BRATISLAVA 11. júna (WebNoviny.sk) - Európska komisia (EK) pre spoločnosti podnikajúce v potravinárstve vydala špeciálne nariadenie o regulácii akrylamidu, ktoré je platné od 11. apríla tohto roka. Obsah akrylamidu v potravinách sa má podľa neho znížiť po novom na minimum.
Komisia chce týmto opatrením zaistiť, aby výrobky neobsahovali veľa potenciálne rakovinotvorných látok. Informovala o tom v pondelok v tlačovej správe Rada pekárov SR, ktorá dodala, že slovenskí pekári toto nariadenie vítajú a akrylamid vo výrobkoch budú monitorovať.
Typická chuť, vôňa a vzhľad
Nariadenie Európskej komisie sa vzťahuje na firmy v Európe, ktoré sa zaoberajú výrobou vyprážaných či pečených výrobkov. Týka sa teda aj slovenských pekárov, ktorí na trh dovážajú pečené chleby, rožky či iné pečivo. Akrylamid je podľa pekárov známy tým, že dodáva potravinám typickú chuť, vôňu či vzhľad.
Odporúčame:Potraviny z Poľska sú podľa Slovákov a Čechov nekvalitné, najhoršie hodnotia mäso a vajcia
„Je bežnou súčasťou vyprážaných a pečených potravín, pričom sa tvorí z cukrov a aminokyselín, ktoré sa v mnohých potravinách vyskytujú prirodzene. Môže ísť o kávu, zemiaky či obilniny. Jeho výskyt sa v potravinách nedá na sto percent odbúrať,“ povedal predseda Únie priemyselných pekárov SR a viceprezident Rady pekárov SR Vladislav Baričák.
Pekári s týmto nariadením súhlasia a považujú ho za dobrý krok. „Sme radi, že naše výrobky budú kontrolované. Je aj v našom záujme, aby sme na trh dodávali tie najkvalitnejšie produkty. Povinnosťou každého priemyselného pekára bude pravidelný monitoring obsahu akrylamidu vo svojich výrobkoch a evidencia jeho množstva v jednotlivých výrobkoch. Ak sa prekročí referenčná hodnota, t. j. najvyššia prípustná hranica, výrobca bude musieť zabezpečiť opatrenia,“ priblížil Vladislav Baričák.
Možné karcinogénne účinky
Podľa viceprezidenta Rady pekárov SR pokrývajú priemyselní pekári momentálne až 70 percent trhu.
Na základe európskeho nariadenia teda musia potravinárske spoločnosti pravidelne analyzovať podiel akrylamidu vo svojich výrobkoch, pričom ich budú kontrolovať štátne úrady. Frekvenciu analýz si stanovuje každý výrobca sám, úrady ich budú vykonávať raz ročne.
Odporúčame:Úmrtia Slovákov na ochorenia srdca a ciev sa neznižujú, viacero opatrení to môže zmeniť
S informáciou, že akrylamid môže byť škodlivý pre zdravie, prišiel Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v roku 2015, avšak jeho výskyt v potravinách sa sleduje už od roku 2002. Úrad pritom uvádza, že akrylamid, ktorý vzniká pri teplote nad 100 °C, môže mať karcinogénne účinky. Podľa odborníkov sa akrylamid najčastejšie vyskytuje v čipsoch, hranolčekoch, sušienkach či krekroch.
Viac k témam: Európska komisia (EK), pekári, potravinyZdroj: Webnoviny.sk - Slovenskí pekári vítajú nariadenie Bruselu, množstvo akrylamidu v pečive by sa malo znížiť © SITA Všetky práva vyhradené.
Zdroj a foto: SITA
© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
Mzdová kalkulačka - výpočet čistej mzdy a ceny práce
Mzdová kalkulačka ADVANCED
Tehotenské: Online kalkulačka na výpočet dávky
Kalkulačka materskej dávky
Valorizácia dôchodkov
Kalkulačka na výpočet dôchodku
Kalkulačka na výpočet dôchodkového veku
Kalkulačka na výpočet vdovského dôchodku
Kalkulačka sirotského dôchodku
Kalkulačka minimálneho dôchodku
Hypotekárna kalkulačka
Porovnanie zdravotných poisťovní
DPH kalkulačka pre rok 2025
Investičná kalkulačka

SPRAVODAJSTVO





Najčítanejšie
- 1.Spreneveru v Petržalke bude vyšetrovať ÚBOK, zastupujúca starostka dala naceniť externý audit
- 2.Dôchodky pre matky sa v 2026 zvýšia: Štát uzná starostlivosť o deti ako plnohodnotnú prácu
- 3.Platobné spoločnosti rýchlo rastú. Praje im pandémia aj zmena nákupných zvyklostí
- 4.Farmári blokujú cesty naprieč celým Francúzskom na protest proti nízkym zárobkom a rastúcim nákladom (foto)
- 5.Liečba pacienta s COVID-19 vyjde 100- až 500-násobne drahšie ako jeho zaočkovanie