Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Nový stavebný zákon by mohol byť kľúčový pre ďalší rozvoj Slovenska. Naplní veľké očakávania?

Zuzana Fryč Ekonomika Poslať

Súčasný stavebný zákon by mali nahradiť dva nové právne predpisy – zákon o výstavbe a zákon o územnom plánovaní. Vládny kabinet už schválil návrh týchto zákonov a posúva ich ďalej do prvého čítania. Podľa Inštitútu urbánneho rozvoja (IUR) návrhy zákonov budú pravdepodobne prerokované v prvom čítaní už na februárovom rokovaní Národnej rady SR.

stavebný zákon

Foto: Shutterstock

Zásadná zmena je nevyhnutná

O tom, že nový stavebný zákon je nevyhnutný pre rozvoj Slovenska, niet pochýb. V rebríčku Doing Business sme sa v oblasti stavebných povolení v roku 2020 umiestnili na 146. mieste spomedzi 190 krajín sveta.

Táto situácia významne komplikuje situáciu mnohým investorom. „Či už v oblasti výstavby pre priemysel a podnikanie, alebo aj pri bytovej výstavbe. Svoje aktivity a zdroje prirodzene presúvajú do tých krajín, kde je možné investície povoliť v predvídateľných a výrazne kratších lehotách,“ reaguje výkonný riaditeľ Inštitútu urbánneho rozvoja (IUR) Juraj Suchánek.

Aj preto analytik spoločnosti Bencont Investments Rudolf Bruchánik hovorí o nevyhnutnosti zásadnej zmeny, keďže jedine tak sa situácia v zdĺhavých povoľovacích procesoch môže na Slovensku zmeniť k lepšiemu. Bez potrebných zmien zostane Slovensko v tejto oblasti aj naďalej na chvoste Európy.

Návrh zákona putuje do parlamentu

Pozitívnou správou je, že vláda už posunula oba návrhy právnych predpisov do prvého čítania v parlamente. „Slovensko je tak o krok bližšie k prijatiu významnej a dlhodobo očakávanej legislatívy. Veríme, že nové zákony pomôžu tak stavebníkom, ako aj obciam a obyvateľom Slovenska,“ hovorí J. Suchánek.

Myslí si tiež, že digitalizácia v oblasti územného plánovania, ako aj povoľovania výstavby, prispeje k rýchlejším a transparentnejším povoľovacím procesom. Zákon o výstavbe zavedie aj jasné kroky proti čiernym stavbám.

Elektronicky v rámci informačného systému

„V oblasti výstavby bude pre verejnosť najdôležitejšou zmenou, že sa definitívne skončí dodatočná legalizácia čiernych stavieb. To sa už jednoducho nebude dať, a ak taká stavba vznikne, bude sa dať jedine zbúrať,“ vysvetľuje podpredseda vlády SR Štefan Holý s tým, že novinkou bude zriadenie nového Úradu pre územné plánovanie a výstavbu, ako aj ôsmich regionálnych úradov.

Navyše v praxi by mal celý proces povoľovania stavby prebiehať elektronicky v informačnom systéme. Informačný systém bude rovnako základným administratívnym nástrojom pre proces prípravy územnoplánovacej dokumentácie. To by podľa jeho slov malo priniesť výrazné zrýchlenie celého procesu.

Z dvoch až troch konaní bude jedno

„Ďalšou zásadnou zmenou, ktorú prinesie nový stavebný zákon, bude, že z dnešných dvoch alebo až troch konaní pri stavbách, ktoré podliehajú posudzovaniu vplyvov na životné prostredie (takzvaná EIA), bude musieť stavebník realizovať len jedno konanie o stavebnom zámere,“ približuje Š. Hollý.

Stavebný zámer predstavuje stupeň projektovej dokumentácie, ku ktorému sa budú vyjadrovať dotknuté orgány, subjekty a účastníci konania, z hľadiska vplyvov budúcej stavby voči územnému plánu, prostrediu, krajine a susedom. Po získaní právoplatného rozhodnutia o stavebnom zámere bude stavebník potrebovať ešte overenie projektu stavby podľa druhu stavby.

V oblasti územného plánovania je cieľom zjednodušiť procesy. Zjednotiť by sa mala metodika územných plánov, a jednoduchšie a prehľadnejšie by mali byť aj zásady územného plánovania. „Na druhej strane posilňujeme vzťah k posúdeniu vplyvov na životné prostredie tým, že proces strategického environmentálneho hodnotenia (SEA) sa stane pre územné plánovanie záväzným,“ dopĺňa Š. Hollý.

Účinnosť zákona odhadujú od júla 2023

Kedy nový stavebný zákon nadobudne účinnosť, ešte nie je jasné. Bude to závisieť predovšetkým od dĺžky legislatívneho procesu. Nevyhnutnou podmienkou bude pripraviť súvisiace procesy, predpisy, vyhlášky, vytvorenie úradu a informačného systému. Keďže tieto kroky si vyžadujú svoj čas, J. Suchánek odhaduje, že účinnosť zákona takmer určite nebude možná od 1. januára 2023, ako sa uvádza v návrhoch: „Realistickejší odhad je, že zákon nadobudne účinnosť od júla 2023 alebo až od januára 2024.“

Na nový zákon sa hrnie kritika

Sľuby o novom zákone tu však už boli aj v minulosti. Prezident a člen legislatívneho, poradenského a expertízneho odboru Stavebnej komory SR Ivan Pauer hovorí, že z doterajšej poslednej verejne známej podoby zákona si o ňom ilúzie nerobí. Podľa jeho slov pre doterajšie zásadné postoje Stavebnej komory SR počas tvorby „nového“ stavebného zákona v predchádzajúcich konzultačných komisiách ich terajšie ministerstvo dopravy a výstavby do komisie nepozvalo.

Ľahko sa sľubuje a kritizuje, ale ťažko sa tvorí, keď tvorca má nedostatočnú prax v reálnom živote výstavby, a keď je požiadavka vymyslieť vymyslené, aby to bolo iné a nové, a spĺňalo to aj požiadavky lobistov a riešilo nesplniteľné politické sľuby pri dodržaní základných administratívnych, technických a právnych zásad a zvyklostí, ktoré politikom a obchodníkom prekážajú,“ dopĺňa I. Pauer.

Automatizáciu a digitalizáciu stavebných povolení pre zjednodušenie a zrýchlenie stavebných konaní – povoľovaní stavieb, považuje za cestu do pekla. Dôvodom je, že každá stavba je úplne iná, a taktiež každé miesto stavby je úplne odlišné a s inými miestnymi podmienkami pre umiestnenie stavby. „Údajne bude radikálne postupovať voči nepovoleným stavbám, ale posledná zverejnená verzia, tak ako predošlé, obsahovala možnosti, ako sa vyhnúť represii a sankciám,“ vysvetľuje ďalej.

Prínosom by mohla byť nová organizácia

Čo však s kolegami zo Stavebnej komory SR víta, je, že v zákone uvažujú o založení organizácie pre urbanizmus, takzvaný URBION, hoci zatiaľ bez jasných pravidiel väzby na stavebný zákon a hospodársku a sociálnu sféru života. Podľa návrhu zákona to však vyzerá tak, že URBION bude v rámci informačného systému len evidovať stavebné zámery, aby sa napríklad starosta obce či primátor dozvedeli, že sa niečo bude na danom území stavať.

To isté podľa I. Pauera platí aj pre sieťových poskytovateľov, ktorých povinnosťou bude kontrolovať tento systém a následne sa vyjadriť k danej stavbe projektantovi v stanovenej lehote. Oceňuje tiež snahu vrátiť stavebné úrady pod priamu jurisdikciu štátu. Podľa návrhu zákona sa však stavebné úrady dostanú skôr do úlohy štatistu a riešiteľa prípadných sporov, ktoré zaviní ktosi iný.

Zrýchlenie povoľovacích procesov potrebných na získanie stavebného povolenia by podľa R. Bruchánika mohlo byť tiež prínosné najmä v tom, že umožní zrýchliť výstavbu nehnuteľností a zároveň prinesie jasné pravidlá, ktoré žiadateľovi umožnia dovidieť na koniec povoľovacieho procesu v rozumných lehotách. To je dôležité najmä v prípade veľkých investícií, kde časové hľadisko a neistota zohrávajú veľkú úlohu.

Súčasný zákon neumožňuje takmer žiadnu vymožiteľnosť práva

„Súčasný stavebný zákon vďaka 45 zmenám už nie je pôvodným zákonom z roku 1976. Je zdeformovaný v mnohých procesoch výstavby, a vďaka tomu sa v sporoch prakticky nedá domôcť práva. Jadro pôvodného zákona v tvare a obsahu z roku 1976 je v podstate stále aktuálne a nadčasové, preto vydržalo všetky doterajšie účelové zmeny. Zákon je potrebné očistiť od 45 noviel a spraviť jednu „veľkú novelu“, kde je potrebné hlavne vyhotoviť zmysluplné vykonávacie predpisy, ktoré stavebníctvu chýbajú,“ hodnotí I. Pauer zo Stavebnej komory SR.

Problémy majú širšie súvislosti

Stavebný zákon, ako celok troch základných činností v stavebníctve a v národnom hospodárstve, ktorými sú urbanistické plánovanie, územné plánovanie a stavebný poriadok, je základným technicko-administratívnym pravidlom pre rozvoj a výstavbu Slovenska. Stavebníctvu aj hospodárstvu na Slovensku však podľa odborníkov chýba skutočná vízia plánovania a realizovania hospodárskeho a celospoločenského sociálneho rozvoja obcí, miest, občanov a štátu s výhľadom do budúcnosti aspoň na 20 až 25 rokov.

„Tento prístup k legislatíve a k riadeniu stavebníctva a štátu spôsobil, že zo Slovenska sa stala montovňa a skladové hospodárstvo nadnárodných spoločností s nízkou pridanou hodnotou pre štát, z ktorého denne odchádzajú milióny eur zisku, dividend a daní do zahraničia,“ dodáva I. Pauer.

Na Slovensku podľa neho chýba podpora vlastnej domácej produkcie prakticky vo všetkých odvetviach priemyslu a hospodárstva. Vlády sa spoliehajú na produkciu zahraničných korporácií a firiem, ktoré sledujú svoje záujmy a nie národnoštátne záujmy Slovenska a jeho občanov. Problémom je aj to, že Slovensko prichádza o významných investorov pre nestabilitu právneho systému a nevymožiteľnosť práva.

Chýba generácia územných plánovačov

„Development je kapitálovo náročné podnikanie a investor si veľmi dobre rozmyslí, či investuje do pozemku alebo projektu, v ktorom mu peniaze môžu uviaznuť na dlhé roky. To v spojení so zastaranými územnými plánmi, najmä keď hovoríme o Bratislave, bráni novým investíciám a vstupu ďalšej konkurencie do odvetvia a tlačí ceny nehnuteľností na bývanie stále vyššie,“ opisuje R. Bruchánik.

Ďalší problém aktuálneho stavu podľa Š. Hollého je v tom, že v súčasnosti na Slovensku chýba celá generácia územných plánovačov, a je potrebné nielen bežným občanom, ale ja politikom vysvetľovať, o aký nástroj ide.

„Nie je možné, aby nám chýbalo 400-tisíc bytov. Niekde zjavne nastala veľká chyba v plánovaní územného rozvoja slovenskej spoločnosti. Práve kvôli rastúcim cenám bytov sú pre väčšinu obyvateľov len veľmi ťažko dostupné a rozhodne nemožno dopustiť, aby nám tu vyrastala chudobná väčšina,“ uzatvára Š. Hollý.

logo
Prečítajte si tiež:
28.3.2024 Zuzana Fryč

Ako postupovať pri dopravnej kolízii a ako si uplatniť škodu v poisťovni?

Na Slovensku sa každoročne stanú tisíce dopravných nehôd, ku ktorým je nevyhnutné privolať políciu a aktívne s ňou spolupracovať. Okrem ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Daňové úrady posilňujú podporu a predlžujú úradné hodiny

Posilnené podateľne, dlhšie otvorené daňové úrady a možnosť „drive in“. Daňové úrady po celom Slovensku budú posledné dva dni, ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Pohonné látky pred Veľkou nocou výrazne zdraželi

Spotrebiteľské ceny oboch druhov benzínov pred veľkonočnými sviatkami stúpli. Dosiahli najvyššiu úroveň za posledných 20 týždňov. ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Priemyselným výrobcom klesli ceny najvýraznejšie za 12 rokov

Výrobné ceny priemyselných výrobcov sa vo februári 2024 prepadli o viac ako 15 %. Najvýraznejší vplyv na celkový výsledok mali o tretinu ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Vďaka lotérii Mega Milllions je na svete o jedného miliardára viac

Americká lotéria s priliehavým názvom Mega Millions stvorila ďalšieho dolárového miliardára. Zatiaľ neznámy šťastlivec si totiž odnesie ...

27.3.2024 Dominik Horváth

Analýza: Biden vs. Trump – čo môže priniesť ich súboj v amerických prezidentských voľbách

Prezidentské voľby v USA budú mať rovnakých kandidátov ako v roku 2020. Joe Biden a Donald Trump sa opäť stretnú v súboji o Biely dom. ...

27.3.2024 Martin Jamnický

Exekútori pri vymáhaní pohľadávok vlani dosiahli len 4,3-percentnú úspešnosť

Efektivita exekútorov na Slovensku z roka na rok klesá. V tom minulom si pohoršili takmer o štvrtinu (–23 %). Tento stav sa podpisuje aj pod ...

27.3.2024 Roland Régely

Ktorý sprostredkovateľ má najviac podriadených finančných agentov a ktorý si vlani najviac polepšil?

Počet podriadených finančných agentov na Slovensku zrejme čoskoro prekročí hranicu 17-tisíc. Svedčia o tom štatistiky Národnej banky ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa opäť začala zhoršovať

Dôvera podnikateľov a spotrebiteľov v slovenskú ekonomiku v marci tohto roku mierne klesla. Stalo sa to po štyroch mesiacoch priebežného rastu ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Rezort práce pripravil ďalší balík projektov na podporu zamestnanosti

Ministerstvo práce predstavilo súbor troch nových projektov, ktorých úlohou je vytváranie pracovných miest pre nezamestnaných, motivovanie ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Tatra banka rozdelí medzi akcionárov viac ako 155 miliónov eur

Tatra banka dosiahla v minulom roku zisk viac ako 237 miliónov eur. Valné zhromaždenie tejto banky včera rozhodlo, ako naloží s týmito ...

26.3.2024 Redakcia FinReport

Projekt: Štát preplatí zamestnávateľom 90 % z ceny práce mladých ľudí

Štát pripravil projekt, ktorý má pomôcť zamestnať mladých ľudí bezprostredne po absolvovaní či už strednej alebo vysokej školy. Projekt ...

26.3.2024 Robert Juriš

Slovensko má najvyšší podiel fiktívnych živnostníkov v EÚ, švarcsystém dostane stopku

Slovensko má najvyšší podiel takzvaných fiktívnych živnostníkov v rámci krajín Európskej únie. Aj preto chystá Ministerstvo práce, ...

25.3.2024 Redakcia FinReport

Nový zákon o digitálnych trhoch preveria na troch gigantoch – na Apple, Alphabete a Meta Platforms

Európska komisia sa púšťa do rozsiahleho vyšetrovania. Na mušku si tentoraz zoberie technologických lídrov v podobe spoločností Apple, ...

24.3.2024 Redakcia FinReport

Zrušenie projeku výroby elektromobilov stálo spločnosť Apple 10 miliárd dolárov

Americká technologická spoločnosť Apple sa pred niekoľkými rokmi rozhodla, že sa pokúsi o výrobu vlastného plne autonómneho elektromobilu ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Aj Nemci testujú štvordňový pracovný týždeň. Produktivita sa nezmení, no zamestnanci budú šťastnejší

Kedysi ľudia pracovali až šesť dní v týždni, súčasný trend však smeruje k štvordňovému pracovnému týždňu. Najnovšie v Nemecku ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Vláda schválila novelu leteckého zákona, používanie dronov dostane nové pravidlá

Používanie bezpilotných lietadiel – dronov na Slovensku dostane nový legislatívny rámec. Vláda totiž schválila novelu zákona o civilnom ...

22.3.2024 Redakcia FinReport

Ceny nafty a benzínu sú vyššie ako pred rokom, naopak, LNG a LPG zlacneli

Ceny benzínu natural 95 aj motorovej nafty počas uplynulého týždňa opäť o niečo klesli. Drahší z benzínov zostal na predchádzajúcej ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay