Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Monopolné postavenie Googlu, Facebooku, Apple či Amazonu je ohrozené. Bidenovi demokrati si na ne brúsia zuby

Roland Régely Ekonomika Poslať

V roku 2021 zrejme dôjde k „skroteniu“ dominantného postavenia niektorých internetových firiem. Firmy ako Google, Facebook, Apple či Amazon tento rok čakajú nepríjemnosti. Americkí politici a federálne úrady plánujú realizovať viaceré regulácie, ktorých cieľom je obmedziť monopolné postavenie technologických gigantov.

Google, Facebook, Apple, Amazon

Foto: Financial Report

Výrazne k tomu pomohli výsledky federálneho vyšetrovania ich trhových praktík, ktoré trvalo 16 mesiacov. Tie koncom minulého roka zverejnili demokratickí členovia podvýboru Snemovne reprezentantov. Dospeli k rozhodnutiu, že viacero nadnárodných IT firiem so sídlom v USA zneužíva svoje postavenie na trhu.

Žalujú ich za porušenie protimonopolných pravidiel

Americká vláda si v októbri minulého roka vypýtala od štyroch spoločností Apple, Google, Facebook a Amazon citlivé dokumenty a záznamy o komunikáciách medzi vysoko postavenými riaditeľmi. Pokus o reguláciu ich činnosti tak odštartovala ešte dosluhujúca vláda Donalda Trumpa. Výsledkom je, že Americká federálna obchodná komisia (FTC) a desiatky štátov USA koncom minulého roka zažalovali firmy Facebook a Google za údajné porušenie protimonopolných pravidiel, a ďalšie žaloby môžu prísť aj tento rok.

Regulačné orgány sa vo veľkej miere spoliehajú na výpovede a posudky ľudí z brandže. Jednou z nich je Dina Srinivasanová – žena, ktorá sa pred časom rozhodla ukončiť prácu v jednej z najväčších reklamných agentúr na svete a roky bojuje proti nekalým praktikám nadnárodných firiem. K spolupráci na žalobe ju podľa vyjadrení pre NYTimes.com motivovali kroky technologických gigantov, ktoré, ako sama uviedla, „dopredu vedeli, s akými kartami sa bude hrať, a preto mnohé súboje v minulosti vyhrali“. 

Z chuligánskych startupov sa stali magnáti

Detailnejšie informácie o vyšetrovaní priniesol portál Engadget.com. Zo všetkých spoločností je údajne najdôkladnejšie preverovaný Google, respektíve jeho materská spoločnosť Alphabet. Vyšetrovanie softvérového gigantu sa zameriava najmä na biznis s reklamami. 

Firmy, ktoré boli kedysi „chuligánskymi startupmi, sa podľa autorov správy zmenili na monopoly, ktoré sme naposledy videli v časoch ropných barónov a železničných magnátov. „Tieto firmy majú príliš veľkú moc, ktorú je potrebné obmedziť a podrobiť primeranému dohľadu,“ uvádza sa v správe federálov.

Jedným z príkladov nekorektného správania sa je akvizícia sociálnej siete Instagram. Tú ešte v roku 2012 kúpil Facebook. Malo sa to stať na popud zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga, podľa ktorého platforma na zdieľanie fotografií a videí predstavovala pre Facebook veľmi rušivý vplyv. Jeho stratégiou je podľa vyšetrovateľov, že prostredníctvom obrovských objemov peňazí získava menšie firmy skôr, než môžu ohroziť jeho dominanciu.

Google a Facebook tesne pred Vianocami ohlásili, že si v prípade protimonopolného zásahu budú vzájomne pomáhať v obhajobe. Spomínané giganty údajne ešte v roku 2018 uzavreli dohodu, v ktorej sa dohodli, že si nebudú vzájomne konkurovať v online reklamných nástrojoch.

Z čoho v USA obviňujú technologické giganty

Apple sa mal dopustiť zneužívania monopolnej pozície v distribúcii aplikácií na iOS zariadeniach. Údajne vytvára bariéry pre konkurenciu a preferuje vlastnú ponuku, zároveň účtuje vývojárom nadhodnotené ceny v App store. Absencia konkurencie tak znižuje kvalitu a inovácie, a zároveň zvyšuje ceny pre zákazníkov.

Amazon je vyšetrovaný za to, že v online predaji znevýhodňuje predajcov tretích strán, ktorých berie ako konkurenciu. Spoločnosť by mala prestať pôsobiť na trhoch, kde konkuruje maloobchodníkom.

Facebook údajne zneužíva svoje monopolné postavenie odkupovaním konkurencie vo svete online reklamy a v sociálnych službách.

Google sa pre udržanie svojho monopolného postavenia rozhodol v online vyhľadávaní vytvoriť celý systém prepojených monopolov. Gigant údajne zneužíva informácie, ktoré má, a vytvára programy aktívne sledujúce činnosť konkurencie. Firma by sa v budúcnosti nemala zúčastňovať aukcií pre online reklamný priestor, ktoré zároveň sama vytvára.

Blokovanie akvizícií i zákaz uprednostňovania vlastných služieb

Regulačným nástrojom na praktiky technologických gigantov má napríklad byť blokovanie budúcich akvizícií a tiež tlak na to, aby tieto firmy viac otvorili svoje platformy. Americkí politici chcú takisto zakázať, aby dominantné platformy v budúcnosti uprednostňovali vlastné služby a produkty.

„Tieto firmy zvyčajne riadia trh a zároveň si na ňom aj konkurujú – je to pozícia, ktorá im umožňuje napísať jeden súbor pravidiel pre ostatných a pritom pre seba používať iný, alebo im to umožňuje vytvoriť kvázi reguláciu, ktorá vyhovuje len im,“ informuje CNBC. 

Ako chcú federálne úrady zabrániť monopolnému správaniu sa?

  • Chcú blokovať ďalšie akvizície gigantov a prísne sledovať zlučovanie s inými subjektmi.
  • Sledovať preferencie vlastných služieb v konkrétnych systémoch – služby musia byť rovnocenné s ostatnými službami.
  • Požadovať, aby dominantné firmy spravili svoje služby kompatibilnými s konkurenčnými, aby si používatelia mohli jednoducho presunúť svoje dáta.
  • Vyžadovať od obchodnej komisie, aby pravidelne zbierala dáta o monopolnom postavení firiem. 
  • Zvýšiť presadzovanie práva odstránením vynútených klauzúl v zmluvných podmienkach, ako aj obmedzenia limitov pre hromadné žaloby.

Trhy si zatiaľ vyšetrovanie výraznejšie nevšimli

Wall Street bezprostredne na správu federálneho vyšetrovania prakticky nezareagoval. Akcie troch zo štyroch spomínaných koncernov totiž deň po jej zverejnení vzrástli. Deje sa tak aj preto, lebo investori dlhodobo zastávajú opačný názor ako vyšetrovatelia. Podľa nich regulačné úrady a politici nemajú nástroje na to, aby zastavili expanziu veľkých technologických firiem ani zvyšovanie ich trhových podielov.

To potvrdzuje aj dianie na najväčšej burze cenných papierov v USA. Akcie Facebooku a Googlu začiatkom roku 2021 kulminovali. V prípade Googlu sa aktuálne cena jednej akcie pohybuje na hranici 1 800 dolárov, pričom v marci minulého roka klesla na hodnotu 1 058 dolárov. Facebook svoje akcie predáva za 266 dolárov, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s marcom 2020. Odborníci sa však zhodujú v tom, že svoju úlohu v hodnote akcií už čoskoro môže zohrať uvedenie konkrétnych regulácií a obmedzení zo strany federálneho úradu.

Demokrati si už na ne brúsia zuby

S vyšetrovaním tech firiem pred časom vyrukovali americkí demokrati. Očakáva sa, že regulácia bude možná najmä po výmene establišmentu. Tá je otázkou už len niekoľkých dní, keďže oba volebné súboje, na prezidentskom poste aj v Senáte, napokon vyhrali demokrati.

Tí po spočítaní všetkých hlasov i neúspešných pokusoch republikánov zvrátiť výsledky volieb získali väčšinu v „hornej komore“ Kongresu. Po rokoch v opozícii budú mať prezidenta a väčšinu v Senáte aj Snemovni reprezentantov, a tak môžu prísť s očakávanými reguláciami online prostredia.

Nastávajúci americký prezident Joe Biden už v rámci svojej predvolebnej kampane avizoval, že plánuje zasiahnuť proti veľkým korporáciám a ich údajne nekalým praktikám. 

Aké regulácie hrozia gigantom v roku 2021?

  • Prvou oblasťou je zvýšená ochrana dát používateľov – v tejto oblasti USA zaostávajú za Európou, kde majú občania neporovnateľne viac práv, a internetové firmy si s ich dátami nemôžu robiť, čo sa im zachce.
  • Druhou požiadavkou je väčšia transparentnosť algoritmov. Internetové firmy budú musieť odhaliť, prečo a aké príspevky a reklamy sa ľuďom zobrazujú.
  • Treťou oblasťou je zodpovednosť platforiem za šírenie nenávistného obsahu. Sociálne siete tak aj v USA budú môcť čeliť vysokým pokutám v prípade, že príspevky porušujúce zákon nebudú včas odstránené.
  • Poslednou oblasťou je monopolné správanie sa technologických gigantov. Riešením môže byť aj reštrukturalizácia – napríklad Facebook a Instagram môžu byť čoskoro rozdelené na dve samostatné firmy.

Problémy s reguláciou môže mať aj WhatsApp

Četovacia aplikácia WhatsApp dala svojim používateľom ultimátum. Buď majitelia appky do 8. februára 2021 potvrdia nové podmienky jej používania, alebo prídu o prístup do aplikácie. Súhlas s novými pravidlami automaticky znamená, že používateľ akceptuje zdieľanie osobných údajov, ako sú telefónne číslo, kontakty na blízkych a tiež lokality, v ktorých sa nachádza so sieťou Facebook a Instagram. Tento krok sa očakával od chvíle, keď sa WhatsApp v roku 2014 stal súčasťou impéria Marka Zuckerberga.

Regulácia zo strany federálnych úradov v USA tak môže najnovšie zasiahnuť aj WhatsApp. Okrem „opletačiek“ so zákonom môže mať platforma problém aj s ubúdajúcimi používateľmi. Viaceré autority v USA už kvôli zdieľaniu dát so sociálnymi sieťami vyzvali na bojkot aplikácie. Najnovšie napríklad aj najbohatší muž sveta Elon Musk. Ten odporúča prechod na iné platformy, napríklad na platformu Signal, ktorá ponúka podobnú funkcionalitu ako WhatsApp, no bez zdieľania dát.

logo
Prečítajte si tiež:
29.3.2024 Redakcia FinReport

Kryptoveľmoci: Najvyššiu mieru vlastníctva kryptomien majú v Turecku, Thajsku a v Argentíne

Adopcia kryptomien v celosvetovom meradle neustále rastie. V roku 2024 sa očakáva, že medzi vlastníkmi kryptomien celosvetovo pribudne okolo 160 ...

29.3.2024 Redakcia FinReport

Pav Gill: Whistleblower z kauzy Wirecard spustil novú oznamovaciu platformu Confide

Muž, ktorý pomohol odhaliť machinácie predchádzajúc „strate“ 1,9 miliardy eur a krachu nemeckej finančnej spoločnosti Wirecard, má nový ...

28.3.2024 Zuzana Fryč

Ako postupovať pri dopravnej kolízii a ako si uplatniť škodu v poisťovni?

Na Slovensku sa každoročne stanú tisíce dopravných nehôd, ku ktorým je nevyhnutné privolať políciu a aktívne s ňou spolupracovať. Okrem ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Daňové úrady posilňujú podporu a predlžujú úradné hodiny

Posilnené podateľne, dlhšie otvorené daňové úrady a možnosť „drive in“. Daňové úrady po celom Slovensku budú posledné dva dni, ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Pohonné látky pred Veľkou nocou výrazne zdraželi

Spotrebiteľské ceny oboch druhov benzínov pred veľkonočnými sviatkami stúpli. Dosiahli najvyššiu úroveň za posledných 20 týždňov. ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Priemyselným výrobcom klesli ceny najvýraznejšie za 12 rokov

Výrobné ceny priemyselných výrobcov sa vo februári 2024 prepadli o viac ako 15 %. Najvýraznejší vplyv na celkový výsledok mali o tretinu ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Vďaka lotérii Mega Milllions je na svete o jedného miliardára viac

Americká lotéria s priliehavým názvom Mega Millions stvorila ďalšieho dolárového miliardára. Zatiaľ neznámy šťastlivec si totiž odnesie ...

27.3.2024 Dominik Horváth

Analýza: Biden vs. Trump – čo môže priniesť ich súboj v amerických prezidentských voľbách

Prezidentské voľby v USA budú mať rovnakých kandidátov ako v roku 2020. Joe Biden a Donald Trump sa opäť stretnú v súboji o Biely dom. ...

27.3.2024 Martin Jamnický

Exekútori pri vymáhaní pohľadávok vlani dosiahli len 4,3-percentnú úspešnosť

Efektivita exekútorov na Slovensku z roka na rok klesá. V tom minulom si pohoršili takmer o štvrtinu (–23 %). Tento stav sa podpisuje aj pod ...

27.3.2024 Roland Régely

Ktorý sprostredkovateľ má najviac podriadených finančných agentov a ktorý si vlani najviac polepšil?

Počet podriadených finančných agentov na Slovensku zrejme čoskoro prekročí hranicu 17-tisíc. Svedčia o tom štatistiky Národnej banky ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa opäť začala zhoršovať

Dôvera podnikateľov a spotrebiteľov v slovenskú ekonomiku v marci tohto roku mierne klesla. Stalo sa to po štyroch mesiacoch priebežného rastu ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Rezort práce pripravil ďalší balík projektov na podporu zamestnanosti

Ministerstvo práce predstavilo súbor troch nových projektov, ktorých úlohou je vytváranie pracovných miest pre nezamestnaných, motivovanie ...

26.3.2024 Redakcia FinReport

Projekt: Štát preplatí zamestnávateľom 90 % z ceny práce mladých ľudí

Štát pripravil projekt, ktorý má pomôcť zamestnať mladých ľudí bezprostredne po absolvovaní či už strednej alebo vysokej školy. Projekt ...

25.3.2024 Redakcia FinReport

Nový zákon o digitálnych trhoch preveria na troch gigantoch – na Apple, Alphabete a Meta Platforms

Európska komisia sa púšťa do rozsiahleho vyšetrovania. Na mušku si tentoraz zoberie technologických lídrov v podobe spoločností Apple, ...

24.3.2024 Redakcia FinReport

Zrušenie projeku výroby elektromobilov stálo spločnosť Apple 10 miliárd dolárov

Americká technologická spoločnosť Apple sa pred niekoľkými rokmi rozhodla, že sa pokúsi o výrobu vlastného plne autonómneho elektromobilu ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Aj Nemci testujú štvordňový pracovný týždeň. Produktivita sa nezmení, no zamestnanci budú šťastnejší

Kedysi ľudia pracovali až šesť dní v týždni, súčasný trend však smeruje k štvordňovému pracovnému týždňu. Najnovšie v Nemecku ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Vláda schválila novelu leteckého zákona, používanie dronov dostane nové pravidlá

Používanie bezpilotných lietadiel – dronov na Slovensku dostane nový legislatívny rámec. Vláda totiž schválila novelu zákona o civilnom ...

22.3.2024 Redakcia FinReport

Ceny nafty a benzínu sú vyššie ako pred rokom, naopak, LNG a LPG zlacneli

Ceny benzínu natural 95 aj motorovej nafty počas uplynulého týždňa opäť o niečo klesli. Drahší z benzínov zostal na predchádzajúcej ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay