Hľadaj

Slováci sa najčastejšie stretávajú pri spoločnom stole na večeru

Sita Poslať

20.11.2019 (Webnoviny.sk) -

image

Rodiny sa stretávajú pri jedle čoraz menej, najčastejšie len na večeru

Raňajkovať v kruhu svojej rodiny sa darí menej ako trom Slovákom z desiatich

Jedinou výnimkou je nedeľa, kedy sa stretáva nielen blízka, ale často aj vzdialenejšia rodina

Pravidlo "jesť trikrát denne" je len mýtus, 54 percent ľudí na Slovensku jedáva aspoň 4-krát denne. Počas pracovného týždňa najčastejšie raňajkujeme pečivo alebo müsli. K raňajkám si najradšej dáme kávu, preferujú ju najmä ženy. Nedeľný obed si väčšina Slovákov spája so slovom vývar, teda nedeľná hovädzia alebo kuracia polievka. Vyprážaný rezeň so šalátom, pečené kura s ryžou, alebo iné "mäso s prílohou" sú už výrazne menej populárne. Možno to súvisí s tým, že až sedem z desiatich Slovákov by sa rado zdravšie stravovalo. Oveľa radšej by však obmedzili sladké ako slané jedlá. Hovoria o tom výsledky reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre spoločnosť BILLA na vzorke 519 respondentov realizovala agentúra 2muse v októbri 2019.
Slovenky a Slováci hovoria, že im záleží na tom, ako sa stravujú. Uvedomujú si potrebu stravovať sa zdravo, aj keď v realite sa im to možno príliš nedarí. Viac ako tri štvrtiny ľudí tvrdí, že im záleží na tom, ako sa stravujú. A podobný počet ľudí by rado zaradilo do jedálnička viac zdravých jedál. Pod nezdravými jedlami chápu sladké a slané pochutiny, pričom o polovicu viac ľudí by radšej obetovalo sladkosti ako slané pochutiny.  Teda 40 percent Slovákov si myslí, že by mali obmedziť chipsy a krekry, ale  60 percent by rado obmedzilo sladkosti a dezerty. "Zostaviť si pestrý jedálniček, alebo si zdravé potraviny vybrať podľa aktuálnej chuti je pritom veľmi jednoduché. Záleží nám na tom, aby si všetci mali možnosť vybrať z pestrej ponuky lokálneho a čerstvého slovenského ovocia, zeleniny, pečiva, mäsa, mliečnych výrobkov, lahôdok aj ďalších potravín. Rozsah sortimentu potravín, ktoré majú blahodarný účinok na zdravie máme tak široký, že sme na niektorých predajniach vytvorili samostatné oddelenie s názvom Zdravý svet. Tu si nájdu na jednom mieste svoje produkty nielen tí, ktorí sa chcú zdravo stravovať, ale aj športovci a ľudia s intoleranciami. Zavedieme ho postupne aj na ďalších predajniach," uviedla Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete predajní BILLA.

Víťaz v rebríčku TOP jedál Slovákov

"Najdôležitejším jedlom je pre nás obed a preto ho počas dňa nevynechávame. Obedujeme takmer úplne všetci a za najdôležitejšie jedlo dňa ho považujú takmer dve tretiny Slovákov. Raňajky sú najdôležitejšie len pre menej ako tretinu Slovákov, večera len pre každého pätnásteho. Takmer polovica Slovákov konzumuje aj olovrant a desiatu. Až 54 percent ľudí jedáva aspoň 4-krát denne a každý piaty tvrdí, že až 5-krát denne," uviedol Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse.  Medzi slovenskými rodinami je však podľa výsledkov prieskumu veľa takých, ktoré sa nestretávajú pri spoločnom stolovaní vôbec. Najmenej sa Slováci vedia zísť ako rodina pri raňajkách a počas obeda. Pri večeri sa pravidelne stretáva len 40 percent Slovákov. Vôbec sa počas dňa pri stole nestretne 7 % slovenských rodín.

Chute na ráno sa nám menia počas dní v týždni

Cez víkend aj v pracovný týždeň dominuje raňajkám klasika. Sladké alebo slané pečivo, k tomu šunka, syr, maslo alebo marmeláda. Počas pracovného týždňa takto raňajkuje až 57 percent oslovených. Cez víkend si ale tretina Slovákov pripraví teplé raňajky, teda praženicu, vajíčko, párky alebo toasty. Zdravé raňajky, ako sú cereálie, šalát, jogurt alebo müsli, si počas týždňa naordinuje pätina z nás, ale cez víkend už len jeden z ôsmich. Rozdiely sú viditeľné aj medzi mladými do 25 rokov a staršími dospelými nad 56 rokov. Mladí ľudia raňajkujú výrazne zdravšie alternatívy a menej kávy ako ostatní. Starší dávajú prednosť najmä teplým raňajkám. K raňajkám popíjame zvyčajne kávu alebo čaj. Kávu si vyberajú prevažne ženy, približne o polovicu častejšie ako muži. "Uponáhľaná doba zrejme prispela k tomu, že už iba tretina Slovákov pokladá raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa. Pravda je taká, že aj veľké štúdie dlho opakovaný "slogan" o dôležitosti raňajok nepotvrdili. Väčšina ľudí siahne najčastejšie po pečive v kombinácii s instantnými potravinami, spracovanými potravinami a polotovarmi, pričom práve ráno je vhodné naopak jesť aj teplú stravu," uviedol výživový poradca MUDr. Boris Bajer.
Ako sme na tom s obedom?
Slováci si pre svoj obed čoraz častejšie volia možnosť najesť sa v reštaurácii a vyberajú si z ponuky denného menu. Aj keď, samozrejme, nie všetci. Podľa prieskumu platí, že ženy nosia do práce obed navarený doma a muži sú tí, ktorí si vyberajú z denného menu. Všetko sa však mení cez víkend. Najmä nedeľa patrí rodinným obedom, či už v pohodlí domova, alebo sa vyberieme na návštevu k blízkej rodine. Zaujímavé je, že väčšina Slovákov si nedeľný obed spája hlavne s vývarom, až na druhom mieste sa ocitlo mäso s tradičnými prílohami. Kedysi obľúbený vyprážaný rezeň sa ocitol až na 6. mieste. Drobné rozdiely v obľúbenosti rezňa sa  dokonca nájdu aj medzi regiónmi. Rezeň si spája s nedeľou približne 18 % Slovákov. V Bratislavskom a Trnavskom kraji je to však takmer 25 %, naopak v Banskobystrickom kraji by si na nedeľný obed dalo rezeň len niečo cez 11 % opýtaných. Nedeľná polievka je najobľúbenejšia v Nitrianskom kraji, kde ju s nedeľou spája až 61 % oslovených, naopak v okolí Trenčína len 41 %. Zdá sa, že pojem "nedeľný dezert" úplne mizne zo slovníka – iba 3,6 % ľudí si ideálny nedeľný obed predstavuje so zákuskom.
Výsledky prieskumu v časti o obedoch neprekvapili ani výživového poradcu MUDr. Borisa Bajera, ktorý uviedol: "Hlavnou nevýhodou obedovania v reštaurácii je, že nemáme dostatok vedomostí o príprave jedla. V kuchyni sa môžu používať prepálené oleje, skryté rafinované a stužené tuky, množstvo cukru a otázna je i kvalita surovín. Aj moje štatistiky z praxe potvrdzujú fakt, že oveľa viac "krabičkujú" ženy. Potešujúce pre mňa, ako poradcu na zdravú výživu, je čoraz väčšia absencia vyprážaného na našich tanieroch."

Slovenská večera býva studená

Studená večera prevažuje nad teplou – až 58 percent Slovákov preferuje práve studenú večeru, teda pečivo s prílohou. Z nápojov vyberáme zdravšie alternatívy, teda čistú vodu, minerálku alebo čaj. Podiel alkoholických, kofeínových a sladených nápojov je 14 %. Alkohol si k večeri nalievajú viac muži. Večeria sa doma. Nezáleží, či je pracovný týždeň alebo víkend, večeru najčastejšie konzumujeme medzi 18 a 19 hodinou. Potešujúce je, že väčšine slovenských rodín sa podarí stretnúť pri večeri aspoň dvakrát do týždňa.

Inzercia


Viac k témam: BILLA, prieskum, rodina, večera
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci sa najčastejšie stretávajú pri spoločnom stole na večeru © SITA Všetky práva vyhradené.

© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.

Múdro a spoľahlivo.
Poradíme vám s problematikou
GDPR
General Data Protection Regulation
logo
Prečítajte si tiež:
4.8.2020 Správy

Bývalý španielsky kráľ opustil po korupčnom škandále krajinu a synovi zanechal len list

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Niekoľko týždňov po tom, ako ho začali spájať s vyšetrovaním údajnej korupcie, bývalý španielsky kráľ ...

4.8.2020 Juraj Recký

Click to Pay mieri na nové trhy, Slovensku sa zatiaľ vyhýba

Spoločnosti American Express, Discover, Mastercard a Visa oznámili začiatok technickej prípravy virtuálneho platenia Click to Pay mimo ...

4.8.2020 Správy

Koronakríza pribrzdila počet žiadostí o dôchodok, mohli za to aj bezpečnostné opatrenia v poisťovniach

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Koronakríza v prvom polroku tohto roka pribrzdila počet podaných žiadostí o niektorú z dôchodkových ...

4.8.2020 Správy

Martinskí poslanci si odklepli mimoriadne odmeny, dostanú stovky eur

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Členovia martinského mestského zastupiteľstva dostanú za svoju prácu v prvom polroku vyplatené mimoriadne odmeny vo ...

4.8.2020 Správy

Niektoré slovenské vlaky budú vybavené unikátnou mapou tratí od slovenského dizajnéra

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Štyridsať vozňov rady Bdmpeer a Bmpper Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) dostane novú informačnú výzdobu. ...

4.8.2020 Správy

Nový závod pri Prešove prinesie prácu desiatkam ľudí, výstavbu zrejme podporí aj ministerstvo

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Výstavbu nového závodu na výrobu komponentov pre stroje, ako aj kompletné stroje pre technicky náročné aplikácie v ...

4.8.2020 Správy

Pri návrate na Slovensko z 32 krajín nepotrebujete negatívny test na COVID-19 ani ísť do karantény

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Uvoľnený hraničný režim v súvislosti s pandémiou ...

4.8.2020 Správy

Remišová by ako líderka Za ľudí kládla dôraz na regióny, v spájaní s inými stranami riešenie nevidí

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie ...

4.8.2020 Správy

Situácia stále nie je dobrá, ale nemecký automobilový priemysel prekonáva očakávania

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - V nemeckom automobilovom priemysle sa objavujú prvé náznaky oživenia po pandémii ...

4.8.2020 Správy

V Rimavskej Sobote si uctili Svetový deň rómskeho holokaustu

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - V sobotu 2. augusta si v Rimavskej Sobote uctili 76. výročie Svetového dňa rómskeho Porraimosu – holokaustu, ...

4.8.2020 Správy

V Česku sa koronakríza dotkla takmer polovice zamestnancov, v gastronómii je situácia kritická

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Vplyv koronakrízy v Českej republike pocítilo 43 percent zamestnancov a 60 percent samostatne zárobkových osôb. ...

4.8.2020 Správy

Vodič nákladiaku si „skrátil“ cestu a diaľničný zjazd dal v protismere, hrozia mu dva tresty (video)

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Pokuta a zákaz jazdiť až na dva roky hrozia vodičovi nákladného vozidla, ktorý išiel v protismere na diaľničnom ...

4.8.2020 Správy

Zisk automobilky Ferrari v druhom kvartáli klesol o 95 percent

4.8.2020 (Webnoviny.sk) - Zisk talianskej automobilky Ferrari v druhom kvartáli ...

3.8.2020 Magdaléna Švančarková

Vkladomaty šetria čas, sú zadarmo a ich obľúbenosť rastie

Bankomaty s možnosťou vkladu, takzvané vkladomaty, má v súčasnosti takmer každá banka a ich počty sa neustále zvyšujú. Podstatná ...

2.8.2020 Redakcia FinReport

Každý tretí Slovák si nemôže dovoliť ani týždňovú dovolenku

V Európskej únii existujú veľké rozdiely v oblasti životnej úrovne, akú si obyvatelia jednotlivých krajín môžu dovoliť. Týka sa to aj ...

2.8.2020 Redakcia FinReport

Nepoistiť si dom či byt proti vyčíňajúcim živlom je dnes doslova hazard

Extrémne prejavy počasia na Slovensku každý rok silnejú. Spolu s nimi narastá aj riziko škôd spôsobených na majetku. Kým podľa ...

1.8.2020 Juraj Recký

Hľadáte investičné príležitosti? Kryptomeny vás pobláznia... alebo ich znenávidíte

Máte radi adrenalín a investovanie? Potom by sa do hľadáčika vášho záujmu mali dostať kryptomeny. Sú bláznivou jazdou výnosov a pádov, ...

31.7.2020 Redakcia FinReport

Akvizíciu poisťovne AXA spoločnosťou UNIQA schválila Európska komisia

Proces predaja dcérskych spoločností finančnej skupiny AXA na Slovensku, v Česku a Poľsku za 1 miliardu eur spoločnosti UNIQA dosiahol ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Finanční sprostredkovatelia zaznamenali najúspešnejší rok, najviac rástli investície
  2. 2.
    Click to Pay mieri na nové trhy, Slovensku sa zatiaľ vyhýba
  3. 3.
    Vkladomaty šetria čas, sú zadarmo a ich obľúbenosť rastie
  4. 4.
    Akvizíciu poisťovne AXA spoločnosťou UNIQA schválila Európska komisia
  5. 5.
    Demonštranti sa zišli v Berlíne, aby protestovali proti obmedzeniam počas pandémie