriek tomu je mimoriadne krehká a dlhodobo sa jej nedarí. Miera chudoby v ...

15.3.2024 Redakcia FinReport

Benzín natural zdražel na štvormesačné maximum, prémiový benzín a nafta zlacňujú

Cena benzínu natural 95 počas uplynulého týždňa opäť stúpla a dosiahla štvormesačné maximum. Naopak, benzín natural 98 a motorová nafta ...

15.3.2024 Redakcia FinReport

Firmy vlani na dividendách vyplatili 1,66 bilióna dolárov. Najviac Microsoft a Apple

Súčet firemných dividend vyplatených na celom svete v minulom roku presiahol hranicu 1,66 bilióna dolárov. Je to najvyššia suma, aká kedy ...

15.3.2024 Robert Juriš

Inflácia na Slovensku klesla na 3,4 %, zdražovanie potravín sa spomalilo

Inflácia na Slovensku aj v celej eurozóne každým mesiacom spomaľuje, čo je dobrá správa pre občanov a ich rodinné rozpočty. Podľa ...

15.3.2024 Redakcia FinReport

Štátna správa spustila aplikáciu mapujúcu uplatnenie absolventov na trhu práce

Inštitút sociálnej politiky spracoval pilotnú verziu interaktívnej aplikácie, ktorá vizualizuje údaje o uplatnení absolventov stredných ...

14.3.2024 Robert Juriš

Europoslanci schválili nové pravidlá pre používanie umelej inteligencie

Fungovanie umelej inteligencie dostáva nový rámec. Poslanci Európskeho parlamentu schválili takzvaný Akt o umelej inteligencii, ktorý bude ...

14.3.2024 Miloslava Némová

Tam, kde Slováci nechcú pracovať, musia nastúpiť pracovníci zo zahraničia

Slovenská vláda reagovala na nedostatok pracovnej sily zvýšením kvót pre takzvané národné víza pre zahraničných pracovníkov. Očakáva ...

14.3.2024 Redakcia FinReport

Tržby v priemysle a stavebníctve naďalej klesajú

Tržby na začiatku tohto roku rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie sa zvýšili v oblasti v oblasti ...

13.3.2024 Naďa Černá

Ako si zaregistrovať ochrannú známku? Na tieto veci si dajte pozor!

Ak podnikateľ premýšľa nad vytvorením novej značky, loga alebo produktu, potrebuje ochrannú známku. Kľúčová bude najmä pri ochrane jeho ...

13.3.2024 Redakcia FinReport

Počty turistov na Slovensku stúpajú, no za rekordnými číslami stále zaostávajú

Návštevnosť hotelov a penziónov Slovenska v januári 2024 zostala tretí mesiac za sebou pod úrovňou 400-tisíc hostí. Medziročne síce ...

12.3.2024 Robert Juriš

Regulácia umelej inteligencie bude nevyhnutná. Pozor však, aby nezadusila inovácie

Umelá inteligencia má potenciál stať sa nástrojom zmien v živote ľudstva podobne, ako to bolo napríklad pri nástupe internetu. Už teraz ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay