V roku 2017 Zlatý Bažant oslavuje 50. výročie hurbanovskej sladovne
Bratislava, 1. marca 2017 ( WBN/PR )– Zlatý Bažant vstupuje do druhého desaťročia svojej tradície sezónnych pivných špecialít, a na začiatok tohtoročnej jari prináša pivárom šestnásťstupňový sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock. Tento typ piva je vo svete známy ako Helles Bock alebo MaiBock – tradičný zlatistý nemecký ležiak, ktorý je považovaný za silné jarné, prechodné pivo. Vyznačuje sa robustným sladovým telom s príjemnou chmeľovou horkosťou a výraznou sladovou vôňou, a vďaka svojim charakteristikám je predurčené na vychutnávanie si pri výnimočných príležitostiach. Sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16% zároveň otvára tohtoročnú pivnú sezónu značky Zlatý Bažant, ktorá sa ponesie v znamení oslavy 50. výročia sladovne v Hurbanove a pocty sladovníckemu remeslu a kvalitnému hurbanovskému sladu z domácich zdrojov. Zlatý Bažant Svetlý Bock je od konca februára dostupný ako limitovaná edícia na pultoch maloobchodných predajní v štvorbalení 4x0,33l fliaš, a vo vybraných puboch aj v obľúbenej čapovanej podobe.
„Sme nesmierne hrdí na našu tradíciu pivných špecialít značky Zlatý Bažant, ktorá už druhé desaťročie prináša milovníkom zlatého moku na celom Slovensku pestrosť pivných chutí z celého sveta,“ hovorí Marcel Malý, brand manager značky Zlatý Bažant a dodáva: „V roku 2017 oslavuje naša sladovňa v Hurbanove 50 rokov od svojho spustenia, a toto jubileum sme sa rozhodli s pivom Zlatý Bažant patrične osláviť. Sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16% je prvým symbolickým darčekom, ktorý pri tejto príležitosti uvádzame, a už dnes môžeme našim fanúšikom prezradiť, že ich bude viac.“
Jarný sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock je vyrobený zo 100% jačmenného sladu plzenského typu z hurbanovskej sladovne. Pivo má zlatú až tmavozlatú farbu a výraznú sladovú až chlebovú vôňu. Sladovú chuť piva balansuje príjemná chmeľová horkosť, ktorá sa odhaľuje hlavne po dopití. Príjemne sa vychutnáva ako špecialita, keď má pivár chuťna plné a robustné sladové telo a vyšší obsah alkoholu.
Na etikete piva Zlatý Bažant Svetlý Bock sa zároveň objavuje pod logom značky označenie 100% hurbanovský slad – Oslavujeme 50. výročie hurbanovskej sladovne. Týmto označením Zlatý Bažant komunikuje významný míľnik v histórii sladovne Hurbanovo, a zároveň zdôrazňuje kvalitu a pôvod sladu použitého pri výrobe tohto piva. Označenie bude značka používať na etiketách fliaš a plechoviek pív vyrobených výhradne z domáceho sladu – Zlatý Bažant 10% a 12%, ako aj Zlatý Bažant Nealko, a to počas celého roku 2017. Od začiatku marca sa produkty s novými etiketami postupne dostávajú na pulty predajní.
Slad je najdôležitejšou ingredienciou na výrobu piva, ktorá zásadne ovplyvňuje jeho charakter a tvorí jeho telo. „Pri varení piva Zlatý Bažant je pomer medzi použitými surovinami chmeľom a sladom až približne 1:99, a mnohí konzumenti o tomto fakte nevedia. Preto sme sa pri príležitosti výročia založenia našej sladovne rozhodli tému sladu viac priblížiť našim zákazníkom, a najmä zdôrazniť fakt, že Zlatý Bažant je vyrobený výhradne zo sladu z našej vlastnej sladovne, hovorí Marcel Malý. Dopĺňa ho Karol France, obchodný sládok z hurbanovského pivovaru: „Majstri pivovarníci zvyknú hovoriť, že slad tvorí dušu piva, a chmeľ je jeho korením.“ Kvalita použitého sladu je tak pre kvalitatívne parametre, chuťové a senzorické vlastnosti piva absolútne kľúčová. Vďaka vlastnej sladovni v Hurbanove má Zlatý Bažant 100%-nú kontrolu nad kvalitou základnej vstupnej suroviny, čo pre výrobu piva predstavuje významnú výhodu. „Hovorí sa, že pivovar bez sladovne je ako vinár bez vinice. Sme veľmi hrdí na to, že u nás v Hurbanove spájame pivovarnícke majstrovstvo aj s poctivým sladovníckym remeslom,“ dodáva Karol France.
Sladovňa v Hurbanove bola založená v roku 1967, a pri rozhodovaní o jej umiestnení rozhodli najmä priaznivé klimatické podmienky v regióne. Hurbanovo je najteplejším miestom v bývalom Československu s úrodou vysoko kvalitného jačmeňa a zároveň so zdrojmi veľmi kvalitnej vody. K pôvodnej sladovni v roku 2002 pribudla nová sladovňa, ktorá pomohla významne zvýšiť ročnú kapacitu výroby sladu v Hurbanove. V súčasnosti je sladovňa Hurbanovo s ročnou kapacitou výroby sladu 111.000 ton najväčšou a najmodernejšou sladovňou nielen na Slovensku, ale aj v celom stredoeurópskom regióne. Patrí k významným podporovateľom slovenských poľnohospodárov, keďže každoročne nakupuje približne 50 % celkovej slovenskej produkcie sladovníckeho jačmeňa. Navyše s takmer 90-percentným podielom exportu vyrobeného sladu výrazne prispieva k exportnej výkonnosti Slovenska. Vďaka tomuto faktu je slad je najvýznamnejšou exportnou komoditou Slovenska spomedzi výrobkov po prvom spracovaní.
Viac k témam: Hurbanovo, sladovňa, Zlatý BažantZdroj: Webnoviny.sk - Jarná lahôdka – sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16% © SITA Všetky práva vyhradené.
Zdroj a foto: SITA
© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
Mzdová kalkulačka - výpočet čistej mzdy a ceny práce
Mzdová kalkulačka ADVANCED
Tehotenské: Online kalkulačka na výpočet dávky
Kalkulačka materskej dávky
Valorizácia dôchodkov
Kalkulačka na výpočet dôchodku
Kalkulačka na výpočet dôchodkového veku
Kalkulačka na výpočet vdovského dôchodku
Kalkulačka sirotského dôchodku
Kalkulačka minimálneho dôchodku
Hypotekárna kalkulačka
Porovnanie zdravotných poisťovní
DPH kalkulačka pre rok 2025
Investičná kalkulačka

SPRAVODAJSTVO





Najčítanejšie
- 1.Finančná správa SR predĺži úradné hodiny svojho call centra, k dispozícii až do polnoci
- 2.Heger predstavil na kongrese ITAPA zameranie plánu obnovy Slovenska, vystúpi aj Sulík
- 3.Vodička pri obci Mierovo neprežila čelnú zrážku s autom, v ktorom sa viezla mladá rodina (foto)
- 4.Cez Slovensko sa budú presúvať americkí aj poľskí vojaci
- 5.Materská v roku 2026 poriadne stúpne. Získať môžete až 2 329 eur