Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Inflácia valcuje rozpočty, tá slovenská je už na úrovni 10,4 %

Robert Juriš Ekonomika Poslať

Ceny tovarov a služieb rastú každý mesiac. Pravdepodobne nie je na svete krajina, ktorá by sa dokázala vyhnúť vysokej inflácii. V červených číslach sa nachádza eurozóna (7,5 %) aj Slovensko (10,4 %). Inflácia na Slovensku je najvyššia za posledných 17 rokov a v krajinách eurozóny dosiaľ nikdy takto vysoko nebola (od roku 1999). Čo na jej zníženie podnikajú jednotlivé centrálne banky?

inflácia

Foto: Shutterstock

Inflácia porastie aj naďalej

Index spotrebiteľských cien za posledný mesiac na Slovensku aj v rámci eurozóny narástol o poldruha percentuálneho bodu. Smerom nahor infláciu ťahajú najmä zvyšujúce sa ceny energií a potravín. Plyn sa v súčasnosti v rámci Európskej únie obchoduje za šesťnásobok svojho dlhodobého priemeru a ceny potravín vyháňa nahor skutočnosť, že ukrajinskí poľnohospodári v tomto roku nestihli zasiať.

Vojna na Ukrajine a čoraz prísnejšie sankcie proti Rusku prevrátili naruby viaceré komoditné trhy, od ropy a plynu, cez kľúčové priemyselné kovy až po potraviny. Práve tie sa aktuálne ukazujú ako najväčší problém. „Index svetových cien potravín FAO v marci vyskočil o 12,6 % na rekordnú úroveň po tom, ako vojna rozvrátila dodávateľské reťazce v čiernomorskom regióne, ktorý je kľúčovým dodávateľom pšenice, kukurice a jedlých olejov pre svetové trhy,“ myslí si komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen.

Ekonómovia predpokladajú, že inflácia v blízkej budúcnosti porastie aj naďalej. Ako kľúčový z dôvodov uvádzajú vojenský konflikt na Ukrajine a ekonomické dôsledky z neho vyplývajúce. Rozhodujúce pre budúcnosť bude, ako dlho ešte vojna potrvá a aké usporiadanie vzťahov, aj tých ekonomických, prinesie do budúcnosti.

Čo je drahšie a o koľko

Pozrime sa podrobnejšie na jednotlivé zložky inflácie. Najvyššiu mieru zdraženia na Slovensku vykazujú energie. To sa negatívne prejavilo na cene za bývanie, ktorá v marci 2022 medziročne stúpla o 14,4 %. „Ceny energií budú v dôsledku ukrajinského konfliktu v krátkodobom horizonte naďalej rásť. Nedávne zvýšenie veľkoobchodných cien ropy a zemného plynu sa v najbližších mesiacoch pravdepodobne vo veľkej miere prenesie aj na spotrebiteľov,“ konštatuje analytik.

No energie nie sú jediným faktorom, ktorý tlačí infláciu nahor. Za potraviny si podľa najnovších dát Štatistického úradu SR medziročne platíme viac o 11,7 %. Inak povedané, nákup potravín, ktorý vlani stál 100 eur teraz vyjde na 112 eur. Najviacej si oproti rovnakému obdobiu minulého roku priplácame za oleje a tuky, ktoré zdraželi o viac ako štvrtinu (26 %), zelenina je drahšia o (24,7 %), chlieb o 14 % a mlieko, syry a vajcia o 12,1 %.

Zdražovalo sa všade

Nárast inflácie sa nevyhol žiadnej z krajín eurozóny. V treťom mesiaci tohto roku rástla v malých aj veľkých krajinách, vo vyspelých a v tých s „lenivšou“ ekonomikou. Aktuálne najvyššia je podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat v Litve (15,6 %) a dvojciferná je aj v Estónsku (14,8 %). Nasleduje Holandsko (11,9 %), Lotyšsko (11,2 %) a hneď za nimi Španielsko (9,8 %), Slovensko (9,5 %), Belgicko (9,3 %) a Grécko (8,0 %). Najväčším „skokanom“ medzi európskymi krajinami v uplynulom mesiaci bolo Holandsko, kde inflácia medzimesačne vzrástla o 4,6 %. Naopak, najnižšia inflácia je aktuálne na Malte (4,6 %), vo Francúzsku (5,1 %), Portugalsku (5,5 %) a Fínsku (5,6 %).

Česká centrálna banka je na 5 %

K boju s infláciou jednotlivé krajiny pristupujú rôzne. Napríklad Česká národná banka (ČNB) už druhým rokom pokračuje v razantnom zvyšovaní základnej úrokovej sadzby. K 1. aprílu 2022 ju zvýšila na rekordných 5 % a tvrdí, že to nebolo naposledy. Analytici očakávajú, že v blízkej budúcnosti ju zdvihne až na 6 %. Príčinou je, že napriek prísnym opatreniam inflácia v krajine stále stúpa. V marci 2022 dosiahla nepríjemne vysokú úroveň 12,7 %.

Negatívnym paralelným sprievodným znakom tohto opatrenia je priebežné zvyšovanie úrokových sadzieb hypotekárnych úverov v krajine. Ich nárast je taký prudký, že panujú obavy, či budú obyvatelia schopní splácať svoje záväzky, a to už v blízkej budúcnosti.

Takmer rovnako vysoko sa dostala aj Poľská centrálna banka, ktorá v apríli zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o celých 100 bázických bodov na 4,5 %. V tomto prípade však hlavným dôvodom nebola len vysoká inflácia, ale tiež pokračovanie oslabovania zlotého voči euru.

V USA budú zvyšovať sedemkrát

K rozhodnutiu zvyšovať kľúčovú úrokovú sadzbu sa odhodlal aj americký Federálny rezervný systém FED. Spoločnosť, ktorá v Spojených štátoch plní funkciu centrálnej banky, v polovici marca 2022 zvýšila svoju referenčnú úrokovú sadzbu na cieľové rozpätie od 0,25 až 0,50 %.

Šéf FED-u Jerome Powell opakovane vyhlásil, že v snahe predísť zakoreneniu vysokej inflácie v USA chce toto opatrenie zopakovať až sedemkrát, vždy o štvrť percentuálneho bodu. Cieľom je úroková sadzba na úrovni 1,75 %, čo by podľa súčasných odhadov malo stačiť na zmiernenie 8,5-percentnej inflácie, ktorá je momentálne na svojom 41-ročnom maxime. 

Úroky zvyšujú aj Briti

Po americkom Federálnom rezervnom systéme FED sa k takémuto kroku odhodlala aj britská centrálna banka Bank of England. Inflácia v krajine dosahuje 30-ročné maximá, a preto sa miestna centrálna banka rozhodla zvýšiť kľúčovú úrokovú sadzbu na 0,75 %.

Smerom do budúcnosti síce avizuje aj ďalšie zvyšovanie úrokov, no zároveň je opatrná v príliš smelých vyhláseniach, pretože si uvedomuje hrozbu možného utlmenia ekonomického rastu, čo by v kombinácii s ďalším nárastom spotrebiteľských cien a prípadným zvýšením nezamestnanosti v krajine mohlo priniesť neželanú stagfláciu.

V Rusku je všetko naopak

Inflácia v Rusku je vyššia ako v ktorejkoľvek európskej krajine. Kým vo februári 2022 sa ešte držala pod hranicou 10 %, v marci vystúpila na 16,7 % a rastie ďalej. Keďže však došlo k posilneniu rubľa na predvojnovú úroveň, vďaka tomu, že ho Rusko začalo viac využívať v zahraničnom obchode na úkor dolára a eura, Ruská centrálna banka prijala prekvapujúce rozhodnutie. Na svojom mimoriadnom zasadnutí znížila kľúčovú úrokovú sadzbu z astronomických 20 % o celých 300 bázických bodov na o niečo prijateľnejších 17 %, a pripravená je ísť ešte nižšie.

ECB zatiaľ vyčkáva

Kým centrálne banky vo viacerých krajinách zvyšujú základné úrokové sadzby, Európska centrálna banka zodpovedajúca za situáciu v eurozóne sa pre tento krok zatiaľ nerozhodla. Z posledného zasadnutia Rady guvernérov ECB vyplynulo, že banka ešte v tomto roku utlmí svoje stimulačné opatrenia v podobe výkupu dlhopisov a až potom začne so zvyšovaním kľúčových úrokových sadzieb. Najskôr by sa tak však malo stať až v treťom štvrťroku tohto roku.

Dovtedy sa však uskutoční ešte niekoľko rokovaní Rady guvernérov ECB a je možné, že pri ďalšom náraste spotrebiteľských cien v krajinách eurozóny pristúpia aj k rýchlejšiemu scenáru prijímania protiinflačných opatrení.

Podľa slov analytika Christophera Dembika zo Saxo Bank však Európsku centrálnu banku v strednodobom horizonte čaká ešte jeden inflačný šok, s ktorým sa bude musieť vyrovnať. Spôsobiť by ho mala kombinácia zelenej transformácie, štrukturálneho nedostatku investícií do energetickej infraštruktúry a pretrvávajúcej problematickej situácie na Ukrajine.

Podľa jeho slov je súčasná inflácia „čokoľvek, len nie prechodná“. V súčasnosti už totiž nie sú vysoké len ceny ropy a energií, ale aj potravín, priemyselných tovarov a služieb. Dôležitým faktorom pre jej ďalší vývin bude priebeh a najmä dĺžka trvania vojnového konfliktu na Ukrajine. A ako kľúčové sa ukazujú výpadky v rámci dodávateľského reťazca, ktoré páchajú čoraz intenzívnejšie ekonomické škody.

bezpecnykurier
bezpecnykurier
bezpecnykurier Chráňte
vašu komunikáciu
bezpecnykurier Dôverné informácie
zabezpečte heslom
bezpecnykurier Diskrétnosť požadujte
aj od vašich partnerov
logo
Prečítajte si tiež:
24.4.2024 Redakcia FinReport

Ako opraviť odpočítanú DPH pri nezaplatení faktúry za tovar alebo službu

Podnikatelia majú pri neplatení faktúry povinnosť opraviť odpočítanú daň z pridanej hodnoty. Malo by ich to motivovať zlepšovať svoju ...

24.4.2024 Roland Régely

Home office alebo hybridná práca? Banky na Slovensku preferujú skôr druhú možnosť

Slovenská sporiteľňa nedávno oznámila, že jej call centrum bude kompletne pracovať z domu. Najväčšia slovenská banka to odôvodnila ...

24.4.2024 Robert Juriš

Prečo je pri umelej inteligencii potrebné vnímať nielen vysoké tržby, ale aj možné riziká

Spoločnosť OpenAI je jednou z firiem, ktorej sa vlani podarilo urobiť takzvanú dieru do sveta. Na báze umelej inteligencie vyvinula chatbot ...

23.4.2024 Redakcia FinReport

Europarlament: Oprava výrobkov za výhodné ceny bude možná aj po uplynutí záruky

Poslanci Európskeho parlamentu schválili pravidlá jednoduchšieho prístupu k opravám tovarov a výrobkov. Žiadať o ne bude možné aj po ...

23.4.2024 Redakcia FinReport

Spotrebiteľská organizácia varuje pred sťahovaním aplikácie Temu

Používanie niektorých mobilných aplikácií môže byť vyslovene škodlivé nielen pre váš mobilný telefón, ale aj pre bankový účet, s ...

23.4.2024 Redakcia FinReport

VÚB banka: Vedenie účtu aj narábanie s hotovosťou budú drahšie

VÚB je ďalšou bankou pôsobiacou na slovenskom finančnom trhu, ktorá ohlásila zmeny v cenníku svojich služieb. Vychádza z nich, že klienti ...

23.4.2024 Zuzana Fryč

Výber PZP nemusí byť len o nízkej cene, dá sa z neho vyťažiť oveľa viac

Pri výbere povinného zmluvného poistenia (PZP) často rozhoduje čo najnižšia cena, keďže mnohí túto poistku považujú len za zákonnú ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Deficit verejných financií sa vlani strojnásobil, prekročil 6 miliárd eur

Hospodárenie Slovenska sa v minulom roku skončilo v hlbokom mínuse. Deficit verejnej správy sa v roku 2023 medziročne výrazne zvýšil, keď ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Na úradoch práce evidujú najmenej nezamestnaných za posledných päť rokov

Nezamestnanosť na Slovensku je opäť o niečo nižšia. Znížila sa druhý mesiac za sebou. Podiel disponibilných uchádzačov o prácu sa ...

22.4.2024 Robert Juriš

Predaj bytov v Bratislave zaznamenal prvé oživenie od roku 2022, ceny stagnujú

Začiatok tohto roka sa na bratislavskom trhu s nehnuteľnosťami niesol v znamení mierneho oživenia. Počas prvých troch mesiacov 2024 sa ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Žiadať o príspevok na zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti je možné do konca apríla 2024

Už len niekoľko dní majú mestá a obce na Slovensku na to, aby požiadali o finančné prostriedky z eurofondov na zaistenie kybernetickej a ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Ekonomika Slovenska vlani rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo, nárast dosiahol „až“ 1,6 %

Ekonomika Slovenska v minulom roku rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo. Na začiatku tohto roku Štatistický úrad SR tvrdil, že to bolo o ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Prémiový benzín už stojí viac ako 1,90 eura, lacnejší sa blíži k hranici 1,70 eura za liter

Liter oboch druhov benzínu oproti predchádzajúcemu týždňu zdražel v priemere o ďalšie dva centy. Ten drahší prémiový 98-oktánový už ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

17.4.2024 Miroslav Mišenko

Ekonomická prognóza: Situácia sa môže zlepšiť, nesmieme však prísť o miliardy z plánu obnovy

Rast ekonomiky a reálnych miezd, pokles inflácie aj úrokových sadzieb. Aj toto očakávajú analytici Národnej banky Slovenska, Rady pre ...

17.4.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle naďalej klesajú, vo februári 2024 o 6,8 %

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to ...

16.4.2024 Redakcia FinReport

Slovensko je v európskom Indexe prosperity až na 24. mieste. Za nami sú už len tri krajiny

Druhé vydanie Indexu prosperity Slovenska zaradilo našu krajinu až na 24. miesto v rámci Európskej únie. Za nami skončili už len Rumunsko, ...

15.4.2024 Robert Juriš

Marcová inflácia klesla na 2,3 %, sme na tom lepšie ako priemer eurozóny

Tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa začiatkom tohto roka výrazne spomalilo. V marci 2024 predstavovalo iba 2,3 %, čo je o desatinu ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay