BRATISLAVA 9. apríla (WebNoviny.sk) - Situácia s nízkou konzumáciou ovocia a zeleniny sa na Slovensku dlhodobo nemení a Slováci aj naďalej v tomto smere zaostávajú za priemerom EÚ.
Takmer dve tretiny obyvateľov EÚ totiž v roku 2017 konzumovalo ovocie aspoň raz denne (64 %), pričom podiel obyvateľov EÚ, ktorí konzumovali zeleninu aspoň raz denne v danom roku, bol rovnaký ako pri ovocí.
Pozitívne čísla len v jednom prípade
Slovensko sa v rebríčku krajín ocitlo pri dennej konzumácii ovocia obyvateľmi na 18. mieste z krajín EÚ-28, keď si dalo ovocie denne len 53 % Slovákov a pri zelenine zaznamenalo ešte o jednu priečku horšie umiestnenie s denným podielom 52 %. Vyplýva to z najnovších údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Z ďalších výsledkov Eurostatu vyplýva, že 27 % obyvateľov EÚ jedlo v roku 2017 ovocie aspoň dvakrát denne a zeleninu 23 %. Slovensko aj v týchto štatistikách zaostáva za priemerom EÚ. Minimálne dvakrát za deň si dá ovocie 22 % Slovákov a zeleninu 16 %.
Pozitívne čísla zaznamenali Slováci len pri údaji o úplnom vyradení ovocia a zeleniny z ich jedálnička. Nikdy neje ovocie len 0,8 % Slovákov a zeleninu dokonca len 0,4 %. Naproti tomu podiel občanov EÚ, ktorí niekdy nejedia ovocie, činí 1,6 % a pri zelenine 0,6 %.
Odporúčaná denná dávka
Najviac ovocia sa skonzumuje spomedzi členských štátov EÚ v Taliansku, kde až 85 % obyvateľov je ovocie minimálne jedenkrát denne. Nasleduje Portugalsko s 81 % obyvateľov. Naproti tomu v troch členských štátoch EÚ konzumovalo ovocie v roku 2017 denne menej ako 40 % obyvateľstva. Konkrétne išlo o Lotyšsko (35 %), Bulharsko a Litvu (obe 37 %).
Pokiaľ ide o spotrebu zeleniny v členských štátoch, Írsko a Belgicko mali v roku 2017 najvyšší podiel obyvateľov, ktorí aspoň raz denne konzumovali zeleninu (84 %). Zatiaľ čo vo väčšine členských štátov 50 až 80 % obyvateľov v prieskume uviedlo, že denne jedli zeleninu, v piatich členských štátoch bol tento podiel nižší ako 50 %. Išlo o Maďarsko (30 %), Rumunsko (41 %), Lotyšsko (44 %), Litvu a Bulharsko (obe 45 %).
Podľa uverejnenej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je odporúčaná denná dávka minimálne 400 g ovocia a zeleniny (okrem zemiakov a iných škrobových hľúz) na prevenciu chronických ochorení.
Viac k témam: Európska únia, ovocie, potraviny, prieskum, slovenské potraviny, stravovanie, zeleninaZdroj: Webnoviny.sk - Slováci konzumujú málo ovocia a zeleniny, v prieskume zaostávajú za priemerom Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.
Zdroj a foto: SITA
© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
Mzdová kalkulačka
Mzdová kalkulačka ADVANCED
Kalkulačka tehotenskej dávky
Kalkulačka materskej dávky
Kalkulačka rodičovského bonusu
Valorizácia dôchodkov
Kalkulačka na výpočet dôchodku
Kalkulačka dôchodkového veku
Kalkulačka vdovského dôchodku
Kalkulačka sirotského dôchodku
Kalkulačka minimálneho dôchodku
Porovnanie zdravotných poisťovní
2024
Finanční agenti
Kryptomeny
Unicef
Zamestnanie
SPRAVODAJSTVO
Najčítanejšie
- 1.Investori začali dávať prednosť ETF fondom pred podielovými fondmi
- 2.Na Slovensku pracuje rekordných viac ako 103-tisíc cudzincov
- 3.mBank menila úrokové sadzby svojich hypotekárnych úverov
- 4.Farmári blokujú cesty naprieč celým Francúzskom na protest proti nízkym zárobkom a rastúcim nákladom (foto)
- 5.Novela zákona o ochrane spotrebiteľa pomôže nakupujúcim aj obchodníkom