Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Čo bude s britskými záväzkami voči EÚ po brexite? (Otázky a odpovede)

Ján Beracka Ekonomika Poslať

Koncom marca britská premiérka Theresa Mayová oficiálne aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy a odštartovala tak proces odchodu Veľkej Británie z EÚ. O tom, či bude tento proces bolestivý, alebo pokojný, rozhodnú nasledujúce mesiace. Pojem „brexit“ dostane reálny obsah do dvoch rokov, dnes nie je isté v podstate nič. Rozhodne schopnosť či neschopnosť uzatvárať dohody.

Európska komisia (EK) poslala do rokovaní s Veľkou Britániou ako hlavného vyjednávača Michela Barniera, v opačnom rohu ringu ešte stále stojí britský minister pre brexit David Davis, hoci vo Veľkej Británii budú voľby. Vládne veľká neistota, dôležitých otázok je na stole niekoľko.

Kto bude na čele britskej vlády?

Prvou z nich je, kto bude zastupovať britské záujmy, keďže v krajine budú 8. júna predčasné voľby. Samotná premiérka sa vo vyhlásení k tomuto rozhodnutiu posťažovala, že aj keď má vláda jasnú víziu ako postupovať v súvislosti s brexitom, proti sú opozičné strany. Podľa jej slov hrá opozícia „politické hry“ a ak by voľby v krajine neboli, tieto hry by pokračovali. „Rozpoltenosť vo Westminstri by ohrozila našu schopnosť dosiahnuť úspešný brexit, pre krajinu by to znamenalo neistotu, škody a nestabilitu. Preto potrebujeme voľby a potrebujeme ich teraz,“ vyhlásila Mayová. Súčasná premiérka pôvodne hovorila o tom, že do roku 2020 by voľby byť nemali, svoj názor však zmenila. „Prišla som k názoru, že jediný spôsob, ako garantovať istotu a stabilitu v nasledujúcich rokoch, je usporiadanie volieb,“ hovorí Mayová. Podľa jej slov má opozícia teraz šancu ukázať, že jej kritický postoj k vládnemu plánu má aj reálny obsah a nie je to len politická hra. Mayová zároveň vyhlásila, že sa o kreslo premiérky bude uchádzať znovu.

 

S čím na rokovania prichádzajú obe strany?

Prvou základnou otázkou, pred ktorou obe strany stoja, je predmet rokovaní. Ten sa môže líšiť vzhľadom na to, čo chcú obe strany dosiahnuť. Je jasné, že Veľká Británia potrebuje dohodnúť podobu budúcich vzťahov. Spojené kráľovstvo však bude musieť rokovať s množstvom ďalších krajín, nielen s EÚ.

Na druhej strane Veľká Británia bola čistým prispievateľom a dá sa očakávať, že EÚ bude tlačiť britskú stranu do splnenia dohodnutých záväzkov. Je otázkou, do akej miery sa budú rokovania točiť okolo vyrovnania súčasných vzťahov a koľko bude priestoru na rokovanie o budúcich partnerstvách.

Čo bude s britskými záväzkami voči EÚ?

Obe strany sa budú musieť jasne a korektne dohodnúť na tom, čo bude s britskými záväzkami, ktoré presahujú rok 2018, teda rok, v ktorom EÚ zrejme vystúpi z EÚ. S britskou účasťou počítajú napríklad Európske fondy v programovacom období 2014 – 2020. Práve v tomto bode je výsledok rokovaní veľmi neistý.

„Scenáre sú v princípe možné len dva. Buď sa Európskej únii podarí pritlačiť Spojené kráľovstvo k vyplateniu nejakej sumy na pokrytie týchto záväzkov, alebo nie. Na základe správy Snemovne lordov by totiž mohla byť v tomto smere v silnej pozícii vláda Theresy Mayovej, ktorá by podľa výsledkov analýzy situácie na základe medzinárodného práva nemusela za tieto záväzky zaplatiť nič,“ upozorňuje Martin Reguli, analytik Nadácie F. A. Hayeka. „Pokiaľ však nedôjde k nejakej forme kompromisu v tejto téme, ktorý by mohol pomôcť k ústupkom aj v ďalších oblastiach rokovaní, tak by túto otázku mohol vyriešiť až právny spor,“ doplnil.

Ako bude vyzerať obchodná spolupráca EÚ a Veľkej Británie?

Najväčší boj by sa však podľa Martina Reguliho mohol odohrať o podobu budúcich obchodných vzťahov medzi EÚ a Veľkou Britániou. „Európska únia si sľubuje od svojho jednotného trhu veľmi dobrú vyjednávaciu pozíciu, ktorú keď nevyužije dostatočne, tak sa vláda Spojeného kráľovstva môže dostať na koňa. Preto sa bude snažiť túto tému dostať na začiatok rokovaní. V tejto téme tiež teda očakávam potenciálne najväčšie problémy a riziká pre finálnu dohodu,“ hovorí. Veľká Británia sa rozhodla pre takzvaný „tvrdý brexit“, premiérka Mayová už avizovala, že Veľká Británia sa nebude uchádzať o prístup na jednotný trh EÚ.

 

Čo bude s Britmi v EÚ a občanmi EÚ vo Veľkej Británii?

Budúcnosťou sa s obavami zaoberajú práve takíto ľudia, ktorí v zahraničí žijú, pracujú či študujú. Na ich každodenný život bude mať totiž brexit priamy vplyv. V tejto oblasti by však mohli byť Veľká Británia a EÚ na jednej lodi. „Občania členských krajín Európskej únie môžu momentálne cítiť neistotu spojenú s budúcim vývojom týkajúcim sa brexitu. No napriek tejto neistote je namieste optimizmus, keďže obe strany, aj Spojené kráľovstvo, aj Európska únia, deklarovali svoj záujem zachovať práva pre občanov druhej strany a nekomplikovať im povolenie na pobyt alebo prácu. Obe strany majú záujem chrániť práva svojich občanov a musia si vyjsť v ústrety a spraviť prejav dobrej vôle,“ hovorí Reguli.

Hrozí trieštenie Veľkej Británie?

Značná časť britských občanov je výrazne nespokojná s výsledkami referenda. Preto rozpad britskej únie nemusí byť nereálny, hoci cieľom premiérky Mayovej je posilnenie týchto vzťahov. Odtrhnúť od Veľkej Británie by sa mohlo Škótsko, hovorí sa aj o zjednotení írskeho ostrova, čo by znamenalo odchod Severného Írska. „Úvahy o možnom rozpade Spojeného kráľovstva a odchode Škótska alebo Severného Írska sú namieste z toho dôvodu, že obe tieto oblasti hlasovali proti brexitu v júnovom referende. Popularita separatistickej Škótskej národnej strany a ich vládnuca pozícia v Škótsku pridávajú šance na opakovanie referenda,“ upozorňuje Martin Reguli.

Hoci neúspešné referendum o samostatnosti Škótska z roku 2014 bolo neúspešné, výsledok bol relatívne tesný a brexit túto otázku opäť nastoľuje. Šance Škótska na zotrvanie v EÚ sa však blížia k nule. „Aj keď sa brexitom situácia pre prípadnú budúcnosť Škótska radikálne zmenila, v súčasnosti je už takmer nemožné očakávať, že by Škótsko po prípadnom odtrhnutí zostalo členom EÚ. To by znamenalo pre Škótsko vysoké riziko ekonomickej neistoty,“ hovorí Reguli.

Škótsko by odtrhnutím od Veľkej Británie zažilo ekonomický otras a mohla by mať problém so zvládnutím prístupovej procedúry. „Aj v prípade, že by sa referendum opakovalo v čase, keď by bolo jasné, ako dopadnú rokovania o brexite, nemyslím si, že by mali šancu podporovatelia škótskej nezávislosti prísť s vierohodným ekonomickým plánom, ktorý by Škótov uistil, že tento krok do neznáma by sa im vyplatil,“ hovorí Reguli.

Severné Írsko by rovnako mohlo hľadať spôsoby, ako sa dostať späť do EÚ. „V prípade Severného Írska bude záležať viac priamo na dohode a vzťahoch, ktoré by si Spojené kráľovstvo nechalo s Írskom, čo je pre severoírsku ekonomiku kľúčové. V prípade neúspechu by totiž Severné Írsko mohlo zahlasovať za zlúčenie s Írskom a ich situácia by teda mohla byť týmto vyriešená,“ dopĺňa analytik Nadácie F. A. Hayeka.

Budú Veľkej Británii dva roky rokovaní stačiť?

Veľká Británia musí rokovať nielen s EÚ, ale aj s ďalšími partnermi vo svete. Dvojročné obdobie vyhradené na rokovanie preto stačiť nemusí. „Samozrejme, dosiahnuť plnú dohodu do dvoch rokov je veľmi náročné a už teraz sa hovorí o tom, že by sa mohlo toto obdobie natiahnuť. S tým by však museli súhlasiť obe strany. Ak by nedošlo k predĺženiu rokovaní a dohoda by nebola na stole, tak by sa Spojené kráľovstvo ocitlo mimo EÚ bez novej dohody o obchode alebo vzájomných vzťahoch s Úniou, čím by začali pre nich platiť pravidlá obchodu podľa Svetovej obchodnej organizácie (WTO),“ hovorí Martin Reguli.

Ready Made Maklér
Staňte sa samostatným
finančným agentom už dnes.
Robte biznis,
byrokraciu nechajte na nás.
logo
Prečítajte si tiež:
19.4.2024 Redakcia FinReport

Odchod do predčasného dôchodku bude po novom menej výhodný

Čerstvo schválená novela zákona o sociálnom poistení priniesla nie jednu, ale hneď dve novinky, ktoré zaujímajú slovenských dôchodcov. ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa chystá testovať účtovanie peňazí cez blockchain

Hoci sa Európska centrálna banka v posledných dvoch rokoch spomína najmä v súvislosti so zvyšovaním základných úrokových sadzieb, ktoré ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o sociálnom poistení prinesie penzistom vyššie 13. dôchodky

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o sociálnom poistení, v rámci ktorej odhlasovali vznik novej dôchodkovej dávky. Je ňou 13. ...

18.4.2024 Martin Jamnický

Predmanželská zmluva sa na Slovensku uzavrieť nedá, no upraviť bezpodielové spoluvlastníctvo je možné

Snúbenci na Slovensku nemôžu uzavrieť pred svadbou predmanželskú zmluvu a dohodnúť sa tak vopred na vyrovnaní majetku v prípade rozvodu. ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Registrácia daňových subjektov z úradnej moci je opäť o niečo jednoduchšia

Registrácia daňových subjektov Finančnou správou SR z úradnej moci je od polovice apríla tohto roku o niečo jednoduchšia. Daniari totiž ...

18.4.2024 Redakcia FinReport

Spoločnosti Amundi US a Victory Capital sa zlúčia

Spoločnosti Amundi a Victory Capital podpísali Memorandum o porozumení, na základe ktorého sa Amundi US stane strategickým akcionárom vo ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

17.4.2024 Miroslav Mišenko

Ekonomická prognóza: Situácia sa môže zlepšiť, nesmieme však prísť o miliardy z plánu obnovy

Rast ekonomiky a reálnych miezd, pokles inflácie aj úrokových sadzieb. Aj toto očakávajú analytici Národnej banky Slovenska, Rady pre ...

17.4.2024 Redakcia FinReport

Nové objednávky v priemysle naďalej klesajú, vo februári 2024 o 6,8 %

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to ...

16.4.2024 Redakcia FinReport

Slovensko je v európskom Indexe prosperity až na 24. mieste. Za nami sú už len tri krajiny

Druhé vydanie Indexu prosperity Slovenska zaradilo našu krajinu až na 24. miesto v rámci Európskej únie. Za nami skončili už len Rumunsko, ...

15.4.2024 Robert Juriš

Marcová inflácia klesla na 2,3 %, sme na tom lepšie ako priemer eurozóny

Tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa začiatkom tohto roka výrazne spomalilo. V marci 2024 predstavovalo iba 2,3 %, čo je o desatinu ...

15.4.2024 Redakcia FinReport

Tržby v priemysle a stavebníctve sú stále v mínuse

Tržby vo februári tohto roku rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Na ...

13.4.2024 Redakcia FinReport

Až 93 % Slovákov žije vo vlastnom byte alebo rodinnom dome

Až 93 % občanov Slovenska býva vo vlastnom byte alebo rodinnom dome. V tejto štatistike nás predbiehajú už len Rumuni, kde je vlastníctvo ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Ceny benzínu stúpajú, približujú sa k minuloročným maximám

Ceny oboch druhov benzínov predávaných na Slovensku neprestali rásť ani po veľkonočných sviatkoch. Už niekoľko týždňov za sebou ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

ECB sa obáva návratu zvýšenej inflácie, úrokové sadzby drží na úrovni 4,5 %

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom poslednom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

12.4.2024 Redakcia FinReport

Nominálne mzdy rastú vo všetkých odvetviach, v niektorých však klesá zamestnanosť

Nominálne mzdy na Slovensku rastú naprieč všetkými odvetviami. Dvojciferným tempom sa zvyšujú v troch z nich. Reálny rast miezd zaznamenalo ...

11.4.2024 Redakcia FinReport

ECB opäť nezmenila svoje úrokové sadzby, rozhodli obavy z možného návratu vysokej inflácie

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom dnešnom rokovaní rozhodla, že podrží doterajšie kľúčové úrokové sadzby na ...

11.4.2024 Redakcia FinReport

Stavebná produkcia je už tretí mesiac za sebou v mínuse

Produkcia v stavebníctve skončila už tretí mesiac za sebou v mínuse. Tempo poklesu sa však výrazne zmiernilo. Prispelo k tomu najmä ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay