Väčšina Slovákov považuje domáce potraviny za kvalitnejšie než zahraničné, dôvodov je viac

BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) - Takmer 60 percent spotrebiteľov považuje slovenské potraviny za kvalitnejšie ako zahraničné. Dôvodom sú čerstvosť a prísnejšia kontrola. Napriek tomu podiel vystavení slovenských výrobkov v obchodoch dosiahol len 37 %.
Odporúčame:10 potravín, ktoré dokážu rýchlejšie spaľovať tuky
Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) vypracovala agentúra A.K.O., považuje 59 % opýtaných slovenské potraviny za kvalitnejšie ako zahraničné a 25% za rovnako kvalitné.
Odporúčame:Aktualizované: Európska legislatíva sa pre dvojakú kvalitu potravín nezmení, Juncker to ale považuje za problém
Ako najčastejší dôvod uvádzajú čerstvosť (48 %) a prísnejšiu kontrolu (41 %), informoval rezort pôdohospodárstva.
"Slovenské potraviny máme plne pod kontrolou doslova od farmy až po regály v obchodoch. Vďaka tomu, že potraviny nemusia cestovať stovky kilometrov, sú aj čerstvejšie,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Potravinové škandály
Z prieskumu ďalej vyplýva, že spotrebitelia vnímajú pôvod slovenských potravín najcitlivejšie pri mäse (59 %) a pri mliečnych výrobkoch (50 %). „Potravinové škandály ako napríklad prípad s pokazeným brazílskym mäsom nútia spotrebiteľov, aby boli opatrní. U slovenských výrobkov je garancia bezpečnosti vysoká,“ podotkla Matečná.
„Firmy z potravinárskeho sektora sa neraz sťažujú, že máme veľmi prísne hygienické normy na potraviny, ale vďaka dobrým kontrolám vieme z predaja veľmi rýchlo stiahnuť nebezpečné výrobky. Bolo to práve Slovensko, ktoré ako prvé upozornilo na problém brazílskeho mäsa,“ dodala.
Mlieko, vajcia a zelenina
Slovenský pôvod za dôležitý považuje u mlieka štvrtina opýtaných, u mliečnych výrobkov až polovica. Slovenský pôvod vajec za dôležitý považuje 30 % respondentov, o niečo menej je to u hydiny, konkrétne 22 %. Zelenina by podľa 30 % opýtaných mala byť zo Slovenska, kým slovenské ovocie uviedlo len 19 % opýtaných.
Pri trvanlivých druhoch potravín je miera dôležitosti slovenského pôvodu v rozmedzí 8 až 14 %. Najmenej je slovenský pôvod dôležitý pri pochutinách a nápojoch. Len 6 % opýtaných uviedlo, že slovenský pôvod ich nezaujíma a nie je dôležitý pri žiadnom druhu potravín, uviedol agrorezort.
Viac k témam: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny, prieskumZdroj: Webnoviny.sk - Väčšina Slovákov považuje domáce potraviny za kvalitnejšie než zahraničné, dôvodov je viac © SITA Všetky práva vyhradené.
Zdroj a foto: SITA
© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
Mzdová kalkulačka
Mzdová kalkulačka ADVANCED
Kalkulačka tehotenskej dávky
Kalkulačka materskej dávky
Kalkulačka rodičovského bonusu
Valorizácia dôchodkov
Kalkulačka na výpočet dôchodku
Kalkulačka dôchodkového veku
Kalkulačka vdovského dôchodku
Kalkulačka sirotského dôchodku
Kalkulačka minimálneho dôchodku
Porovnanie zdravotných poisťovní
2023

Finanční agenti

Kryptomeny

Zamestnanie

Kultúra a umenie

Voľný čas


SPRAVODAJSTVO





Najčítanejšie
- 1.Ikonický červený sveter princeznej Diany s ovečkami vydražili za viac ako milión dolárov
- 2.Skupina J&T Finance Group dosiahla v prvom polroku 2023 zisk 146 miliónov eur
- 3.Moskva vyčleňuje tretinu štátneho rozpočtu na vojnu na Ukrajine, plánuje aj zvýšiť objem štátnych pôžičiek
- 4.Mestský súd v Bratislave vytýčil termín pojednávania v kauze vraždy Daniela Tupého, Puškár zostáva naďalej vo väzbe
- 5.Rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ by mali začať koncom roka, kľúčové je splnenie kritérií stanovených Európskou komisiou