Hľadaj

Budúcnosť potravinárskeho priemyslu: 50 % spoločností sa snaží zavádzať udržateľné riešenia [Výsledky prieskumu Tetra Pak]

Správy Sita Poslať

16.12.2024 (SITA.sk) - Výroba potravín je naďalej závislá od energeticky náročných procesov a fosílnych palív, čo pre výrobcov predstavuje nové výzvy[1]. Zvyšujúci sa tlak na optimalizáciu využívania zdrojov, akými sú suroviny, energia a voda, ako aj procesov výroby obalov, sa stretáva s rastúcimi prevádzkovými nákladmi vrátane cien surovín, poplatkov za emisie CO2 a plytvania vodou. Výsledkom je, že výrobcovia v potravinárskom priemysle sa čoraz viac obracajú na udržateľné riešenia vo všetkých oblastiach prevádzky.

Prieskum spoločnosti Tetra Pak[2] odhalil významné posuny v prístupe potravinárskeho priemyslu k zmenám. Pre polovicu opýtaných spoločností sú rastúce očakávania spotrebiteľov hnacím motorom pre zavádzanie udržateľných postupov vo výrobe a spracovaní. Kľúčovú úlohu zohrávajú konečné rozhodnutia o nákupe, pričom 74 % spotrebiteľov vyjadrilo ochotu vybrať si produkty od ekologicky uvedomelých spoločností. To ukazuje, že prechod na udržateľnejšie procesy a produkty nie je len reakciou na trendy, ale reakciou na jasný signál trhu. Zásadnou výzvou však zostáva: ako môžu moderné výrobné riešenia zároveň znížiť náklady výrobcov potravín, a tým povzbudiť odvetvie k realizácii týchto zmien?

Udržateľnosť: Vyváženie optimalizácie a znižovanie nákladov

Výrobcovia identifikovali tri kľúčové oblasti udržateľnosti[3] ovplyvňujúce obchodnú stratégiu: znižovanie emisií CO2 a minimalizácia využívania obmedzených zdrojov, akými sú energia pochádzajúca z fosílnych palív, voda a čistiace prostriedky nevyhnutné pre bezpečnosť potravín.
Laurentiu Boncica, riaditeľka spracovateľských riešení pre východnú Európu v spoločnosti Tetra Pak, vysvetľuje: "Pozorujeme, že zameranie výrobcov potravín sa v priebehu času postupne menilo. Dnes sa v našich diskusiách s potravinárskymi spoločnosťami kladie dôraz na dosahovanie prevádzkových úspor. Prioritou sa stáva zlepšovanie existujúcich výrobných liniek, pretože aj cielené úpravy výrobných procesov môžu viesť k výraznému zníženiu nákladov a zabezpečiť efektívne využívanie zdrojov v súlade s cieľmi udržateľnosti."

Neustály vývoj v potravinárskom priemysle

Posun smerom k udržateľnosti vo výrobe potravín zahŕňa inovácie a modernizáciu procesov. Šesťdesiatpäť percent vedúcich predstaviteľov odvetvia zdôrazňuje význam inovatívnych riešení pri znižovaní uhlíkovej stopy potravinárskych systémov[4].
"V spoločnosti Tetra Pak venujeme značné zdroje na výskum a vývoj riešení pre výrobu potravín, aby sme podporili našich partnerov v ich činnosti. Výsledkom našej práce sú špecializované výrobné linky Best Practice, ktoré znižujú spotrebu vody, emisie CO2 a straty surovín," vysvetľuje Boncica. Dodáva tiež, že modernizácia alebo úprava čo i len jedného komponentu výrobného zariadenia môže výrazne znížiť spotrebu zdrojov a prevádzkové náklady.
"Vezmime si ako príklad Tetra Pak® Tubular Heat Exchanger využívajúci systém regenerácie tepla z produktu na produkt (P2P). V porovnaní s tradičnými systémami s vodným okruhom dokáže výrazne znížiť náklady na energiu až o 55 %. Táto technológia zároveň minimalizuje využívanie pary a ľadovej vody, čím zvyšuje energetickú efektívnosť a udržateľnosť prevádzky," hovorí Laurentiu Boncica.Odborník zo spoločnosti Tetra Pak uvádza, že riešenia zamerané na udržateľnosť presahujú jednotlivé komponenty a môžu priniesť zmeny v rámci celých výrobných liniek. Pre výrobcov, ktorí sa usilujú o optimalizáciu vo veľkom rozsahu, tieto komplexné prístupy posúvajú efektivitu a správu zdrojov na úplne novú úroveň. Ako príklad z mliekarenského priemyslu uvádza: Zjednodušením výroby a znížením počtu krokov pri spracovaní mlieka prinášajú UHT linky s technológiou OneStep revolúciu vo výrobe mliečnych výrobkov. Výsledky hovoria samé za seba: až o 35 % nižšia spotreba vody a o 44 % menšia spotreba energie v porovnaní s tradičnými UHT linkami. Táto technológia výrazne znižuje nielen environmentálny dopad, ale aj prevádzkové náklady. Spotreba tepelnej energie sa znižuje až o 29 % a emisie uhlíka klesajú až o 36 %, čím predstavuje kľúčový krok k dosiahnutiu cieľov udržateľnosti v mliekarenskom priemysle.

Dnešné zmeny so zreteľom na zajtrajšok

Udržateľná transformácia v potravinárskom sektore nie je len reakciou na spotrebiteľské trendy. Je to strategická iniciatíva pre dlhodobú stabilitu a inovácie. S rastúcim povedomím výrobcovia potravín na celom svete zavádzajú inovácie, ktoré sú prospešné pre prevádzkovú efektívnosť, ale pre planétu. Tieto snahy, ktoré sa riadia zásadami obehového hospodárstva a zameriavajú sa na znižovanie odpadu, vytvárajú obchodné modely, ktoré šetria prírodné zdroje a budujú dôveru spotrebiteľov. Udržateľnosť sa čoraz viac stáva konkurenčnou výhodou, ktorá motivuje spoločnosti k hľadaniu nových technológií a procesov. Vďaka tomu sa potravinársky priemysel nielen prispôsobuje zmenám, ale aj aktívne formuje svoju budúcnosť a prináša hodnotu, ktorá presahuje tradičné prístupy k výrobe a distribúcii potravín.
[1] Významná časť energie používanej pri výrobe potravín a nápojov pochádza z fosílnych palív, predovšetkým zemného plynu – podľa správy Food & Drink Federation Achieving Net Zero: A Handbook For The Food And Drink Sector.
[2] B2B štúdia spoločnosti Tetra Pak z roku 2023 o planetárnych výzvach a ich vplyve na výrobcov potravín a nápojov, n = 346.
[3] B2B štúdia spoločnosti Tetra Pak z roku 2023 o planetárnych výzvach a ich vplyve na výrobcov potravín a nápojov, n = 346.

[4] https://www.tetrapak.com/about-tetra-pak/news-and-events/newsarchive/tetra-pak-unveils-action-oriented-approach-towards-food-systems-transformation

Informačný servis


Viac k témam: Potravinársky priemysel, PR, Prieskum, UdržateľnosťZdroj: SITA.sk - Budúcnosť potravinárskeho priemyslu: 50 % spoločností sa snaží zavádzať udržateľné riešenia [Výsledky prieskumu Tetra Pak] © SITA Všetky práva vyhradené.

© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.

logo
Prečítajte si tiež:
15.1.2025 Správy

Accenture Technology Vision 2025: Umelá inteligencia prinesie firmám novú úroveň autonómie

15.1.2025 (SITA.sk) - Accenture už 25 rokov vo svojej správe Technology Vision skúma najnovšie technologické trendy a ich vplyv na firmy a ...

15.1.2025 Správy

Americký veľvyslanec Gautam Rana odovzdal ceny za ochranu ľudských práv – FOTO

15.1.2025 (SITA.sk) - Veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana odovzdal ceny za ochranu ľudských práv za rok 2024. Ceny sú každoročne ...

15.1.2025 Redakcia FinReport

Banka preplatí živnostníkom časť transakčnej dane

Od apríla 2025 začnú podnikatelia platiť novú daň z finančných transakcií. Živnostníci a fyzické osoby – podnikatelia, ktorí si ...

15.1.2025 Správy

Dosiahne Bitcoin hodnotu 200-tisíc USD v roku 2025? Väčšina držiteľov kryptomien tomu verí, hovorí prieskum

15.1.2025 (SITA.sk) - Väčšina držiteľov kryptomien verí, že v roku 2025 hodnota Bitcoinu dosiahne alebo prekročí 200-tisíc amerických ...

15.1.2025 Správy

Fico kašle podľa Šimečku na vládnutie a opustil krajinu. Opozícia podala do podateľne návrh na vyslovenie nedôvery vláde

15.1.2025 (SITA.sk) - Opoziční poslanci v stredu dodali do podateľne Národnej rady SR podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze k vysloveniu ...

15.1.2025 Správy

Generálna prokuratúra posunula polícii trestné oznámenie Demokratov na Šutaja Eštoka, strana žiada nezávislé vyšetrovanie

15.1.2025 (SITA.sk) - Generálna prokuratúra SR postúpila trestné oznámenie opozičnej strany Demokrati týkajúce sa cesty ministra vnútra ...

15.1.2025 Robert Juriš

Inflácia na Slovensku klesá, v minulom roku dosiahla 2,8 %

Predvianočné nákupy zrazili infláciu na Slovensku opäť raz pod úroveň 3 %. V porovnaní s novembrom 2024 to znamená pokles o 0,4 ...

15.1.2025 Mário Špilberger

Jedno jedlo, tri DPH. Kedy zaplatíme najmenej a kedy najviac?

Zákazníci gastroprevádzok majú možnosť jedlo skonzumovať priamo v reštaurácii. Stravovacie zariadenie im ho však môže aj doručiť ...

15.1.2025 Správy

Policajti spacifikovali na bratislavskom gymnázium výtržníčku, školu navštevuje aj mediálne známy študent Simon Omaník

15.1.2025 (SITA.sk) - Policajná hliadka bola v stredu krátko po 15:30 vyslaná do priestorov Gymnázia na Gröslingovej ulici v Bratislave po ...

15.1.2025 Správy

Porušenie sankcií bude trestným činom, vláda schválila návrh z dielne Suskovho ministerstva

15.1.2025 (SITA.sk) - Trestný zákon sa rozšíri o nový trestný čin porušenia reštriktívneho opatrenia, teda porušenia príkazu, zákazu ...

15.1.2025 Martin Jamnický

Priemerný Čech je 3,5-krát bohatší ako Slovák

Priemerný Čech počas posledných desiatich rokov zbohatol o 520-tisíc Kč, kým Slovák len o 92-tisíc Kč. V prepočte to znamená, že ...

15.1.2025 Redakcia FinReport

Riziková prirážka na štátne dlhopisy Slovenska konečne klesá

Koncom uplynulého roku malo Slovensko najnižšiu rizikovú prirážku na štátne dlhopisy od augusta 2022. Prirážky štátov eurozóny sa ...

15.1.2025 Správy

Súdna rada odsúdila výrok Harabina o vyzliekaní sudcov z talára, týkal sa rozhodnutia v spore so spoločnosťou Eset

15.1.2025 (SITA.sk) - Súdna rada SR na svojom stredajšom zasadnutí jednomyseľne odsúdila mediálne útoky bývalého sudcu Štefana Harabina na ...

15.1.2025 Správy

Vláda schválila návrh štvorice poslancov Hlasu na príspevok päťdesiattisíc eur pre pozostalých v prípade úmrtia policajta

15.1.2025 (SITA.sk) - Vláda v stredu s pripomienkami schválila návrh koaličných poslancov Samuela Migaľa, Jána Ferenčáka, Romana Malatinca a ...

15.1.2025 Správy

Vláda schválila vyslanie vojakov do Lotyšska v rámci Mnohonárodnej brigády NATO

15.1.2025 (SITA.sk) - Vláda schválila návrh na vyslanie vojakov v rámci Mnohonárodnej brigády NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej ...

15.1.2025 Správy

Zomrela česká herečka Ivana Vondrovicová, hrala napríklad v seriáli Sanitka

15.1.2025 (SITA.sk) - Vo veku 80. rokov zomrela česká herečka Ivana Vondrovicová. Diváci si na ňu môžu pamätať okrem iného zo seriálov ...

15.1.2025 Správy

Čurillovci chystajú ústavnú sťažnosť pre postavenie mimo služby zo strany ministerstva vnútra

15.1.2025 (SITA.sk) - Skupina policajtov okolo Jána Čurillu chystá ústavnú sťažnosť pre podľa nich nezákonné postavenie mimo služby zo ...

14.1.2025 Mário Špilberger

Poistenie GDPR zatiaľ ponúka len jedna poisťovňa na Slovensku

Nejedna firma sa už určite stretla s nariadením GDPR, ktoré si vyžaduje zvýšenú ochranu osobných údajov a školenie zamestnancov. Ale ...

Mobilná aplikácia
VISA MasterCard Maestro Apple Pay Google Pay