Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Existujú tri scenáre oživenia slovenskej ekonomiky. Ktorý je ten správny?

Zuzana Fryč Ekonomika Poslať

Pandémia nového koronavírusu zasiahla ekonomiky štátov naprieč kontinentmi. Všetky krajiny budú musieť bojovať s výrazným poklesom ekonomiky a ďalšími negatívnymi vplyvmi pandémie. Bankoví analytici predpovedajú, že verejný dlh Slovenska sa zvýši minimálne o 10 % HDP a dostane sa na hranicu krízy, ktorú sme zažili pred jedenástimi rokmi.

Tri scenáre oživenia Slovenskej ekonomiky

Foto: Shutterstock

Jednou nohou v recesii

HDP v prvom štvrťroku tohto roku medziročne klesol o 3,7 %. Medzikvartálne to predstavuje pokles až o 5,2 %. Slovenská sporiteľňa vo svojej analýze uvádza, že Slovensko je v súčasnosti už jednou nohou v recesii.

Prepad HDP ovplyvnil najmä odstavený automobilový priemysel spolu s poklesom vo viacerých odvetviach služieb. Keďže Slovensko je malou otvorenou ekonomikou, ktorá je vysoko závislá od dopytu a vývozu do okolitých štátov. Export do zahraničia sa v dôsledku pandémie COVID-19 výrazne znížil, čoho výsledkom bol aj prepad čistých vývozov, ktoré sa prejavili v negatívnych číslach medziročného rastu HDP.

Podľa štatistiky VÚB banky bol pokles HDP zapríčinený aj prepadmi v ďalších exportne orientovaných priemyselných odvetviach. Prepad v stavebníctve dosiahol 25,2 %, v obchode 3,3 %, finančných službách 42,1 %, v umení, zábave a rekreácii o 6,8 %. Ziskovosť súkromných firiem klesla až o 63,4 %.

Spotreba domácností stále rastie, aj keď medziročne pomalším tempom o 1 %. Rast sa však stále drží v kladných číslach. Z analýz vyplýva, že karanténne opatrenia, ako napríklad zavreté obchody, ekonomiku brzdili oveľa menej ako spomínaný prepad vývozu a investícií.

Nezamestnanosť môže vzrásť až na 9,5 %

Pandémia zasiahla aj zamestnanosť. Tá zaznamenala medziročný pokles o 1,4 % a miera nezamestnanosti sa zvýšila na 6 %, čím sa dostala na hodnotu blízku tej, ktorú sme registrovali na konci roka 2017. Potrebné je dodať, že na konci roka 2019 bola na Slovensku nezamestnanosť na úrovni historického minima 5,6 %. Výsledky prieskumu VÚB banky ukazujú, že najviac pracovníkov ubudlo v odvetviach dopravy a skladovania, ubytovania a stravovania, a v zdravotníctve a sociálnej pomoci.

Výhľady do budúcnosti na trhu práce nie sú príliš optimistické. Ekonomická analýza SLSP predpovedá celkovo vyššiu mieru nezamestnanosti ako pred pandémiou. Tá sa môže vyšplhať v priemere až na 9,5 %. Negatívne vplyvy pandémie by mohla zmierniť vhodná a rýchla fiškálna politika.

Tempo rastu nominálnych miezd sa spomalilo menej, ako sa očakávalo. Relatívne dobré výsledky sú odrazom rastu minimálnej mzdy a zvyšovania miezd vo verejnom sektore, ktoré prebiehali na začiatku tohto roka. Nominálne mzdy medziročne vzrástli o 6,2 %.

Opatrenia vlády SR a Európskej únie by však mali nárast nezamestnanosti zmierniť a chrániť pracovné miesta ľudí. Na európskej úrovni bol zavedený nový finančný nástroj na podporu zamestnanosti v členských krajinách. Slovensko má v rámci tejto iniciatívy možnosť využiť približne 1 miliardu eur na zlepšenie situácie na trhu práce. Mieru zamestnanosti sa snaží udržať aj vláda svojimi opatreniami pre živnostníkov, malé, stredné či veľké podniky, ktorým tak chce uľahčiť zvládnutie koronakrízy.

