Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Dôchodkový a sociálny systém – ako ďalej?

Jana Poláčiková Ekonomika Poslať

Sociálny systém je zložitý spoločenský organizmus, ktorý sprevádza každého človeka od narodenia až po jeho smrť. Je odrazom kultúrnej vyspelosti spoločnosti.

Nemá jasne vymedzené hranice a možno doň zahrnúť dane, sociálne poistenie, zdravotníctvo, legislatívu, ktorá upravuje pracovnoprávne vzťahy, školstvo, dokonca aj bývanie. Odborníci hovoria o systéme sociálnych udalostí alebo rizík, ktoré sú kryté politickým a administratívnym  aparátom štátu. Za rizikové udalosti sú zvyčajne považované choroba, staroba, detstvo, nezamestnanosť, strata živiteľa, invalidita, materstvo a chudoba. Možno skonštatovať, že rizikové udalosti predstavujú celý život jedinca, no tomu súčasnému sociálnemu systému chýba vzdelávanie, ktoré je takisto jeho súčasťou, a ktoré je už dnes katalyzátorom zmien na pozadí štvrtej priemyselnej revolúcie Industry 4.0.

Od roku 2003, keď SR pristúpila k najrozsiahlejšej reforme dôchodkového systému od systému jedného piliera založeného na stanovených dávkach PAYG (pay as you go), po systém stojaci na troch pilieroch. 

 

Každý z troch pilierov má svoje špecifiká a charakteristiky. Prvý pilier je povinné dôchodkové poistenie dávkovo definované a priebežne financované a spravované sociálnou poisťovňou. Druhý pilier je príspevkovo definované poistenie financované prostredníctvom kapitalizácie, ktoré spravujú dôchodkové správcovské spoločnosti. Tretí pilier znamená príspevkovo definované poistenie financované prostredníctvom kapitalizácie, ktoré spravujú doplnkové dôchodkové spoločnosti.

Za 14 rokov od zavedenia dôchodkovej reformy a sociálneho systému bol tento niekoľkokrát „otvorený“, čím bola podkopaná filozofia samotnej reformy. Tá predpokladá dlhodobú, teda minimálne dvadsaťročnú účasť v systéme pravidiel a stabilných podmienok zhodnotenia financií.

Problémom systému troch pilierov doposiaľ bol neustále sa meniaci odvodový systém medzi prvým a druhým pilierom, taktiež pravidelne sa meniace podmienky nakladania s nasporenými dôchodkovými prostriedkami. To sa týka viacerých oblastí od dedenia až po spôsoby vyplatenia, čím sa znižoval záujem poistencov vstupovať do druhého a tretieho piliera.

Negatívnym faktorom bolo v roku 2008 aj vypuknutie hypotekárnej, neskôr finančnej, potom dlhovej, dnes monetárnej krízy, ktorá bude metamorfovať. Aj v tomto turbulentnom období sa správala väčšina európskych vlád zodpovedne a dôchodkové systémy, s výnimkou Grécka, sanovala v kontinuálnej línii. Ani jedna zo slovenských vlád však doteraz nepochopila, že tento sociálny organizmus potrebuje právnu istotu a stálosť podmienok pre svoje fungovanie. Platí to bezpodmienečne a bez ohľadu na ideologické zafarbenie vlád.

Týchto 14 rokov takisto ukázalo, že tak ako všetky doterajšie vlády, dokázali rozrýpať jeho podmienky administrácie, ako na jeho začiatku, tak aj počas jeho zhodnocovania. Rovnako tak ani jedna vláda ho nedokázala, či snáď nechcela, nastaviť tak, aby na jeho konci – človek v akejkoľvek krízovej životnej situácii, neprepadal cez obrovské oká sociálnej siete do pásma chudoby. V koncovke je systém nefunkčný, nepružný, prebyrokratizovaný, nekompetentný, neproduktívny, predražený a neefektívne distribuovaný. To znamená, že zamestnáva obrovskú masu úradníkov, ktorí si vzájomne vytvárajú agendu, a v ktorej sa človek v ťažkej životnej situácii stráca. 

Pracujúca chudoba a „nezamestnateľní“

Pracujúca chudoba sa stáva trendom v politike zamestnanosti Slovenska. Štatistický úrad SR  k 31. decembru minulého roka zaznamenal 2,34 milióna zamestnaných. Z toho približne 5 %, teda 117-tisíc s minimálnou mzdou. Sociálna poisťovňa evidovala k rovnakému dátumu 215-tisíc zamestnancov s vymeriavacím základom, ktorý bol pod hranicou alebo na úrovni minimálnej mzdy.

Podľa týchto istých údajov až 144-tisíc zamestnancov vo verejnej správe dosahuje základ mzdy hlboko pod úrovňou minima, len 292 eur. Zvyšné dorovnanie do hranice minimálnej mzdy predstavuje jej pohyblivú zložku.

Reálne sa percentuálny podiel pracujúcej chudoby pohybuje na úrovni 10 – 15 % a má vzrastajúci trend, čo je vzhľadom k udržateľnosti budúceho vývoja generovania odvodov do sociálneho poistného systému už na úrovni rizika. 

Štát tak predstavuje najslabší článok a najväčší rizikový faktor pre vývoj zdravého a efektívneho sociálneho a dôchodkového systému na Slovensku.

Podľa údajov Úradu práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) bolo k 30. marcu 2017 evidovaných 219 149 nezamestnaných. Z toho 126-tisíc bolo bez práce dlhšie ako jeden rok a 59-tisíc mimo pracovného trhu viac ako štyri roky. Približne 21 % nemalo zatiaľ žiadny pracovný pomer, napriek akútnemu nedostatku pracovných síl v niektorých výrobných sektoroch. Táto skupina sa dostala do veľmi ťažkej životnej situácie, ktorú už nedokáže bez podpory štátu riešiť, keďže je zaťažená exekúciami, a preto sú z dlhodobého hľadiska „nezamestnateľní“. Každý rok narastá počet exekúcií o 540-tisíc. Z celkového počtu 3,5 milióna exekúcií evidovaných na súdoch v roku 2017 má štát približne 40 % podiel na pohľadávkach na daniach, na sociálnom poistení, na zdravotnom poistení – v tom sociálna poisťovňa a Všeobecná zdravotná poisťovňa. Iba približne 40-tisíc exekúcií sa týka dôchodcov.

Absurdnosť a obludnosť systému spočíva v tom, že ten istý štát, ktorý má riešiť krízové situácie svojich občanov, zároveň generuje skoro polovicu klientov systému, z ktorého im má pomôcť vystúpiť a ktorí sú v ňom zacyklení na niekoľko generácií.

Feminizácia chudoby

Sociológovia bijú na poplach a upozorňujú na úplne nový fenomén, na takzvanú feminizáciu chudoby.

Donedávna prevládal názor, že najohrozenejšou skupinou obyvateľstva sú dôchodcovia. Najohrozenejšou skupinou obyvateľstva sú dnes mladé rodiny s malými deťmi, ktoré sú zaťažené hypotékami na niekoľko desaťročí, pretože štát a samospráva rezignovali na bytovú politiku, ktorá je katalyzátorom pre zvrátenie negatívneho trendu demografického vývoja Slovenska. Akákoľvek nečakaná krízová situácia ohrozuje ich sociálny štandard. Rodiny sa dostávajú pod obrovský tlak z neistoty príjmov a neschopnosti riadenia rodinných účtov.  Rodiny sa rozpadávajú, každé druhé dieťa vyrastá v neúplnej rodine, v 95 % týchto rodín sa samoživiteľkami stávajú ženy – matky, a prepadávajú sa tak do pásma chudoby.

 

Napriek svojim schopnostiam dosahujú v porovnaní s mužmi nižšie mzdy na rovnakých pracovných pozíciách, nedokážu sa uplatniť na pracovnom trhu pri návrate z materskej dovolenky, zároveň sú zväčša prvé prepúšťané z organizačných dôvodov. Dokonca aj vo výške starobných dôchodkov zaostávajú za dôchodcami mužmi. A to všetko napriek zvyšujúcemu sa výberu priebežného poistného systému, neustále sa zvyšujúcim odvodom do sociálneho systému, najnižšiemu štátnemu dlhu v histórii Slovenska, znižujúcej sa miere nezamestnanosti a skvelým makroekonomickým výsledkom.

Z dlhodobého porovnania mesačných štatistík ÚPSVaR sú poberateľmi sociálnych dávok vo väčšej miere ženy. Ukazujú to údaje za apríl 2017. Len v jednom jedinom type sociálnych dávok – Príspevok na pohreb, je pomer prijímateľov muži a ženy približne rovnaký.

Nepriaznivý demografický vývoj SR kopíruje demografický vývoj EÚ. Na rozdiel od vyspelej Európy však Slovensko rezignovalo na rodinu a rodinnú politiku, na dôstojnú prácu a život, na sociálny štandard, na kvalitné a zmysluplné vzdelanie, ktoré je akcelerátorom všetkých zmien, ktoré nezvládneme s nastupujúcou priemyselnou revolúciou Industry 4.0.

Čaká nás civilizačná zmena globálneho charakteru, akú ľudstvo ešte vo svojej histórii nezažilo. Integrácia digitálnych technológií so zmenou charakteru práce zásadným spôsobom zmenia výrobné technológie, spotrebiteľské správanie, predefinujú sa pracovné pozície, trh práce, kľúčové kompetencie a zručnosti, samotné myslenie a vzdelávanie. Zmenia sa aj ekonomické a sociálne vzťahy, ktorých prirodzeným dôsledkom bude radikálna zmena dôchodkového a sociálneho systému. A určite to nebude len o neskoršom odchode do dôchodku alebo o valorizácii sociálnych dávok.

Zdroj: Spracované podľa:

ÚPSVaR: Mesačná štatistika 2016, 1 – 4/2017

Analýza sociálneho systému INESS (Bratislava, február 2006)

ŠR SR 2015

Kvartálne štatistické zisťovania 2016 – 2017 – ŠÚ SR, NBS

Slovenská komora exekútorov

logo
Prečítajte si tiež:
19.4.2024 Eva Sadovská

Dnes (19. apríla) je svetový deň investičných fondov. Ako sa im darí na Slovensku?

Práve 19. apríla sa narodil Abraham van Ketwich, ktorý v roku 1774 založil historicky prvý investičný fond. Investovanie do fondov je ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Ekonomika Slovenska vlani rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo, nárast dosiahol „až“ 1,6 %

Ekonomika Slovenska v minulom roku rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo. Na začiatku tohto roku Štatistický úrad SR tvrdil, že to bolo o ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Odchod do predčasného dôchodku bude po novom menej výhodný

Čerstvo schválená novela zákona o sociálnom poistení priniesla nie jednu, ale hneď dve novinky, ktoré zaujímajú slovenských dôchodcov. ...

19.4.2024 Robert Juriš

OpenAI je najviac financovaná spoločnosť s umelou inteligenciou. Jednorožec vyzbieral už 14 miliárd dolárov

Explozívny rast trhu s umelou inteligenciou pritiahol obrovskú pozornosť investorov rizikového kapitálu, ktorí naliali miliardy dolárov do ...

19.4.2024 Roland Régely

Pomoc s hypotékou sa má po novom týkať aj ľudí s refinancovaným úverom

Štát sa usiluje pomáhať ľuďom so splácaním ich hypotekárnych úverov a po novom chce kompenzovať zvýšené splátky hypoték aj tým, ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Prémiový benzín už stojí viac ako 1,90 eura, lacnejší sa blíži k hranici 1,70 eura za liter

Liter oboch druhov benzínu oproti predchádzajúcemu týždňu zdražel v priemere o ďalšie dva centy. Ten drahší prémiový 98-oktánový už ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o sociálnom poistení prinesie penzistom vyššie 13. dôchodky

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o sociálnom poistení, v rámci ktorej odhlasovali vznik novej dôchodkovej dávky. Je ňou 13. ...

18.4.2024 Martin Jamnický

Predmanželská zmluva sa na Slovensku uzavrieť nedá, no upraviť bezpodielové spoluvlastníctvo je možné

Snúbenci na Slovensku nemôžu uzavrieť pred svadbou predmanželskú zmluvu a dohodnúť sa tak vopred na vyrovnaní majetku v prípade rozvodu. ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

17.4.2024 Miroslav Mišenko

Ekonomická prognóza: Situácia sa môže zlepšiť, nesmieme však prísť o miliardy z plánu obnovy

Rast ekonomiky a reálnych miezd, pokles inflácie aj úrokových sadzieb. Aj toto očakávajú analytici Národnej banky Slovenska, Rady pre ...

17.4.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle naďalej klesajú, vo februári 2024 o 6,8 %

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to ...

16.4.2024 Redakcia FinReport

Slovensko je v európskom Indexe prosperity až na 24. mieste. Za nami sú už len tri krajiny

Druhé vydanie Indexu prosperity Slovenska zaradilo našu krajinu až na 24. miesto v rámci Európskej únie. Za nami skončili už len Rumunsko, ...

15.4.2024 Robert Juriš

Marcová inflácia klesla na 2,3 %, sme na tom lepšie ako priemer eurozóny

Tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa začiatkom tohto roka výrazne spomalilo. V marci 2024 predstavovalo iba 2,3 %, čo je o desatinu ...

15.4.2024 Redakcia FinReport

Tržby v priemysle a stavebníctve sú stále v mínuse

Tržby vo februári tohto roku rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Na ...

13.4.2024 Redakcia FinReport

Až 93 % Slovákov žije vo vlastnom byte alebo rodinnom dome

Až 93 % občanov Slovenska býva vo vlastnom byte alebo rodinnom dome. V tejto štatistike nás predbiehajú už len Rumuni, kde je vlastníctvo ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Ceny benzínu stúpajú, približujú sa k minuloročným maximám

Ceny oboch druhov benzínov predávaných na Slovensku neprestali rásť ani po veľkonočných sviatkoch. Už niekoľko týždňov za sebou ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa obáva návratu zvýšenej inflácie, úrokové sadzby drží na úrovni 4,5 %

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom poslednom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Nominálne mzdy rastú vo všetkých odvetviach, v niektorých však klesá zamestnanosť

Nominálne mzdy na Slovensku rastú naprieč všetkými odvetviami. Dvojciferným tempom sa zvyšujú v troch z nich. Reálny rast miezd zaznamenalo ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay