Hľadaj

Služba YouTube dostala pokutu pre zbieranie osobných údajov detí bez súhlasu rodičov

Sita Poslať

4.9.2019 (Webnoviny.sk) - Spoločnosť Google dostala pokutu 170 mil. USD, aby urovnala obvinenia, že jej videoslužba YouTube zbierala osobné údaje detí bez súhlasu rodičov. Americká Federálna komisia pre obchod (FTC) uložila Googlu pokutu 136 mil. USD a spoločnosť zaplatí ďalších 34 mil. USD štátu New York, aby urovnala podobné obvinenie.

image

FTC prešetrovala službu YouTube pre spôsob, ako nakladá s údajmi o deťoch, ktoré majú menej ako 13 rokov. Malé deti chráni americký federálny zákon, ktorý vyžaduje súhlas rodičov na to, aby firmy mohli zbierať a zdieľať ich osobné informácie.
"YouTube sa potenciálnym korporátnym klientom chválil svojou popularitou medzi deťmi," uviedol vo vyhlásení predseda FTC Joe Simons. Avšak, keď prišlo na dodržiavanie zákona na ochranu súkromia detí, "spoločnosť odmietala uznať, že časti jej platformy sú jasne cielené na deti. Porušenie zákona službou YouTube nemožno ospravedlniť," uviedol predseda FTC.
Člen FTC Rohit Chopra poznamenal, že od roku 2011 komisia Google už tretíkrát pokutovala pre porušenie ochrany súkromia a dodal, že "toto najnovšie porušenie je mimoriadne vážne". Ide o najvyššiu pokutu, akú FTC doteraz Googlu uložila, hoci je veľmi malá v porovnaní so sankciou 5 mld. USD, ktorou komisia pre porušenie ochrany súkromia postihla firmu Facebook.

(1 EUR = 1,1018 USD)


Viac k témam: osobné údaje, pokuta
Zdroj: Webnoviny.sk - Služba YouTube dostala pokutu pre zbieranie osobných údajov detí bez súhlasu rodičov © SITA Všetky práva vyhradené.

© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.

Provízie rozpočítavajte
v ICM2
Insurance Contract Manager
Softvér a služby pre finančný trh
www.ICM2.sk

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
18.11.2019 Natália Hučková

Hackeri získali údaje 6 miliónov Bulharov, pokutu zaplatí finančný úrad

Bulharská národná agentúra pre príjmy (finančný úrad) musí za únik osobných údajov zaplatiť pokutu 2,6 milióna eur. Bezpečnostný ...

4.11.2019 Natália Hučková

Rakúska pošta predáva údaje o zákazníkoch. Hrozí jej 18-miliónová pokuta

V Rakúsku padla rekordná pokuta za porušenie GDPR. Sankciu 18 miliónov eur dostala za nedodržanie ochrany osobných údajov rakúska pošta. Tá ...

30.10.2019 Natália Hučková

Mall.cz musí odškodniť užívateľa za únik osobných údajov. Ozvú sa ďalší?

Rozsiahly únik osobných údajov z databázy českého e-shopu mall.cz nie je ešte ani zďaleka doriešený. Svedčí o tom aj nedávny rozsudok ...

22.10.2019 Natália Hučková

Cookies na webových stránkach sa menia, rozhodol Súdny dvor EÚ

Súdny dvor EÚ v októbri vydal rozhodnutie, ktoré zásadne mení používanie cookies. Rozsudok sprísňuje pravidlá aj pre cookies, ktoré ...

3.10.2019 Správy

Google zavádza nové nástroje ochrany súkromia, zmena sa dotkne aj máp

2.10.2019 (Webnoviny.sk) - Americká technologická spoločnosť Google zavádza pre užívateľov nové nástroje, pomocou ktorých si budú môcť ...

1.8.2019 Natália Hučková

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je ...

11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

18.4.2019 Jana Čipková

Mýtus o GDPR #4: Žiadosti o prenos osobných údajov klienta musí finančný agent vždy vyhovieť

Právo na prenosnosť osobných údajov patrí medzi práva dotknutých osôb, ktoré zaviedlo až nariadenie GDPR. Vzhľadom na to, že mnohí ...

11.4.2019 Natália Hučková

Firmy robia pri ochrane osobných údajov množstvo chýb

Zohľadniť GDPR v rámci činnosti spoločností nie je vôbec jednoduché. Preskúmať, kde všade dochádza k spracúvaniu osobných údajov, je ...

27.2.2019 Natália Hučková

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Slovenský výrobca lahôdok Koro plánuje postaviť nový závod
  2. 2.
    V šiestich odvetviach sú na Slovensku platy nad tisíckou, najviac zarábajú informatici
  3. 3.
    Radikálne zvyšovanie dane z nehnuteľností môže mať negatívne následky, kritizujú zamestnávatelia
  4. 4.
    Stovky miliárd nestačia, zmena klímy si vyžaduje štvornásobne vyššie investície
  5. 5.
    Chatár Petras chce protestovať pred parlamentom, obáva sa o budúcnosť Rainerovej chaty