Zadlženie štátu sa výrazne prehĺbi

Analýza UniCredit Bank odhaduje, že deficit verejných financií by sa na Slovensku kvôli pandémii COVID-19 mohol tento rok vyšplhať až k 10 % HDP. Tento deficit sa na Slovensku už v minulom roku prehlboval o 0,25 percentuálneho bodu z 1,05 % na 1,30 % HDP. Ešte výraznejšie však zaostal za plánom vyrovnaného rozpočtu, ktorý pre rok 2019 schválila vláda a parlament.

Výrazné zvýšenie deficitu verejných financií sa zákonite prejaví aj na prudkom raste verejného dlhu, ktorý sa na základe prognózy UniCredit Bank môže zvýšiť až nad úroveň 60 % HDP. Podobný odhad rastu verejného dlhu má aj Slovenská sporiteľňa. Tá očakáva, že verejný dlh sa dostane na úroveň viac než 55 % HDP. To je blízko úrovni, na akej sme boli v roku 2009. V posledných rokoch sa Slovensku pomalým tempom darilo verejný dlh znižovať. Za rok 2019 podiel verejného dlhu na HDP klesol o 1,4 percentuálneho bodu, veľmi tesne pod 48 % HDP.

Verejné výdavky v minulom roku rástli výraznejšie než verejné príjmy, a to aj napriek tomu, že ich nárast tlmili nižšie verejné investície. Zvýšené výdavky bývalej vlády sme mohli vidieť v podobe rôznych sociálnych balíčkov pred parlamentnými voľbami.

Mali sme šetriť viac, menej míňať

V súčasnosti sa slovenská ekonomika nachádza v situácii, keď by sa jej zišli väčšie úspory. „Mohli sme šetriť viac, vďaka čomu by sme sa teraz nemuseli tak výrazne zadlžovať,“ tvrdí hlavná ekonómka SLSP Mária Valachyová. Do budúcna by podľa nej pre Slovensko bolo prínosom snažiť sa o prebytok verejných financií, čo sa však v histórii našej republiky ešte nestalo. Pre porovnanie, susedné Česko patrí medzi päť najmenej zadlžených štátov EÚ s verejným dlhom na úrovni 31,1 % HDP. 

Narastajúci verejný dlh bude musieť Slovensko v budúcnosti splatiť, preto sa dá očakávať znižovanie množstva výdavkov v jednotlivých sektoroch. „Musíme si uvedomiť, že rôzne sociálne podpory a ďalšie výdavky budú musieť byť v budúcnosti výrazne nižšie,“ upozornila Valachyová. Na druhej strane však možno vďaka súčasným záchranným opatreniam nebude v budúcnosti na Slovensku také veľké množstvo ľudí ohrozených chudobou. 

Sme závislí od reštartu eurozóny

Oživenie slovenskej ekonomiky závisí nielen od našich vlastných aktivít, ale aj od našich zahraničných partnerov. „Pre nás bude kľúčové to, akým štýlom sa naštartuje eurozóna. Na druhej strane, pre rýchlejší návrat môžeme urobiť isté opatrenia aj sami,“ vysvetlila hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová

Pre oživenie ekonomiky sú možné tri scenáre. Najoptimistickejší je v tvare písmena V, čo predstavuje prudký prepad ekonomiky v čase krízy a následné prudké ozdravenie ekonomiky. Dobrým variantom by bolo aj oživenie ekonomiky v tvare písmena U. To by predstavovalo síce pomalší návrat, ale naša ekonomika by sa nakoniec dokázala vrátiť na úroveň ekonomického rastu. „Z nášho pohľadu by bol najlepší scenár na oživenie ekonomiky roztiahnuté písmeno V až písmeno U,“ zdôraznila analytička SLSP Katarína Muchová

Podobný scenár potvrdila aj Tatra banka. „Už od tretieho kvartálu tohto roka očakávame postupný rast ekonomiky nielen tej slovenskej, ale aj západoeurópskej. Recesia by mala mať tvar V,“ uviedol analytik Tatra banky Juraj Valachy.

Je tu však aj tretí scenár, ktorý už optimistický nie je. Pre našu ekonomiku by predstavoval tvar písmena L, čo by znamenalo prepad a dlhé zotrvávanie na veľmi nízkej úrovni podpriemerného ekonomického rastu niekoľko rokov. Ten však analytici nepredpokladajú.

Pomôcť by mali automobilky

Keďže automobilový priemysel prispieva až 13 percentuálnymi bodmi k celkovému výkonu našej ekonomiky, naštartovanie automobiliek by malo na slovenskú ekonomiku priaznivý efekt. Všetko však závisí od oživenia ekonomík štátov, s ktorými naše automobilky obchodujú. 

„Až 99,7 % výroby automobiliek smeruje na export do zahraničia – do Nemecka, USA alebo Číny. Aby sme sa mohli vrátiť k štandardnej produkcii, je dôležité globálne oživenie ekonomík aj u týchto odberateľov,“ vysvetľuje analytička SLSP Katarína Muchová

EÚ je pripravená požičať 1 000 miliárd eur

Analytici sa zhodujú, že v dobrých časoch sa malo viac šetriť. Aktuálna krízová situácia si totiž vyžaduje veľké opatrenia súčasnej vlády. Len tie priame nás budú stáť 4 miliardy eur. „Vláda pripravila priame opatrenia v hodnote 4 miliardy eur, pripravujú sa vládne garancie, ktoré by mali pomôcť bankám poskytovať úvery, a odsúhlasených už bolo viacero známych opatrení, ktoré by mali pomôcť k znovuobnoveniu ekonomického rastu,“ konštatuje ekonómka Mária Valachyová

Pomocnú ruku nielen vláde, ale aj súkromnému sektoru, podáva v období koronakrízy aj Európska centrálna banka (ECB). Pomoc má podobu nových programov likvidity, čo znamená väčšie presúvanie peňazí do eurozóny nákupom aktív. „Európska centrálna banka spustila program, v ktorom nepriamo odkupuje cenné papiere prostredníctvom národných bánk od finančných inštitúcií a následne im za tieto cenné papiere vypláca peniaze,“ vysvetlila analytička Katarína Muchová

Tento program nákupu dlhopisov ECB predstavila v marci v hodnote 120 miliárd eur. Neskôr pridala druhý, tzv. pandemický núdzový program nákupu aktív v hodnote 750 miliárd eur, ktoré plánuje nakúpiť do konca tohto roka 2020. Takto uľahčí vládam štátov eurozóny požičiavanie peňazí na riešenie vplyvov súčasnej krízy. Tieto veľké opatrenia ECB predstavujú až 7 % HDP eurozóny. 

Okrem pomoci ECB prichádza množstvo financií aj od Európskej komisie. „Je výborné, že aj Európska komisia veľmi promptne zareagovala a na Slovensko posiela približne dve miliardy na boj s krízovou situáciou,“ dodáva analytik Tatra banky Juraj Valachy.

Slovensko s rekordným prepadom dovozu aj vývozu
Štatistický úrad SR začiatkom júna zverejnil údaje zahraničného obchodu za apríl 2020. V prípade dovozu aj vývozu prišlo k rekordnému medziročnému poklesu. Kým dovoz tovarov bol o 36,6 % nižší ako vlani, vývoz poklesol ešte výraznejšie, až o 43,0 %. Celkovo aprílový dovoz na úrovni 4,2 mld. eur bol vyšší ako vývoz na úrovni 3,7 mld. eur.

Negatívna bilancia
V apríli výraznejší prepad zaznamenal dovoz aj vývoz strojov a prepravných zariadení (dovoz klesol o 49,1 % a vývoz o 52,0 %) a taktiež rôznych priemyselných výrobkov (dovoz klesol o 40,5 % a vývoz o 36,2 %). Viaceré skupiny tovarov zaznamenali, ako v dovoze, tak aj vo vývoze, medziročný pokles o pätinu až tretinu.

Miernejší pokles bol zaznamenaný v prípade potravín a živých zvierat, pretože v apríli medziročne klesol dovoz o 5,8 % a vývoz o 1,0 %. V prípade chemikálií a príbuzných výrobkov inde nezaradených vývoz síce poklesol o 19,5 %, ale ich dovoz bol medziročne v apríli vyšší o takmer osem percent.

„Slovensko je malá, otvorená a proexportne orientovaná ekonomika. Jej vývoj veľmi závisí práve od zahraničného obchodu, od záujmu našich zahraničných obchodných partnerov o naše produkty. Naša ekonomika zaznamenáva prepad, pričom jej opätovné naštartovanie nebude závisieť iba od domáceho dopytu, ale práve a vo veľkej miere už od spomínaného dopytu zo zahraničia,“ konštatuje Eva Sadovská, analytička WOOD & company.

 

bezpecnykurier
bezpecnykurier
bezpecnykurier Chráňte
vašu komunikáciu
bezpecnykurier Dôverné informácie
zabezpečte heslom
bezpecnykurier Diskrétnosť požadujte
aj od vašich partnerov
logo
Prečítajte si tiež:
19.4.2024 Eva Sadovská

Dnes (19. apríla) je svetový deň investičných fondov. Ako sa im darí na Slovensku?

Práve 19. apríla sa narodil Abraham van Ketwich, ktorý v roku 1774 založil historicky prvý investičný fond. Investovanie do fondov je ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Odchod do predčasného dôchodku bude po novom menej výhodný

Čerstvo schválená novela zákona o sociálnom poistení priniesla nie jednu, ale hneď dve novinky, ktoré zaujímajú slovenských dôchodcov. ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa chystá testovať účtovanie peňazí cez blockchain

Hoci sa Európska centrálna banka v posledných dvoch rokoch spomína najmä v súvislosti so zvyšovaním základných úrokových sadzieb, ktoré ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o sociálnom poistení prinesie penzistom vyššie 13. dôchodky

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o sociálnom poistení, v rámci ktorej odhlasovali vznik novej dôchodkovej dávky. Je ňou 13. ...

18.4.2024 Martin Jamnický

Predmanželská zmluva sa na Slovensku uzavrieť nedá, no upraviť bezpodielové spoluvlastníctvo je možné

Snúbenci na Slovensku nemôžu uzavrieť pred svadbou predmanželskú zmluvu a dohodnúť sa tak vopred na vyrovnaní majetku v prípade rozvodu. ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Registrácia daňových subjektov z úradnej moci je opäť o niečo jednoduchšia

Registrácia daňových subjektov Finančnou správou SR z úradnej moci je od polovice apríla tohto roku o niečo jednoduchšia. Daniari totiž ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

17.4.2024 Miroslav Mišenko

Ekonomická prognóza: Situácia sa môže zlepšiť, nesmieme však prísť o miliardy z plánu obnovy

Rast ekonomiky a reálnych miezd, pokles inflácie aj úrokových sadzieb. Aj toto očakávajú analytici Národnej banky Slovenska, Rady pre ...

17.4.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle naďalej klesajú, vo februári 2024 o 6,8 %

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to ...

16.4.2024 Redakcia FinReport

Slovensko je v európskom Indexe prosperity až na 24. mieste. Za nami sú už len tri krajiny

Druhé vydanie Indexu prosperity Slovenska zaradilo našu krajinu až na 24. miesto v rámci Európskej únie. Za nami skončili už len Rumunsko, ...

15.4.2024 Robert Juriš

Marcová inflácia klesla na 2,3 %, sme na tom lepšie ako priemer eurozóny

Tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa začiatkom tohto roka výrazne spomalilo. V marci 2024 predstavovalo iba 2,3 %, čo je o desatinu ...

15.4.2024 Redakcia FinReport

Tržby v priemysle a stavebníctve sú stále v mínuse

Tržby vo februári tohto roku rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Na ...

13.4.2024 Redakcia FinReport

Až 93 % Slovákov žije vo vlastnom byte alebo rodinnom dome

Až 93 % občanov Slovenska býva vo vlastnom byte alebo rodinnom dome. V tejto štatistike nás predbiehajú už len Rumuni, kde je vlastníctvo ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Ceny benzínu stúpajú, približujú sa k minuloročným maximám

Ceny oboch druhov benzínov predávaných na Slovensku neprestali rásť ani po veľkonočných sviatkoch. Už niekoľko týždňov za sebou ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa obáva návratu zvýšenej inflácie, úrokové sadzby drží na úrovni 4,5 %

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom poslednom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Nominálne mzdy rastú vo všetkých odvetviach, v niektorých však klesá zamestnanosť

Nominálne mzdy na Slovensku rastú naprieč všetkými odvetviami. Dvojciferným tempom sa zvyšujú v troch z nich. Reálny rast miezd zaznamenalo ...

11.4.2024 Redakcia FinReport

ECB opäť nezmenila svoje úrokové sadzby, rozhodli obavy z možného návratu vysokej inflácie

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom dnešnom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

11.4.2024 Redakcia FinReport

Stavebná produkcia je už tretí mesiac za sebou v mínuse

Produkcia v stavebníctve skončila už tretí mesiac za sebou v mínuse. Tempo poklesu sa však výrazne zmiernilo. Prispelo k tomu najmä ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay