Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Kto sú najbohatší Rusi, ako nadobudli svoj majetok a ako oň prichádzajú?

Roland Régely Ekonomika Poslať

Ruská agresia na Ukrajine spôsobila, že Západ uvalil bezprecedentné sankcie nielen na politickú elitu, ale aj na oligarchov spájaných s tamojším režimom. Ruskí oligarchovia tak prišli už počas prvých dní vojnového konfliktu o desiatky miliárd dolárov a očakáva sa, že tento tlak na najbohatších ľudí pomôže k zmene vo vedení krajiny. Ktorí Rusi za posledné roky najviac zbohatli a ktorí majú najbližšie k Putinovi? Prinášame prehľad hodnoty ich majetku tesne pred inváziou doplnený o nové skutočnosti.

Vladimir Putin

Foto: Shutterstock

10) Sulejman Kerimov: Zlato a investície do futbalu

Majetok: 15,8 miliardy dolárov

Suleyman KerimovObchodník s tureckým menom sa v roku 2021 dostal prvýkrát do rebríčka najbohatších Rusov. Jeho majetok dosiahol v uplynulom roku 15,8 miliardy dolárov a vytlačil tak z top desiatky napríklad bankára Michaila Fridmana a tiež verejne známeho Romana Abramoviča, miliardára a niekdajšieho majiteľa londýnskeho klubu FC Chelsea. Podľa prestížneho rebríčka Forbes sa Kerimov dostal na výslnie vďaka spoločnosti Polyus Gold, ktorá je najväčším producentom zlata v Rusku. Podiel vo firme získal podnikateľ v roku 2009, keď kúpil značný podiel od oligarchu Vladimira Potanina, ktorý sa tiež nachádza medzi najbohatšími Rusmi.

Kerimov tiež pred niekoľkými rokmi vlastnil podiel v jednej z najväčších ruských bánk Sberbank či v plynárenskom gigante Gazprom. Tieto podiely však predal ešte pred ruskou inváziou na Ukrajine a investície diverzifikoval inam. Meno podnikateľa sa najčastejšie spomína v súvislosti s ruským futbalovým klubom FC Anzhi Makhachkala. Podnikateľ „nalial“ do klubu stovky miliónov dolárov s cieľom dostať tím do prestížnej Ligy majstrov, čo sa mu však napokon nepodarilo.

Jeho investície putovali v minulosti aj do západnej Európy. Peniaze miliardára smerovali do najväčších finančných domov Európy, ako napríklad Deutsche Bank či Credit Suisse. Ešte stále je majiteľom jednej z najväčších a najluxusnejších jácht sveta s názvom Amadea. Po ruskom útoku na Ukrajinu táto loď zmizla z radarov a zatiaľ zabavená nebola. Západ sa domnieva, že kapitán vypol automatizované identifikačné systémy na lodi, a tá následne odplávala na neznáme miesto

9) Pavel Durov: Milovník startupov, ktorý ušiel z Ruska

Majetok: 17,2 miliardy dolárov

Pavel DurovNajmladším členom rebríčka a nováčikom v TOP 10 bol podľa Forbes pred inváziou 36-ročný podnikateľ Pavel Durov, ktorého svet pozná aj ako ruského Zuckerberga. Okrem nízkeho veku sa od ostatných biznismenov odlišuje aj svojimi vyhranenými názormi na ruskú vládu. Zakladateľ sociálnej siete VKontakte sa totiž v minulosti dostal do konfliktu s tamojšou elitou, pretože tá ho žiadala o zrušenie účtov a stránok opozičných politikov a tiež mu nariadila odovzdať osobné údaje ľudí podporujúcich ukrajinský Majdan. 

Spomínané nariadenia Ruskej federácie však odmietol a rozhodol sa odísť z krajiny. Prezident Putin ho následne nechal vyhodiť z firmy, ktorú založil. Podnikateľ sa do Ruska už nemieni vrátiť a tvrdí, že „krajina je nekompatibilná s internetovým obchodom“. Napriek tomu, že Durov žije v exile, patrí s majetkom 17,2 miliardy dolárov k najbohatším ruským občanom. 

Po odchode z Ruska sa totiž podnikateľovi podarilo v online priestore vytvoriť niekoľko zásadných projektov a zarobiť na nich miliardy dolárov. K dispozícii má vlastnú kryptomenu s názvom gram a je tvorcom komunikačnej platformy Telegram. Tá má aktuálne stovky miliónov používateľov mesačne a priamo konkuruje WhatsAppu od spoločnosti Meta. Durova sa sankcie namierené proti ruskej elite netýkajú. 

8) Andrej Melničenko: Miliardy vďaka uhliu a hnojivám

Majetok: 18 miliárd dolárov

Andrej MelnichenkoMajetok v hodnote 18 miliárd dolárov patrí druhému najmladšiemu Rusovi v poslednom rebríčku TOP 10. Andrej Melničenko má 49 rokov a má 92-percentný podiel v najväčšej ruskej uhoľnej spoločnosti SUEK – „Siberian Coal Energy Company“. Okrem tohto miliardového kolosu vlastní aj jedného z najväčších výrobcov hnojív na svete – firmu EuroChem so sídlom vo Švajčiarsku.

K svojmu majetku sa nedostal privatizáciou, ako to koncom minulého storočia urobila väčšina oligarchov. Podnikať začal ešte ako študent, keď spoločne so spolužiakmi otvoril zmenáreň a v podstate ihneď vstúpil do finančného biznisu. Vo svojich 21 rokoch v Rusku založil banku s názvom MDM. Tá sa postupne stala jednou z najväčších finančných inštitúcií v krajine. Podiel v banke neskôr predal a začal podnikať s uhlím a hnojivami, a stal sa tiež mecenášom vzdelávania v Rusku.

Podnikateľ si dal postaviť superjachtu v hodnote 530 miliónov eur. Keďže aj on sa stal terčom sankcií, začiatkom marca mu loď zhabala talianska finančná polícia. 

7) Ališer Usmanov: Zbohatol už za čias Sovietskeho zväzu

Majetok: 18,4 miliardy dolárov

Alisher UsmanovAlišer Usmanov patrí do Putinovho dôverného okruhu blízkych osôb. S majetkom 18,4 miliardy dolárov sa nachádza na siedmom mieste v rebríčku najbohatších Rusov a v minulom roku si polepšil o vyše 4 miliardy dolárov. Podnikať začal už za čias Sovietskeho zväzu, keď vyrábal plastové a igelitové tašky a vrecúška. Medzi hŕstku najbohatších ho však katapultovala spoločnosť Mettaloinvest, v ktorej je hlavným akcionárom. Firma sa špecializuje na výrobu ocele a jej čistý ročný príjem minulý rok presiahol miliardu dolárov.

Okrem ocele mu „zachutili“ aj telekomunikácie, pretože vlastní druhého najväčšieho mobilného operátora v Rusku, firmu MegaFon, a takisto najväčšiu internetovú spoločnosť Mail.Ru. Podľa odborníkov má najväčší podiel na propagandistickej kampani Ruska, pretože vlastní aj televízne stanice či vydavateľstvo Kommerstant, ktoré v minulosti tvrdo zasiahlo proti kritikom Putina.

Usmanov bol jedným z prvých investorov do Facebooku či v čínskej spoločnosti Xiaomi. Vlastnil tiež podiel v prestížnom futbalovom klube Arsenal Londýn a je mecenášom športu nielen v Moskve, ale vlastne po celom svete. Oceliarsky magnát je jedným z 25 prominentných Rusov, na ktorých EÚ uvalila sankcie za ich väzby na ruskú vládu, a preto mu začiatkom marca Nemci skonfiškovali luxusnú jachtu v hodnote 600 miliónov dolárov. Plavidlo nazvané Dilbar dlhé 156 metrov zadržali v Hamburgu.

6) Gennady Timčenko: Plyn, ropa a hokejová elita

Majetok: 22 miliárd dolárov

Gennady TimchenkoŠiesty najbohatší Rus je oligarcha menom Gennady Timčenko. Za minulý rok si prilepšil o 7,6 miliardy dolárov a pred vojnovou agresiou mal majetok 22 miliárd dolárov. Je blízkym priateľom Vladimira Putina a v minulosti pracoval na ministerstve zahraničného obchodu, či zastával post zástupcu riaditeľa štátnej ropnej spoločnosti. V súčasnosti má podiel v plynárenskej firme Novatek a petrochemickom producentovi Sibur Holding, ktorého čistý ročný príjem je nad hranicou dvoch miliárd dolárov.

Rovnako ako ostatní ruskí miliardári investoval nemalé finančné sumy do športu. Vďaka tomu sa stal predsedom predstavenstva ruskej hokejovej ligy KHL, prezidentom tímu SKA Petrohrad a tiež jedným z vlastníkov fínskeho klubu Jokerit Helsinki. Od ruskej anexie ukrajinských území je na zozname sankcionovaných osôb ako „člen vnútorného kruhu ruského vedenia“. Timčenko je tiež jeden z prvých oligarchov, na ktorého tento rok Veľká Británia uvalila sankcie a prišiel tým už o takmer polovicu svojho čistého majetku, teda o 10,6 miliardy amerických dolárov.

5) Leonid Mikhelson a Vagit Alekperov

Majetok: po 25 miliárd dolárov

Leonid Mikhelson a Vagit AlekperovDvaja biznismeni majú zhodnú hodnotu majetku, ktorá je vyčíslená na 25 miliárd dolárov. Leonid Mikhelson (vpravo) a Vagit Alekperov však podnikajú v odlišných oblastiach. Mikhelson bol donedávna tretí najbohatší Rus, no za uplynulé dva roky ho z tejto pozície vytlačili „väčšie ryby“. Je blízkym biznis partnerom už spomenutého Timčenka a spoluvlastníkom plynárenského koncernu Novatek a petrochemickej firmy Sibur. Mikhelson je však v oboch prípadoch väčšinovým akcionárom, a tak má aj väčší podielov zo ziskov. Na rozdiel od mnohých iných oligarchov nemá v obľube šport a investuje skôr do umenia. Má vlastnú nadáciu, ktorá propaguje ruské umenie a v Moskve zriadil vlastné umelecké centrum. 

Druhý biznismen s hodnotou majetku 25 miliárd dolárov je Vagit Alekperov. Rodený Azerbajdžanec začal kariéru na ropných plošinách v Kaspickom mori, odkiaľ sa počas Sovietskeho zväzu dopracoval až na ministerstvo, kde sa stal námestníkom pre dohľad nad ropným priemyslom. V 90. rokoch minulého storočia využil kontrolu nad ropnými poľami a založil firmu Lukoil. Tá je dnes jednou z najväčších ropných spoločností sveta s čistým príjmom za minulý rok v hodnote vyše 230 miliónov dolárov. Ropa je základom podnikania Alekperova, no v jeho portfóliu sú aj ruské médiá a subjekty z tamojšieho bankového sektora.

Aktuálny rebríček najbohatších Rusov by už zrejme vyzeral inak, pretože sankcie zasiahli aj týchto dvoch miliardárov. Hodnota Mikhelsonovho majetku klesla o 10,2 miliardy amerických dolárov a majetok šéfa ropnej spoločnosti Lukoil V. Alekperova dokonca až o 13 miliárd dolárov, čo je najväčší prepad z 22 ruských miliardárov vedených v indexe agentúry Bloomberg.

4) Vladimir Lisin: Kontroluje trh s oceľou aj prístav v Petrohrade

Majetok: 26,2 miliardy dolárov

Vladimir LisinV minulom roku zaznamenal nárast majetku o viac ako 8 miliárd dolárov a pred vojnou na Ukrajine mu patrilo tretie miesto v rebríčku. Jeho majetok sa v tom čase odhadoval na 26,2 miliardy dolárov. Jeho kariéra sa odštartovala v roku 1992, keď so svojím známym založil skupinu Trans-World Group. Toto konzorcium postupne získalo kontrolu nad oceliarskym aj hliníkovým priemyslom v krajine a aj keď sa v roku 2000 rozpadlo, Lisinovi zostali všetky podiely v sprivatizovaných firmách. V tom istom roku sa stal jediným vlastníkom oceliarskej firmy Novolipetsk Steel, ktorá je jednou z najväčších spoločností v celej federácii.

Okrem ocele sa mu darí aj v lodnej doprave a logistike. Je vlastníkom prístavu v Petrohrade a patria mu aj spoločnosti North-Western Shipping Company či Volga Shipping Company. Zainvestoval tiež do energetiky či bankovníctva a pôsobil ako člen predstavenstva v ruskej Zenit Bank. V súčasnosti je na sankčnom zozname USA aj Európskej únie.

3) Vladimir Potanin: Oligarcha všetkých oligarchov

Majetok: 27 miliárd dolárov

Vladimir PotaninDruhý muž nášho rebríčka je aj druhým najbohatším oligarchom v krajine. Za posledný rok zhodnotil svoj majetok o ďalších 7 miliárd dolárov, a tak s 27 miliardami v portfóliu bol pred vojnovým konfliktom jedným z najbohatších ľudí v krajine. Považuje sa za jedného z najdôležitejších oligarchov v Rusku a má zásluhy na tom, že mnohí terajší ruskí biznismeni vďaka niekdajším prepojeniam na politiku výrazne zbohatli. Počas privatizácie v 90. rokoch vytvoril schému pôžičiek na akcie, ktorá mu zaručila pozíciu medzi najbohatšími Rusmi na dlhé roky. 

Potanin má viac ako tretinový podiel v spoločnosti Norilsk Nickel, ktorá produkuje paládium a nikel. Sú to vzácne kovy, ktorých najväčším vývozcom je práve Rusko, presnejšie on sám. Paládium sa používa v šperkárskom odvetví, nikel v elektrotechnike. Ruský oligarcha sa tiež v minulosti dostal vďaka šikovným machináciám a aukciám k veľkým firmám za trhovo podhodnotené ceny. Dnes vlastní farmaceutický gigant Petrovax Pharm, kontroluje lyžiarske stredisko v Soči a tiež investoval stovky miliónov dolárov do internetových spoločností na Blízkom východe.

Figuruje na zozname amerického ministerstva financií medzi osobami, ktoré sú spojené s Vladimirom Putinom. Po uvalení sankcií na Rusko sa jeho superluxusná jachta presunula na Maldivy, kde sankcie Západu neplatia, a tak je stále v jeho vlastníctve. Okrem iného je tiež známym fanúšikom umenia. Roky finančne podporoval Guggenheimovo múzeum v New Yorku, no po ruskom útoku na Ukrajinu musel opustiť jeho správnu radu.

2) Alexej Mordašov: Oficiálne najbohatší Rus

Majetok: 29 miliárd dolárov

Alexei MordashovPred ruskou inváziou na Ukrajine bol lídrom rebríčka nováčik Alexej Mordašov. Na výslnie sa dostal vďaka medziročnému nárastu majetku o vyše 12 miliárd dolárov. S majetkom cez 29 miliárd dolárov sa tak oficiálne považuje za najbohatšieho človeka v Rusku. V časoch privatizácie založil investičné fondy a odkúpil podiely od pracovníkov, čím sa stal veľkopodnikateľom, ktorého impérium ďalej rástlo a pohlcovalo ďalšie firmy. V súčasnosti je väčšinovým akcionárom oceliarskej skupiny Severstal, ktorá okrem Ruska v minulosti skupovala akcie oceliarskych spoločností aj v USA, najmä v Miami a Columbuse. Neskôr svoje podiely za oceánom predal.

Jeho podnikateľské portfólio je mimoriadne pestré. Okrem toho, že cez jednu zo svojich firiem ťaží zlato na Sibíri, v Afrike i v Kanade je tiež významným spoluvlastníkom spoločnosti TUI Travel, ktorá pôsobí v cestovnom ruchu. Taktiež je jedným z vlastníkov banky Rossiya, mobilného operátora Tele2 Russia, vlastní niekoľko televíznych staníc aj štvrtinu akcií výrobcu parných turbín Power Machines.

Nedávno verejne kritizoval, že na neho Únia uvalila sankcie. Tvrdí, že nemá nič spoločné s politikou a vyzval na ukončenie konfliktu na Ukrajine, ktorý je podľa neho tragédiou pre dva bratské národy. Miliardár prišiel začiatkom marca o 65-miliónovú jachtu, ktorá kotvila na severe Talianska. Jeho druhá loď je pri Seychelách, kde na ňu európske a americké úrady nemajú dosah.

1) Vladimir Putin: Neoficiálny víťaz rebríčka najbohatších

Majetok: od takmer nič až po 200 miliárd dolárov

Vladimir PutinMnohí analytici odhadujú, že skutočným víťazom rebríčka najbohatších Rusov je samotný prezident krajiny. Hoci oficiálne takmer nič nevlastní, niektorí hovoria, že v Rusku môže vlastniť, čo chce, respektíve, že vlastní takmer všetko. Odhadovať jeho majetok je však mimoriadne náročné, vlastnícke štruktúry sú v Rusku nepriehľadné a ťažko tak určiť, kto je skutočným vlastníkom a užívateľom výhod. Navyše, keď správcom jeho majetku môže byť ktorýkoľvek z jemu lojálnych oligarchov.

Považovať Putina za víťaza domáceho rebríčka najbohatších by však nebolo úplne presné. Oficiálne síce má príjem „len“ 140-tisíc amerických dolárov ročne, byt s priemernou rozlohou a tri staršie autá, no niekoľkým expertom sa podarilo odhadnúť približnú hodnotu jeho majetku na 100 až 200 miliárd dolárov. To by znamenalo, že ruský prezident Vladimir Putin nielenže patrí medzi najbohatších ľudí sveta, ale možno je dokonca na samotnom vrchole rebríčka. 

Ďalší oligarchovia, ktorí majú blízko k Putinovi

Roman AbramovichRoman Abramovič sa s Putinom pozná od 90. rokov minulého storočia a jeho majetok pochádza najmä z energetiky a oceliarskeho biznisu. V minulosti bol guvernérom Čukotky. Zatiaľ nie je na sankčnom zozname, no tesne po vojnovej agresii Ruska oznámil, že predáva londýnsky futbalový klub Chelsea, ktorý vlastní takmer 20 rokov. Aktuálne sa zúčastňuje mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou.

 

Oleg DeripaskaOleg Deripaska roky viedol najväčšiu firmu na výrobu hliníka na svete, no neskôr veľkú časť svojho bohatstva stratil počas finančnej krízy. V USA je na sankčnom zozname za jeho úlohu pri ruskej snahe ovplyvniť prezidentské voľby v roku 2016. Deripaska pred niekoľkými dňami vyzval na ukončenie vojny, inak predpovedá Rusku veľké hospodárske problémy.

 

Nikolai Tokarev

Medzi vplyvné osobnosti s väzbami na najvyšších miestach v Rusku patrí aj Nikolaj Tokarev. Ten je riaditeľom Transneftu, ruskej štátnej spoločnosti na prepravu ropy. Pred rozpadom Sovietskeho zväzu slúžil s Putinom v KGB.

 

 

Jurij KovalchukĎalšou osobou s priamou väzbou na ruského prezidenta je Jurij Kovalčuk. Ten je spojený aj s Bankou Rusko a médiá ho pravidelne označujú za Putinovho osobného bankára.

 

 

 

Arkadij a Boris RotenbergovciArkadij a Boris Rotenbergovci sú Putinovi kamaráti z detstva. Ich bohatstvo vzišlo najmä z energetického biznisu a dodnes patria do blízkeho okruhu ruského prezidenta. V USA sú na sankčnom zozname.

 

 

Piotr AvenPiotr Aven je dôležitým akcionárom v spoločnosti Alfa Group, pod ktorú patrí jedna z najväčších ruských bánk Alfa. Meno tohto miliardára sa spomína aj v správe z vyšetrovania ruských zásahov do volieb v USA, ktoré viedol bývalý šéf FBI Robert Mueller. Aven zatiaľ čelí sankciám iba v Európskej únii.

 

Igor SechinIgor Sečin je považovaný za jedného z najdôvernejších a najbližších poradcov Putina, ktorý je zároveň aj jeho osobným priateľom. Kamarátstvo Sečina s Putinom siaha do 90. rokov, keď pre Putina pracoval na radnici v Petrohrade. Údajne ide o druhého najvplyvnejšieho človeka v Rusku a dostal tiež prezývku Darth Vader, či najhrozivejší muž na svete.

logo
Prečítajte si tiež:
2.3.2024 Správy

Kremľu sa rýchlo míňajú rezervy a Putin chce, aby lepšie zarábajúci ľudia aj firmy mali vyššie dane

2.3.2024 (SITA.sk) - Rusko má v pláne zmeniť daňový systém pre fyzické i právnické osoby tak, aby ešte viac platili do štátneho ...

13.2.2024 Správy

Rusko malo vyšší ekonomický rast než bohaté štáty, analytik za tým vidí jednoduché zdôvodnenie

13.2.2024 (SITA.sk) - Podľa predbežných odhadov malo Rusko v minulom roku vyšší rast HDP ako ktorýkoľvek zo siedmich najvyspelejších ...

30.1.2024 Správy

Sankcie proti Rusku sa predlžujú o ďalších šesť mesiacov, rozhodla Rada Európskej únie

30.1.2024 (SITA.sk) - Rada Európskej únie predĺžila o ďalších šesť mesiacov ekonomické sankcie voči Rusku pre jeho agresiu proti Ukrajine. ...

27.10.2023 Správy

Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či hliníkom

27.10.2023 (SITA.sk) - Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či s hliníkom a ďalšie reštrikcie pri dodávkach tovarov ...

9.8.2023 Správy

Spojené štáty opravili účtovnú chybu, Ukrajine pošlú ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov

9.8.2023 (SITA.sk) - Spojené štáty sa chystajú oznámiť ďalšiu pomoc Ukrajine v hodnote 200 miliónov dolárov. Ako referuje web news.sky.com, ...

22.7.2023 Redakcia FinReport

Ukrajinská centrálna banka chce znárodniť Sense Bank, za ktorou stoja ruskí oligarchovia

Ukrajinská centrálna banka oznámila, že znárodní ruskú Sense Bank. Je to jedna z popredných komerčných bánk pôsobiacich v krajine, ...

15.7.2023 Správy

Majetok ruských oligarchov sa postupne dostáva na pôvodnú úroveň, ich bohatstvo narástlo vďaka vojne

15.7.2023 (SITA.sk) - Čistý majetok najbohatších ruských podnikateľov sa postupne dostáva na úroveň z roku 2021. Ako referuje web ...

1.7.2023 Správy

Nedostatok peňazí v Moskve je spôsobený viacerými faktormi, príjmy z ropy a plynu klesli o polovicu

1.7.2023 (SITA.sk) - Ruská vláda začala drasticky znižovať výdavky federálneho rozpočtu po tom, čo príjmy z komodít klesli na polovicu a ...

8.6.2023 Ján Sípos

Európska únia chce odstrihnúť Moskvu od kľúčového trhu s diamantmi

Brusel dáva jasne najavo, že so sankciami voči Kremľu pre jeho agresiu na Ukrajine nekončí. Najnovšie chce pritvrdiť voči dovozu ...

22.5.2023 Správy

Američania po prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine odstránili zo sankčného zoznamu ruského podnikateľa

22.5.2023 (SITA.sk) - Ministerstvo financií Spojených štátov sa po prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine rozhodlo odstrániť zo sankčného ...

20.5.2023 Správy

Európska únia príjme ďalšie sankcie týkajúce sa ruských diamantov, Indiu vníma ako „významného hráča“

20.5.2023 (SITA.sk) -  Európska únia je podľa jej vysokého predstaviteľa „presvedčená“, že na nadchádzajúcom stretnutí G7 v Japonsku ...

10.5.2023 Správy

Európska únia ide radikálne zasiahnuť voči firmám a krajinám, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať sankcie

10.5.2023 (SITA.sk) - Európska únia (EÚ) pripravuje ďalší balík sankcií voči Rusku, ktorý sa zameria na spoločnosti a krajiny, o ktorých ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay