Hľadaj

GDPR: Zodpovedná osoba môže uľahčiť prácu s osobnými údajmi

Podnikanie Poslať

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) vyžaduje aby sa osobné údaje spracovávali len v nevyhnutnom možnom rozsahu, preto nie je možné spracovávanie údajov svojvoľne rozširovať. Pre firmy by mohlo byť užitočné konzultovať spracovanie údajov so zodpovednou osobou.

image

Zodpovednú osobu nemusia ustanovovať všetky spoločnosti povinne, no na dobovoľnej báze ju môže mať každá firma. Poradenstvo je jednou z úloh zodpovednej osoby. Práve zodpovedná osoba má poskytovať informácie a poradenstvo prevádzkovateľovi alebo sprostredkovateľovi a zamestnancom, ktorí vykonávajú spracúvanie, o ich povinnostiach podľa nariadenia GDPR a ďalších predpisov. 

 

 

Relatívne stabilná situácia sa v spoločnosti bude meniť, keď konkrétna firma rozširuje svoje činnosti, prípadne začína s novými spracovateľskými činnosťami. Každá spracovateľská činnosť musí mať jasne stanovený právny základ a ďalšie okolnosti. Práve v týchto situáciách môže byť dôležitá konzultácia so zodpovednou osobou.

 

Ďalšou úlohou zodpovednej osoby je monitorovanie súladu činností firmy s nariadením GDPR, s ďalšími normami a aj pravidlami prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa v súvislosti s ochranou osobných údajov. Úlohou zodpovednej osoby je aj  zvyšovanie povedomia a odbornej prípravy personálu, ktorý je zapojený do spracovateľských operácií, a súvisiacich auditov. Preto by pre firmy mohlo byť užitočné nastaviť systém pravidelných konzultácií so zodpovednou osobou.

 

 

Do 25. mája 2018 by spoločnosti mali: 

  • preskúmať, či je firma povinná ustanoviť zodpovednú osobu, prípadne zvážiť dobrovoľné ustanovenie
  • nastaviť fungujúcu spoluprácu so zodpovednou osobou
  • nastaviť systém konzultácií so zodpovednou osobou

 

STE SI ISTÍ, ŽE STE V SÚLADE S GDPR ?
Aby vaša komunikácia nedopadla haváriou, na zabezpečené e-maily používajte službu BezpecnyKurier.sk
Medzi rokmi 1918 až 1926 v britskej poštovej spoločnosti Post Office havarovalo a umrelo až 35 pilotov z celkovo 200 poštových pilotov, pri doručovaní poštových zásielok.
Zdroj: National Air and Space Museum Archives

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
21.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali rátať s tým, že ľudia si budú uplatňovať práva

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) priznáva dotknutým osobám množstvo práv. Spoločnosti musia byť pripravené na to, že ...

19.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali pripraviť aj vlastných pracovníkov

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) výrazne mení princípy ochrany osobných údajov a tieto zmeny majú vplyv na každodenné ...

18.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali upraviť vlastné klauzuly o ochrane osobných údajov

Spolu s nariadením General data protection regulation (GDPR) sa stáva účinným aj zákon o ochrane osobných údajov. Ešte pred 25. májom ...

17.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy môžu mať povinnosť posudzovať vplyvy spracovania údajov

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) vyžaduje od spoločností, aby sa zamýšľali nad tým, či spracovanie osobných údajov ...

16.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmám môže vzniknúť povinnosť ustanoviť zodpovednú osobu

Spoločnosti musia podľa nového nariadenia General data protection regulation (GDPR) ustanoviť v určitých prípadoch zodpovednú osobu, ktorá ...

15.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by sa mali pripraviť na informačnú povinnosť

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) ukladá firmám povinnosť informovať dotknuté osoby o tom, že spracováva ich osobné ...

14.5.2018 Ján Beracka

GDPR: Na bezpečnostné incidenty by firmy mali byť pripravené

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) stanovuje firmám presný postup, ako by sa mali správať v prípade, že nastane porušenie ...

13.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Prevádzkovateľ musí právne určiť vzťahy so sprostredkovateľmi

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) významným spôsobom ovplyvnilo podobu zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o ...

12.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali upraviť svoje webové kontaktné formuláre aj pracovné ponuky

Spoločnosti by mali na príchod nariadenia General data protection regulation (GDPR) zareagovať aj úpravou niektorých súčastí svojich ...

11.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Podmienky spracovania osobných údajov je vhodné mať na webe

Spoločnosti sú nútené od 25. mája tohto roka zmeniť podmienky spracovania osobných údajov. Tieto podmienky je vhodné aj zverejniť na ...

11.5.2018 Ján Beracka

Kybernetické hrozby sú čoraz vážnejší problém

Kybernetické hrozby sa stávajú ozajstným strašiakom. S rozvojom moderných technológií sa mení aj tvár kriminality. Kým pred rokmi sa ...

8.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy musia upraviť aj vzťahy s externými firmami

Spoločnosti po vstupe nariadenia General data protection regulation (GDPR) do účinnosti budú musieť dôsledne preskúmať s akými externými ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Chcete dostávať novinky na E-mail?