Hľadaj

Produkujeme takmer 100 kilogramov potravinového odpadu ročne

Eva Sadovská Ekonomika Poslať

Na jedného Slováka pripadá ročne 99 kilogramov potravinového odpadu. Až dve tretiny (67 %) z neho pochádza z domácností, zvyšných 33 % vzniká pri prvovýrobe, výrobe potravín, v obchodoch, pri distribúcii či v reštauráciách. Plytvanie jedlom, najmä v domácnostiach, je podľa najaktuálnejších údajov Eurostatu problémom nielen u nás, ale aj v ostatných európskych ekonomikách. Povinnosť realizovať triedený zber kuchynského bioodpadu (KBO) od občanov má väčšina samospráv na Slovensku od 1. júla 2021, od začiatku roka 2023 sa k nim pridali aj Bratislava, Košice a Prešov.

Na jedného Slováka pripadá 99 kg potravinového odpadu ročne

Foto: Unsplash

V našej aktuálnej analýze sme sa pozreli na to, koľko potravinového odpadu na Slovensku vytvárame, ako sme na tom v porovnaní s inými krajinami Európskej únie, ale aj na to, aké skúsenosti majú samosprávy s jeho zberom a či v súčasnosti platná regulácia nie je príliš prísna.

Dve tretiny odpadu pochádzajú z domácností

Na Slovensku sme v roku 2021 vytvorili 537,5-tisíc ton potravinového odpadu. V prepočte na jedného obyvateľa tak pripadá 99 kilogramov takéhoto odpadu. Domácnosti z neho vyprodukovali až 67 %, teda 66 kilogramov na obyvateľa.

Zvyšných 33 %, teda 33 kilogramov na hlavu, predstavoval potravinový odpad vytvorený v prvovýrobe (4 %), v potravinárskom priemysle (23 %), v maloobchode alebo pri distribúcii (3 %) a v stravovacích zariadeniach (2 %). Vyplynulo to z najaktuálnejších dát Európskeho štatistického úradu za rok 2021. Eurostat zároveň revidoval dáta aj za rok 2020.

87092

Slovensko si medziročne polepšilo, pretože produkcia potravinového odpadu poklesla oproti roku 2020 o 7 %, respektíve o 7 kilogramov na osobu. Stalo sa  tak najmä vďaka poklesu tvorby potravinového odpadu v prvovýrobe, a to o 9 kilogramov na obyvateľa. Naopak, v prípade reštaurácií a stravovacích zariadení či domácností prišlo k miernemu nárastu, v oboch prípadoch o 1 kilogram na obyvateľa.

Najviac Cyperčania, najmenej Slovinci

Potravinami sa neplytvá iba na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách Európskej únie. V analyzovanom roku 2021 sa v EÚ vyhodilo približne 131 kilogramov potravín na obyvateľa. Z tohto objemu európske domácnosti vyprodukovali 53 %, čo predstavuje 70 kilogramov na obyvateľa. Zvyšných 47 % tvoril odpad z prvovýroby, výroby potravín, z maloobchodu a distribúcie či zo stravovacích zariadení.

Podľa dát Eurostatu (z rokov 2020 a 2021) najviac potravinového odpadu pripadá na jedného Cyperčana, a to až 397 kilogramov. Nasledujú Belgicko a Dánsko (262 a 230 kg na obyvateľa). Vo všetkých troch spomínaných ekonomikách sa pod vysoké čísla podpisuje potravinový odpad pochádzajúci z výroby potravín. Naopak, najmenej potravinového odpadu pripadá na hlavu v Slovinsku (68 kg) a v Chorvátsku (71 kg). Slovensku v tomto pomyselnom rebríčku patrí siedma priečka zospodu.

87356

Nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách EÚ vzniká potravinový odpad prevažne v domácnostiach. Najčastejšie ide o chlieb a pečivo, ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale aj o nerozbalené potraviny.

Ako triedime kuchynský odpad

Samosprávy na Slovensku majú od 1. júla 2021 povinnosť realizovať triedený zber kuchynského bioodpadu (KBO) pre svojich občanov. Cieľom tohto opatrenia je minimalizovať, ideálne odstrániť kuchynský bioodpad zo zmesového komunálneho odpadu. Dôvod je prioritne environmentálny – ak takýto odpad skončí na skládkach, stáva sa významným znečisťovateľom a tvorcom skleníkových plynov.

Práve táto zložka odpadu je totiž zdrojom nebezpečného skládkového plynu (LFG, z angl. Landfill Gas), ktorý vzniká pri hnilobných procesoch v odpade. LFG sa skladá z približne 50 % metánu (primárnej zložky zemného plynu), 50 % oxidu uhličitého (CO2) a malého množstva nemetánových organických zlúčenín. Pre zaujímavosť, len samotný metán má približne 25-násobne výraznejší vplyv na tvorbu skleníkového efektu ako oxid uhličitý.

62307

Výnimku a odklad do 31. decembra 2022 mali iba Bratislava, KošicePrešov, ktoré zo zmesového komunálneho odpadu vyrábajú teplo a elektrinu v zariadeniach na energetické využitie odpadu (ZEVO). Povinnosť zaviesť triedený zber KBO sa dodnes netýka tých samospráv alebo ich častí, ktorých domácnosti bioodpad z kuchyne na 100 % kompostujú.

Potenciál, kvalita a vzdialenosť

V súvislosti s triedením a spracovaním bioodpadu z kuchyne odborníci asi najčastejšie skloňujú pojmy „potenciál, kvalita a vzdialenosť“. Slovenské domácnosti sa síce triedeniu kuchynského bioodpadu nebránia, ale zatiaľ netriedia naplno, a tak časť bioodpadu z kuchyne končí aj naďalej v čiernych nádobách určených pre zmesový komunálny odpad.

„Vytriedený KBO zároveň často obsahuje zvyšky mikroplastov, napríklad z obalov. Draho vyzbieraný kuchynský bioodpad tak nekončí vždy v bioplynovej stanici alebo v kompostárni, ale na skládkach alebo načierno na poliach. Niektoré lokality majú zase problémy s nedostatkom zariadení na spracovanie, a preto je ich bioodpad často prepravovaný neprimerane ďaleko, aj stovky kilometrov. To nie je ani ekonomicky a ani environmentálne správne riešenie,“ zhrnul Ján Chovanec, generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu SR (ZOP SR) a jeden z autorov Bielej knihy odpadového hospodárstva v SR.

Najčastejšie chyby pri triedení kuchynského odpadu:

  • Ignorovanie triedenia zo strany ľudí. Dôvodom môže byť nevedomosť, neochota alebo diskomfort.
  • Odpad z kuchyne vkladáme do nekompostovateľných vreciek, alebo vyhadzujeme rovno s obalmi.
  • Bioodpad z kuchyne nevytriedime dôkladne, do špecializovaných nádob ho vkladáme znehodnotený o plasty, sklo či kovy.

Príliš prísna regulácia

Podľa odborníkov zo ZOP SR je súčasné nastavenie zberu bioodpadu z domácností až príliš regulované a nastavené plošne pre všetky samosprávy bez ohľadu na ich individuálne potreby a špecifiká. Ide predovšetkým o frekvenciu vývozu, ktorá sa odvíja od obdobia roka a typu používanej nádoby. To však odborníci považujú za zbytočnú prekážku, ktorá môže brániť efektívnejšiemu triedenému zberu KBO, pričom celý systém je potrebné deregulovať a prispôsobovať regionálnym podmienkam.

Ready Made Maklér
Staňte sa samostatným
finančným agentom už dnes.
Robte biznis,
byrokraciu nechajte na nás.

„Snaha o určité zvýhodnenie jedného systému zberu a spracovania kuchynského odpadu v podobe používania nádob s otvormi sa neosvedčila. Rovnako ani fixná frekvencia nastavená podľa druhu nádoby nedáva v mnohých prípadoch ekonomický ani ekologický zmysel. Kompostovateľné vrecká, ktoré sa musia rozložiť v dostatočnom čase v kombinácii s dierkovanými nádobami, možno dávajú zmysel pre kompostárne, no pre bioplynové stanice sú výraznou technologickou komplikáciou,“ spresnil odborník.

Náklady spojené so zberom a spracovaním kuchynského odpadu patria k najdrahším položkám v odpadovom hospodárstve miest a obcí. „Rozhodovanie sa o najlepšom systéme zberu kuchynského odpadu by preto malo ostať výhradne na samosprávach, zberových spoločnostiach a koncových zariadeniach na spracovanie odpadu,“ dodal J. Chovanec.

Päť faktov o potravinách na Slovensku

  • Na potraviny míňame takmer 20 % zo svojich rodinných rozpočtov.
  • Potraviny v našich obchodoch sú jedenáste najlacnejšie v rámci EÚ, ale zároveň najdrahšie v krajinách  V4.
  • V roku 2023 boli potraviny medziročne drahšie v priemere o 17,3 %.
  • Poriadny obed každý druhý deň nie je samozrejmosťou pre 16 % obyvateľov.
  • Priemerný Slovák alebo Slovenka vyhodí ročne zvyšky jedál či potraviny po dátume spotreby v hodnote 100 až 150 eur.
logo
Prečítajte si tiež:
24.6.2025 Tlačová správa

USA ekonomicky predbehli EÚ, Česko a Slovensko zostávajú citlivé na európske šoky

Najnovšia analýza XTB ukazuje, že zatiaľ čo podiel americkej ekonomiky na svetovom HDP v posledných rokoch stabilne rastie a v roku 2024 ...

22.6.2025 Redakcia FinReport

Zruší sa ministerstvo cestovného ruchu a športu?

Minister cestovného ruchu a športu SR na tlačovej konferencii dôrazne odmietol návrh opozície na zrušenie rezortu a škrt rozpočtu o 100 ...

22.6.2025 Redakcia FinReport

Štát poskytne podporu letným športovým táborom

Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR v júni 2025 spustilo výzvu na dotácie pre športové pohybové tábory mládeže. Cieľom je podporiť ...

17.6.2025 Tlačová správa

Chýba vo vašom regióne všeobecný lekár? Dôvera poisťovňa pomôže v 56 obciach otvoriť nové ambulancie pre deti aj dospelých

Dôvera poisťovňa je pripravená poskytnúť všeobecným lekárom státisíce eur za to, že si zriadia ambulanciu v regiónoch so zníženou ...

17.6.2025 Tlačová správa

Stále viac domácností dôveruje poisťovni PREMIUM

Poisťovňa PREMIUM vykazuje výrazne rastúci trend v počte novouzatvorených poistných zmlúv v oblasti poistenia domov, bytov a domácností. ...

17.6.2025 Tlačová správa

Viete, ktoré kúpele si vlani vybralo najviac poistencov Dôvera poisťovne?

Už viac ako dva roky si môžu poistenci Dôvera poisťovne sami vyberať kúpeľné zariadenie, kde sa chcú liečiť. Pozrite si zoznam kúpeľov, ...

16.6.2025 NeoTax

Slovenský podnikateľ v Česku: Ako si bez komplikácií založiť firmu?

Podnikateľské prostredie v Česku láka čoraz viac slovenských firiem aj jednotlivcov. Vďaka spoločnému trhu EÚ a blízkosti oboch krajín ...

16.6.2025 NeoTax

Slovák vlastníkom českej firmy: Ako sa zdaňujú dividendy a aké povinnosti z toho vyplývajú?

Vlastníctvo firmy v Českej republike je pre slovenských podnikateľov čoraz bežnejšie. No čo sa stane, keď česká spoločnosť začne ...

15.6.2025 NeoTax

Ako presťahovať firmu zo Slovenska do Česka? NeoTax vysvetľuje možnosti a nástrahy

Rastúce rozdiely v podnikateľskom prostredí, zmeny v daniach a legislatíve či jednoducho túžba expandovať na nový trh – to všetko sú ...

12.6.2025 Redakcia FinReport

Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR hodnotí svoj pokrok

Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR predstavilo 30. mája 2025 aktuálny stav plnenia priorít vyplývajúcich z Programového vyhlásenia ...

11.6.2025 Redakcia FinReport

Ministerstvo spúšťa výzvu na rozvoj cestovného ruchu v malých obciach

Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR vyhlásilo na začiatku júna 2025 novú výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok na rozvoj ...

9.6.2025 Tlačová správa

Vysoké ceny kávy a zvýšený predaj fairtradových banánov, cukru a čaju

Na Slovensku v minulom roku rástli predaje fairtradového cukru o 11 %, čaju o 52 %. Poklesli však o 8 % ikonická káva a o 11 % kakao, čo malo ...

8.6.2025 Redakcia FinReport

Košice čaká ekologická revolúcia: Najväčší geotermálny projekt na Slovensku

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) predstavilo najväčší geotermálny projekt na Slovensku. Projekt v ...

6.6.2025 Redakcia FinReport

Regióny čerpajú eurofondy len v malej miere

Minister investícií Samuel Migaľ reagoval na obvinenia niektorých samospráv, že vláda plánuje regiónom odobrať 400 miliónov eur z ...

6.6.2025 Tlačová správa

V strednej a východnej Európe vzrástol počet insolvencií

Ekonomiky regiónu strednej a východnej Európy sa síce vlani vrátili k výraznejšiemu rastu HDP, ktorý dosiahol 2,6 % v porovnaní s 0,8 % v ...

5.6.2025 Redakcia FinReport

Od júna sa zvyšujú predčasné starobné dôchodky

Sociálna poisťovňa v týchto dňoch prepočítava a zvyšuje predčasné starobné dôchodky priznané pred 1. januárom 2023. Tým predčasným ...

4.6.2025 Redakcia FinReport

Slovak Shield 2025 preveril pripravenosť obrany Slovenska

Na výcvikovom priestore Lešť sa v máji 2025 skončilo najväčšie medzinárodné vojenské cvičenie tohto roka – Slovak Shield 2025. Cieľom ...

4.6.2025 Redakcia FinReport

Slovensko potrebuje digitálnu víziu

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) vyzýva verejnosť, odborníkov aj inštitúcie na aktívnu účasť ...

Jún

 
P
U
S
Š
P
S
N
24. týždeň
9.
Pondelok (09.06.2025)
Stanislava,
10.
Utorok (10.06.2025)
Margaréta, Gréta,
11.
Streda (11.06.2025)
Jesika,
13.
Piatok (13.06.2025)
Anton,
14.
Sobota (14.06.2025)
Vasil,
15.
Nedeľa (15.06.2025)
Vít,
27. týždeň
Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay