Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Bitcoin: Vývesný štít kryptomien aj technológie blockchain

Ján Beracka Investovanie Poslať

Mena bitcoin je žijúca legenda a naplno odhalila potenciál technológie blockchain. Príbeh tejto meny tvoria vzostupy aj pády. Bitcoin v súčasnosti nie je najvýznamnejšou virtuálnou menou, no práve táto mena pomohla svetu pochopiť, že kryptomeny existujú.

Zdroj foto: Freepik.com


Od tisícov bitcoinov za pizzu po tisíce dolárov za bitcoin

Myšlienka vytvorenia elektronických mien je omnoho staršia ako reálne fungujúce kryptomeny. Koncept virtuálnej hotovosti načrtol už v roku 1982 IT špecialista David Chaum. Stál za projektom DigiCash, v rámci ktorého sa prvá platba digitálnou menou uskutočnila už v máji 1994. Tento projekt napokon na konci minulého tisícročia skrachoval. 

Ďalšie impulzy pre vznik kryptomien prišli v roku 1998, vznikol dokument o „b-money“, kryptomene podobnej bitcoinu. Navyše v roku 1998 Nick Szabo navrhol „Bit Gold“, menu, za ktorej vznikom stála snaha vytvoriť platidlo, ktorého fungovanie by neovplyvňovala tretia strana, teda určitá autorita, napríklad centrálna banka. Aj z tohto projektu si tvorcovia bitcoinu mohli niečo osvojiť.

Samotný bitcoin však vznikol až v roku 2008, v máji toho roku sa totiž zaregistrovala webová stránka Bitcoin.org. Súhrnný dokument (whitepaper) o fungovaní bitcoinu bol na svete o dva mesiace neskôr. Tvorcom bitcoinu je Satoshi Nakamoto, o tom, kto to v skutočnosti je, sa dodnes špekuluje. 

 

Prvé bitcoiny boli vyťažené začiatkom roku 2009, prvá transakcia sa uskutočnila 12. januára 2009, keď Satoshi Nakamoto poslal desať bitcoinov IT špecialistovi Halovi Finneymu. Prvý oficiálny kurz meny bitcoin sa objavil v októbri toho istého roku. V tom čase mal jeden americký dolár hodnotu 1 309,03 bitcoinu. Prvý nákup za bitcoiny sa odohral v roku 2010. Programátor Laszlo Hanyecz zaplatil 10 000 bitcoinov za dve pizze. V tom čase zaplatil približne 25 dolárov. Na hodnotu 1 dolár za bitcoin (USD/BTC) sa mena bitcoin prvýkrát dostala vo februári 2011, v roku 2012 prišlo pokorenie hranice 100 USD/BTC a v roku 2013 sa mena dostala na 1 000 USD/BTC. Mena postupne naberala na hodnote a doterajší vrchol zaznamenala v roku 2017, keď sa dostala do blízkosti hranice 20 000 USD/BTC. 

Vo všeobecnosti sa však smerom k bitcoinu objavujú výhrady o tom, že celá mena vo svojej podstate má nulovú hodnotu. Za kryptomenami totiž skutočne žiadne reálne hmatateľné aktívum nestojí. 

Bitcoin propaguje technológiu blockchain

Mena bitcoin totiž funguje na technnológii blockchain. Je to prepracovaný reťazec informácií o transakciách, ktoré sa v mene bitcoin udiali. Blockchain je takzvaná peer-to-peer sieť, teda všetky články tejto siete majú navzájom rovnaké postavenie, neexistuje hierarchické usporiadanie, v rámci ktorého by mal niekto vyššie postavenie ako ďalší členovia siete. 

Kľúčové postavenie v rámci technológie blockchain majú takzvané bloky. V nich sú zaznamenané kľúčové informácie o platbe, teda platobní partneri a sumy. Zároveň každý blok má v sebe špecifický údaj, takzvaný haš. Ide o údaj, ktorý je pre každý blok jedinečný. V istom zmysle je podobný odtlačkom prsta. Tento haš je teda určitým identifikačným prvkom konkrétneho bloku. Zároveň v sebe každý blok obsahuje údaj o tom, aký je haš predchádzajúceho bloku. Celý reťazec blokov sa zároveň posiela všetkým členom siete. Informácie o tom, aké bloky v rámci siete existujú, tak má každý člen siete. 

Ak by sa nejaký útočník pokúsil zmeniť údaje o platbe v rámci jedného bloku, automaticky by to znamenalo zmenu hašu takéhoto bloku. V nasledujúcom bloku by automaticky vznikol nesúlad, keďže informácia o pôvodnom haši sa nachádza v bezprostredne nasledujúcom bloku, a ten by zo zmeneným hašom nebol totožný. Neplatný by bol celý zvyšok reťazca. Na zmenu údajov v jednom bloku je teda potrebná zmena celého reťazca. Na to je potrebné konkrétne množstvo výpočtovej práce. Pred neoprávnenou zmenou údajov však celý systém chráni aj samotná peer-to-peer sieť a prítomnosť konkrétneho pôvodného reťazca v počítači každého člena siete. Keďže sa pôvodná verzia reťazca nachádza u každého člena siete, pozmenený reťazec sa bude nachádzať iba u jedného člena. Ostatní členovia blockchainovej siete upozornia na to, že konkrétny blok je zmenený a túto zmenenú verziu neoveria. Transakcia bude teda neplatná. 

Násilná zmena jedného bloku si teda okrem zmeny ostatných blokov v rámci reťazca vyžaduje aj zmenu reťazcov u väčšiny ostatných členov blockchainu. Navyše kalkulácie, ktoré sú potrebné na zmenu blokov, sú vnútornými mechanizmami blockchainovej technológie spomalené a vytvorenie bloku trvá 10 minút. Systém sa teda bráni tomu, aby bolo možné použiť milióny matematických počítačových operácií na vytvorenie nových blokov, ktoré by maskovali manipuláciu bloku. 

Napriek tomu je bezpečnosť kryptomien zásadným problémom, ktorý brzdí širší rozvoj kryptomien. To napokon je jedným z dôvodov, prečo žiadna kryptomena nie je všeobecne uznané a používané platidlo. Z údajov spoločnosti Carbon Blac vyplýva, že za prvý polrok tohto roku sa ukradli virtuálne meny, ktoré mali hodnotu 1,1 miliardy dolárov. 


Ťaženie bitcoinov

Pridanie nového bloku do systému znamená zároveň vznik nových bitcoinov. Proces vytvárania nových bitcoinov sa nazýva ťaženie. Toto ťaženie v podstate znamená riešenie matematickej úlohy. Aby totiž mohol do systému pribudnúť nový blok, potrebuje získať správny haš. Práve kalkulácia hašu je ťaženie bitcoinov v pravom zmysle slova. Ťažiar, ktorý sa dopracuje k správnemu výsledku, dostáva za odmenu nejakú sumu bitcoinov. 

S každým ďalším blokom je systém bezpečnejší, ťažiari teda prispievajú k bezpečnosti celej meny a za to dostávajú odmenu v podobe nových bitcoinov. Celý systém je konečný a aj ponuka kryptomeny je obmedzená. Systém je nastavený tak, že maximálny počet bitcoinov je 21 miliónov. 

V momente, keď sa vyťaží konečný počet bitcoinov, ťažiari nebudú získavať za tvorbu nových blokov nové bitcoiny. Ako odmena budú slúžiť ťažiarom poplatky za transakciu. Vo všeobecnosti platí, že tvorba blokov musí generovať odmenu, ťažiari totiž majú s ťažbou náklady. Výpočtový výkon je totiž náročný na spotrebu elektrickej energie. Dokonca v súčasnosti vznikajú nápady na to, ako využiť zvyškové teplo, ktoré pri ťažení vzniká. Objavujú sa myšlienky, že ťažobná stanica by mohla fungovať zároveň ako výhrevné teleso interiéru, fungovať teda ako radiátor. 

V súčasnosti je stále možné nové bitcoiny ťažiť, preto ťažiari získavajú odmenu. Táto odmena sa postupne znižuje vždy na polovicu. Aktuálne sa vytvorenie nového bloku odmeňuje sumou 12,5 BTC. Táto suma sa znižuje na polovicu vždy vtedy, keď vznikne 210 000 blokov. Ďalší pokles odmeny je naplánovaný na 21. mája 2020. Posledný bitcoin sa vyťaží v roku 2140. Denne sa vygeneruje 1 800 bitcoinov a počet aktuálne vyťažených bitcoinov sa blíži k 18 miliónom. 

 

Krádeže bitcoinov

Bitcoin vo svojej histórii skutočne niekoľkokrát ukázal, že je citlivý na krádeže. Symbolom problémov meny bitcoin s bezpečnosťou sa stal krach burzy Mt. Gox. Vo februári 2014 mala už burza Mt. Gox skúsenosti s krádežami meny, napríklad z roku 2011. Dlhoročné útoky hekerov však viedli k tomu, že z burzy zmizlo viac ako 740-tisíc bitcoinov. Vtedy mali hodnotu viac ako 400 miliónov USD, v cenách z konca roku 2017 to boli miliardy eur. Incident z roku 2014 znamenal koniec burzy Mt. Gox. 

Ani samotní zločinci to nemajú s menou bitcoin jednoduché. O bitcoiny po útokoch hekerov prišli aj platformy Silk Road a Sheep Marketplace. Z obidvoch týchto stránok, fungujúcich v rámci darknetu, zmizli v roku 2013 tisíce bitcoinov v miliónových hodnotách. Na oboch trhoch sa dalo dostať napríklad k narkotikám. 

logo
Prečítajte si tiež:
29.3.2024 Redakcia FinReport

Kryptoveľmoci: Najvyššiu mieru vlastníctva kryptomien majú v Turecku, Thajsku a v Argentíne

Adopcia kryptomien v celosvetovom meradle neustále rastie. V roku 2024 sa očakáva, že medzi vlastníkmi kryptomien celosvetovo pribudne okolo 160 ...

13.3.2024 Redakcia FinReport

Bitcoin dosiahol svoje ďalšie maximum na úrovni 73-tisíc dolárov za token

Najväčšia kryptomena na trhu bitcoin stále napreduje vo svojom raste. Dnes prekonal hranicu 73-tisíc dolárov za token a predpokladá sa, že ...

11.3.2024 Redakcia FinReport

Bitcoin opäť prepísal históriu, dostal sa cez hranicu 70-tisíc dolárov za token

Najsilnejšia kryptomena na svete stále rastie. Bitcoin sa na sklonku uplynulého týždňa po prvý raz dostal cez hranicu 70-tisíc dolárov. ...

7.3.2024 Robert Juriš

Regulácia kryptomien bude mať aj na Slovensku zákonné pravidlá

Regulácia kryptoaktív dostane nové pravidlá. Orgány Európskej únie vlani schválili nariadenie o trhoch s kryptoaktívami označované ...

6.3.2024 Martin Jamnický

Bitcoin aj zlato dosiahli svoje historické maximá

Cena najdrahšej kryptomeny na trhu – bitcoinu a cena zlata prekonali historicky najvyššie hodnoty, aké kedy dosiahli. Kým bitcoin prepísal ...

3.3.2024 Redakcia FinReport

Ťažiari bitcoinov vlani zarobili rekordných 10,5 miliardy dolárov

Pôsobivý rast kryptotrhu a najmä rast cien bitcoinu na sklonku minulého roku priniesli úspech aj ťažiarom tejto najdrahšej ...

1.3.2024 Redakcia FinReport

Bicoin prekonal hranicu 64-tisíc dolárov za token a smeruje k svojim historickým maximám

Bitcoin si v poslednom februárovom týždni ide vlastnú rely. Na jeho začiatku sa po dvoch rokoch dostal cez úroveň 56-tisíc dolárov za token, ...

27.2.2024 Redakcia FinReport

Bicoin je na úrovni 56-tisíc dolárov za token a pôjde vyššie

Cena bitcoinu sa pomaly, ale isto zvyšuje na úroveň svojich maxím spred viac ako dvoch rokov. Aktuálne presiahla hranicu 56-tisíc dolárov za ...

23.2.2024 Martin Jamnický

Investovali ste do kryptomien? Toto je niekoľko spôsobov, ako ich previesť späť na eurá

Záver minulého roku a začiatok tohto roku kryptomenám prial, ich hodnota prudko stúpala. A ak ste nakupovali niekoľko mesiacov predtým, ...

19.2.2024 Miloslava Némová

Blíži sa halving bitcoinu. Jeho cena by mala stúpnuť, ale všetko môže byť aj inak

V apríli 2024 sa svet kryptomien pripravuje na ďalší historický okamih v podobe štvrtého halvingu bitcoinu. Tento fenomén, ktorý sa ...

17.2.2024 Redakcia FinReport

Používatelia kryptomien si vlani stiahli 100 miliónov kryptopeňaženiek

Kryptomeny vlani zažili parádny rok. Investorov potešila najmä koncoročná rely, ktorá najväčším kryptomenám priniesla dvoj- až ...

13.2.2024 Redakcia FinReport

Bitcoin sa dostal cez hranicu 50-tisíc dolárov za token

Bitcoin opäť prekvapil, tentoraz pozitívne, keď sa jeho hodnota po prvý raz od roku 2021 dostala cez hranicu 50-tisíc dolárov za token. Medzi ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay