Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Brexit kazí online nákupy z Británie. Na tovar sa čaká dlhšie a výrazne zdražel

Roland Régely Ekonomika Poslať

Rozchod Veľkej Británie a Európskej únie sa naštartoval referendom v roku 2016, jeho dôsledky začali občania oboch spoločenstiev naplno znášať až tento rok. Spozornieť by sme mali predovšetkým pri internetových nákupoch. Tovar v mnohých britských e-shopoch stojí od januára 2021 viac a čaká sa naň dlhšie.

online nákupy

Foto: Shuterstock

Byrokracia spomaľuje doručenie tovaru

Nová pobrexitová dohoda priniesla podnikateľom na oboch stranách Lamanšského prielivu administratívne povinnosti, ktoré okrem iného zatiaľ spomaľujú logistiku tovaru pre zákazníkov. Vývoz a dovoz po novom podlieha colnému vyhláseniu, a všetky dokumenty si vyžadujú manuálnu kontrolu colných pracovníkov na hraniciach medzi EÚ a Britániou. 

Ak dokumentácia nie je v poriadku, dopravcovia sa s tovarom môžu „zaseknúť na dlhé hodiny a spotrebiteľ čaká na tovar aj dlhšie ako týždeň. V minulosti doručenie vo všeobecnosti trvalo 2 až 4 dni.

Problémy s doručením, obavy z vyšších cien a pandémia sa napokon premietli aj do negatívnych čísel. Len v januári v dôsledku nových pravidiel a tiež pandémie vývoz z Veľkej Británie do EÚ klesol o rekordných 68 %.

Produkty tretích krajín zdraželi

BBC zdokumentovalo viacero prípadov predražených nákupov oblečenia z Británie. Ako príklad uviedlo britskú občianku, ktorá v januári tohto roku chcela obohatiť svoj šatník o nové kúsky oblečenia z Európy, prekvapila ju však faktúra od kuriéra. Objednávka obsahovala nové položky, ako clo, dodatočnú DPH a ďalšie poplatky. Ku kabátu v hodnote 200 libier tak musela pripočítať dodatočné poplatky vo výške približne 80 libier, čo tovar značne predražilo. 

Rovnaké situácie predraženia tovaru sa podľa redaktorov BBC dejú aj naopak, teda v prípade občanov Európskej únie nakupujúcich v Spojenom kráľovstve.

Vyšším cenám sa však možno vyhnúť, a to dôkladnejším skúmaním tovaru. Pri nákupe oblečenia, obuvi, elektroniky či iného tovaru v britských e-shopoch si treba všímať najmä pôvod týchto produktov. Produkty pochádzajúce zo Spojeného kráľovstva nie sú zaťažené clami. Problém teda nastáva v prípade, ak si spotrebiteľ cez e-shop z Veľkej Británie zakúpi tovar iného pôvodu – napríklad z Číny alebo inej ázijskej krajiny.

Takýto tovar sa potom riadi Colným sadzobníkomkde sa napríklad na odev a obuv uplatňuje 12 % sadzba a iné dodatočné náklady s preclením. Toto pravidlo pred brexitom nebolo uplatňované a týka sa výhradne tovaru kupovaného občanom EÚ a následne distribuovaného z britských e-shopov do EÚ.

Niektoré e-shopy berú náklady „na seba

Vyššie ceny tovaru z Veľkej Británie okrem cla spôsobuje aj zmena spôsobu vyberania dane. Daň z pridanej hodnoty (DPH) sa po novom vyberá na mieste predaja (teda vo Veľkej Británii) a nie na mieste dovozu. Zvýšené náklady na dane firmy kompenzujú zvyšovaním cien v obchodoch.

Mnohé britské e-shopy pred nákupom ubezpečujú, že prípadné navýšenie cien kvôli brexitu je už zahrnuté v cenách produktov a ceny sú konečné. Zákazníka by tak podľa týchto informácií nemali prekvapiť dodatočné náklady pri prevzatí tovaru.

Viaceré obchody, ako napríklad Farfetch alebo Net-a-Porter, však upozorňujú, že prepravné spoločnosti takéto poplatky môžu vyžadovať a situáciu nevedia ovplyvniť. Chránia sa tak pre prípad, že zakúpené oblečenie pochádza z tretích krajín a spotrebiteľ pri prevzatí napokon dopláca za colné poplatky.

Britský e-shop s oblečením Matchesfashion necháva zákazníkom možnosť výberu platenia dane. Tí tak môžu urobiť pri nákupe – ak chcú daň platiť okamžite, je zahrnutá v cene, ak nie, odškrtnú v objednávke položku dane a zaplatia ju až pri prevzatí tovaru. Platením dane pri prevzatí sa tak možno vyhnúť prípadnému dvojitému zdaneniu.

Ten istý obchod navyše uvádza, že všetky objednávky do 150 libier (170 eur) sú aj v prípade doručenia do priestoru Shengenu oslobodené od cla a daní. Inými slovami sa obchod rozhodol prípadné poplatky preplatiť, respektíve zahrnúť do ceny oblečenia.

Náklady na vrátenie tovaru v Británii znáša vo všetkých prípadoch predávajúci a platí to aj pre nákupy z územia EÚ. Tamojšie elektronické obchody tiež sľubujú kompletný refund objednaného tovaru v prípade, že ho zákazník už zaplatí, ale napokon odmietne.

O vrátený tovar už e-shopy nejavia záujem

Po brexite je bežné, že občania EÚ predražený tovar z Veľkej Británie vracajú naspäť, ten však už neopúšťa Schengen a končí v európskych skladoch. Odborníci vysvetľujú, že firmám sa takýto tovar už neoplatí ani prevziať späť a rovno ho odpisujú z majetku. Ak totiž chcete tovar znova priniesť do Veľkej Británie, musíte vyplniť ďalšie papiere a zaplatiť nové poplatky. Viacerým to podľa zistení BBC nestojí za to, a tak nové oblečenie väčšinou končí v európskych spaľovniach.

Vyššie poštovné a nové formuláre

Na vyššie ceny a novinky spojené so zásielkami smerujúcimi na Slovensko z Anglicka upozornila koncom roka aj Slovenská pošta. Zásielky s tovarom z Veľkej Británie si od januára 2021 vyžadujú colné vyhlásenie, na dovoz sa síce nevzťahuje clo, ale DPH áno. „Je potrebné, aby k zásielkám s obsahom tovaru vyvážaného do Veľkej Británie bolo priložené vyplnené tlačivo CN22 alebo CN23, uvádza sa v tlačovej správe Slovenskej pošty. 

Slovenská pošta tiež upozorňuje, že nedodržanie nových pravidiel môže viesť k zdržaniu, dodatočným poplatkom alebo k vráteniu zásielok zo strany colných orgánov Veľkej Británie. Prijímanie balíkov z/do Veľkej Británie je po novom aj v novej tarifnej triede, takže za doručenie sa tiež viac pripláca.

Brexit v skratke

  • O odchode Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodlo referendum v roku 2016.
  • Veľká Británia napokon odišla z Európskej únie oficiálne 31. januára 2020.
  • Pri odchode z EÚ však neboli dokončené všetky obchodné dohody, a tak nasledovalo 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého sa Británia naďalej riadila pravidlami EÚ.
  • Zákon k pobrexitovej obchodnej dohode s EÚ vstúpil do platnosti podpisom kráľovnej Alžbety posledný deň roku 2020, praktické dôsledky brexitu sa tak plne prejavili až 1. januára 2021.
  • Finálny dokument týkajúci sa brexitovej dohody má 2 000 strán.
  • Severné Írsko a Škótsko symbolicky odmietli pobrexitovú dohodu s EÚ, waleský parlament návrh zákona podporil – rozhodnutia týchto parlamentov však v Británii nie sú právne záväzné.
  • Nové pravidlá sa od januára 2021 týkajú všetkých sfér života, od cestovania až po obchodovanie, prispôsobiť sa musia firmy, ktoré predávajú/kupujú tovar alebo poskytujú služby Spojenému kráľovstvu, alebo, naopak, zo Spojeného kráľovstva, prípadne prepravujú tovar cez monarchiu.
  • Brexit priniesol tiež občanom z EÚ v prípade návštevy Británie vyššie výdavky na roaming, kartové spoločnosti, ako Mastercard, už tiež ohlásili vyššie poplatky v prípade platieb medzi EÚ a Britániou.
  • Do Veľkej Británie môžeme cestovať na občiansky preukaz už len do októbra 2021, neskôr bude vyžadovaný cestovný pas.
logo
Prečítajte si tiež:
28.3.2024 Zuzana Fryč

Ako postupovať pri dopravnej kolízii a ako si uplatniť škodu v poisťovni?

Na Slovensku sa každoročne stanú tisíce dopravných nehôd, ku ktorým je nevyhnutné privolať políciu a aktívne s ňou spolupracovať. Okrem ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Daňové úrady posilňujú podporu a predlžujú úradné hodiny

Posilnené podateľne, dlhšie otvorené daňové úrady a možnosť „drive in“. Daňové úrady po celom Slovensku budú posledné dva dni, ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Pohonné látky pred Veľkou nocou výrazne zdraželi

Spotrebiteľské ceny oboch druhov benzínov pred veľkonočnými sviatkami stúpli. Dosiahli najvyššiu úroveň za posledných 20 týždňov. ...

28.3.2024 Redakcia FinReport

Vďaka lotérii Mega Milllions je na svete o jedného miliardára viac

Americká lotéria s priliehavým názvom Mega Millions stvorila ďalšieho dolárového miliardára. Zatiaľ neznámy šťastlivec si totiž odnesie ...

27.3.2024 Dominik Horváth

Analýza: Biden vs. Trump – čo môže priniesť ich súboj v amerických prezidentských voľbách

Prezidentské voľby v USA budú mať rovnakých kandidátov ako v roku 2020. Joe Biden a Donald Trump sa opäť stretnú v súboji o Biely dom. ...

27.3.2024 Martin Jamnický

Exekútori pri vymáhaní pohľadávok vlani dosiahli len 4,3-percentnú úspešnosť

Efektivita exekútorov na Slovensku z roka na rok klesá. V tom minulom si pohoršili takmer o štvrtinu (–23 %). Tento stav sa podpisuje aj pod ...

27.3.2024 Roland Régely

Ktorý sprostredkovateľ má najviac podriadených finančných agentov a ktorý si vlani najviac polepšil?

Počet podriadených finančných agentov na Slovensku zrejme čoskoro prekročí hranicu 17-tisíc. Svedčia o tom štatistiky Národnej banky ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa opäť začala zhoršovať

Dôvera podnikateľov a spotrebiteľov v slovenskú ekonomiku v marci tohto roku mierne klesla. Stalo sa to po štyroch mesiacoch priebežného rastu ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Rezort práce pripravil ďalší balík projektov na podporu zamestnanosti

Ministerstvo práce predstavilo súbor troch nových projektov, ktorých úlohou je vytváranie pracovných miest pre nezamestnaných, motivovanie ...

27.3.2024 Redakcia FinReport

Tatra banka rozdelí medzi akcionárov viac ako 155 miliónov eur

Tatra banka dosiahla v minulom roku zisk viac ako 237 miliónov eur. Valné zhromaždenie tejto banky včera rozhodlo, ako naloží s týmito ...

26.3.2024 Redakcia FinReport

Projekt: Štát preplatí zamestnávateľom 90 % z ceny práce mladých ľudí

Štát pripravil projekt, ktorý má pomôcť zamestnať mladých ľudí bezprostredne po absolvovaní či už strednej alebo vysokej školy. Projekt ...

26.3.2024 Robert Juriš

Slovensko má najvyšší podiel fiktívnych živnostníkov v EÚ, švarcsystém dostane stopku

Slovensko má najvyšší podiel takzvaných fiktívnych živnostníkov v rámci krajín Európskej únie. Aj preto chystá Ministerstvo práce, ...

25.3.2024 Redakcia FinReport

Nový zákon o digitálnych trhoch preveria na troch gigantoch – na Apple, Alphabete a Meta Platforms

Európska komisia sa púšťa do rozsiahleho vyšetrovania. Na mušku si tentoraz zoberie technologických lídrov v podobe spoločností Apple, ...

24.3.2024 Redakcia FinReport

Zrušenie projeku výroby elektromobilov stálo spločnosť Apple 10 miliárd dolárov

Americká technologická spoločnosť Apple sa pred niekoľkými rokmi rozhodla, že sa pokúsi o výrobu vlastného plne autonómneho elektromobilu ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Aj Nemci testujú štvordňový pracovný týždeň. Produktivita sa nezmení, no zamestnanci budú šťastnejší

Kedysi ľudia pracovali až šesť dní v týždni, súčasný trend však smeruje k štvordňovému pracovnému týždňu. Najnovšie v Nemecku ...

23.3.2024 Redakcia FinReport

Vláda schválila novelu leteckého zákona, používanie dronov dostane nové pravidlá

Používanie bezpilotných lietadiel – dronov na Slovensku dostane nový legislatívny rámec. Vláda totiž schválila novelu zákona o civilnom ...

22.3.2024 Redakcia FinReport

Ceny nafty a benzínu sú vyššie ako pred rokom, naopak, LNG a LPG zlacneli

Ceny benzínu natural 95 aj motorovej nafty počas uplynulého týždňa opäť o niečo klesli. Drahší z benzínov zostal na predchádzajúcej ...

20.3.2024 Zuzana Fryč

Ako pomáhajú úrady práce mladým, starším a znevýhodneným občanom pri hľadaní si práce

Desaťtisíce znevýhodnených mladých aj starších ľudí môžu od štátu na úradoch práce získať odborné poradenstvo, aby sa dokázali ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay