Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Rekordný, takmer dvojbiliónový záchranný balík pre Ameriku sa stal realitou

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

Americký Kongres definitívne schválil rozsiahly záchranný balík vo výške 1,9 bilióna dolárov. Demokratom sa v ňom podarilo presadiť plán pandemickej pomoci, ktorý zahŕňa mimoriadne zvýšenie výdavkov, aj keď niektoré pôvodné návrhy sa nakoniec do novely zákona zapracovať nepodarilo. Zákon po schválení už stihol podpísať aj prezident Joe Biden.

Joe Biden

Foto: Facebook

Záchranný balík predstavuje prvý významný legislatívny úspech novej vlády USA. Cieľom schválenej reformy je okamžite obmedziť ničivé dôsledky pandémie koronavírusu, podporiť stagnujúcu ekonomiku a pomôcť najchudobnejším ľuďom. Opozičná Republikánska strana však označila zákon za zbytočný a nezodpovedný.

Republikánom vadí zadlžovanie sa

Po niekoľkonásobných pokusoch o odklad zo strany republikánov sa americkému Senátu podarilo odhlasovať ozdravovací plán prezidenta už v sobotu 6. marca. Návrh zákona prešiel iba vďaka mimoriadne tesnému výsledku hlasovania, 50 pre a 49 proti. Americký Senát je totiž po minuloročných voľbách rozdelený na dve presné polovice medzi demokratov a republikánov.

Následne zákon v stredu 10. marca ešte raz schvaľoval Kongres. Aj keď sa republikáni opäť pokúšali rokovanie odročiť, nakoniec sa im to nepodarilo a záchranný balík bol definitívne schválený. Finálny počet hlasov bol 235 za a 149 proti, pričom až 40 republikánov sa pri hlasovaní pripojilo k demokratom.

„Pomoc je tu a čakajú nás svetlejšie dni,“ zdieľal na svojom Twitteri prezident Joe Biden hneď po zverejnení výsledku hlasovania.

Medzi hlavné dôvody, prečo sa Republikánska strana snažila blokovať Bidenov balík patrí obava z rastúcej inflácie a nadmerného zadlžovania sa krajiny. Republikáni podčiarkujú, že výška dlhu k HDP presahuje 100 %, pričom aktuálny dlh USA je najvyšší od konca druhej svetovej vojny.

Republikáni tiež mnohé z návrhov, ako napríklad opravu infraštruktúry či podporu vysokého školstva, nepovažujú za relevantné pre zmiernenie pandémie koronavírusu. Tá podľa nich priamo postihuje najmä krachujúce podniky a individuálne výdavky občanov.

Z pohľadu republikána Mitcha McConnela je nesprávne navyšovať americký dlh o ďalšie dva bilióny dolárov, keď vakcinácia pomaly vracia krajinu do normálu.

Senát ešte nikdy neutratil 2 bilióny dolárov hazardnejším spôsobom ako je tento. Toto nie je záchranný balíček pre pandémiu. Je to prehliadka ľavicových projektov, ktoré si demokrati pretláčajú počas pandémie,“ uviedol McConnel pre denník New York Times.

1 400 dolárov pre milióny Američanov

Jednou z najzásadnejších zmien, ktoré Senát v novele zákona upravil, bolo zredukovanie počtu ľudí, ktorí budú mať nárok na jednorazovú platbu vo výške 1 400 dolárov. Po novom to budú iba ľudia s ročným zárobkom pod 80-tisíc dolárov u jednotlivcov a pod 160-tisíc dolárov ročne u rodín alebo párov.

Pôvodne mali byť tieto hranice nastavené na 100-tisíc dolárov u jednotlivcov a 200-tisíc dolárov u rodín a párov. Tieto platby doplnia šeky vo výške 600 dolárov, ktoré už boli schválené Kongresom v decembri 2020. Celková vyplatená suma, ktorú dostanú milióny Američanov, tak dosiahne 2-tisíc dolárov.

„Dnešok je pre americký ľud dňom veľkého pokroku a prísľubu, pretože Kongres prijal záchranný plán prezidenta Bidena na záchranu životov a obživy. Vnímam to ako obrovský krok vpred k porazeniu vírusu,“ uviedla jedna z hlavných presadzovateliek zákona demokratka Nancy Pelosiová pre portál CNBC.

Druhá zmena sa dotýka nezamestnaných. Kongres im pôvodne plánoval vyplácať 400 dolárov mesačne až do augusta tohto roku. Senát pozmenil túto sumu na 300 dolárov, no lehotu vyplácania predĺžil do septembra 2021.

Tento krok oceňujú hlavne zamestnávatelia, ktorí sa sťažovali na nezáujem ľudí o prácu pri príliš vysokých štátnych dávkach. Senát sa rovnako rozhodol predĺžiť aj platnosť potravinových lístkov pre najchudobnejších Američanov.

Demokrati s republikánmi našli aj zhody

Mnoho z bodov plánu dotýkajúcich sa ako bežných ľudí, tak aj podnikov, zostalo rovnakých. Nezmenená zostáva napríklad 20-miliardová podpora na splácanie hypoték a nájmov pre domácnosti s nízkymi príjmami.

Pre americké rodiny je ďalej vyhradená pomoc aj prostredníctvom zvýšených daňových úľav na deti, 3 600 dolárov na dieťa mladšie ako 6 rokov a 3-tisíc dolárov na dieťa mladšie ako 18 rokov. Okrem toho viac Američanov by v nasledujúcich dvoch rokoch malo mať možnosť získať federálne dotácie na zdravotnú starostlivosť.

Pre podniky je dobrou správou, že štát od zamestnávateľov nebude vyžadovať preplácanie práceneschopnosti ani OČR. Fungovať bude len na dobrovoľnej báze. Tí zamestnávatelia, ktorí ju budú poskytovať až do októbra 2021, si však budú môcť uplatniť daňové úľavy. Dôvodom v tomto prípade bola snaha vyhnúť sa príliš zásadným priamym zásahom do ekonomiky, ktoré by pre republikánov boli až príliš sociálne a išli by na úkor podnikateľov.

Pre malé podniky ťažko postihnuté pandémiou je naďalej vyčlenených 15 miliárd dolárov formou dlhodobých pôžičiek s nízkou úrokovou sadzbou.

Okrem toho novela zákona poskytuje 350 miliárd dolárov pre federálne a samosprávne orgány, 130 miliárd dolárov pôjde základným a stredným školám a 14 miliárd dolárov na zlepšenie distribúcie očkovacích vakcín.

Zaočkovaný Američan je jediný spôsob, ako poraziť pandémiu, dostať ekonomiku späť do starých koľají a zachrániť nielen svoje životy, ale aj životy svojich blízkych. Preto bol americký záchranný plán taký kritický,“ uviedol prezident J. Biden pre agentúru CNN.

Návrh zákona tiež zahŕňa 45 miliárd dolárov na podporu prenájmu, pomocné služby a hypotekárne poistenie a 30 miliárd dolárov pre dopravné agentúry na zlepšenie infraštruktúry. Ďalšie miliardy budú tiež smerovať na pomoc malým a stredným podnikom.

Na zvýšenie minimálnej hodinovej mzdy si Američania ešte počkajú

V pôvodnej novele zákona bola zakomponovaná aj zmena minimálnej hodinovej mzdy. K plánovanému navýšeniu tejto mzdy z doterajších 7,25 dolára na 15 dolárov však nedošlo. Dôvodom má byť porušenie zrýchleného legislatívneho procesu. Demokrati sa napriek tomu nevzdávajú a plánujú zdvihnúť výšku minimálnej mzdy neskôr v priebehu tohto roka. Potrebných na to bude 60 hlasov, čo je viac ako demokrati v Senáte momentálne majú. Na presadenie takejto zmeny bude preto nevyhnutná medzistranícka spolupráca.

logo
Prečítajte si tiež:
29.3.2024 Redakcia FinReport

Kryptoveľmoci: Najvyššiu mieru vlastníctva kryptomien majú v Turecku, Thajsku a v Argentíne

Adopcia kryptomien v celosvetovom meradle neustále rastie. V roku 2024 sa očakáva, že medzi vlastníkmi kryptomien celosvetovo pribudne okolo 160 ...

29.3.2024 Redakcia FinReport

Pav Gill: Whistleblower z kauzy Wirecard spustil novú oznamovaciu platformu Confide

Muž, ktorý pomohol odhaliť machinácie predchádzajúc „strate“ 1,9 miliardy eur a krachu nemeckej finančnej spoločnosti Wirecard, má nový ...

28.3.2024 Zuzana Fryč

Ako postupovať pri dopravnej kolízii a ako si uplatniť škodu v poisťovni?

Na Slovensku sa každoročne stanú tisíce dopravných nehôd, ku ktorým je nevyhnutné privolať políciu a aktívne s ňou spolupracovať. Okrem ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Daňové úrady posilňujú podporu a predlžujú úradné hodiny

Posilnené podateľne, dlhšie otvorené daňové úrady a možnosť „drive in“. Daňové úrady po celom Slovensku budú posledné dva dni, ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Pohonné látky pred Veľkou nocou výrazne zdraželi

Spotrebiteľské ceny oboch druhov benzínov pred veľkonočnými sviatkami stúpli. Dosiahli najvyššiu úroveň za posledných 20 týždňov. ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Priemyselným výrobcom klesli ceny najvýraznejšie za 12 rokov

Výrobné ceny priemyselných výrobcov sa vo februári 2024 prepadli o viac ako 15 %. Najvýraznejší vplyv na celkový výsledok mali o tretinu ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Vďaka lotérii Mega Milllions je na svete o jedného miliardára viac

Americká lotéria s priliehavým názvom Mega Millions stvorila ďalšieho dolárového miliardára. Zatiaľ neznámy šťastlivec si totiž odnesie ...

27.3.2024 Dominik Horváth

Analýza: Biden vs. Trump – čo môže priniesť ich súboj v amerických prezidentských voľbách

Prezidentské voľby v USA budú mať rovnakých kandidátov ako v roku 2020. Joe Biden a Donald Trump sa opäť stretnú v súboji o Biely dom. ...

27.3.2024 Martin Jamnický

Exekútori pri vymáhaní pohľadávok vlani dosiahli len 4,3-percentnú úspešnosť

Efektivita exekútorov na Slovensku z roka na rok klesá. V tom minulom si pohoršili takmer o štvrtinu (–23 %). Tento stav sa podpisuje aj pod ...

27.3.2024 Roland Régely

Ktorý sprostredkovateľ má najviac podriadených finančných agentov a ktorý si vlani najviac polepšil?

Počet podriadených finančných agentov na Slovensku zrejme čoskoro prekročí hranicu 17-tisíc. Svedčia o tom štatistiky Národnej banky ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa opäť začala zhoršovať

Dôvera podnikateľov a spotrebiteľov v slovenskú ekonomiku v marci tohto roku mierne klesla. Stalo sa to po štyroch mesiacoch priebežného rastu ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Rezort práce pripravil ďalší balík projektov na podporu zamestnanosti

Ministerstvo práce predstavilo súbor troch nových projektov, ktorých úlohou je vytváranie pracovných miest pre nezamestnaných, motivovanie ...

26.3.2024 Redakcia FinReport

Projekt: Štát preplatí zamestnávateľom 90 % z ceny práce mladých ľudí

Štát pripravil projekt, ktorý má pomôcť zamestnať mladých ľudí bezprostredne po absolvovaní či už strednej alebo vysokej školy. Projekt ...

25.3.2024 Redakcia FinReport

Nový zákon o digitálnych trhoch preveria na troch gigantoch – na Apple, Alphabete a Meta Platforms

Európska komisia sa púšťa do rozsiahleho vyšetrovania. Na mušku si tentoraz zoberie technologických lídrov v podobe spoločností Apple, ...

24.3.2024 Redakcia FinReport

Zrušenie projeku výroby elektromobilov stálo spločnosť Apple 10 miliárd dolárov

Americká technologická spoločnosť Apple sa pred niekoľkými rokmi rozhodla, že sa pokúsi o výrobu vlastného plne autonómneho elektromobilu ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Aj Nemci testujú štvordňový pracovný týždeň. Produktivita sa nezmení, no zamestnanci budú šťastnejší

Kedysi ľudia pracovali až šesť dní v týždni, súčasný trend však smeruje k štvordňovému pracovnému týždňu. Najnovšie v Nemecku ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Vláda schválila novelu leteckého zákona, používanie dronov dostane nové pravidlá

Používanie bezpilotných lietadiel – dronov na Slovensku dostane nový legislatívny rámec. Vláda totiž schválila novelu zákona o civilnom ...

22.3.2024 Redakcia FinReport

Ceny nafty a benzínu sú vyššie ako pred rokom, naopak, LNG a LPG zlacneli

Ceny benzínu natural 95 aj motorovej nafty počas uplynulého týždňa opäť o niečo klesli. Drahší z benzínov zostal na predchádzajúcej ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay