Hľadaj
× Aplikácia Aplikácia

Ak do sveta neodíde dostatok ukrajinského obilia, nastane hladomor

Dominik Horváth Ekonomika Poslať

Svetový nedostatok ukrajinských obilnín kvôli ruskej vojenskej invázii spôsobil, že milióny ľudí na svete čelia hrozbe hladu. V krajine uviazlo 26 miliónov ton obilia, ktoré sa kvôli ruskej blokáde nemohlo dostať k svojim odberateľom. Po mesiacoch neistoty však konečne prišla dohoda, ktorá zaručuje ukrajinským lodiam prepravný koridor. Táto dohoda prináša výraznú úľavu pre africké štáty a región Blízkeho východu, ktoré patria medzi najväčších dovozcov ukrajinských obilnín. Koniec potravinovej krízy je však stále v nedohľadne a pravdepodobne sa prenesie aj do budúceho roku.

úroda obilia

Foto: Shutterstock

Vplyv vojny na trh s obilninami

V mierových časoch Ukrajina – označovaná ako svetová obilnica – vyváža približne tri štvrtiny obilnín, ktoré vyprodukuje. Podľa údajov Európskej komisie približne 90 % tohto exportu putuje po mori z ukrajinských čiernomorských prístavov, najmä z Odesy, Čornomorska a Pivdennyinu. Tie boli od polovice februára 2022 zablokované najskôr ruskými vojenskými cvičeniami, a potom mínami, ktoré sem umiestnila Ukrajina, aby zabránila možnej ruskej invázii po mori. Následne spustili blokádu ruské vojenské lode.

Táto situácia priniesla na svetové trhy s obilninami veľkú neistotu. Cena obilia v prvých dňoch vojny vyletela nahor o takmer 60 %. Z pôvodnej ceny 7 dolárov za bušel (anglická jednotka hmotnosti, 1 bušel = 27,216 kg) sa zvýšila na viac ako 12 dolárov, pričom počas posledných mesiacov oscilovali ceny obilia okolo úrovne 10 dolárov za bušel.

Vojna a jej vplyv na vývoz ukrajinských obilnín má veľké dôsledky, najmä v regiónoch Blízkeho východu a severnej Afriky, ktoré sú od neho vo veľkej miere závislé. Ak by prerušenie ukrajinskej poľnohospodárskej výroby a zablokovanie vývozu pokračovalo, táto situácia by mohla uvrhnúť viac ako 50 miliónov ľudí do hladomoru alebo podmienok podobných hladomoru, varovala minulý mesiac Organizácia spojených národov (OSN).

Čo všetko pestuje Ukrajina

V roku 2021 Ukrajina vyviezla približne 48 miliónov ton obilnín (pšenica, kukurica a jačmeň) a 5,4 milióna ton slnečnicového oleja. Ak by sme sa na to pozreli v percentách, podiel Ukrajiny na globálnom exporte predstavuje 9 % v prípade pšenice, 10 % pri jačmeni a 16 % pri kukurici. Pri slnečnicovom oleji patrí Ukrajine svetové prvenstvo, pretože je zodpovedná za viac ako 46 % svetového exportu.  

Blokáda viedla k prudkému zníženiu vývozu, na čo Ukrajinci reagovali hľadaním alternatív. Námornú dopravu vymenili za železnicu do rumunských prístavov pri Čiernom mori. Druhou trasou putovali obilniny cez Poľsko do prístavov Baltského mora. Napriek tomuto úsiliu dosahoval vývoz v priemere len 1,5 až 2 milióny ton mesačne, čo je asi jedna tretina „predvojnovej“ úrovne.

V dôsledku nízkeho exportu má dnes Ukrajina vo svojich sýpkach približne 26 miliónov ton prebytočných obilnín z minuloročnej úrody. To spôsobuje veľký tlak na dostupnú skladovaciu kapacitu mimo konfliktných oblastí, ktorá sa odhaduje na približne 30 miliónov ton.

Toto leto sa očakáva úroda pšenice vo výške 19,5 milióna ton a na jeseň sa predpokladá zber ďalších 38,2 milióna ton kŕmnych obilnín. Ukrajina preto už dávno začala naznačovať, že jej skladovacia kapacita bude vyčerpaná už koncom leta, ešte pred jesenným zberom. Nedostatok kapacít si vynúti používanie vakov na dočasné uskladnenie, uchovávanie nezozbieraných plodín na poliach a iné metódy, ktoré však môžu spôsobiť aj veľké straty na kvalite obilnín.

Najväčšie ohniská hladu

Na súčasný nedostatok ukrajinských obilnín doplácajú hlavne africké štáty a región Blízkeho východu. Podľa údajov Africkej rozvojovej banky Ukrajina a Rusko zvyčajne dovážajú viac ako 40 % africkej pšenice. Vojna však viedla k nedostatku a v súčasnosti v Afrike chýba viac ako 30 miliónov ton obilnín.

Nedostatok prispel k 40-percentnému nárastu cien potravín na celom africkom kontinente. „V Nigérii sa zvýšili ceny základných potravín, ako sú cestoviny a chlieb, až o 50 %. V Sýrii, ďalšom veľkom dovozcovi ukrajinskej pšenice, sa cena chleba taktiež zdvojnásobila. Podobne je na tom Jemen, ktorý bežne dováža z Ukrajiny viac ako milión ton pšenice ročne, a kvôli výpadku tu ceny múky vzrástli o 42 % a chlieb zdražel o 25 %,“ uvádza OSN.

Podľa Svetového potravinového programu (WFP) sa celosvetový hlad masívne zvýšil zo 135 miliónov ľudí s akútnou potravinovou neistotou v roku 2019 na 345 miliónov v roku 2022. „Sem patrí aj 50 miliónov ľudí v 45 krajinách, ktorým klope na dvere hladomor,“ povedal výkonný riaditeľ WFP David Beasley.

Dnešná kríza je oveľa horšia ako predchádzajúce prudké nárasty cien potravín v rokoch 2007 až 2008 a 2010 až 2012, ktoré podnietili nepokoje po celom svete vrátane revolúcií na Blízkom východe. Problémom však nie je len situácia na Ukrajine, ale aj nepriaznivé počasie a zlá úroda v tomto regióne.

Odborníci na potravinovú bezpečnosť varujú pred obrovským geopolitickým rizikom, ak sa neprijmú zásadné opatrenia. „Tento rok sme už boli svedkami politickej destabilizácie na Srí Lanke, v Mali, Čade, Burkine Faso, nepokojoch a protestoch kvôli cenám potravín v Keni, Peru, Pakistane, Indonézii... to sú len prvotné náznaky, veci sa ešte môžu zhoršiť,“ uviedol ďalej D. Beasley.

Svetielko nádeje v podobe dohody

Výrazné uvoľnenie situácie priniesla dohoda, ktorú Ukrajina a Rusko podpísali v Istanbule 22. júla 2022. Tá umožní po mesiacoch ruskej blokády obnovenie vývozu obilia a iných poľnohospodárskych produktov z vybraných ukrajinských čiernomorských prístavov. Dohoda, ktorú sprostredkovali Turecko a Organizácia spojených národov, priniesla celosvetovú úľavu. Ceny obilia na dohodu zareagovali výrazným poklesom a vrátili sa na úroveň pred inváziou.

Dnes svieti na Čiernom mori maják,“ povedal po podpise dohody šéf OSN António Guterres. „Maják nádeje – maják možností – maják úľavy – vo svete, ktorý to potrebuje viac ako kedykoľvek predtým.“ Guterres poďakoval tureckému prezidentovi Erdoganovi a jeho vláde za uľahčenie rozhovorov, ktoré viedli k dohode. Pochválil tiež ruských a ukrajinských predstaviteľov za to, že odložili svoje rozdiely v spoločných záujmoch ľudstva.

Dohoda je zatiaľ na 120 dní, ale môže sa predĺžiť

Dohoda o obnovení vývozu zahŕňa dve samostatné dohody. Jednu medzi Ukrajinou a Tureckom, ktorá sa týka vývozu obilia z Ukrajiny, a jednu medzi Ruskom a Tureckom, ktorá sa týka vývozu potravín a hnojív z Ruska. Podľa ukrajinskej dohody by bol povolený bezpečný prechod exportných lodí z prístavov Odesa, Čornomorsk a Pivdennyi. Dohoda sa nevzťahuje na prístav Mykolajiv, ktorý predstavuje približne jednu pätinu ročného exportu do Čierneho mora, ale je bližšie k bojovým zónam na Ukrajine. Rusko zase na základe dohody s Tureckom dostáva záruky, že jeho vývoz potravín a hnojív nebude ovplyvnený exportnými sankciami. Dohoda je platná 120 dní, ale mohla by byť predĺžená, ak s tým budú Rusko aj Ukrajina súhlasiť.

Čo bude ďalej

Prvá loď s menom Razoni, plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone, prekonala ruskú blokádu 1. augusta 2022. Bola naložená 26-tisíc tonami ukrajinskej kukurice, pričom jej cieľovou destináciou bol Jemen. Ako ďalšia nasledovala loď prenajatá Organizáciou spojených národov vezúca 23-tisíc ton pšenice do Etiópie. Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry uviedlo, že od podpísania dohody opustilo Ukrajinu 17 lodí na prepravu obilia so 475-tisíc tonami poľnohospodárskych produktov.

Problematickým však naďalej zostáva dlhodobejší horizont. Ak by dohoda vydržala a Ukrajina by bola schopná obnoviť predvojnový objem dodávok, ani to nemusí znamenať okamžité odstránenie hrozby hladu pre viaceré štáty.

„Ak budú ukrajinské obilniny chýbať kvôli nízkej produkcii a ťažkostiam pri exporte, a počasie a neúroda dosiahne podobné úrovne, aké vidíme teraz, povedie to k väčšej potravinovej neistote aj v budúcom roku, hlavne v štátoch, ako Libanon, Pakistan, Egypt a Maroko,“ tvrdí analytik plodín pre EarthDaily Analytics Mickael Attia.

logo
Prečítajte si tiež:
2.3.2024 Správy

Kremľu sa rýchlo míňajú rezervy a Putin chce, aby lepšie zarábajúci ľudia aj firmy mali vyššie dane

2.3.2024 (SITA.sk) - Rusko má v pláne zmeniť daňový systém pre fyzické i právnické osoby tak, aby ešte viac platili do štátneho ...

13.2.2024 Správy

Rusko malo vyšší ekonomický rast než bohaté štáty, analytik za tým vidí jednoduché zdôvodnenie

13.2.2024 (SITA.sk) - Podľa predbežných odhadov malo Rusko v minulom roku vyšší rast HDP ako ktorýkoľvek zo siedmich najvyspelejších ...

30.1.2024 Správy

Sankcie proti Rusku sa predlžujú o ďalších šesť mesiacov, rozhodla Rada Európskej únie

30.1.2024 (SITA.sk) - Rada Európskej únie predĺžila o ďalších šesť mesiacov ekonomické sankcie voči Rusku pre jeho agresiu proti Ukrajine. ...

27.10.2023 Správy

Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či hliníkom

27.10.2023 (SITA.sk) - Európska únia chystá sankcie na obchod s ruskými diamantmi či s hliníkom a ďalšie reštrikcie pri dodávkach tovarov ...

9.8.2023 Správy

Spojené štáty opravili účtovnú chybu, Ukrajine pošlú ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov

9.8.2023 (SITA.sk) - Spojené štáty sa chystajú oznámiť ďalšiu pomoc Ukrajine v hodnote 200 miliónov dolárov. Ako referuje web news.sky.com, ...

22.7.2023 Redakcia FinReport

Ukrajinská centrálna banka chce znárodniť Sense Bank, za ktorou stoja ruskí oligarchovia

Ukrajinská centrálna banka oznámila, že znárodní ruskú Sense Bank. Je to jedna z popredných komerčných bánk pôsobiacich v krajine, ...

15.7.2023 Správy

Majetok ruských oligarchov sa postupne dostáva na pôvodnú úroveň, ich bohatstvo narástlo vďaka vojne

15.7.2023 (SITA.sk) - Čistý majetok najbohatších ruských podnikateľov sa postupne dostáva na úroveň z roku 2021. Ako referuje web ...

1.7.2023 Správy

Nedostatok peňazí v Moskve je spôsobený viacerými faktormi, príjmy z ropy a plynu klesli o polovicu

1.7.2023 (SITA.sk) - Ruská vláda začala drasticky znižovať výdavky federálneho rozpočtu po tom, čo príjmy z komodít klesli na polovicu a ...

8.6.2023 Ján Sípos

Európska únia chce odstrihnúť Moskvu od kľúčového trhu s diamantmi

Brusel dáva jasne najavo, že so sankciami voči Kremľu pre jeho agresiu na Ukrajine nekončí. Najnovšie chce pritvrdiť voči dovozu ...

22.5.2023 Správy

Američania po prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine odstránili zo sankčného zoznamu ruského podnikateľa

22.5.2023 (SITA.sk) - Ministerstvo financií Spojených štátov sa po prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine rozhodlo odstrániť zo sankčného ...

20.5.2023 Správy

Európska únia príjme ďalšie sankcie týkajúce sa ruských diamantov, Indiu vníma ako „významného hráča“

20.5.2023 (SITA.sk) -  Európska únia je podľa jej vysokého predstaviteľa „presvedčená“, že na nadchádzajúcom stretnutí G7 v Japonsku ...

10.5.2023 Správy

Európska únia ide radikálne zasiahnuť voči firmám a krajinám, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať sankcie

10.5.2023 (SITA.sk) - Európska únia (EÚ) pripravuje ďalší balík sankcií voči Rusku, ktorý sa zameria na spoločnosti a krajiny, o ktorých ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay