Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Prídu rekordné pokuty za porušovanie GDPR aj na Slovensko?

Martin Jamnický Ekonomika Poslať

Odstrašujúce pokuty za porušenie GDPR sa pomaly dostávajú aj do našich končín. Príkladom je aprílové potvrdenie rozhodnutia českého dozorného orgánu o udelení pokuty vo výške 351 miliónov korún (približne 13,9 milióna eur) pre český softvérový gigant. Ten predal počas roka 2019 pseudonymizované údaje používateľov antivírusového programu Avast tretej spoločnosti, poskytujúcej údaje na účely marketingu. Používateľov pritom informoval o anonymizácii a využívaní získaných údajov len na analytické účely.

Pokuty za porušovanie GDPR

Foto: Shutterstock

Čo sa to vlastne v Česku stalo

V prípade Avastu úrad konštatoval porušenie zásady zákonnosti, spravodlivosti a transparentnosti, absenciu testu zlučiteľnosti, nesplnenie riadnej informačnej povinnosti, nevykonanie testu nevyhnutnosti, a problematická bola aj anonymizácia údajov, ktorá nebola v súlade s tvrdeniami firmy,“ približuje odborník na ochranu osobných údajov Jakub Berthoty z advokátskej kancelárie Dagital Legal.

74586

Podľa jeho slov mal však na výšku pokuty zásadný vplyv predovšetkým status značky Avast, ktorá vyvíja produkty na ochranu spotrebiteľa, a to aj pred zneužitím osobných údajov.

Takto to robia vo Francúzsku

V západnej Európe už nie sú vysoké pokuty za nedodržiavanie pravidiel GDPR výnimkou. Francúzsky úrad CNIL udelil len v roku 2021 presne 18 pokút v celkovej výške 214 miliónov eur. Priemerná výška pokút vo Francúzsku tak bola na úrovni 12 miliónov eur na jednu spoločnosť.

67053

Malý počet udelených pokút nie je dôsledkom nedostatku sťažností, ale politiky francúzskeho regulátora. CNIL totiž udelil pokutu len v každom tisícom prípade. No ak pokutu udelil, bola obrovská,“ vysvetľuje advokát.

Na Slovensku na rekordnú pokutu stále čakáme

Napriek zahraničným trendom je na Slovensku situácia opačná – rastie počet rozhodnutí a súčasne klesá výška pokút. Priemerná výška pokút v roku 2023 predstavovala 1 390 eur, pričom najvyššia udelená pokuta bola vo výške 7-tisíc eur. Dôvodom takejto politiky Úradu na ochranu osobných údajov SR je nedostatok personálnych zdrojov.

Na poddimenzovanosť úradu upozorňuje advokátska kancelária Dagital Legal vo svojich pravidelných Správach o ochrane osobných údajov už tri roky. „Veľké množstvo konaní a nedostatok zamestnancov spôsobuje, že sa úrad snaží prebiehajúce konania ukončovať rýchlo a s nízkou pokutou. Nízka pokuta totiž motivuje účastníkov nepodať rozklad a nezačať druhostupňové správne konanie,“ vysvetľuje J. Berthoty.

78563

V tejto súvislosti tiež upozorňuje, že nízke pokuty nenapĺňajú svoj celospoločenský a odstrašujúci význam, ktorý majú mať podľa čl. 83 GDPR. „Úrad nepotrebuje vydávať desiatky rozhodnutí a bezvýznamných pokút ročne. Potrebuje sa strategicky zamerať na veľkých hráčov a služby, ktoré najviac porušujú pravidlá ochrany osobných údajov, s vplyvom na širokú verejnosť. Tak, ako to máme možnosť vidieť v Českej republike v prípade Avastu,“ uzatvára odborník na ochranu osobných údajov.

logo
Prečítajte si tiež:
26.9.2023 Redakcia FinReport

Výrobca športových hodiniek čelí sťažnosti za porušenie GDPR

Občianske združenie noyb podalo koncom augusta 2023 sťažnosť voči americkej spoločnosti Fitbit. Tá je známa aj slovenským spotrebiteľom ...

4.11.2022 Naďa Černá

Sociálne siete majú problémy s nariadením GDPR. Kvôli jeho nedodržiavaniu platia vysoké pokuty

Írska komisia pre ochranu údajov udelila spoločnosti Meta pokutu vo výške 17 miliónov eur za sériu porušení GDPR. Nejde však o prvý ani ...

7.7.2022 Naďa Černá

Súdny dvor EÚ posilňuje práva spotrebiteľských združení v boji za ochranu GDPR

Súdny dvor EÚ výrazne posilnil právomoci spotrebiteľských organizácií. Odsúhlasil, že budú môcť podávať žaloby kvôli porušeniu ...

4.1.2022 Magdaléna Švančarková

Pokuty v oblasti cookies prichádzajú aj na Slovensko a budú vysoké

Vedia zistiť, čo zákazník nakupuje, ako sa pohybuje v online priestore, aké tovary si prezeral a na základe toho naňho cielia tie ...

20.5.2020 Správy

Hekeri ukradli údaje o deviatich miliónoch zákazníkov leteckej spoločnosti easyJet

19.5.2020 (Webnoviny.sk) - Hekeri napadli britskú leteckú spoločnosť easyJet a získali prístup k informáciám o deviatich miliónoch ...

28.1.2020 Správy

Módny obchodný reťazec sa dopustil rozsiahleho porušenia ochrany osobných údajov

27.1.2020 (Webnoviny.sk) - Nemecký úrad na ochranu osobných údajov začal prešetrovať švédsky módny obchodný reťazec H&M na základe ...

17.1.2020 Natália Hučková

Sociálnej poisťovni unikli osobné údaje poistenca, musí zaplatiť pokutu

Sociálna poisťovňa dostala pokutu vo výške 50-tisíc eur za porušenie pravidiel ochrany osobných údajov. Pri doručovaní dokumentov sa jej ...

18.11.2019 Natália Hučková

Hackeri získali údaje 6 miliónov Bulharov, pokutu zaplatí finančný úrad

Bulharská národná agentúra pre príjmy (finančný úrad) musí za únik osobných údajov zaplatiť pokutu 2,6 milióna eur. Bezpečnostný ...

4.11.2019 Natália Hučková

Rakúska pošta predáva údaje o zákazníkoch. Hrozí jej 18-miliónová pokuta

V Rakúsku padla rekordná pokuta za porušenie GDPR. Sankciu 18 miliónov eur dostala za nedodržanie ochrany osobných údajov rakúska pošta. Tá ...

30.10.2019 Natália Hučková

Mall.cz musí odškodniť užívateľa za únik osobných údajov. Ozvú sa ďalší?

Rozsiahly únik osobných údajov z databázy českého e-shopu mall.cz nie je ešte ani zďaleka doriešený. Svedčí o tom aj nedávny rozsudok ...

22.10.2019 Natália Hučková

Cookies na webových stránkach sa menia, rozhodol Súdny dvor EÚ

Súdny dvor EÚ v októbri vydal rozhodnutie, ktoré zásadne mení používanie cookies. Rozsudok sprísňuje pravidlá aj pre cookies, ktoré ...

3.10.2019 Správy

Google zavádza nové nástroje ochrany súkromia, zmena sa dotkne aj máp

2.10.2019 (Webnoviny.sk) - Americká technologická spoločnosť Google zavádza pre užívateľov nové nástroje, pomocou ktorých si budú môcť ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay