Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Inflácia: Tempo zdražovania na Slovensku sa spomaľuje, no stále sme vysoko nad priemerom eurozóny

Robert Juriš Ekonomika Poslať

Rýchly odhad Európskeho štatistického úradu Eurostat zo začiatku tohto mesiaca a aktuálne hlbšie dáta Štatistického úradu SR sú tentoraz vo vzácnej zhode. Inflácia na Slovensku v marci 2023 predstavovala 14,8 %. Je to o niečo menej, ako zaznamenala v predchádzajúcich mesiacoch, no je to dvakrát viac, ako dosahuje priemer krajín eurozóny (6,9 %).

inflácia

Foto: Shutterstock

Inflácia rastie už dva roky

„Napriek spomaleniu tempa rastu celkovej inflácie ceny potravín opätovne atakovali doterajšie maximum z decembra minulého roku na úrovni 29 %. Náklady na bývanie, energie a položky súvisiace s bývaním sa mierne znížili a dostali sa na úroveň zo začiatku roka 2022. Ceny pohonných látok klesli medziročne na deflačnú hodnotu, čo sa stalo prvýkrát po dvoch rokoch,“ konštatujú slovenskí štatisti.

Marcová inflácia na Slovensku poklesla na úroveň z októbra minulého roka (rovnako 14,8 %). Medziročne rástla od začiatku roka 2021, pričom vo februári tohto roka tretíkrát v priebehu predchádzajúcich štyroch mesiacov dosiahla svoje doterajšie maximum 15,4 %. Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v marci 2023 medzimesačne vzrástli o 1,2 %.

Čo zdraželo najviac

Podľa dát Štatistického úradu SR boli vyššie ceny zaznamenané vo všetkých 12 sledovaných výdavkových skupinách. Polovica z nich dosiahla medziročný rast nad 10 %. Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú stále rastúce ceny potravín a zvýšenie cien nákladov na bývanie vrátane energií. Ide o dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností, súhrnne tvoria takmer polovicu výdavkov.

Ceny potravín rastú nepretržite už tretí rok. V marci 2023 sa opäť zvýšili na 29 % a dosiahli úroveň z decembra minulého roka. Výrazne rástli ceny mäsa (+30,5 %), chleba a obilnín (+27,2 %), mlieka, syrov a vajec (+35,7 %), ale tiež zeleniny (+32,1 %), olejov a tukov (+28,3 %), cukru a cukroviniek (+30,3 %). Zdraželi aj nealkoholické nápoje (+19,6 %).

Druhý najväčší vplyv na výdavky domácností majú ceny v oblasti bývania a energií. Marcový nárast týchto cien dosiahol 13,6 %, pričom dynamika rastu opäť mierne poklesala, a to už tretí mesiac po sebe. Vyššie ceny boli aj za dodávku vody a rôzne služby týkajúce sa obydlia (+17,8 %).

Dobrou správou je, že ceny v doprave medziročne vzrástli len o 2,2 %, čo je najnižšia hodnota od februára 2021. Tento výsledok bol ovplyvnený na jednej strane rapídnym poklesom cien pohonných látok o 7,1 %, na druhej strane pretrvávajúcim rastom cien na nákup dopravných prostriedkov o 8,2 % a dopravných služieb drahších o 15 %.

Komu vysoké ceny škodia najviac

Stále tiež platí, že inflácia je milosrdnejšia k domácnostiam zamestnancov, teda k rodinám, kde sa o príjem starajú dvaja dospelí ľudia (14,7 %). Horšia je situácia v prípade nízkopríjmových domácností (15,7 %) a domácností dôchodcov (15,8 %).

Kľúčové sadzby sa ešte budú zvyšovať

Centrálne banky v boji so znižovaním inflácie aj v marci tohto roku zvyšovali svoje kľúčové úrokové sadzby. Európska centrálna banka na 3,5 %Federálny rezervný systém (FED) na 5 %.

Podľa slov guvernéra španielskej centrálnej banky Pabla Hernándeza de Cos bude ECB aj naďalej pokračovať v tejto svojej politike. Vyhlásil totiž, že jadrová inflácia v eurozóne je vysoká a je reálny predpoklad, že na tejto úrovni zotrvá až do konca roka.

Podobne sa vyjadrili aj hlavný ekonóm ECB Philip Lane či guvernér NBS Peter Kažimír. Americký FED však určite bude opatrnejší, a to aj preto, lebo marcová inflácia v USA klesla na 5 %, čo je najmenej od mája 2021.

Česko: Má podobnú infláciu ako my na Slovensku

Inflácia v Česku sa dlhé mesiace držala nad úrovňou inflácie na Slovensku. V marci 2023 však výraznejšie poklesla z februárových 16,7 % na úroveň 14,8 %, čo je hladina veľmi podobná tej na Slovensku.

Podľa informácie Českého štatistického úradu sa na tejto pozitívnej informácii podieľa najmä pokles cien potravín, čo sa stalo po prvý raz od októbra 2021. Zlacňovanie je vidieť aj na čerpacích staniciach a tiež v oblasti bývania.

Analytici predpokladajú, že tento trend by mal trvať aj v nasledujúcich mesiacoch, a že už v júli tohto roku by sa inflácia v Česku mohla dostať na jednocifernú úroveň. Celoročnú infláciu v krajine odhadujú na niečo málo viac ako 10 %.

Maďarsko: Inflácia sa stále drží nad úrovňou 25 %

Iná situácia panuje v susednom Maďarsku, kde inflácia tiež síce o máličko klesla, no stále sa drží na vysokých 25,2 %. Medzimesačne sa znížila len o dve desatiny percentuálneho bodu, pričom k spomaleniu rastu cien prispel miernejší rast cien potravín, energií a tovarov dlhodobej spotreby.

Maďarská centrálna banka aktuálne drží svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 13 %. Napriek tomu nedokázala znížiť vysokú infláciu, ale podarilo sa jej oslabiť spotrebiteľský dopyt, a ekonomiku krajiny dostala do technickej recesie.

Švajčiarsko: Inflácia už je pod hranicou 3 %

Švajčiarsko je európskou krajinou mimo združenia eurozóny, ktorá má nižšiu infláciu ako toto zoskupenie 28 krajín. Spotrebiteľské ceny sa tu v marci 2023 oproti marcu 2022 zvýšili len o 2,9 %, čo je najnižšia inflácia za posledných 10 mesiacov, pričom v predchádzajúcom mesiaci dosahovala ešte 3,4 %. Marcové výsledky vo Švajčiarsku sú priaznivejšie, ako očakávali analytici. Okrem nákladov na kultúru a rekreácie klesli prakticky všetky sledované položky. 

Turecko: Tvrdohlavý prezident chce opäť vyhrať voľby

Krajinou s tradične najvyššou infláciou, ktorá sa nachádza v dotyku s Európskou úniou, je Turecko. Aj tu má inflácia klesajúcu tendenciu, keď sa znížila z februárových 55,2 % na marcových 50,5 %. Od jesene minulého roka podľa agentúry Bloomberg poklesla z októbrových 85,5 %, čo bolo najviac za posledných 24 rokov, presne o 35 %.

Za vysokým rastom cien v tejto krajine je potrebné hľadať menovú politiku krajiny, ktorá v Turecku vypukla na sklonku roka 2021. Prispela aj netradičná stratégia prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý miestnu centrálnu banku prinútil, aby postupovala opačne ako všetky ostatné centrálne banky na svete, a teda aby nezvyšovala, ale znižovala svoje kľúčové úrokové sadzby.  

Jeho rozhodnutie bolo motivované snahou nespomaľovať ekonomiku krajiny pri boji s vysokou infláciou pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami, ktoré sa v Turecku uskutočnia už v máji 2023. Hlavným favoritom týchto volieb je práve Erdogan, ktorý by rád zostal prezidentom aj ďalšie volebné obdobie.

78723

Egypt: Devalvovali menu a majú príliš drahé potraviny

Vysoké medziročné ceny tovarov a služieb registrujú v africkom Egypte. Aj tu je však vidieť mierne zlepšenie situácie, keď inflácia v krajine klesla z februárových 32,7 % na marcových 31,9 %. Najzásadnejší rast tu zaznamenali ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré išli medziročne nahor o viac ako 60 %.

Za rastom cien je podľa agentúry Reuters najmä séria devalvácií miestnej meny, s ktorou Egypt začal v marci minulého roka po problémoch spojených s vojnou na Ukrajine. Odvtedy klesla hodnota egyptskej libry oproti doláru približne o polovicu. Káhira sa potom s Medzinárodným menovým fondom (MMF) dohodla na pôžičke vo výške 3 miliardy dolárov.

Krajina má tiež problém s nedostatkom devízových rezerv a pokračujúcimi problémami s dovozom tovarov do Egypta.

Svetová banka zlepšuje prognózy rastu ekonomiky

Mierne zlepšenie situácie v súvislosti s infláciou viedlo Svetovú banku k zlepšeniu prognózy rastu svetovej ekonomiky v tomto roku. Ešte v januári 2023 tvrdila, že tohtoročný rast dosiahne 1,7 %, no v súčasnosti už hovorí o 2 %. Prezident banky David Malpass však varoval pred zvýšením dlhových problémov rozvojových krajín, ako aj pred vyššími cenami ropy a problémami v bankovom sektore.

Ready Made Maklér
Staňte sa samostatným
finančným agentom už dnes.
Robte biznis,
byrokraciu nechajte na nás.
logo
Prečítajte si tiež:
19.4.2024 Eva Sadovská

Dnes (19. apríla) je svetový deň investičných fondov. Ako sa im darí na Slovensku?

Práve 19. apríla sa narodil Abraham van Ketwich, ktorý v roku 1774 založil historicky prvý investičný fond. Investovanie do fondov je ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Ekonomika Slovenska vlani rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo, nárast dosiahol „až“ 1,6 %

Ekonomika Slovenska v minulom roku rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo. Na začiatku tohto roku Štatistický úrad SR tvrdil, že to bolo o ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Odchod do predčasného dôchodku bude po novom menej výhodný

Čerstvo schválená novela zákona o sociálnom poistení priniesla nie jednu, ale hneď dve novinky, ktoré zaujímajú slovenských dôchodcov. ...

19.4.2024 Robert Juriš

OpenAI je najviac financovaná spoločnosť s umelou inteligenciou. Jednorožec vyzbieral už 14 miliárd dolárov

Explozívny rast trhu s umelou inteligenciou pritiahol obrovskú pozornosť investorov rizikového kapitálu, ktorí naliali miliardy dolárov do ...

19.4.2024 Roland Régely

Pomoc s hypotékou sa má po novom týkať aj ľudí s refinancovaným úverom

Štát sa usiluje pomáhať ľuďom so splácaním ich hypotekárnych úverov a po novom chce kompenzovať zvýšené splátky hypoték aj tým, ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Prémiový benzín už stojí viac ako 1,90 eura, lacnejší sa blíži k hranici 1,70 eura za liter

Liter oboch druhov benzínu oproti predchádzajúcemu týždňu zdražel v priemere o ďalšie dva centy. Ten drahší prémiový 98-oktánový už ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o sociálnom poistení prinesie penzistom vyššie 13. dôchodky

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o sociálnom poistení, v rámci ktorej odhlasovali vznik novej dôchodkovej dávky. Je ňou 13. ...

18.4.2024 Martin Jamnický

Predmanželská zmluva sa na Slovensku uzavrieť nedá, no upraviť bezpodielové spoluvlastníctvo je možné

Snúbenci na Slovensku nemôžu uzavrieť pred svadbou predmanželskú zmluvu a dohodnúť sa tak vopred na vyrovnaní majetku v prípade rozvodu. ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

17.4.2024 Miroslav Mišenko

Ekonomická prognóza: Situácia sa môže zlepšiť, nesmieme však prísť o miliardy z plánu obnovy

Rast ekonomiky a reálnych miezd, pokles inflácie aj úrokových sadzieb. Aj toto očakávajú analytici Národnej banky Slovenska, Rady pre ...

17.4.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle naďalej klesajú, vo februári 2024 o 6,8 %

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to ...

16.4.2024 Redakcia FinReport

Slovensko je v európskom Indexe prosperity až na 24. mieste. Za nami sú už len tri krajiny

Druhé vydanie Indexu prosperity Slovenska zaradilo našu krajinu až na 24. miesto v rámci Európskej únie. Za nami skončili už len Rumunsko, ...

15.4.2024 Robert Juriš

Marcová inflácia klesla na 2,3 %, sme na tom lepšie ako priemer eurozóny

Tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa začiatkom tohto roka výrazne spomalilo. V marci 2024 predstavovalo iba 2,3 %, čo je o desatinu ...

15.4.2024 Redakcia FinReport

Tržby v priemysle a stavebníctve sú stále v mínuse

Tržby vo februári tohto roku rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Na ...

13.4.2024 Redakcia FinReport

Až 93 % Slovákov žije vo vlastnom byte alebo rodinnom dome

Až 93 % občanov Slovenska býva vo vlastnom byte alebo rodinnom dome. V tejto štatistike nás predbiehajú už len Rumuni, kde je vlastníctvo ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Ceny benzínu stúpajú, približujú sa k minuloročným maximám

Ceny oboch druhov benzínov predávaných na Slovensku neprestali rásť ani po veľkonočných sviatkoch. Už niekoľko týždňov za sebou ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa obáva návratu zvýšenej inflácie, úrokové sadzby drží na úrovni 4,5 %

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom poslednom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Nominálne mzdy rastú vo všetkých odvetviach, v niektorých však klesá zamestnanosť

Nominálne mzdy na Slovensku rastú naprieč všetkými odvetviami. Dvojciferným tempom sa zvyšujú v troch z nich. Reálny rast miezd zaznamenalo ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay