Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Aké povinnosti majú absolventi škôl voči úradom, Sociálnej a zdravotnej poisťovni?

Zuzana Fryč Ekonomika Poslať

Mnohým absolventom škôl sa končia prázdniny a s príchodom septembra by mali spozornieť, pretože ich čakajú aj určité povinnosti voči úradom, zdravotnej či Sociálnej poisťovni. Tí, ktorí po skončení štatútu študenta ešte nezískali prácu, mali by sa do siedmich dní od ukončenia tohto štatútu zaevidovať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, vďaka čomu za nich im zdravotné poistenie uhradí štát.

študenti

Foto: Shutterstock

Absolventi stredných a vysokých škôl

V prvom rade je potrebné rozlíšiť skupinu absolventov stredných a vysokých škôl. Rozdiely sú najmä v termínoch, kedy sa týmto skupinám končí štatút študenta. Kým absolvent strednej školy prichádza o štatút študenta 31. augusta, u absolventa vysokej školy je to už v deň úspešnej záverečnej skúšky, respektíve štátnic. To znamená, že stredoškolákom vznikajú  povinnosti voči úradom po 31. auguste, pričom vysokoškoláci strácajú postavenie študenta najčastejšie už pred začiatkom letných prázdnin. 

Absolventovi strednej školy, ktorý si zatiaľ prácu nenašiel, stačí podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 7. septembra daného kalendárneho roku, pričom do 31. augusta sa považuje aj za nezaopatrené dieťa. Rodičovi za toto obdobie preto ešte patrí prídavok na dieťa.

Nie je však vylúčený ani skorší termín evidencie. „Absolvent strednej školy si žiadosť o evidenciu na úrade práce môže podať aj skôr, bezprostredne po vykonaní maturitnej skúšky, ak o to má záujem. Aj v takomto prípade rodičovi patrí prídavok na dieťa najdlhšie do konca školského roka (do 31. augusta), v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole,“ tvrdí Marianna Šebová z tlačového oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Registrácia na úrade práce sa oplatí

Evidencia na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny do siedmich dní od ukončenia štatútu študenta je výhodná, ak si absolvent prácu ešte nenašiel a nechce si povinné zdravotné poistenie hradiť z vlastného vrecka.

„Tu je potrebné zdôrazniť, že na Slovensku nikto nemá povinnosť zahlásiť sa na úrade práce. Je to však veľmi výhodná možnosť. Ľudia, ktorí sa tu zaevidujú, majú od štátu hradenú zdravotnú poisťovňu,“ potvrdzuje PR manažérka pracovného portálu Profesia Nikola Richterová.

Ak sa absolventi zaevidujú v spomínanom 7-dňovom časovom rozmedzí, ich evidencia sa začne od prvého dňa po tom, čo už oficiálne nie sú študentmi, respektíve odo dňa nasledujúceho po vykonaní skúšky. „Ak sa však človek príde zaevidovať napríklad na 8. deň po ukončení statusu študenta, v tomto prípade bude človek zaevidovaný až od 8. dňa a za predošlé dni si bude musieť zaplatiť zdravotné poistenie sám,“ dodáva N. Richterová.

Kto si musí hradiť sám zdravotné poistenie?  

V prípade, ak si absolvent nepodá žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie v zákonom stanovenej lehote, je považovaný za dobrovoľne nezamestnaného, z čoho mu vyplýva zákonná povinnosť hradiť si povinné zdravotné poistenie vo vlastnej réžii, respektíve doplatiť si alikvotnú časť.

„Aj v prípade, ak absolvent prvého stupňa vysokoškolského štúdia nenastúpi na druhý stupeň a nezaeviduje sa ako uchádzač o zamestnanie, bude si musieť doplatiť zdravotné poistenie za obdobie od vykonania štátnej skúšky prvého stupňa vysokoškolského štúdia,“ dodáva M. Šebová.

Postup registrácie je jednoduchý

Evidencia na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny nie je nič zložité. Stačí si len priniesť potrebné dokumenty na zaevidovanie sa a prísť na príslušný úrad práce podľa svojho trvalého pobytu.

„Absolventi pri evidovaní sa na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny ako uchádzači o zamestnanie budú potrebovať občiansky preukaz a doklad o najvyššom ukončenom dosiahnutom vzdelaní,“ hovorí M. Šebová.

N. Richterová zároveň dodáva, že potrebný je aj doklad o ukončení štúdia zo študijného oddelenia a v prípade tých, ktorí už pracovali, doklad o ukončení pracovného pomeru.

Vďaka evidencii na úrade práce sa registrovaný už nemusí hlásiť v Sociálnej poisťovni, ani nemusí kontaktovať svoju zdravotnú poisťovňu, keďže úrad práce bude o zmene obe poisťovne informovať.

Neskôr ich čakajú ďalšie povinnosti

Evidovaní na úrade práce by však nemali zabúdať na to, že ich čaká následná komunikácia s prideleným pracovníkom alebo pracovníčkou z úradu, s ktorým si dohodnú termín najbližšieho stretnutia, čo sa opakuje dovtedy, kým si nezamestnaný nenájde prácu. Absolventi nie sú žiadnou výnimkou a majú rovnaké práva a povinnosti ako ostatní evidovaní uchádzači o zamestnanie.

„Ignorovanie dohodnutých termínov môže priniesť výmaz z evidencie, čo napokon spôsobí, že si človek musí zdravotné poistenie hradiť sám, keďže jeho hradenie je na Slovensku povinné. Samozrejme, ak sa stane, že človek sa na dohodnutý termín nemôže dostaviť, lebo ochorel, alebo má na to iný vážny dôvod, je dôležité, aby o tom informoval daného pracovníka, s ktorým si dohodne iný dátum a čas,“ pripomína PR manažérka pracovného portálu.

Kedy mladí ľudia nemajú voči úradom žiadne povinnosti?

Všeobecne platí, že ak absolvent nastúpi do práce do 7 kalendárnych dní od dátumu, keď prišiel o štatút študenta, voči úradu práce nemá žiadne povinnosti. Jeho nový zamestnávateľ všetky zmeny nahlási aj v zdravotnej a Sociálnej poisťovni. Rovnako ani absolvent strednej školy, ktorý pokračuje v štúdiu na vysokej škole, sa nepotrebuje evidovať na úrade práce. „Aj keď zápis na vysokú školu bude napríklad v polovici septembra, celé obdobie sa považuje za sústavnú prípravu na povolanie a zdravotné poistenie zaňho platí štát. Rovnaký postup platí aj pri prechode z prvého na druhý stupeň vysokej školy,“ približuje M. Šebová.

Povinnosti voči Sociálnej poisťovni

V prípade, že sa bývalý študent zamestná na trvalý pracovný pomer alebo dohodu, povinnosti voči Sociálnej poisťovni plní zo zákona za neho zamestnávateľ od prvého dňa zamestnania.

„Zamestnávateľ za zamestnanca odvádza poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti (v závislosti od druhu sociálneho poistenia), a zároveň zamestnávateľ platí poistné na nemocenské poistenie, starobné poistenie, invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti, úrazové a garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity,“ uvádza hovorca ústredia Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Ak začne podnikať alebo vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť a stane sa samostatne zárobkovo činnou osobou (SZČO), musí si plniť povinnosti ako každá iná SZČO. „Ak predtým nikdy nijakú samostatnú zárobkovú činnosť nevykonával, po prvý raz mu vzniknú povinnosti voči Sociálnej poisťovni až v nasledujúcom kalendárnom roku po tom, ako činnosť začal vykonávať. Samozrejme, v závislosti od výšky dosiahnutých príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti,“ dodáva M. Kontúr.

Absolvent štúdia zároveň nemá nijaké povinnosti voči Sociálnej poisťovni v prípade, ak sa hneď po ukončení štúdia nezamestná, a ani v prípade, ak sa rozhodne odísť do zahraničia (či už na ďalšie štúdium, za prácou alebo z iných dôvodov).

O novom zamestnaní je potrebné informovať úrad práce

Ak si však absolvent či ktokoľvek iný evidovaný na úrade práce v priebehu času nájde prácu, alebo začne podnikať, stačí o tomto informovať prostredníctvom e-mailu a pripojiť k nemu kópiu pracovnej zmluvy, prípadne iný doklad, ako je napríklad živnostenský list. Doklady  však môže priniesť aj osobne, alebo poslať poštou. Úrad ho následne vyradí z evidencie uchádzačov o zamestnanie, s čím mu zároveň odpadajú povinnosti voči úradu práce.

logo
Prečítajte si tiež:
25.4.2024 Martin Jamnický

Investori začali dávať prednosť ETF fondom pred podielovými fondmi

Slováci zmenili preferencie pri investovaní. Potvrdzuje to nová štatistika Preferencie Slovákov pri investičných rozhodnutiach prechádzajú ...

25.4.2024 Robert Juriš

Na Slovensku pracuje rekordných viac ako 103-tisíc cudzincov

Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku dosiahol nový rekord. V marci tohto roku sa ich počet vyšplhal nad úroveň 103-tisíc. Pritom až ...

24.4.2024 Redakcia FinReport

Ako opraviť odpočítanú DPH pri nezaplatení faktúry za tovar alebo službu

Podnikatelia majú pri neplatení faktúry povinnosť opraviť odpočítanú daň z pridanej hodnoty. Malo by ich to motivovať zlepšovať svoju ...

24.4.2024 Redakcia FinReport

Do fondov EÚ sme za dve desaťročia vložili 13,1 miliardy eur, no získali sme takmer 25 miliárd

Slovenská republika je od roku 2004, teda už dve desaťročia, členom Európskej únie. Počas tohto obdobia sme do spoločného uniálneho ...

24.4.2024 Roland Régely

Home office alebo hybridná práca? Banky na Slovensku preferujú skôr druhú možnosť

Slovenská sporiteľňa nedávno oznámila, že jej call centrum bude kompletne pracovať z domu. Najväčšia slovenská banka to odôvodnila ...

24.4.2024 Redakcia FinReport

Novela zákona o ochrane spotrebiteľa pomôže nakupujúcim aj obchodníkom

Ďalšia novela zákona o ochrane spotrebiteľa je na svete. Schválili ju poslanci parlamentu a platiť začne od 1. júla tohto roku. Hlavným ...

24.4.2024 Robert Juriš

Prečo je pri umelej inteligencii potrebné vnímať nielen vysoké tržby, ale aj možné riziká

Spoločnosť OpenAI je jednou z firiem, ktorej sa vlani podarilo urobiť takzvanú dieru do sveta. Na báze umelej inteligencie vyvinula chatbot ...

24.4.2024 Martin Jamnický

Pri investovaní si dávajte pozor na neuveriteľne výhodné ponuky aj na falošné garancie

Investičné podvody najčastejšie cielia na finančne menej zdatných občanov. Ich najčastejším príznakom je snaha o rýchle a extrémne ...

24.4.2024 Redakcia FinReport

mBank menila úrokové sadzby svojich hypotekárnych úverov

Zvyšovanie úrokových sadzieb hypotekárnych úverov sa v roku 2024 prakticky zastavilo. Na začiatku roka síce tri spomedzi bánk pôsobiacich na ...

23.4.2024 Redakcia FinReport

Europarlament: Oprava výrobkov za výhodné ceny bude možná aj po uplynutí záruky

Poslanci Európskeho parlamentu schválili pravidlá jednoduchšieho prístupu k opravám tovarov a výrobkov. Žiadať o ne bude možné aj po ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Deficit verejných financií sa vlani strojnásobil, prekročil 6 miliárd eur

Hospodárenie Slovenska sa v minulom roku skončilo v hlbokom mínuse. Deficit verejnej správy sa v roku 2023 medziročne výrazne zvýšil, keď ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Na úradoch práce evidujú najmenej nezamestnaných za posledných päť rokov

Nezamestnanosť na Slovensku je opäť o niečo nižšia. Znížila sa druhý mesiac za sebou. Podiel disponibilných uchádzačov o prácu sa ...

22.4.2024 Robert Juriš

Predaj bytov v Bratislave zaznamenal prvé oživenie od roku 2022, ceny stagnujú

Začiatok tohto roka sa na bratislavskom trhu s nehnuteľnosťami niesol v znamení mierneho oživenia. Počas prvých troch mesiacov 2024 sa ...

22.4.2024 Redakcia FinReport

Žiadať o príspevok na zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti je možné do konca apríla 2024

Už len niekoľko dní majú mestá a obce na Slovensku na to, aby požiadali o finančné prostriedky z eurofondov na zaistenie kybernetickej a ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Ekonomika Slovenska vlani rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo, nárast dosiahol „až“ 1,6 %

Ekonomika Slovenska v minulom roku rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo. Na začiatku tohto roku Štatistický úrad SR tvrdil, že to bolo o ...

19.4.2024 Redakcia FinReport

Prémiový benzín už stojí viac ako 1,90 eura, lacnejší sa blíži k hranici 1,70 eura za liter

Liter oboch druhov benzínu oproti predchádzajúcemu týždňu zdražel v priemere o ďalšie dva centy. Ten drahší prémiový 98-oktánový už ...

18.4.2024 Miloslava Némová

Umelá inteligencia vládne aj trhu so smartfónmi. Apple je pod tlakom, Samsung na vzostupe

Spoločnosť Apple, donedávna líder v predaji mobilných telefónov, po prudkom poklese predaja stratila svoju čelnú pozíciu na svetovom trhu v ...

17.4.2024 Miroslav Mišenko

Ekonomická prognóza: Situácia sa môže zlepšiť, nesmieme však prísť o miliardy z plánu obnovy

Rast ekonomiky a reálnych miezd, pokles inflácie aj úrokových sadzieb. Aj toto očakávajú analytici Národnej banky Slovenska, Rady pre ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay