Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Potravinári protestujú proti obmedzeniu vývozu potravín a pekári varujú, že bez plynu nič neupečú

Zuzana Fryč Ekonomika Poslať

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v týchto dňoch rokujú o novele zákona o potravinách. Podľa pozmeňujúceho návrhu z dielne politickej strany OĽaNO by sa mal obmedziť vývoz určitých poľnohospodárskych komodít a potravín zo Slovenska s cieľom udržať potravinovú bezpečnosť krajiny. Podľa potravinárov a Slovenského združenia pre značkové výrobky by však táto regulácia vývozu potravín mohla priniesť viaceré negatívne dôsledky, a to nielen veľké finančné straty pre slovenské firmy, ale aj zníženie konkurencieschopnosti agropotravinárstva. Návrh má byť navyše aj v rozpore s princípmi jednotného trhu Európskej únie (EÚ).

pekári

Foto: Shutterstock

Pripravovaná novela je na stole

Novela zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách zavádza viaceré dôležité zmeny, ako je napríklad umožnenie predaja potravín po dátume minimálnej trvanlivosti či zníženie takzvaných miliónových pokút. Návrh zákona už prešiel dvakrát medzirezortným pripomienkovým konaním a kvôli množstvu zásadných pripomienok sa menilo jeho pôvodné znenie.

Poslanec strany OĽaNO Martin Fecko pracuje na pozmeňujúcom návrhu, ktorým by sa mal obmedziť vývoz určitých poľnohospodárskych komodít a potravín, pričom cieľom je udržanie potravinovej bezpečnosti Slovenskej republiky.

Zásadne proti regulácii

Potravinárske spoločnosti však aktuálne vyzývajú poslancov Národnej rady SR, aby nepodporili obmedzenie vývozu poľnohospodárskych komodít a potravín. Pripojilo sa k nim aj Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV), ktoré je v tejto otázke na jednej lodi s potravinármi z Potravinárskej komory Slovenska (PKS) a poľnohospodármi zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

„Zámer, ktorý nebol odborne prediskutovaný s dotknutými subjektmi, je podľa nás škodlivý, môže vážne poškodiť podnikateľské prostredie, poprieť princípy jednotného trhu Európskej únie, ktorý nám pomohol v najhoršej situácii z pohľadu bezpečnosti dodávok potravín – pri nástupe epidémie COVID-19 na jar 2020,“ hovorí výkonný riaditeľ SZZV Ľubomír Tuchscher.

Aj podľa hovorkyne SPPK Jany Holéciovej ide o mimoriadne závažný zásah do podnikateľského prostredia, o ktorom nikto s výrobcami potravín vopred nediskutoval. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preto žiada, aby poslanci Národnej rady SR tento návrh neschválili.  

„Návrh je zároveň v rozpore s primárnym právom Európskej únie a jej základnými princípmi – o voľnom pohybe tovaru, kapitálu a osôb, konkrétne s článkom 34 a článkom 35 Zmluvy o fungovaní EÚ, v zmysle ktorých sú množstevné obmedzenia vývozu a dovozu a všetky opatrenia s rovnakým účinkom medzi členskými štátmi zakázané. Tento fakt v minulosti v mnohých svojich rozhodnutiach potvrdil aj Súdny dvor EÚ,“ vysvetľuje J. Holéciová.

Rizikom je aj odlev investícií

Už začatie diskusie o tomto zámere zvyšuje podľa Ľ. Tuchschera neistotu odberateľov a obchodných partnerov voči Slovensku. „Sme presvedčení, že uvedený návrh môže viesť k výraznému  obmedzeniu  prílevu nových  investícií alebo  dokonca k ich odlevu. Členovia nášho združenia generujú produkciu potravín určenú na export v hodnote stoviek miliónov eur a ďalší objem tvoria zdroje z poľnohospodárskej prvovýroby, ktorá sa spracováva v iných štátoch Európskej únie,“ opisuje výkonný riaditeľ SZZV.

Podľa jeho slov udelenie právomoci ministerským úradníkom rozhodovať o vývoze produktov môže viesť k zníženiu alebo nezvratnému narušeniu dôvery obchodných partnerov voči slovenským inštitúciám a vážne ohroziť budúce súkromné investície v tejto oblasti na Slovensku. Zároveň dodáva, že aj podľa zástupcov Európskej komisie (EK) by takýto návrh by mohol byť v rozpore s právom EÚ, preto nemožno vylúčiť, že EK jasne proti takémuto návrhu zasiahne.

Regulácia môže ohroziť viaceré slovenské značky

Príkladom môžu byť podľa Ľ. Tuchschera známe zemiakové lupienky, ktoré nesú vo svojom názve odkaz na Slovensko. Samotný výrobca má zmluvne dohodnutý objem viac ako tisíc ton špeciálnej odrody zemiakov vhodnej na výrobu lupienkov, ktoré sa vyvezú do Čeka. Tam z nich vyrobia lupienky, zabalia a potom pošlú na Slovensko. „Tento produkt je určený len pre Slovensko. Obmedzenie exportu tak môžu ohroziť veľmi konkrétnu a nie bezvýznamnú slovenskú značku. Podobný problém je napríklad pri olejninách, ktoré sa vypestujú na Slovensku, spracujú napríklad v Maďarsku a spracovaný olej sa potom ako finálny produkt dostane na Slovensko,“ opisuje potenciálne problémy v prípade zavedenej regulácie.

Dovoz potravín na Slovensku prevyšuje vývoz

SPPK argumentuje aj ďalším bremenom pre agropotravinárske podniky, ktoré časť svojej produkcie vyvážajú, čím zmierňujú hrozivé čísla zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami.

Dovozy potravín na Slovensko totiž naďalej prevyšujú vývoz našich výrobkov do zahraničia. Len v januári tohto roka sa na Slovensko doviezlo o 24 % agropotravinárskych komodít viac než v januári 2020. Návrh poslanca M. Fecka je nevykonateľný a zmätočný. Spôsobí finančné straty pre firmy a štát, a pritom vôbec nie je isté, či toto opatrenie zaručí potravinovú bezpečnosť krajiny,“ tvrdí J. Holéciová z SPPK.

Hrozí zníženie konkurencieschopnosti

Zároveň tiež upozorňuje, že Slovensko je závislé od dovozu zahraničných potravín, preto tento krok môže mať negatívne dôsledky. „Pokiaľ by sme prijali reguláciu vývozu a k rovnakému kroku by pristúpili aj iné krajiny EÚ, potom by nastal vážny problém s dostatkom potravín v obchodoch. Navyše poslanecký návrh chce regulovať komodity, v ktorých je Slovensko vysoko prebytkové – napríklad obilniny, olejniny, kukuricu –  a všetky tieto produkty Slovensko vo veľkom vyváža,“ komentuje hovorkyňa SPPK.

Ďalším bodom na prehodnotenie je, že Slovensko ako každá krajina potrebuje exportovať, nielen byť závislá od dovozov cudzíchnie vždy kvalitných potravín. Zavedením regulácie vývozu by slovenskí exportéri stratili odbytištia a obchodných partnerov, s ktorými roky budovali korektné obchodné vzťahy. Navyše takýmto krokom by sa na Slovensku opätovne znížila konkurencieschopnosť agropotravinárstva. 

Cieľ sa dá dosiahnuť aj inak

Keďže cieľom regulácie je udržanie potravinovej bezpečnosti Slovenskej republiky, vzniká tu otázka, či neexistuje efektívnejší spôsob, ako to dosiahnuť. Potravinári aj SZZV uvádzajú, že ten sa dá dosiahnuť aj inými spôsobmi.

„V prvom rade je potrebné otvoriť odbornú diskusiu, či je tento zásah naozaj potrebný. Následne by ministerstvo malo zistiť, kde sú limity na strane štátu pri existujúcich nástrojoch. To znamená preveriť, prečo nie sú dostatočne využívané možnosti štátnych hmotných rezerv,“ tvrdí Ľ. Tuchscher s tým, že silový zásah do podnikateľského prostredia by mal byť až na poslednom mieste a za jasných kompenzačných podmienok pri rešpektovaní princípov jednotného trhu. J. Holéciová zároveň dopĺňa, že potravinovú bezpečnosť dosiahneme tým, že štát bude viac podporovať potravinársky spracovateľský priemysel.

Bez plynu nebude chlieb

Ďalšiu neistotu, ktorú aktuálne rieši Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), je zabezpečenie dostatku plynu na výrobu pekárenských výrobkov a potravín. Keďže takmer 100 % pekárskych pecí na Slovensku je úplne odkázaných na plyn, zväz upozorňuje, že bez plynu nedokáže upiecť žiadne výrobky.

Predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský uvádza, že v aktuálnej diskusii o potrebe diverzifikácie dodávateľov plynu či náhrade plynu za iné energetické médium sa hovorí na Slovensku predovšetkým v súvislosti s ťažkým priemyslom, no kľúčové je aj pre potravinárstvo.

Štát má podľa neho dve možnosti, ako dosiahnuť plynulú výrobu potravín aj v čase krízy. „Buď zabezpečí dostatok plynu, alebo musí rýchlo a významne podporiť prechod slovenského potravinárstva na iné zdroje energií. Ak sa tak však rozhodne, či už v rámci podpory cez projekt RePowerEU alebo prostredníctvom štátnej podpory, musí tak spraviť čo najskôr. Z hľadiska výmeny technológií totiž treba rátať s niekoľkými rokmi,“  dodáva M. Lapšanský.

J. Holéciová na záver dodáva, že v súčasnej situácii je preto mimoriadne dôležité a strategické, aby poľnohospodári a potravinári mohli komunikovať s politikmi ešte pred tým, ako chcú prijať kľúčové rozhodnutie v danej téme. Upozorňuje pritom, že momentálne nehrozí žiadny nedostatok potravín na pultoch obchodov.

bezpecnykurier
bezpecnykurier
bezpecnykurier Chráňte
vašu komunikáciu
bezpecnykurier Dôverné informácie
zabezpečte heslom
bezpecnykurier Diskrétnosť požadujte
aj od vašich partnerov
logo
Prečítajte si tiež:
19.4.2024 Eva Sadovská

Dnes (19. apríla) je svetový deň investičných fondov. Ako sa im darí na Slovensku?

Práve 19. apríla sa narodil Abraham van Ketwich, ktorý v roku 1774 založil historicky prvý investičný fond. Investovanie do fondov je ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Ekonomika Slovenska vlani rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo, nárast dosiahol „až“ 1,6 %

Ekonomika Slovenska v minulom roku rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo. Na začiatku tohto roku Štatistický úrad SR tvrdil, že to bolo o ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Odchod do predčasného dôchodku bude po novom menej výhodný

Čerstvo schválená novela zákona o sociálnom poistení priniesla nie jednu, ale hneď dve novinky, ktoré zaujímajú slovenských dôchodcov. ...

19.4.2024 Robert Juriš

OpenAI je najviac financovaná spoločnosť s umelou inteligenciou. Jednorožec vyzbieral už 14 miliárd dolárov

Explozívny rast trhu s umelou inteligenciou pritiahol obrovskú pozornosť investorov rizikového kapitálu, ktorí naliali miliardy dolárov do ...

19.4.2024 Roland Régely

Pomoc s hypotékou sa má po novom týkať aj ľudí s refinancovaným úverom

Štát sa usiluje pomáhať ľuďom so splácaním ich hypotekárnych úverov a po novom chce kompenzovať zvýšené splátky hypoték aj tým, ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Prémiový benzín už stojí viac ako 1,90 eura, lacnejší sa blíži k hranici 1,70 eura za liter

Liter oboch druhov benzínu oproti predchádzajúcemu týždňu zdražel v priemere o ďalšie dva centy. Ten drahší prémiový 98-oktánový už ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o sociálnom poistení prinesie penzistom vyššie 13. dôchodky

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o sociálnom poistení, v rámci ktorej odhlasovali vznik novej dôchodkovej dávky. Je ňou 13. ...

18.4.2024 Martin Jamnický

Predmanželská zmluva sa na Slovensku uzavrieť nedá, no upraviť bezpodielové spoluvlastníctvo je možné

Snúbenci na Slovensku nemôžu uzavrieť pred svadbou predmanželskú zmluvu a dohodnúť sa tak vopred na vyrovnaní majetku v prípade rozvodu. ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

17.4.2024 Miroslav Mišenko

Ekonomická prognóza: Situácia sa môže zlepšiť, nesmieme však prísť o miliardy z plánu obnovy

Rast ekonomiky a reálnych miezd, pokles inflácie aj úrokových sadzieb. Aj toto očakávajú analytici Národnej banky Slovenska, Rady pre ...

17.4.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle naďalej klesajú, vo februári 2024 o 6,8 %

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to ...

16.4.2024 Redakcia FinReport

Slovensko je v európskom Indexe prosperity až na 24. mieste. Za nami sú už len tri krajiny

Druhé vydanie Indexu prosperity Slovenska zaradilo našu krajinu až na 24. miesto v rámci Európskej únie. Za nami skončili už len Rumunsko, ...

15.4.2024 Robert Juriš

Marcová inflácia klesla na 2,3 %, sme na tom lepšie ako priemer eurozóny

Tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa začiatkom tohto roka výrazne spomalilo. V marci 2024 predstavovalo iba 2,3 %, čo je o desatinu ...

15.4.2024 Redakcia FinReport

Tržby v priemysle a stavebníctve sú stále v mínuse

Tržby vo februári tohto roku rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Na ...

13.4.2024 Redakcia FinReport

Až 93 % Slovákov žije vo vlastnom byte alebo rodinnom dome

Až 93 % občanov Slovenska býva vo vlastnom byte alebo rodinnom dome. V tejto štatistike nás predbiehajú už len Rumuni, kde je vlastníctvo ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Ceny benzínu stúpajú, približujú sa k minuloročným maximám

Ceny oboch druhov benzínov predávaných na Slovensku neprestali rásť ani po veľkonočných sviatkoch. Už niekoľko týždňov za sebou ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa obáva návratu zvýšenej inflácie, úrokové sadzby drží na úrovni 4,5 %

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom poslednom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Nominálne mzdy rastú vo všetkých odvetviach, v niektorých však klesá zamestnanosť

Nominálne mzdy na Slovensku rastú naprieč všetkými odvetviami. Dvojciferným tempom sa zvyšujú v troch z nich. Reálny rast miezd zaznamenalo ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay