Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Podarí sa vakcíne proti koronavírusu zachrániť nielen životy, ale aj krachujúci cestovný priemysel?

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

Cestovnému priemyslu, jednému z najpostihnutejších odvetví, ktoré zasiahla pandémia, začalo svitať na lepšie časy. Hlavným spúšťačom boli pozitívne správy zo začiatku novembra minulého roka, keď spoločnosti, ako Pfizer alebo AstraZeneca, ohlásili úspešné vyvinutie vakcíny proti koronavírusu.

cestovanie

Foto: Shutterstock

Cestovnému priemyslu tak vliali nádej, že po takmer roku by sa veci mohli vrátiť do pôvodného stavu. Existuje však veľa odborníkov, ktorí si myslia, že vakcína nezmení cestovný ruch zo dňa na deň, a prípadné oživenie bude trvať aj niekoľko rokov.

Nedočkaví cestujúci, najradšej by leteli ihneď

Hneď po zverejnení správ o vyvinutí vakcíny sa po celom svete výrazne zvýšil záujem o letenky a cestovanie. Napríklad stránka s vyhľadávaním letov Skyscanner uviedla, že v týždni, keď boli prvýkrát ohlásené správy o vakcíne, sa rezervácie nových letov zvýšili o 9 % v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Podobné správanie zachytil aj portál Kayak, ďalšia webová stránka zameraná na porovnávanie leteniek a ubytovania.

„V utorok 10. novembra, deň po vyhlásení vakcíny, sme zaznamenali 27 % nárast vyhľadávaní letov z USA v porovnaní s rovnakým dňom pred týždňom,“ povedal pre portál CNBC generálny riaditeľ Steve Hafner.

V nasledujúcich dňoch sa vyhľadávania ustálili na „skromnejšom“ 6 % týždennom tempe rastu, ale Hafner napriek tomu uviedol, že zvýšené hľadanie je dobrým znamením. „Som veľmi optimistický v tom, že hneď ako sa tieto vakcíny dostanú do distribúcie, vnímanie cestovania sa zmení pozitívnym smerom,“ dodal.

Prudký nárast zrušených letov, ale aj vakcinačný optimizmus

Tento optimizmus pre budúce cestovanie však nemal vplyv na krátkodobé rezervácie. Keď sa pozrieme na koniec roka 2020, letecké spoločnosti zaznamenali prudký nárast počtu zrušených leteniek hlavne tesne pred obdobím Vianoc.

V prieskume časopisu Forbes až 69 % Američanov tvrdilo, že na Vianoce necestovali, a 65 % spomedzi opýtaných hovorí, že je nepravdepodobné, že vycestujú na jarné prázdniny 2021. Na túto negatívnu štatistiku reagovala aj Americká asociácia hotelov a ubytovaní, podľa ktorej 71 % hotelov bez štátnej pomoci neprežije ďalších šesť mesiacov.

Práve rastúca dostupnosť vakcíny má potenciál túto situáciu zvrátiť. Ako zistil prieskum spoločnosti Allianz medzi 3 300 jej zákazníkmi v oblasti cestovného poistenia, 49 % opýtaných odpovedalo, že po zaočkovaní osvedčenou vakcínou by opäť cestovalo. Okrem toho 42 % respondentov uviedlo, že postačujúci bude pokrok v oblasti verejného zdravotníctva.

„Prísľub vysoko účinnej vakcíny je dobrou správou pre obrovský zadržaný dopyt po cestovaní a mal by predstavovať ďalší dôvod, aby sa spotrebitelia cítili istejšie pri rezerváciách výletov na rok 2021,“ uviedol riaditeľ marketingu a komunikácie spoločnosti Allianz Daniel Durazo.

Zároveň tiež očakáva, že v roku 2021 budú populárne hlavne luxusné a zážitkové výlety, pretože spotrebitelia sa budú snažiť nahradiť si ušlé cesty v nadväznosti na všetky minuloročné zrušené plány.

Návrat do normálu môže trvať aj celé roky

Nie všetci však vidia budúcnosť takú ružovú. Viaceré zdroje varujú, že cestovaniu môže trvať roky, kým sa úplne odrazí od dna, a pravdepodobne bude vyzerať inak ako pred pandémiou. „Správy o vakcíne sľubujú cestovanie v roku 2021. Ale cestujúci sa musia sústrediť na riziká cestovania, ktorým sú vystavení tu a teraz,“ povedala pre portál CNBC hovorkyňa spoločnosti AAA Julie Hallová.

Analytik spoločnosti InsuranceQuotes Brian O’Connell zastáva ešte negatívnejší názor: „Neverím, že v prvej polovici roku 2021 bude cestovný ruch na vzostupe, ani v prípade, že sa vakcína začne hromadne vyrábať v tomto časovom horizonte. Heslom zostáva opatrnosť, pretože úplná distribúcia vakcíny v USA a v zahraničí bude trvať mesiace.“

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA), obchodná skupina, ktorá zastupuje 290 medzinárodných leteckých spoločností, varovala, že bude takmer nemožné distribuovať vakcíny tak rýchlo, ako si to verejnosť predstavuje. Hlavnými dôvodmi je nedostatok medzinárodných trás, výrazný pokles v doprave a značný počet lietadiel, ktoré zostávajú odparkované v hangároch.

Distribúcia vakcín je výzvou pre leteckých prepravcov

„Ak hranice zostanú uzavreté, cestovanie sa zúži, letecké flotily sa uzemnia a počet zamestnancov sa zníži. Kapacita dodávania vakcín na záchranu života tak bude veľmi ohrozená,“ konštatoval v nedávnom vyhlásení generálny riaditeľ a výkonný riaditeľ IATA Alexandre de Juniac. IATA odhaduje, že preprava jednej dávky vakcín pre 7,8 miliardy ľudí na celom svete by naplnila 8-tisíc lietadiel Boeing 747.

„Pozemná doprava pomôže najmä v rozvinutých ekonomikách s miestnou výrobnou kapacitou. Vakcíny sa však nedajú dodávať globálne bez významného využitia leteckej dopravy,“ uvádza sa vo vyhlásení IATA.

Aj keď sa polovica svetových vakcín plánuje transportovať pozemnou dopravou, de Juniac tvrdí, že distribúcia zvyšných vakcín bude stále jednou z najväčších výziev v oblasti leteckej nákladnej dopravy v histórii.

Cestovné kancelárie sa už pripravujú na budúcnosť

Rovnako ako potvrdenie o negatívnom teste sa dôležitou súčasťou lietania môže stať tiež potvrdenie o vakcinácii. Uvažuje sa dokonca aj nad tým, že ľudí by mohli očkovať aj samotné cestovné kancelárie alebo prepravcovia. Poskytovatelia cestovných služieb už teraz poskytujú testy, tak prečo nie vakcíny?

Napríklad mnohé dubajské hotelové reťazce ponúkajú hosťom testovanie, často aj zadarmo. V hoteloch Iberostar zahŕňa služba „Travel at Ease“ test PCR pre hostí, u ktorých sa prejavia príznaky ochorenia.

Ponuka „očkovacej dovolenky“ by podľa navrhovateľov mohla mať formu: „kúpte si pobyt a získajte vakcínu“. Môže pochádzať od leteckej spoločnosti, hotela alebo online cestovnej kancelárie, akými sú napríklad Expedia alebo Booking.com. Pre cestujúcich, ktorí predložia doklad o očkovaní, by mohli existovať zľavy alebo iné výhody.

Zatiaľ je však takýto spôsob očkovania v nedohľadne. Oveľa pravdepodobnejšou možnosťou je, že aerolinky budú kontrolovať, či sa pasažieri v minulosti zaočkovali. Jedna letecká spoločnosť, austrálsky dopravca Qantas, už začala naznačovať svoje plány vyžadujúce od cestujúcich, aby sa preukázali, že boli zaočkovaní pred nástupom do lietadla.

„Snažíme sa zmeniť naše podmienky tak, aby sme pri medzinárodných cestujúcich mohli od ľudí požadovať, aby sa nechali zaočkovať skôr, ako nastúpia do lietadla,“ vyhlásil výkonný riaditeľ spoločnosti Qantas Alan Joyce. „Či to bude potrebné na domácom trhu, zatiaľ uvidíme. Ale určite pre prichádzajúcich zahraničných návštevníkov a ľudí odchádzajúcich z krajiny si myslím, že je to nevyhnutnosť,“ dodal na záver.

bezpecnykurier
bezpecnykurier
bezpecnykurier Chráňte
vašu komunikáciu
bezpecnykurier Dôverné informácie
zabezpečte heslom
bezpecnykurier Diskrétnosť požadujte
aj od vašich partnerov
logo
Prečítajte si tiež:
28.3.2024 Zuzana Fryč

Ako postupovať pri dopravnej kolízii a ako si uplatniť škodu v poisťovni?

Na Slovensku sa každoročne stanú tisíce dopravných nehôd, ku ktorým je nevyhnutné privolať políciu a aktívne s ňou spolupracovať. Okrem ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Daňové úrady posilňujú podporu a predlžujú úradné hodiny

Posilnené podateľne, dlhšie otvorené daňové úrady a možnosť „drive in“. Daňové úrady po celom Slovensku budú posledné dva dni, ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Pohonné látky pred Veľkou nocou výrazne zdraželi

Spotrebiteľské ceny oboch druhov benzínov pred veľkonočnými sviatkami stúpli. Dosiahli najvyššiu úroveň za posledných 20 týždňov. ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Priemyselným výrobcom klesli ceny najvýraznejšie za 12 rokov

Výrobné ceny priemyselných výrobcov sa vo februári 2024 prepadli o viac ako 15 %. Najvýraznejší vplyv na celkový výsledok mali o tretinu ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Vďaka lotérii Mega Milllions je na svete o jedného miliardára viac

Americká lotéria s priliehavým názvom Mega Millions stvorila ďalšieho dolárového miliardára. Zatiaľ neznámy šťastlivec si totiž odnesie ...

27.3.2024 Dominik Horváth

Analýza: Biden vs. Trump – čo môže priniesť ich súboj v amerických prezidentských voľbách

Prezidentské voľby v USA budú mať rovnakých kandidátov ako v roku 2020. Joe Biden a Donald Trump sa opäť stretnú v súboji o Biely dom. ...

27.3.2024 Martin Jamnický

Exekútori pri vymáhaní pohľadávok vlani dosiahli len 4,3-percentnú úspešnosť

Efektivita exekútorov na Slovensku z roka na rok klesá. V tom minulom si pohoršili takmer o štvrtinu (–23 %). Tento stav sa podpisuje aj pod ...

27.3.2024 Roland Régely

Ktorý sprostredkovateľ má najviac podriadených finančných agentov a ktorý si vlani najviac polepšil?

Počet podriadených finančných agentov na Slovensku zrejme čoskoro prekročí hranicu 17-tisíc. Svedčia o tom štatistiky Národnej banky ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa opäť začala zhoršovať

Dôvera podnikateľov a spotrebiteľov v slovenskú ekonomiku v marci tohto roku mierne klesla. Stalo sa to po štyroch mesiacoch priebežného rastu ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Rezort práce pripravil ďalší balík projektov na podporu zamestnanosti

Ministerstvo práce predstavilo súbor troch nových projektov, ktorých úlohou je vytváranie pracovných miest pre nezamestnaných, motivovanie ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Tatra banka rozdelí medzi akcionárov viac ako 155 miliónov eur

Tatra banka dosiahla v minulom roku zisk viac ako 237 miliónov eur. Valné zhromaždenie tejto banky včera rozhodlo, ako naloží s týmito ...

26.3.2024 Redakcia FinReport

Projekt: Štát preplatí zamestnávateľom 90 % z ceny práce mladých ľudí

Štát pripravil projekt, ktorý má pomôcť zamestnať mladých ľudí bezprostredne po absolvovaní či už strednej alebo vysokej školy. Projekt ...

26.3.2024 Robert Juriš

Slovensko má najvyšší podiel fiktívnych živnostníkov v EÚ, švarcsystém dostane stopku

Slovensko má najvyšší podiel takzvaných fiktívnych živnostníkov v rámci krajín Európskej únie. Aj preto chystá Ministerstvo práce, ...

25.3.2024 Redakcia FinReport

Nový zákon o digitálnych trhoch preveria na troch gigantoch – na Apple, Alphabete a Meta Platforms

Európska komisia sa púšťa do rozsiahleho vyšetrovania. Na mušku si tentoraz zoberie technologických lídrov v podobe spoločností Apple, ...

24.3.2024 Redakcia FinReport

Zrušenie projeku výroby elektromobilov stálo spločnosť Apple 10 miliárd dolárov

Americká technologická spoločnosť Apple sa pred niekoľkými rokmi rozhodla, že sa pokúsi o výrobu vlastného plne autonómneho elektromobilu ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Aj Nemci testujú štvordňový pracovný týždeň. Produktivita sa nezmení, no zamestnanci budú šťastnejší

Kedysi ľudia pracovali až šesť dní v týždni, súčasný trend však smeruje k štvordňovému pracovnému týždňu. Najnovšie v Nemecku ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Vláda schválila novelu leteckého zákona, používanie dronov dostane nové pravidlá

Používanie bezpilotných lietadiel – dronov na Slovensku dostane nový legislatívny rámec. Vláda totiž schválila novelu zákona o civilnom ...

22.3.2024 Redakcia FinReport

Ceny nafty a benzínu sú vyššie ako pred rokom, naopak, LNG a LPG zlacneli

Ceny benzínu natural 95 aj motorovej nafty počas uplynulého týždňa opäť o niečo klesli. Drahší z benzínov zostal na predchádzajúcej ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay