Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Izrael sa zmieril so SAE a Dubaj má šancu zaradiť sa medzi hlavné finančné centrá sveta

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

Prezident Spojených arabských emirátov (SAE) vydal dekrét, ktorým zrušil zákon o bojkote Izraela a umožnil obchodné a finančné dohody medzi oboma krajinami. Dohoda o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a SAE sa zameriava na „podporu bilaterálnej spolupráce s cieľom dospieť k nadviazaniu bilaterálnych vzťahov“.

Spojené arabské emiráty

Foto: Shutterstock

Prezident USA Donald Trump bol dokonca nominovaný na Nobelovu cenu za mier za sprostredkovanie tejto dohody medzi dlhodobými nepriateľmi. Očakáva sa, že dohoda by mohla vyniesť Dubaj, hlavné finančné centrum SAE, na výslnie a zaradiť ho medzi hlavné finančné centrá sveta.

Napäté vzťahy na Blízkom východe

Spojené arabské emiráty bohaté na ropu sú prvým štátom Perzského zálivu, ktorý nadviazal vzťahy s Izraelom v rámci dohody, ktorá prišla uprostred rastúceho napätia Izraela s Iránom. S tým Iránom, ktorý jeho susedia obviňujú z podpory regionálnej nestability.

Napriek napätiu udržiavajú SAE a Irán, ktoré sú od seba vzdialené len 70 kilometrov cez strategický Hormuzský prieliv, diplomatické vzťahy a ekonomické väzby, ktoré generujú miliardy dolárov pre obe strany.

„Teherán nie je v pozícii, aby sa mohol vzdať svojich hospodárskych vzťahov s ktoroukoľvek krajinou, najmä nie so SAE, s ktorými sú prakticky v susedstve,“ uviedla vedúca pracovníčka Globálneho energetického centra Atlantickej rady Ellen R. Wald pre portál Today.

Dohoda Izraela a SAE by mala pripraviť pôdu pre priame ekonomické zblíženie izraelských a iránskych podnikateľov v Spojených arabských emirátoch, ktorí by z týchto vzťahov mohli ťažiť, tvrdia odborníci.

Vedecká pracovníčka Európskej rady pre zahraničné vzťahy Cinzia Bianco pre portál The Times of Izrael povedala, že bude „chvíľu trvať“, kým sa Iránci v SAE stretnú s Izraelčanmi.

„Je dôležité zdôrazniť, že väčšina Iráncov so skutočnými väzbami na Islamskú republiku bola v uplynulých rokoch buď vykázaná, alebo vysťahovaná,“ uviedla.

„Tí Iránci, ktorí zostali v Dubaji alebo v Spojených arabských emirátoch všeobecne, sú ultrapragmatickí podnikatelia, ktorí sa odmietajú zapliesť do akejkoľvek politiky. Niektorí z nich preto považujú túto dohodu za príležitosť, nie za výzvu,“ dodala C. Bianco.

Dubaj ako nové finančné centrum

Dubaj, jeden zo siedmich emirátov, ktoré tvoria SAE, zažíva v súčasnosti obrovský finančný rozmach, pričom jeho ekonomika je založená hlavne na obchode s ropou.

V 50. rokoch, keď už Londýn a New York boli na vrchole svojej slávy, Dubaj nebol väčší ako menšie mestečko s približne 20 000 obyvateľmi, pričom nemal ani letisko. Dnes je to metropola.

Jeho finančné centrum, ktoré sa prvýkrát začalo rozbiehať v 90. rokoch, má v súčasnosti nadregionálne postavenie a slúži ako vstupná brána pre investorov, ktorí začínajú podnikať na Blízkom východe, v južnej Ázii a Afrike.

Silné obchodné a dopravné spojenia podporujú jeho finančné postavenie. Mesto má najväčší umelo vybudovaný prístav na svete a jeho letisko patrí ku kľúčovým tranzitným bodom svetových aerolínií.

Podľa indexu globálnych finančných centier, ktorý od roku 2007 hodnotí mestá podľa celého radu finančných a ekonomických ukazovateľov, Dubaj postupne rastie v tomto rebríčku a teraz sa pohybuje tesne pod hranicou prvej desiatky.

Na porovnanie, ostatné mestá v regióne sú na oveľa nižších priečkach, napríklad Tel Aviv je na 36. mieste a hlavné mesto SAE Abú Dabí je 39.

Globálny finančný index

Dubajský Manhattan združuje najlepších

Srdcom dubajského finančného ekosystému je Dubajské medzinárodné finančné centrum (DIFC). Je to 110-árová finančná zóna v centre mesta, ktorá bola založená v roku 2004. „V súčasnosti v DIFC sídli viac ako 2 500 finančných spoločností, medzi nimi napríklad 17 z 20 najväčších svetových bánk, osem z desiatich popredných svetových právnických firiem a šesť z desiatich najväčších správcov aktív,“ uvádza portál Economist.

Úspech DIFC spočíva predovšetkým v jeho osobitnom daňovom postavení a regulácii. Rovnako ako ďalších 40 voľných finančných zón v SAE určuje svoje vlastné pravidlá. Cudzincom umožňuje úplné vlastníctvo (mimo zón je tento limit obmedzený na 49 %) a nestanovuje žiadne kvóty pre miestny prenájom.

Má aj vlastného regulátora, Dubajský úrad pre finančné služby, ktorý rozhoduje o povoleniach pre podnikanie, kým finančné spoločnosti mimo slobodných zón spadajú pod centrálnu banku a iné národné orgány.

DIFC má tiež svoj vlastný súdny systém založený na obyčajovom práve a na súdoch, ktoré rozhodujú o prípadoch v angličtine. Naproti tomu systém SAE je založený na občianskom práve.

Túto autonómiu oceňujú najmä investori, ktorých právne systémy domovských krajín sú menej spoľahlivé, ako napríklad Indovia, ktorí žartujú, že Dubaj a Singapur sú skutočné finančné hlavné mestá Indie.

Odvrátená strana Dubaja

Podľa odborníkov však najväčšia dlhodobá hrozba pre Dubaj pochádza z jeho vnútra a je ňou postoj mesta ku korupčnému kapitálu. Zo všetkých veľkých svetových finančných centier je Dubaj považovaný za najpofidérnejší.

Je známy hlavne tým, že tu okrem poctivých investorov sídlia aj rôzni obchodníci so zbraňami, práčovne peňazí a spoločnosti, ktoré sa chcú vyhnúť plateniu daní v domovských krajinách.

Spojené arabské emiráty a Irán sú jedinými krajinami Perzského zálivu na americkom zozname „známych jurisdikcií v oblasti prania špinavých peňazí“ a ich peniaze sú pod drobnohľadom pre podozrenie z finančných väzieb na sýrskeho prezidenta.

Nie je preto prekvapením, že Spojené arabské emiráty majú zlé výsledky v poprednom indexe, ktorý meria riziko prania špinavých peňazí. SAE majú v skutočnosti horšie umiestnenie ako niektoré notoricky známe daňové raje, akými sú napríklad Seychely alebo Cyprus.

Náchylnosť krajín na pranie špinavých peňazí

Budúcnosť patrí Číne

Dubajskému medzinárodnému finančnému centru sa úspešne podarilo zvládnuť koronakrízu a do prvej polovice roku 2020 sa tu zaregistrovalo 310 nových spoločností, čo je šesťmesačný rekord. Centrum tým nadviazalo na rekordný rok 2019, v ktorom začalo v DIFC podnikať 493 nových spoločností, medzi nimi napríklad skupina Warrena Buffeta, Berkshire Hathaway.

Tento nepravdepodobný rast spôsobuje najmä záujem ázijských firiem a fintechov. Keďže Dubaj investoval značné prostriedky do spustenia fintechového „akcelerátora“, tvrdí, že je domovom viac ako polovice všetkých fintechov na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Okrem toho politickí a obchodní vodcovia Spojených arabských emirátov za ostatných niekoľko rokov neúnavne pracovali na posilňovaní kontaktov s Čínou a podpisovali dohody hlavne v oblasti logistiky, chemikálií a financií. Nevadili im napríklad ani sankcie uvalené na spoločnosť Huawei zo strany USA, a tieto dohody začínajú prinášať svoje ovocie.

DIFC je sídlom regionálnych riaditeľstiev pre štyri najväčšie čínske banky a tiež niekoľkých veľkých firiem. Aj keď SAE nie sú kľúčovým hráčom v čínskej iniciatíve, Dubaj sa stáva centrom pre čínsku expanziu v tomto regióne. DIFC podľa portálu Economist do roku 2030 očakáva strojnásobenie svojej veľkosti, a vďaka novým východným prepojeniam sa tento cieľ javí ako veľmi pravdepodobný.

logo
Prečítajte si tiež:
18.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa chystá testovať účtovanie peňazí cez blockchain

Hoci sa Európska centrálna banka v posledných dvoch rokoch spomína najmä v súvislosti so zvyšovaním základných úrokových sadzieb, ktoré ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o sociálnom poistení prinesie penzistom vyššie 13. dôchodky

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o sociálnom poistení, v rámci ktorej odhlasovali vznik novej dôchodkovej dávky. Je ňou 13. ...

18.4.2024 Martin Jamnický

Predmanželská zmluva sa na Slovensku uzavrieť nedá, no upraviť bezpodielové spoluvlastníctvo je možné

Snúbenci na Slovensku nemôžu uzavrieť pred svadbou predmanželskú zmluvu a dohodnúť sa tak vopred na vyrovnaní majetku v prípade rozvodu. ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Registrácia daňových subjektov z úradnej moci je opäť o niečo jednoduchšia

Registrácia daňových subjektov Finančnou správou SR z úradnej moci je od polovice apríla tohto roku o niečo jednoduchšia. Daniari totiž ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Spoločnosti Amundi US a Victory Capital sa zlúčia

Spoločnosti Amundi a Victory Capital podpísali Memorandum o porozumení, na základe ktorého sa Amundi US stane strategickým akcionárom vo ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

17.4.2024 Miroslav Mišenko

Ekonomická prognóza: Situácia sa môže zlepšiť, nesmieme však prísť o miliardy z plánu obnovy

Rast ekonomiky a reálnych miezd, pokles inflácie aj úrokových sadzieb. Aj toto očakávajú analytici Národnej banky Slovenska, Rady pre ...

17.4.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle naďalej klesajú, vo februári 2024 o 6,8 %

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to ...

17.4.2024 Robert Juriš

Zubné benefity zdravotných poisťovní sa už o niekoľko dní skončia. Čo bude s ich ďalšími službami?

Poskytovaniu zubných benefitov v zdravotných poisťovniach je koniec. Od mája 2024 budú minulosťou. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že ...

16.4.2024 Redakcia FinReport

Slovensko je v európskom Indexe prosperity až na 24. mieste. Za nami sú už len tri krajiny

Druhé vydanie Indexu prosperity Slovenska zaradilo našu krajinu až na 24. miesto v rámci Európskej únie. Za nami skončili už len Rumunsko, ...

15.4.2024 Robert Juriš

Marcová inflácia klesla na 2,3 %, sme na tom lepšie ako priemer eurozóny

Tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa začiatkom tohto roka výrazne spomalilo. V marci 2024 predstavovalo iba 2,3 %, čo je o desatinu ...

15.4.2024 Redakcia FinReport

Tržby v priemysle a stavebníctve sú stále v mínuse

Tržby vo februári tohto roku rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Na ...

13.4.2024 Redakcia FinReport

Až 93 % Slovákov žije vo vlastnom byte alebo rodinnom dome

Až 93 % občanov Slovenska býva vo vlastnom byte alebo rodinnom dome. V tejto štatistike nás predbiehajú už len Rumuni, kde je vlastníctvo ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Ceny benzínu stúpajú, približujú sa k minuloročným maximám

Ceny oboch druhov benzínov predávaných na Slovensku neprestali rásť ani po veľkonočných sviatkoch. Už niekoľko týždňov za sebou ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa obáva návratu zvýšenej inflácie, úrokové sadzby drží na úrovni 4,5 %

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom poslednom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Nominálne mzdy rastú vo všetkých odvetviach, v niektorých však klesá zamestnanosť

Nominálne mzdy na Slovensku rastú naprieč všetkými odvetviami. Dvojciferným tempom sa zvyšujú v troch z nich. Reálny rast miezd zaznamenalo ...

11.4.2024 Redakcia FinReport

ECB opäť nezmenila svoje úrokové sadzby, rozhodli obavy z možného návratu vysokej inflácie

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom dnešnom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

11.4.2024 Redakcia FinReport

Stavebná produkcia je už tretí mesiac za sebou v mínuse

Produkcia v stavebníctve skončila už tretí mesiac za sebou v mínuse. Tempo poklesu sa však výrazne zmiernilo. Prispelo k tomu najmä ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay