Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Rubeľ už mal padnúť, no on je rekordne silný. Čo sa to deje s ruskou menou?

Roland Régely Ekonomika Poslať

Ekonomickí analytici na začiatku ruskej invázie na Ukrajine predpovedali, že ruský rubeľ významne oslabne, no zatiaľ sa deje presný opak. Ruská mena po počiatočnom prudkom prepade aktuálne dosahuje rekordne vysoké hodnoty. V tejto chvíli to síce navonok môže vyzerať, že Putinovmu impériu sa finančná kríza vyhýba, je to však len optický klam. Odborníci vysvetľujú, že aj táto ekonomická potemkiniáda časom narazí na svoje limity.

ruský rubeľ

Foto: Shutterstock

Rubeľ je silnejší len naoko

Ruská mena sa v posledných týždňoch neustále posilňuje. Môžu za to najmä administratívne regulácie zo strany ruskej národnej banky a tiež dočasný efekt sankcií Západu. Tie totiž na jednej strane pomohli minimalizovať dovoz do Ruska, no napokon vývozu ropy a plynu do celého sveta sa dotkli len minimálne. Tento fakt kvôli stúpajúcim cenám komodít výrazne pomáha ruskej mene, aj ekonomike tejto krajiny.

Laik by mohol mať pocit, že je to úspech Ruskej federácie a podpásový úder západným krajinám, rubeľ je však silnejší len naoko. Ruská centrálna banka totiž umelo znižuje dopyt po cudzích menách a, naopak, dopyt po rubli umelo zvyšuje. Touto reguláciou sa jej darí opticky zvyšovať hodnotu inak značne deformovanej meny.

Už to nie je konvertibilná mena

Zásahy banky pociťujú ruskí občania aj cudzinci. Rusi sa od začiatku invázie na Ukrajine nemôžu zbavovať rubľa a majú len minimálne možnosti nakupovať doláre či eurá za ruskú menu, píše britský Telegraph. Ani cudzinci sa nemôžu zbaviť rubľov, či obchodovať s akciami napojenými na ruské finančné inštitúcie. 

Rubeľ tak už kvôli týmto manipuláciám a sankciám Západu viac nie je konvertibilnou menou a jeho hodnota je len skreslená a dočasná. Skôr či neskôr totiž dôjde v západných krajinách k úplnému odstrihnutiu sa od energetickej závislosti od Ruskej federácie, čo môže mať fatálne následky pre jej národnú menu.

Kým sa tak stane, bude sa podľa odborníkov ešte nejaký čas „hrať podľa ruských pravidiel“. Tie hovoria v prospech financovania vojny, pretože ropa a zemný plyn prinášajú Rusom miliardové zisky a ako píše The Guardian, priamo pomáhajú pokračovať v agresii na Ukrajine. Ak sa Západ v dohľadnom období nedohodne na okamžitých sankciách mieriacich na ropu a zemný plyn, Rusko bude mať podľa odborníkov naďalej rozpočtové prebytky aj na bežnom účte platobnej bilancie a podarí sa mu vyhýbať finančnej kríze.

Platobná neschopnosť nemusí byť problém

Rusko začiatkom mája tohto roka oznámilo, že vďaka zvýšeniu príjmov z vývozu od začiatku vojnového konfliktu navýši svoj štátny rezervný fond o 3,4 miliardy amerických dolárov. Zhruba v tom istom čase však krajina ohlásila aj to, že finančné záväzky zo svojich zahraničných obligácií bude splácať v rubľoch, čo Západ považuje za porušenie zmlúv a takýto scenár nepripúšťa.

Ratingová agentúra Standard & Poors v reakcii na to znížila rating Ruska na úroveň „selektívneho defaultu“, teda inak povedané platobnej neschopnosti. Aktuálne prebieha 30-dňová lehota odkladu, a ak počas nej Ruská federácia nevyplatí zahraničných veriteľov, nastane reálna platobná neschopnosť.

Ani to však Rusko nemusí zastaviť pred pokračujúcou vojnovou agresiou, pretože platobná neschopnosť pre krajinu nebude znamenať žiadnu ďalšiu ekonomickú katastrofu, keďže devízové príjmy z vývozu ropy a plynu mu naďalej rastú.

Návrat o sto rokov späť

Očakávaný default Ruska nemusí okamžite ohroziť Putinov režim, bude však mať vážne dlhodobé následky pre krajinu. Pôjde totiž o bezprecedentnú stratu dôvery investorov. Podľa odborníkov potrvá desaťročia, kým si krajina opäť vybuduje imidž spoľahlivej ekonomiky. Rusko bude mať problém požičiavať si peniaze zo zahraničia na čokoľvek a ešte viac to prehĺbi jeho izoláciu od moderného sveta. 

Kým vo svete je bežné, že keď sa krajina dostane do platobnej neschopnosti, snaží sa o reštrukturalizáciu, v prípade Ruska sa to s určitosťou nestane. Záujem o reštrukturalizáciu nemá ani samotná krajina, ani investori. V zahraničných médiách sa tak čoraz častejšie hovorí o takzvanej ekonomickej potemkiniáde, ktorá môže Rusko ekonomicky aj kvalitou života vrátiť späť na začiatok minulého storočia.

Rubeľ ako súčasť propagandy

Odborníci na ruskú propagandu sa domnievajú, že rubeľ je pre Kremeľ ideologicky dôležitý nástroj. Ak totiž Moskva nedopustí výraznejší prepad rubľa, môže verejnosti nahovárať, že je na tom ekonomika dobre. Kurz je totiž podľa nich niečo, čo sa dá ideologicky veľmi dobre predať a pomáha to navodiť dojem, že sa v skutočnosti nič nedeje. 

Ak je kurz rubľa pevný, alebo sa vytvorí ilúzia, že je pevný, ideológii to pomáha a rozumie tomu aj nižšia vrstva obyvateľstva. Rusko sa tak podľa denníka NYTimes snaží u domáceho obyvateľstva vyvolať dojem, že kurz rubľa sa drží presne tam, kde bol pred inváziou. 

Podľa analytikov je však aj tento prístup len dočasným riešením. Rusko je síce svetovou veľmocou v pestovaní obilnín, a tak krajine napríklad nateraz nehrozí hladomor, no skôr či neskôr sa minú dôležité základné potraviny či lieky, čo pocítia všetky sociálne vrstvy obyvateľstva. Tento ekonomický prepad spomaľuje len skutočnosť, že Európska únia sa dosiaľ nedohodla na novom balíku sankcií, ktorý by zahŕňal aj celoplošný zákaz dovozu ropných produktov a zemného plynu. 

Dôležité čísla ruskej ekonomiky po vpáde na Ukrajinu

  • Sankcie uvalené na režim Vladimira Putina na prelome februára a marca 2022 zrazili kurz rubľa voči euru na rekordné minimum – z 85 rubľov za euro na 150 rubľov – taký výrazný prepad rubľa voči zahraničným menám sa naposledy udial počas ruskej finančnej krízy v roku 1998
  • Odhaduje sa, že ruské menové rezervy poklesli od začiatku invázie zhruba o 40 miliárd dolárov.
  • Stúpajúce ceny ropy a zemného plynu spôsobili opačný efekt – rubeľ je v súčasnosti voči euru vôbec najsilnejší za posledných päť rokov a momentálne sa jeho kurz drží na úrovni 65 rubľov za euro. Od marcových miním sa tak akoby zázrakom posilnil o 55 %.
  • Ruský rubeľ sa spamätal zo svojho historického minima, ktoré dosiahol v marci 2022, a teraz je už z pohľadu celkového zhodnotenia najlepšou svetovou menou tohto roku.
  • Inflácia v krajine v apríli 2022 síce dosiahla dvadsaťročné maximum na úrovni 17,8 % oproti marcovým 16,7 %, no črtá sa, že už by mala začať klesať, čo zlepšuje ekonomické vyhliadky Ruska.
  • Spotrebiteľské ceny v Rusku v apríli 2022 rástli už iba o 1,6 % oproti marcovým 7,6 %. Ceny nepotravinového tovaru potom rástli iba o 0,5 % oproti marcovému skoku o 11,3 %.
  • Ruská centrálna banka na konci februára zdvihla základnú sadzbu z 9,5 až na 20 %. Odvtedy ju znížila dvakrát o 3 % na 14 %, a v súčasnosti uvažuje o ďalšom jej znížení.
  • Zahraniční analytici zlepšenie situácie ruskej meny jednoznačne priraďujú k manipuláciám zo strany štátu. Faktický či skutočný dopyt po ruskej mene zo zahraničia v podstate neexistuje.
logo
Prečítajte si tiež:
2.3.2024 Správy

Kremľu sa rýchlo míňajú rezervy a Putin chce, aby lepšie zarábajúci ľudia aj firmy mali vyššie dane

2.3.2024 (SITA.sk) - Rusko má v pláne zmeniť daňový systém pre fyzické i právnické osoby tak, aby ešte viac platili do štátneho ...

13.2.2024 Správy

Rusko malo vyšší ekonomický rast než bohaté štáty, analytik za tým vidí jednoduché zdôvodnenie

13.2.2024 (SITA.sk) - Podľa predbežných odhadov malo Rusko v minulom roku vyšší rast HDP ako ktorýkoľvek zo siedmich najvyspelejších ...

30.1.2024 Správy

Sankcie proti Rusku sa predlžujú o ďalších šesť mesiacov, rozhodla Rada Európskej únie

30.1.2024 (SITA.sk) - Rada Európskej únie predĺžila o ďalších šesť mesiacov ekonomické sankcie voči Rusku pre jeho agresiu proti Ukrajine. ...

27.10.2023 Správy

Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či hliníkom

27.10.2023 (SITA.sk) - Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či s hliníkom a ďalšie reštrikcie pri dodávkach tovarov ...

9.8.2023 Správy

Spojené štáty opravili účtovnú chybu, Ukrajine pošlú ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov

9.8.2023 (SITA.sk) - Spojené štáty sa chystajú oznámiť ďalšiu pomoc Ukrajine v hodnote 200 miliónov dolárov. Ako referuje web news.sky.com, ...

22.7.2023 Redakcia FinReport

Ukrajinská centrálna banka chce znárodniť Sense Bank, za ktorou stoja ruskí oligarchovia

Ukrajinská centrálna banka oznámila, že znárodní ruskú Sense Bank. Je to jedna z popredných komerčných bánk pôsobiacich v krajine, ...

15.7.2023 Správy

Majetok ruských oligarchov sa postupne dostáva na pôvodnú úroveň, ich bohatstvo narástlo vďaka vojne

15.7.2023 (SITA.sk) - Čistý majetok najbohatších ruských podnikateľov sa postupne dostáva na úroveň z roku 2021. Ako referuje web ...

1.7.2023 Správy

Nedostatok peňazí v Moskve je spôsobený viacerými faktormi, príjmy z ropy a plynu klesli o polovicu

1.7.2023 (SITA.sk) - Ruská vláda začala drasticky znižovať výdavky federálneho rozpočtu po tom, čo príjmy z komodít klesli na polovicu a ...

8.6.2023 Ján Sípos

Európska únia chce odstrihnúť Moskvu od kľúčového trhu s diamantmi

Brusel dáva jasne najavo, že so sankciami voči Kremľu pre jeho agresiu na Ukrajine nekončí. Najnovšie chce pritvrdiť voči dovozu ...

22.5.2023 Správy

Američania po prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine odstránili zo sankčného zoznamu ruského podnikateľa

22.5.2023 (SITA.sk) - Ministerstvo financií Spojených štátov sa po prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine rozhodlo odstrániť zo sankčného ...

20.5.2023 Správy

Európska únia príjme ďalšie sankcie týkajúce sa ruských diamantov, Indiu vníma ako „významného hráča“

20.5.2023 (SITA.sk) -  Európska únia je podľa jej vysokého predstaviteľa „presvedčená“, že na nadchádzajúcom stretnutí G7 v Japonsku ...

10.5.2023 Správy

Európska únia ide radikálne zasiahnuť voči firmám a krajinám, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať sankcie

10.5.2023 (SITA.sk) - Európska únia (EÚ) pripravuje ďalší balík sankcií voči Rusku, ktorý sa zameria na spoločnosti a krajiny, o ktorých ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay